Capitolul I. Definirea capitalului intreprinderii 4 1.1. Definirea notiunii de capital-element esential al afacerii 5 1.1.1.Surse de provenienta a capitalului 7 1.1.2.Modalitati de folosinta a capitalului 12 1.2. Functiile capitalului social 12 1.3. Caractere generale ale capitalului social 14 1.4.Capitalul social minim. Consecintele nerespectarii capitalului social minim ..15 Capitolul II. Structura capitalului societatilor comerciale 16 2.1. Structura capitalului si riscul 16 2.2. Structura optima a capitalului 21 2.3. Teorii privind structura capitalului 23 2.4 Factori de influenta a deciziilor privind structura capitalului societatilor comerciale..25 2.4.1. Prezentare de ansamblu a factorilor de influenta ai structurii financiare .25 2.4.2. Echilibrul risc - rentabilitate .30 2.4.3 Factori specifici societatii comerciale .32 2.4.4 Factori macroeconomici care influenteaza structura capitalului ..34 2.5 Analiza factorilor ce influenteaza structura financiara a societatilor comerciale romanesti ..35 2.5.1 Sursele de finantare ale societatilor comerciale. Prezentare de ansamblu 35 Capitolul III. Costul capitalului unei societati comerciale 37 3.1. Costul capitalurilor proprii 37 3.1.1.Costul explicit al capitalului propriu 39 3.1.2.Costul implicit al capitalului propriu 39 3.2. Costul capitalului imprumutat 40 3.2.1.Cazul imprumutului ordinar 41 3.2.2.Cazul imprumutului obligatar cu prima de emisiune 42 3.3. Costul autofinantarii 43 3.4. Costul mediu ponderat al capitalului 45 3.4.1.Principalele surse de finantare a investitiilor 45 3.4.2.Structura financiara si costul capitalului 46 3.4.3.Teoria costului capitalului dependent de indatorare 49 3.4.4.Teoria dependentei costului indatorarii 50 3.5. Evolutia costului capitalului propriu si a costului mediu ponderat 52 3.5.1.Efectul de levier in valori de piata ale capitalurilor 53 3.5.2.Efectul de levier in valori de contabilitate ale capitalurilor 54 3.5.3.Evolutia costului mediu ponderat al capitalurilor 55 Bibliografie 68
Capitolul I. Definirea capitalului intreprinderii 4 1.1. Definirea notiunii de capital-element esential al afacerii 5 1.1.1.Surse de provenienta a capitalului 7 1.1.2.Modalitati de folosinta a capitalului 12 1.2. Functiile capitalului social 12 1.3. Caractere generale ale capitalului social 14 1.4.Capitalul social minim. Consecintele nerespectarii capitalului social minim ..15 Capitolul II. Structura capitalului societatilor comerciale 16 2.1. Structura capitalului si riscul 16 2.2. Structura optima a capitalului 21 2.3. Teorii privind structura capitalului 23 2.4 Factori de influenta a deciziilor privind structura capitalului societatilor comerciale..25 2.4.1. Prezentare de ansamblu a factorilor de influenta ai structurii financiare .25 2.4.2. Echilibrul risc - rentabilitate .30 2.4.3 Factori specifici societatii comerciale .32 2.4.4 Factori macroeconomici care influenteaza structura capitalului ..34 2.5 Analiza factorilor ce influenteaza structura financiara a societatilor comerciale romanesti ..35 2.5.1 Sursele de finantare ale societatilor comerciale. Prezentare de ansamblu 35 Capitolul III. Costul capitalului unei societati comerciale 37 3.1. Costul capitalurilor proprii 37 3.1.1.Costul explicit al capitalului propriu 39 3.1.2.Costul implicit al capitalului propriu 39 3.2. Costul capitalului imprumutat 40 3.2.1.Cazul imprumutului ordinar 41 3.2.2.Cazul imprumutului obligatar cu prima de emisiune 42 3.3. Costul autofinantarii 43 3.4. Costul mediu ponderat al capitalului 45 3.4.1.Principalele surse de finantare a investitiilor 45 3.4.2.Structura financiara si costul capitalului 46 3.4.3.Teoria costului capitalului dependent de indatorare 49 3.4.4.Teoria dependentei costului indatorarii 50 3.5. Evolutia costului capitalului propriu si a costului mediu ponderat 52 3.5.1.Efectul de levier in valori de piata ale capitalurilor 53 3.5.2.Efectul de levier in valori de contabilitate ale capitalurilor 54 3.5.3.Evolutia costului mediu ponderat al capitalurilor 55 Bibliografie 68 Cap. I. DEFINIREA CAPITALULUI INTREPRINDERII S-a demonstrat, de nenumarate ori, ca functionarea unei intreprinderi fara un capital adecvat este una din cauzele cele mai raspandite ale esecului in afaceri. Pe langa un capital suficient, intreprinderea trebuie sa aiba si o structura a capitalului adecvata, adica o combinatie corecta de capital propriu si imprumuturi. Orice intreprindere are posibilitatea, cel putin teoretic, sa apeleze la doua tipuri de finantari : finantare interna si finantare externa. Finantarea interna cunoscuta si sub denumirea de autofinantare cuprinde fluxurile de numerar rezultate din profitul retinut pentru dezvoltare si din cheltuielile cu amortizarea suportate de intreprindere. Finantarea externa se refera atat la suma imprumuturilor (datoriilor) pe termen lung, mediu si scurt cat si la capitalul propriu nou emis de catre intreprindere ca sursa de procurare a fondurilor necesare, precum si la operatiunile de leasing. Daca, in general, capitalul se defineste ca fiind orice bun sau stoc de bunuri - financiare sau fizice - capabile sa genereze venit, prin structura capitalului unei intreprinderi se intelege proportia relativa a capitalului propriu si a imprumuturilor pe termen lung utilizate la finantarea activelor acesteia . Cu alte cuvinte, structura capitalului unei intreprinderi reflecta compozitia capitalurilor ei. Daca insa vorbim de structura financiara a intreprinderii, atunci ne referim la raportul existent intre finantarea interna si finantarea externa, precum si intre finantarile pe termen scurt si cele pe termen lung. Societatile comerciale sunt unitati patrimoniale cu personalitate juridica create prin libera vointa si initiativa a investitorilor, fiind deplin autonome in raport cu tertii. Obiectul de activitate al societatilor comercial, persoane fizice si juridice, poate fi fabricarea unui produs sau a unei game de produse, comercializarea produselor, executarea de lucrari sau prestarea de servicii. Caracteristica acestor societati difera, in principal, in privinta modului de constituire a capitalului si a limitelor raspunderii patrimoniale in raport cu tertii. Unitatile patrimoniale, indiferent de tipul si forma de organizare, trebuie sa-si constituie capitalul, ca prima masura si element important al patrimoniului care sa le creeze posibilitatea stabilirii relatiilor cu tertii pentru demararea si dezvoltarea obiectului activitatii. 1.1.DEFINIREA NOTIUNII DE CAPITAL-ELEMENT ESENTIAL AL AFACERII Capitalul social este un element al patrimoniului social care exprima, in moneda, valoarea totala a aporturilor in numerar si in natura subscrise de asociati la constituirea societatii. Structura capitalului social defineste partea fiecarui asociat in cadrul capitalului intreprinderii, ea determinand conditiile de exercitare a puterii si de repartitie a rezultatelor. Dar, capitalul social este insuficient pentru a asigura intreprinderii capitalul economic intr-un volum adecvat. Operatiunile de credit permit intreprinderii sa detina active fara sa dispuna in prealabil de moneda, iar operatiunile de imprumut ii permit sa dispuna si de alte mijloace monetare. Recursul la indatorare este procedura care antreneaza disocierea intre capitalul economic si capitalul financiar investit de asociati. S-a evidentiat cum intreprinderea degaja un surplus monetar din activitatea sa, parte din acest surplus conservat de catre intreprindere si care apartine asociatilor, constituind un mijloc de finantare care se adauga capitalului social. In sens financiar, capitalul este masurat prin capitalul investit de catre asociati, adica prin diferenta intre capitalul economic si indatorare. Capitalul financiar investit sau activul net este compus din capital social si surplusul monetar acumulat de catre intreprindere. In sens larg, capitalul social include orice suma care este afectata definitiv de functionarii societatii, in regimul juridic al capitalului social. In acest sens, este semnificativa definitia data capitalului social de Regulamentul de aplicare a Legii contabilitatii: "Capitalul social este egal cu valoarea nominala a actiunilor sau partilor sociale, respectiv cu valoarea aportului in natura sau in numerar, a rezervelor incorporate si a profitului repartizat pentru majorarea capitalului sau altor operatiuni care conduc la modificarea acestuia"
1. Ion Bacanu, Majorarea capitalului social minim al societatilor comerciale, "Mesagerul economic", saptamanal al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si a municipiului Bucuresti, nr, 34, 31. VIII-6.IX.1998. 2. Ion Bacanu, Lichidarea capitalului social, "Capitalul social al societatilor comerciale", Editura Lumina Lex - Bucuresti, 1999 pag. 237-238. 3. Paul Bran , Finantele intreprinderii. Gestiunea fenomenului microfinanciar, Biblioteca digitala - www.ase.ro. 4. Emil Chirila, "Finantele intreprinderii", Editura Universitatii din Oradea , 2006 . 5. R. Cobbaut, "Theorie financiere", Economica, Paris,1994 6. Nicolae Hoanta, Definirea si clasificarea riscului, "Capitalul firmei", Editura Tribuna Economica, Bucuresti, 1998. 7. Gheorghe Manolescu, Irina Petre, "Finantele intreprinderii", Editura Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti 1999 8. Dorina Popa , Analiza economico financiara , Elemente teoretice si aplicatii practice , Editura Universitatii din Oradea . 9. Ion Stancu, "Finante- Teoria pietelor financiare Finantele intreprinderilor Analiza si gestiunea financiara". 10. Adrian Simon, Definirea capitalului pe surse de provenienta, "Finantele intreprinderii", pag. 10. 11. Mihai Toma, Felicia Alexandru, "Finante si gestiune financiara de intreprindere" 12. Vintila, G., "Gestiunea financiara a intreprinderii", EDP, Bucuresti, 2000
Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.
Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.