Structura Etimologica a Vocabularului

Cuprins licenta Cum descarc?

I. MOTIVATIA ALEGERII TEMEI. 1
II. ASPECTE TEORETICE. 3
GENERALITATI DESPRE VOCABULAR. 3
CUVANTUL - UNITATEA DE BAZA A VOCABULARULUI. 5
STRUCTURA VOCABULARULUI. 7
III. MIJLOACE EXTERNE. 12
A. IMPRUMUTURI LEXICALE MAI VECHI. 15
B. IMPRUMUTURI LEXICALE NEOLOGICE. 18
ADAPTAREA NEOLOGISMELOR LA FONETISMUL LIMBII ROMANE. 24
NEOLOGISME FORMATE CU ELEMENTE DE COMPUNERE. 34
INFLUENTE MODERNE IN LEXICUL ROMANESC. 37
BARBARISME. 44
C. CALC LINGVISTIC. 50
CALC LEXICAL. 52
DERIVATE FORMATE PRIN CALCHIERE. 56
COMPUSE FORMATE PRIN CALCHIERE. 58
COMPUSE PRIN ABREVIERE. 60
CALC GRAMATICAL. 61
CALC FRAZEOLOGIC. 63
CALC LEXICO-FRAZEOLOGIC. 67
CALCURI LINGVISTICE IN LIMBA ROMANA. 70
IV. ASPECTE APLICATIVE. 75
TIPURI DE EXERCITII. 75
ANEXE. 86
V. CONCLUZII. 98
VI. BIBLIOGRAFIE. 100


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I
MOTIVATIA ALEGERII TEMEI
Vocabularul oricarei limbi insumeaza totalitatea cuvintelor folosite in timp si in spatiu (regionalisme, elemente populare, arhaisme, elemente de argou, elemente de jargon, expresii idiomatice, barbarisme, cuvinte din vocabularul fundamental) de catre un popor, in cadrul limbii literare nationale si al stilurilor ei functionale (beletristic sau artistic, publicistic sau gazetaresc, tehnico-stiintific si juridico-administrativ).
In vocabularul limbii romane sunt incluse si cuvintele aflate in circulatie, dar si cuvintele iesite din uzul vorbitorilor (arhaisme), cuvintele cunoscute si folosite pe intreg teritoriul tarii, dar si cuvintele folosite in anumite zone ale tarii (regionalismele), cuvintele propriu-zise, dar si variantele, formele literare, dar si formele neliterare.
Studierea vocabularului limbii romane se poate face sincronic (cu referire la o anumita etapa din dezvoltarea lui) sau diacronic (cand se are in vedere vocabularul in procesul devenirii istorice). Asadar, se poate vorbi de vocabularul actual al limbii romane, dar si de vocabularul limbii romane in general.
Etimologia este o stiinta vasta si complexa, deosebit de interesanta. Descoperirea originii unui cuvant este partea cea mai frumoasa a lingvisticii, accesibila in unele cazuri si unui copil, de aceea etimologia a starnit interesul oamenilor in toate timpurile.
Prezenta numeroaselor cautari etimologice in limba noastra se explica, intre altele, prin aceea ca romana, fata de limbile romanice occidentale, e atestata in scris destul de tarziu, la o apreciabila distanta in timp de latina. De asemenea, sortita sa evolueze izolata, intr-un mediu neromanic, ea a fost silita de imprejurari sa faca numeroase imprumuturi din limbile vecine. Se adauga la acestea un fond masiv de creatii interne cu valoare expresiva. De aici o mare doza de necunoscut in operatia de elucidare a originii multor cuvinte, mai ales a celor din latina si din traco-daca. Se stie ca in dictionarele noastre numarul cuvintelor inregistrate cu origine necunoscuta este de ordinul miilor.
Studiul provenientei cuvintelor ajuta la rezolvarea multor probleme de istorie sociala si culturala, caci vocabularul, legat de societate, pastreaza amintirea starilor din trecut. La carturarii mai vechi, preocuparea pentru etimologie e motivata in cadrul general al argumentarii latinitatii limbii. ,,Etimologia e, in cele mai multe cazuri, temelia oricarei cercetari filologice" . Grigore Ureche, Miron Costin, Dimitrie Cantemir etc. intocmesc liste de cuvinte uzuale de provenienta latina ca sa arate, in acest fel, ca limba romana o continua pe cea a colonizatorilor romani. La invatatii ardeleni de la inceputul secolului al XVIII-lea si inceputul celui urmator, orientarea spre latina a cercetarilor de vocabular si de gramatica e impusa de necesitatea politica de a se argumenta descendenta latina a romanilor.
In aceasta lucrare m-am ocupat de studierea structurii etimologice a vocabularului limbii romane in diacronie, adica in procesul devenirii istorice. 
Am prezentat cuvintele dupa origine, dupa data de aparitie, am aratat chiar ce insemnau la inceput si cum li s-a schimbat sensul intr-o perioada mai mult sau mai putin indelungata, acestea fiind lucruri utile si atragatoare. 
Am acordat atentia cuvenita fondului mostenit dac si latin, fara a neglija imprumuturile vechi patrunse in limba romana (slave, maghiare, turcesti, germane), precum si imprumuturile recente patrunse in limba romana din limbile de circulatie internationala (franceza, engleza, rusa, germana, italiana), imprumuturi care au avut un rol deosebit de important in modernizarea vocabularului limbii romane.
Incepand cu secolul al XVII-lea si pana in zilele noastre vocabularul limbii romane s-a imbogatit si s-a reinnoit permanent prin adoptarea unor termeni neologici imprumutati, dupa cum am spus, din limbile moderne.
Prefacerile sociale care au dus la aparitia Romaniei moderne marcheaza o schimbare radicala in fizionomia lexicului romanesc, a carui structura etimologica a capatat aspecte calitative si cantitative noi, definindu-si cat mai mult caracterul latino-romanic.
Pe langa imprumuturile din alte limbi, fata de care limba romana este si astazi destul de receptiva se constata aparitia unui numar mare de creatii interne formate pe teren romanesc prin procedeul derivarii si al compunerii.
Am cautat sa scot in relief ca aspectul de astazi al limbii romane difera de cel din trecut, mai ales sub raportul lexical. ,,Imprumuturile neologice au schimbat fizionomia lexicala a limbii romane, incat ea seamana astazi mai mult decat oricand cu celelalte limbi de origine romanica". 
Vocabularul limbii romane nu poate fi bine inteles fara studierea aprofundata a temeliei sale, alcatuite din textele secolului al XVI-lea in care trebuie neaparat sa vedem izvorul limbii literare de azi. 
Trebuie sa subliniem faptul ca multe cuvinte de origine slava, maghiara, greaca au trecut prin stadiul de neologisme si au dat limbii romane un farmec sporit, imbogatindu-i, in acelasi timp paleta sinonimica .


Fisiere in arhiva (1):

  • Structura Etimologica a Vocabularului.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!