Strategiile de luptă anti-terorism - Uniunea Europeană vs Statele Unite ale Americii

Cuprins licență Cum descarc?

ABSTRACT 2
CAPITOLUL I : INTRODUCERE 4
CAPITOLUL II : ASPECTE TEORETICE 6
I. Terorismul 6
I.1. Definirea termenului de terorism 6
I.2. Paradigmele analizei fenomenului terorist 8
I.3. Istoricul fenomenului de terorism 8
I.4. Tipologiile terorismului 10
I.5. Tipurile de terorism si modul de manifestare 11
I.6. Cauzele actiunilor teroriste 15
I.7. Implicatii strategice ale terorismului 18
II. Prevenirea si combaterea terorismului 18
II.1. Strategia Statelor Unite ale Americii de combatere a terorismului 19
II.2. Strategia Uniunii Europene de combatere a terorismului 20
II.3. Strategia Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord de combatere a terorismului 22
II.4. Statele si propria lupta anti-terorism 23
II.5. Tipuri de masuri pentru a preveni atacurile teroriste 25
II.6. Contraterorism, anti-terorism 26
CAPITOLUL III : METODOLOGIE 28
CAPITOLUL IV : ANALIZA DATE 30
I. Aspecte generale 30
II. Conceptualizari si definiri ale terorismului 31
III. Modalitatile de lupta anti-terorism 34
IV. Importanta aliatilor 37
V. Pozitia fata de terorism dupa ultimele atacuri intensificate 40
VI. Concluziile analizei 42
CAPITOLUL V : CONCLUZII 43
BIBLIOGRAFIE 45


Extras din licență Cum descarc?

ABSTRACT
Datorita dezvoltarii continue, lumea a ajuns sa fie invadata de o serie de probleme, pentru care in momentul de fata nu exista o rezolvare concreta. Una dintre aceste probleme, la nivel global, o reprezinta manifestarea actelor teroriste si consecintele acestora. Terorismul este un fenomen dinamic, mereu in schimbare si dezvoltare, lucru care a dus la atacuri teroriste tot mai complexe si cu consecinte tot mai grave. In aceste conditii dorinta statelor lumii de a elimina acest fenomen este tot mai mare.
Lucrarea de fata urmareste realizarea unei analize privind modalitatile de contracarare a terorismului si a expansiunii acestuia. Cu alte cuvinte, partea teoretica cuprinde aspectele teroretice asupra teorismului, dar si asupra luptei anti-terorism. Partea aplicata a acestei lucrari o constituie analiza strategiilor de lupta anti-terorism ale Uniunii Europene, respectiv Statelor Unite ale Americii. Prin intermediul analizei comparative a strategiilor s-a dorit observarea felului in care modalitatile de lupta anti-terorism se aseamana, avand totusi elemente diferite, date de contextele diferite in care se manifesta.
CAPITOLUL I : INTRODUCERE
Noul mileniu este reprezentat de noi concepte in ceea ce presupune domeniul politicii, dar in acelasi timp securitatea statelor ocupa principalul loc in ceea ce priveste ordinea internationala. Unul dintre aceste concepte este reprezentat de fenomenul globalizarii, care atrage dupa sine atat avantaje, cat si dezavantaje. Avantajele sunt cunoscute de catre toata lumea, vorbim aici de dezvoltare, acces la informatii, tehnologie menita sa ne ajute zilnic, inteligenta artificiala etc, dar pe langa avantaje apar si dezavantajele, iar cel mai semnificativ dezavantaj al globalizarii il reprezinta expansiunea terorismului, acesta fiind principala amenintare la adresa oamenilor, a valorilor democratice si totodata a ordinii la nivel international.
Daca pana la atacurile teroriste din anul 2001, actiunile teroriste se regaseau doar in anumite state/regiuni, dupa acel atac, au urmat altele, astfel ca terorismul a devenit international. Atacurile teroriste au inceput sa se manifeste peste tot in lume si niciun stat nu poate opri in totalitate acest fenomen si indiferent de strategia abordata nu se poate apara in totalitate de acesta. Astfel ca, statele lumii au devenit constiente de faptul ca nu pot rezolva singure aceasta problema, fiind nevoie de cooperare interstatala si ajutor reciproc. Fiecare stat punand bazele unor strategii anti-teroriste prin intermediul carora se doreste asigurarea securitatii la nivel national, dar si international.
In cadrul acestei lucrari de cercetare ne-am propus sa analizam strategiile de lupta anti-terorism in cadrul Uniunii Europene, respectiv a Statelor Unite ale Americii. Am ales acesta problema, deoarece atata timp cat terorismul va fi considerat o amenintare la adresa securitatii mondiale, iar apararea statelor nu poate fi facuta decat prin intermediul acestor strategii, ideea lucrarii de cercetare poate sa ramana in continuare o tema de actualitate. Un alt lucru pentru care am ales aceasta tema pentru lucrarea de cercetare consta in faptul ca datorita dinamicii terorismului, dar si a impactului pe care acesta il are asupra societatii, strategiile de lupta anti-terorism ar putea starni un interes mai mare din partea celor care vor citi aceasta lucrare.
Lucrarea este structurata in doua parti: partea teoretica, respectiv partea practica. In cadrul teoretic am realizat o descriere a ceea ce presupune fenomenul de terorism, oferind si un scurt istoric si prezentand de asemenea si tipurile de manifestare ale acestuia, precum si cauzele care duc la aparitia fenomenului. Pe langa descrierea terorismului, am prezentat diferenta dintre anti-terorism si contraterorism, precum si ce presupune mai exact, din punct de vedere teoretic, prevenirea si combaterea terorismului in anumite state. O problema care a aparut in aceasta parte a lucrarii a fost faptul ca inca nu s-a ajuns la o definitie exacta si unanim acceptata a terorismului.
In cadrul partii practice, am realizat o analiza in ceea ce priveste prevenirea si combaterea terorismului in cadrul strategiilor adoptate de Uniunea Europeana, respectiv de Statele Unite ale Americii. Observand faptul ca punctul de plecare al strategiilor este aproape identic, insa fiecare strategie are propriile particularitati in ceea ce priveste actiuniile impotriva terorismului. In ceea ce priveste partea practica, problema aparuta a constat in faptul ca desi initial am dorit analizarea unei singure strategii pentru fiecare natiune, acest lucru nu a fost posibil, din cauza faptului ca strategia Uniunii este bine structurata pentru realizarea analizei, dar in ceea ce priveste strategia Americii au aparut mici probleme, deoarece nu s-a gasit o strategie exacta care sa poata fi analizata comparativ, astfel a fost nevoie sa aleg trei strategii (,,A National Security Strategy for a New Century", ,,PATRIOT ACT" si ,,National Defense Strategy"), analiza axandu-se asupra componentelor anti-terorism.
Lucrarea se finalizeaza prin prezentarea concluziilor la care s-a ajuns prin intermediul analizei comparative dintre strategia Uniunii Europene si strategiile Statelor Unite ale Americii.


Fisiere în arhivă (1):

  • Strategiile de lupta anti-terorism - Uniunea Europeana vs Statele Unite ale Americii.docx

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

Administratia Trump pune la punct o noua strategie anti-terorism, ce le cere aliatilor sa depuna mai multe eforturi, 6 mai 2017: http://adevarul.ro/international/statele-unite/administratia-trump-pune-punct-noua-strategie-anti-terorism-cere-aliatilor-depuna-mai-multe-eforturi-1_590de92d5ab6550cb8d9ec14/index.html.
,,A National Security Strategy for a New Century", decembrie 1999: http://nssarchive.us/NSSR/2000.pdf.
Anastasiu Mirela, Stancila Lucian, 2014, Terorismul -  raul din umbra al inceputului de secol, Bucuresti: Editura Universitatii Nationale de Aparare ,,Carol I": https://cssas.unap.ro/ro/pdf_studii/terorismul_raul_din_umbra.pdf.
Aradavoaice Gheorghe, Iliescu Dumitru, Nita Laurentiu Dan, 1997, Terorism. Anti-terorism, Contraterorism, Oradea: Editura Antet.
Argomaniz Javier, Kaunert Christian, Bures Oldrich, 2015, A Decade of EU
Counter-Terrorism and Intelligence: A Critical Assessment, Intelligence and National Security: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02684527.2014.988445.
Baylis Jhon, Owens Patricia, Smith Steve, 2014, The Globalization of World Politics. An introduction to international relations, Sixth edition, Oxford: Oxford University Press.
Ben-Yehuda Nachman, 2005, Terror, Media, and Moral Boundaries, London,Thousand Oaks, and New Delhi: SAGE Publications.
Blaj Doru, Onisor Constantin, Piseleag Tutu, 2007, Despre TERORISM, aproape totul , Bucuresti: Editura Centrului Tehnic -  Editorial al Armatei.
Bodunescu Ioan, 1997, Terorismul -  Fenomen global - , Bucuresti: Casa Editoriala ODEON.
Braniff William, Gallo Alex, 27 ianuarie 2018, New defense strategy requires paradigm shift in US counterterrorism, The Hill: http://thehill.com/opinion/national-security/370748-new-defense-strategy-requires-paradigm-shift-in-us-counterterrorism.
Cearapin Tudor, 2005, Terorismul international. Repere juridice, istorice si forme de manifestare, Bucuresti: Fundatia Revista Jandarmeriei.
Chivu Andrei, 2010, Terorism si societate, Ploiesti: Karta-Graphic.
Delcea Cristian, 2008, Terorismul. Studii si cercetare asupra fenomenului terorist, Cluj-Napoca: Editura RISOPRINT.
EU counter-terrorism strategy: http://www.consilium.europa.eu/en/policies/fight-against-terrorism/eu-strategy/.
F. Kohlmann Evan, 2008, Homegrown Terrorists: Theory and Cases in the War on Terror's Newest Front, ANNALS, AAPSS.
Grabianowski ED, How the Patriot Act Works: https://people.howstuffworks.com/patriot-act.htm
...


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 8€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!