Structura Financiara a Intreprinderii - Studiu de Caz la SC Artezi SRL

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Identificarea surselor de finantare a unei activitati, precum si combinarea acestora in scopul de a obtine un raport rentabilitate-risc eficient reprezinta o provocare permanenta pentru managerii unei firme. Diferitele proportii in care o societate apeleaza la finantari prin capitaluri proprii sau imprumutate, definesc structura financiara a intreprinderii, din acest considerent aceasta mai poarta si denumirea de structura capitalurilor. 
Unul din obiectivele fundamentale ale gestiunii financiare il reprezinta structura financiara a intreprinderii, aceasta fiind cea care reflecta politicile de finantare si de atragere a capitalurilor necesare pentru functionarea intreprinderilor. Gestiunea eficienta a acestor intreprinderi ofera o structura financiara optima, respectiv raportul existent dintre capitalurile folosite sa fie corespunzatoare nevoilor de exploatare, toate aceste activitati fiind obtinute la un cost minim. Datorita dinamicii aceasta structura optima este greu de atins, astfel rezulta ca in procesul de planificare a structurii financiare sa se tina cont de flexibilitatea intreprinderii, respectiv de capacitatea acesteia de adaptare.
In ceea ce priveste continutul acestei lucrari, mi-am propus sa prezint o analiza de structura financiara a unei intreprinderii, cuprinzand notiunile fundamentale aferente temei alese, acestea fiind impartite in urmatoarele mari capitole : notiunile introductive ale structurii financiare, elementele componente ale acesteia, finantarile intreprinderii, si nu in ultimul rand alegerea unei structuri financiare printre care se prezinta si ratele structurii financiare ce ultierior este determinata si analizata in studiul de caz.
Primul capitol are in vedere introducerea in structura financiara a intreprinderii prin sistemul si importanta gestiunii financiare, precum si dezbaterea notiunii de structura financiara.
Acest capitol este urmat de cel de-al doilea, care incepe cu familiarizarea, definirea unor termeni de ordin financiar cum sunt : activul disponibil, active fixe, profitul brut, profitul net, pasivul exigibil etc. In fond acest capitol reliefeaza elementele componente ale structurii financiare prin enumerarea si definirea in diferite categorii a capitalurilor intreprinderii si costurile acestora.
Capitolul urmator dezbate totalitatea formelor de finantare la care ar putea sa apeleze o entitate precum si explicarea notiunii de plan de finatare, toate acestea ocupand un rol important pentru buna functionare a unei activitati. Acest capitol este incheiat cu o scurta prezentare a capacitatii de indatorare avand ca concluzie definirea efectului de indatorare.
Ca si inchidere a lucrarii prezente am construit in ultimul capitol studiul de caz efectuat la S.C ARTEZI S.R.L unde am calculat si analizat ratele structurii financiare insotite de grafice separate pentru fiecare categorie de rata.
CAP. 1 : NOTIUNI INTRODUCTIVE IN STRUCTURA FINANCIARA A INTREPRINDERII
Sistemul financiar reprezinta un sistem de planificare, organizare, control si evaluare
a relatiilor si resurselor financiare ce se stabileste din momentul constituirii intreprinderii. Intrepinderile infiintate, indiferent de tipul de proprietate, de marimea si forma de organizare, sunt strans legate de determinarea resurselor necesare lansarii afacerii si de constituirea capitalului acesteia.
Conceptul de fenomen financiar al unei intreprinderi provine din relatiile pe care ea le are cu piata factorilor de productie, piata consumatorilor, piata capitalurilor si cu statul, ca autoritate publica. Un astfel de fenomen este urmarit de fiecare intreprindere care isi doreste derularea unei activitati in conditii de rentabilitate.
Mediul financiar al inteprinderii presupune totalitatea relatiilor financiare ale intreprinderii care apar in momentul utilizarii si castigarii banilor, precum si toate formele pe care banii le pot lua in procesul circulatiei lor ( bani - resurse materiale - produse in curs de executie - produse finite - creante - bani). Gestiunea financiara definita ca "ansamblul de decizii si activitati, care ajuta la reglarea, ajustarea fluxurilor financiare si a fondurilor, la gospodarirea resurselor financiare ale intreprinderii, avand ca scop asigurarea in mod regulat cu fonduri necesare echipamentului si exploatarii curente a intreprinderii, pe de o parte, iar pe de alta parte, scopul controlul bunei utilizari a fondurilor si a rentabilitatii operatiunilor pentru care sunt afectate" 
1.1 Conceptul de structura financiara a intreprinderii
Stabilirea modalitatii de finantare a unei intreprinderi intr-o economie de piata are un impact intens asupra activitatii agentilor economici. S-a demonstrat de nenumarate ori, ca ,,functionarea firmei fara capital adecvat este una din cauzele cele mai raspandite ale esecului in afaceri. In majoritatea cazurilor aceste unitati nu se finanteaza din fonduri proprii in totalitate, facand astfel apel la resurse externe" Astfel, selectarea mijloacelor de finantare externa si ponderea acestora in raport cu finantarea interna reflecta o decizie importanta a politicii financiare ale intreprinderii. Structura financiara a intreprinderii reprezinta, ansamblul complex si coordonat al diverselor surse de finantare folosite de managerul financiar pentru acoperirea necesarului de finantat. Prin prisma intreprinderii, structura financiara reflecta compozitia capitalurilor acesteia sau totalitatea componentelor de capital. Aceasta mai poarta si denumirea de structura capitalurilor intreprinderii si reprezinta suma ponderilor de participare a acestor surse de finantare pentru a constitui capitalurile investite in entitate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Structura Financiara a Intreprinderii - Studiu de Caz la SC Artezi SRL.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!