Strategii și politici privind dezvoltarea spațiului urban al orașului Horezu

Cuprins licență Cum descarc?

INTRODUCERE ..4
CAPITOLUL 1: CARACTERISTICILE SPATIULUI URBAN AL ORASULUI HOREZU ...5
1.1 Asezarea geografica a orasului ..6
1.2 Relieful orasului Horezu 7
1.3 Clima . 8
1.4 Ape ... . 8
1.5 Vegetatia si fauna .. 9
1.6 Solurile .. 10
CAPITOLUL 2: DEZVOLTAREA SOCIO-ECONOMICA A ORASULUI 11
2.1 Scurt istoric al localitatii .. .11
2.2 Evolutia istorica a localitatii .12
2.3 Populatia si ocuparea fortei de munca ..14
2.4 Dezvoltarea socio-economica a orasului . .19
2.4.1 Economie ...22
2.4.2 Industrie .22
2.4.3 Agricultura .22
2.4.4 Transport 25
2.4.5 Turism 25
CAPITOLUL 3: STRATEGII SI POLITICI DE DEZVOLTARE A ORASULUI 28
3.1 Analiza S.W.O.T ...28
3.2 Obiective si masuri privind dezvoltarea durabila a spatiului .. .. 29
3.3 Strategii care pot sa fie implementate ... 30
3.4 Proiect de dezvoltare in Horezu .35
CAPITOLUL 4: CONCLUZII SI PROPUNERI ...36
4.1 Propuneri ...26
4.2 Concluzii ale studiului ...38
BIBLIOGRAFIE ...41
WEBGRAFIE 42
ANEXE ...43


Extras din licență Cum descarc?

INTRODUCERE
Orice comunitate urbana moderna trebuie sa asimileze si sa promoveze o viziune strategica in ceea ce priveste dezvoltarea sa pe viitor. Lipsa unei viziuni poate duce la o activitate admistrativa haotica, prin care se pot rata oportunitati care pot duce la o consumare irationala de resurse pretioase.
Multitudinea de traditii, obiceiuri si capital cultural nu sunt valorificate la adevarata valoare, turismul judetului Valcea si cu precadere a orasului Horezu reprezentand doua ,,diamante'' neslefuite ale Olteniei.
Motivul pentru care am ales acesta tema este datorita interesului meu fata de acesta zona istorica, pentru a putea observa mai de aproape lipsurile si dezechilibrele acestei regiuni, insa si curiozitatii de a afla mai multe despre orasul in care m-am nascut. Din punctul meu de vedere, acesta localitate are un potential de dezvoltare mare care poate atinge nivelul necesar de maturitate sociala, culturala si economica, dar care nu este indeajuns de valorificat si promovat. Prin pozitia sa geografica, caracteristiciile mediului natural deosebit de diversificat si pitoresc, prin varietatea obieiurilor, orasul s-a remarcat avand un grad mediu de dezvoltare, dar ridicat la nivel cultural si spiritual.
Orasul Horezu este un important centru cultural si economic si de aceea necesita o atentie deosebita. Desi este numit ,,oras'' nu de multi ani, Horezu a facut unele progrese pe partea de dezvoltare, dar nu suficiente incat sa fie atractiv pentru investitori si chiar pentru romanii care ar putea emigra aici. 
Acest oras cuprinde si o serie de elemente care tin de agricultura, turism, economie si de societate, acestea fiind principalii piloni de sustinere a acestuia. 
Localitatea cuprinde si latura de agricultura care, desi avand in subordinea sa multe terenuri agricole, autoritatiile nu stiu sa le valorifice. Acest lucru se poate traduce in populatie saraca, oras sarac si resurse neexploatate corespunzator. 
Pe partea turistica, Horezu este un oras cu foarte mult potential, cu un capital turistic important si cu un potential turistic foarte mare, dar care nu reuseste sa atraga foarte multi turisti. Acest lucru se datoreaza faptului ca turistii nu stiu de existenta lucrurilor minunate care se petrec aici (festivalul ceramicii) si nici de existenta acestui oras. Ba mai mult, inexistenta brandului de oras afecteaza puternic recunoasterea sa la nivel national, fara a fi vorba de recunoasterea internationala. 
Toate aceste probleme afecteaza societatea si necesita o analiza eficienta. Am avut ca scop principal intelegerea disfunctionalitatiilor si a lipsurilor, pentru a putea infaptui strategii si politici suficient de elaborate si puse la punct pentru ca orasul sa poata atinge un nivel de dezvoltare durabila urbana ridicat. Aceasta analiza este urmarita in cadrul lucrarii mele care se finalizeaza cu o serie de metode de imbunatatire, strategii si proiecte de dezvoltare urbana specifice zonei. 
CAPITOLUL 1
CARACTERISTICIILE SPATIULUI URBAN AL ORASULUI HOREZU
Atunci cand discutam despre asezarea georgrafica a unui oras, este extrem de important sa luam in calcul ce anume reprezinta asezarea geografica si ce este un spatiu urban. Asezarea georgrafica delimiteaza spatial dimensiunea orasului orasului sau a asezarii sociale cu scopul de a fi analizat geografic, istoric, demografic etc. 
Spatiul urban reprezinta un grup de asezari dezvoltate in care locuieste un numar insemnat de oameni sustinuti de servicii municipale de securitate, curatenie, apa, canalizare, gaze si curent electric si care are ca scop dezvoltarea zonei. Analiza de fata trebuie sa cuprinda o cercetare asupra spatiului urban, iar pentru acest lucru este necesar sa nu uitam si la alte definitii care au fost acordate de catre specialisti in domeniu. 
Conform Bran, spatiul urban ,,[...] este conceput ca o entitate care, impreuna cu spatiul rural, compune spatiul geografic national, caracterandu-se printr-o mare densitate a populatiei si a constructiilor, o pozitie aparte in pricesul schimbarilor de valori, cu functii de cercetare,transformare si redistribuire a bunurilor spitituale si materiale, cu un mediu ambiental puternic antropizat" (Bran, 2006). 
De asemenea, de-a lungul timpului s-au incercat mai multe definiri ale spatiului urban. Necesitatea definirii prin intermediul mai multor opinii este esentiala studiului meu, motiv pentru care, in cadrul analizei mele am introdus si modul in care Candea si Nicolae au definit acest spatiu urban. Conform Candea, orasul reprezinta ,,[ ] un spatiu care se defineste printr-o serie de proprietati metrice, prin dimensiuni, suprafete, densitati." (Candea M., 2001). 
Pornind de la faptul ca ,,orasul reprezinta un spatiu urban amenajat, cu functii multiple in viata sociala si cu numeroase relatii cu exteriorul sau", rezulta, in mod necesar, ,,necesitatea abordarii sale ca un sistem socio-spatial" (Nicolae, V, Constantin, L,1998 )
Din punctul meu de vedere, orasul este un spatiu in care convietuiesc foarte multi oameni si care are o serie de elemente specifice demografice, culturale, economice si geografice. Deoarece analiza unui spatiu urban cuprinde toate elementele amintite mai sus, trebuie realizata o analiza pentru fiecare din aceste elemente.


Fisiere în arhivă (1):

  • Strategii si politici privind dezvoltarea spatiului urban al orasului Horezu.docx

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

Androniceanu, A. - Noutati in managementul public, Ed. Universitara, Bucuresti, 2004;
Barret S. -  Economic Development and Environmental Policy, FAO, 1996;
Bran Florina, Ildiko Ioan, TERRA - Casa vietii, Editura Universitara, Bucuresti, 2013
Catalin Zamfir, Laura Stoica- O noua provocare: Dezvoltarea sociala, Editura Polirom, Iasi, 2006
Claudia Petrescu (coordonator)- Economia sociala in contextul dezvoltarii locale, Editura Polirom, Iasi, 2013
Corneliu Tamas, Istoria Horezului, Editura Conphys, Rm, Valcea, 1995
Cucu V, Geografie si urbanizare, Editura Junimea, 1976
Florina Bran, Melinda Candea, Irina Cimpoieru- Organizarea, amenajarea si dezvoltarea durabila a spatiului geografic Ed. Universitara, Bucuresti, 2006,
Florina Bran, Tamara Simon, Puiu Nistoreanu, Ecoturism, Editura Economica, 2000
Gabriela Cecilia Stanciulescu, Modelarea factorilor de influenta a dezvoltarii urbane durabile, Editura ASE, Bucuresti, 2008
Melinda Candea, Bran Florina. -  Spatiul geografic romanesc, Editura Economica, Bucuresti, 2001
Minciu, Rodica, Economia turismului, Editura Uranus, Bucuresti, 2001
Nicolae, V, Constantin, L. - Bazele economiei regionale si urbane, Editura Oscar Print, Bucuresti, 1998
Profiroiu, A. ; Profiroiu, M. - Imbunatatirea calitatii - conditie a modernizarii serviciilor publice, Economie si administratie locala, Bucuresti, 2006
Profiroiu, M. ; Barbulescu, C. - Contributii la elaborarea strategiei de dezvoltare la nivelul colectivitatilor teritoriale, Ed. ASE, Bucuresti, 1999;
Rojanschi, V.; Bran, F. -  Politici si Strategii de Mediu, Ed. Economica, Bucuresti, 2002;
Stancioiu Aurelia-Felicia, Strategii de marketing in turism, Editura Economica, Bucuresti
Strategia de Dezvoltare Durabila a Municipiului Rm. Valcea 2008-2013;
Vizquez Barquero, A. Endogenous Development: Networking, Innovation, Institutions and Cities, Londra si New York: Routledge,2003
WEBGRAFIE
1. www.horezu-info.turism.ro 
2. https://www.orasul-horezu.ro/istoric2
http://www.orasul-horezu.ro/strategie


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 8€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!