Strategii de Flexisecuritate

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 5
Repere istoriografice ale termenului de flexisecuritate 6
1.1 Contextul aparitiei termenului de flexisecuritate 6
1.2 Expansiunea termenului de flexisecuritate in literatura de specialitate 7
Abordari conceptuale ale flexisecuritatii 8
2.1 Definirea flexisecuritatii 9
2.2 Dimensiuni ale securitatii 12
2.2.1 Raportul flexibilitate - securitate 13
2.2.2 Principiile comune ale flexisecuritatii 15
Modele de flexisecuritate 17
3.1 Modelul danez 17
3.2 Modelul american 19
3.3 Modele de flexisecuritate stabilite de Comisia Europeana 20
3.4 Abordarea integrata a flexisecuritatii 20
Proiectarea si implementarea flexisecuritatii 22
4.1 Componentele flexisecuritatii 22
4.2 Sisteme de securitate sociala moderna 22
Dezvoltarea conceptuala a flexisecuritatii la nivelul U.E. si a partenerilor sociali 24
5.1Scopul flexisecuritatii din perspectiva U.E. ca strategie politica 27
5.2 Flexisecuritatea model social European 27
Rolul parteneriatului si dialogului social in dezvoltarea flexisecuritatii 30
6.1 Dialogul social 30
6.2 Parti implicate in ocupare pe piata muncii 30
Modalitati de realizare a flexisecuritatii 33
7.1 Solutionarea segmentarii contractuale 34
7.2 Dezvoltarea flexisecuritatii in cadrul intreprinderii si asigurarea securitatii tranzitiei 36
7.3 Remedierea insuficientei competentelor 37
7.4 Cresterea sanselor persoanelor care beneficiaza de prestatii sociale 38
Stadiul implementarii flexisecuritatii in Romania 40
STUDIU DE CAZ 42
CONCLUZII 55
BIBLIOGRAFIE 57


Extras din licenta Cum descarc?

Subiectul lucrarii de licenta este studiul strategiilor de flexisecuritate .
Lucrarea este structurata in opt capitole ce cuprind la randul lor 23 subcapitole prezentate intr-o ordine graduala pornind de la aspectele teoretice si metodologice in abordarea aparitiei conceptului de flexisecuritate continuand cu definirea flexisecuritatii, modele de flexisecuritate, componentele flexisecuritatii, dezvoltarea conceptuala a flexisecuritatii la nivelul U.E. si a partenerilor sociali, rolul parteneriatului si dialogului social in dezvoltarea flexisecuritatii, modalitati de realizare a flexisecuritatii, precum si stadiul implementarii flexisecuritatii in Romania.
Introducerea ofera o imagine de ansamblu a ideilor si motivatiilor care s-au constituit in puncte de plecare pentru subiectele abordate in cadrul lucrarii.
Flexisecuritatea este strategia care are scopul de a sprijini simultan flexibilitatea si securitatea in beneficiul atat al angajatorilor cat si al angajatilor, reprezentand un obiectiv cheie pentru pietele muncii europene, asa cum rezulta din Strategia Europeana de Ocupare si Strategia Lisabona.
Lucrarea are ca scop analiza pietei muncii romanesti pe baza indicatorilor relevanti ai flexisecuritatii, pentru identificarea de noi coordonate ale politicii de flexisecuritate in conditiile crizei economice actuale. De asemenea, lucrarea include o analiza a conceptului de flexicurity, avand in vedere ca nu exista o definitie universal acceptata de toti partenerii; principalele modele de flexisecuritate, deoarece nu exista un model universal valabil pentru toate tarile UE si principalele abordari ale masurarii conceptului de flexisecuritate.
Accesul tinerilor pe piata muncii este un subiect sensibil pentru toate tarile europene. O
legislatie mai rigida privind protectia ocuparii tinde sa diminueze perspectivele de gasire a unui loc de munca, mai ales in cazul acelor grupuri de persoane care manifesta dificultati de insertie pe piata muncii cum sunt tinerii. Protectia ocuparii ii favorizeaza pe cei care au un loc de munca, pe ,,cei din interior" si ii defavorizeaza pe ,,cei din afara" pietei muncii, care adesea sunt parte a unor grupuri de populatie vulnerabila cum sunt tinerii.
Intr-un context economic globalizat, statele si firmele incearca sa identifice noi oportunitati de dezvoltare si noi chei ale competitivitatii. Aceasta logica a condus la aplicarea de noi politici si strategii in interiorul firmelor, una dintre acestea fiind flexibilitatea. Concept multidimensional, flexibilitatea desemneaza capacitatea firmelor de a raspunde rapid si eficient la schimbarile la nivelul cererii si vizeaza organizarea firmei si politicile sale cu privire la gestiunea mainii de lucru, dar si organizarea timpului de lucru si aspecte salariale. Modelele si strategiile dezvoltate de firme se refera la aspecte cantitative si calitative ale functionarii lor, iar succesul acestora trebuie pus in legatura si cu specificitatile culturale si organizationale ale firmelor. In cadrul abordarilor flexibile, o metoda dinamica si inovativa la care pot recurge firmele este flexibilitatea functionala. Aceasta se refera la capacitatea unei firme de a-si transfera angajatii de pe un post pe altul fara costuri suplimentare, prin dezvoltarea polivalentei. 
Ca stat membru al Uniunii Europene si in contextul unui mediu economic general extrem de concurential, Romania are nevoie de intreprinderi performante si competitive pentru a putea deveni o economie capabila sa faca fata presiunilor de pe piata muncii. Introducerea diferitelor strategii de flexibilitate functionala poate oferi o pista atragatoare, eficienta si inovativa pentru firmele romanesti de a raspunde provocarilor multiple ale lumii contemporane.
Subliniaza valoarea teoretica, dar si practica a studierii strategiilor de flexisecuritate.Lucrarea de licenta prezinta o forma complexa a modului in care poate fi studiata si analizata strategia de flexisecuritate.
La baza studiului a stat un bogat material documentar, urmate de studiu de caz, concluzii, o bibliografie inscrisa in plina actualitate si de mare actualitate pentru viata. 
Introducere
In plin proces evolutiv ce reconfigureaza ordinea mondiala, globalizarea aduce in fata o noua provocare majora legata de ocuparea si munca din lumea intreaga si implicit in spatiul european. In contextul socio-economic din ultimele decenii, intensificarea globalizarii pietelor comerciale, financiare, tehnologice este insotita pe pietele muncii de manifestari noi, dinamice,de amploare si cu impact deosebit asupra dezvoltarii sociale si saraciei. Una dintre tendintele in evolutia pietelor muncii este cresterea insecuritatii economice si a inegalitatilor sociale ,,si aceasta compromite posibilitatea, pentru fiecare, de a trai dintr-o munca decenta si o ocupatie satisfacatoare " . Vazuta ca un fenomen negativ, globalizarea este pentru unii o amenintare pentru locurile de munca si mijloacele lor de existenta. Pe de o parte, procesul de globalizare antreneaza importante miscari migratorii, existand teama ca forta de munca mai ieftina din alte tari sa nu invadeze piata de munca nationala. Totodata, ea antreneaza si o migratie a locurilor de munca, prin transferul unor activitatii ale companiilor transnationale peste granita in cautarea unor spatii de productie ce ofera conditii de lucru mai avantajoase, inclusiv posibilitatea angajarii de forta de munca mai ieftina. In paralel cu cele cateva dintre temerile provocate de dezvoltarea globalizarii, avantajele pot fi multiple, de la crearea de locuri de munca pana la potentialul de crestere economica, odata ce companiile si lucratorii isi imbunatatesc competentele si cresc astfel productivitatea. 
Piata muncii de azi arata o divizare clara intre lucratorii bine protejati si cei mai putin protejati. Multe tari au incercat sa-si faca piata muncii mai flexibila prin crearea de tipuri variate de contracte mai putin protective. Angajatii cu astfel de contracte risca sa ajunga intr-o situatie mai putin sigura , fara a avea posibilitatea de a se muta la un loc de munca mai bun. 
In scopul indeplinirii obiectivelor Lisabona privind locurile de munca mai multe si mai bune, sunt necesare noi forme de flexibilitate si securitate pentru indivizi si companii atat in tarile membre cat si la nivelul Uniunii. La nivel de individ creste mai degraba nevoia de securitate a ocuparii decat de securitate a locului de munca, in conditiile in care tot mai putini au acelasi loc de munca pe toata durata vietii. Companiile, in special IMM-urile, au nevoie sa fie capabile sa-si adapteze forta de munca la schimbarile datorate conditiilor economice. Ele trebuie sa fie capabile sa isi recruteze personal cu abilitati mai bune, care va fi mai productiv si adaptabil conducand la o competitivitate si inovare mai mare. 
Raspunsul pietei muncii la aceste noi provocari induse de procesul de globalizare, de dezvoltarile tehnologice actuale este cuprins intr-un termen relativ nou: flexisecuritate ("flexisecurity"). Conceptul politic, prin care Uniunea Europeana propune sa adapteze piata europeana a muncii la noile provocari, a fost preluat din limba engleza, rezultand din combinarea altor doi termeni ce reflecta nevoi fundamentale pe piata fortei de munca, respectiv flexibilitatea si securitatea.


Fisiere in arhiva (2):

  • primele 4 pagini.docx
  • Strategii de Flexisecuritate.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!