Structura Sistemului de Resurse Financiare Publice si Factorii de Influenta

Cuprins licenta Cum descarc?

Cuprins 2
Capitolul 1 2
Abordari ale notiunii de sistem al resurselor financiare publice 2
1.1 Definirea sistemului de resurse financiare si continutul acestora 2
1.2 Modalitati de constituire a resurselor financiare publice 7
1.3 Clasificarea resurselor financiare publice si caracterizarea acestora 10
Capitolul 2 13
Structura si factorii care influenteaza nivelul acestora 13
2.1 Modalitati de structurare a resurselor financiare publice 13
2.2 Factorii de influenta al sistemului de resurse financiare publice 22
Capitolul 3 23
Evolutiile nivelului resurselor financiare publice si mutatiile ce au loc in structura acestora 23
3.1 Evolutii ale nivelului resurselor financiare si mutatiile ce au loc in structura acestora in tarile dezvoltate si in tranzitie 23
3.2 Evolutii ale nivelului resurselor financiare si mutatiile ce au loc in structura acestora in Romania 26
Concluzii si propuneri 45
BIBLIOGRAFIE 49


Extras din licenta Cum descarc?

Capitolul 1
Abordari ale notiunii de sistem al resurselor financiare publice
1.1 Definirea sistemului de resurse financiare si continutul acestora
Sistemul financiar abordat ca un sistem de relatii economice in forma baneasca, se prezinta ca un ansamblu de relatii financiare ce se manifesta in procesul de constituire, distribuire si utilizare a fondurilor banesti financiare. 
Sub aspect conceptual, ,, resursele financiare publice" reprezinta sumele de bani care se administreaza de catre autoritatile publice, in scopul indeplinirii sarciniilor si functiilor ce le revin statului. Aceste resurse sunt gestionate de autoritati si institutii, ele se folosesc pentru acoperirea cheltuielilor publice prin efectuarea de cheltuieli corespunzatoare acestora.
In opinia unor autori, izvorul resurselor financiare publice nu este altul decat produsul intern brut, venitul national si avutia nationala.
In teoria finantelor publice se considera ca alocarea efectiva a resurselor intre sectorul public si cel privat determina o anumita proportie intre acestea, accepndu-se ca alocarea este optima daca cerintele consumatorilor sunt satisfacute la nivel maxim prin intermediul sectorului public cat si celui privat. 
Sumele de bani ce apartin persoanelor fizice sau juridice si se administreaza in baza propietatii private formeaza resursele financiare private, fiind destinate sa satisfaca investitii cu caracter privat si nevoi de consum. 
Diferenta dintre finante publice si cele private, constituie raportul dintre resursele financiare ale societatii si resursele financiare publice. Factorii care influenteaza nivelul resurselor financiare ale societatii sunt: volumul si structura productiei, nivelul preturilor, raportul dintre formarea bruta de capital si consum.
In componenta resurselor financiare la nivel national se includ: resursele financiare ale organismelor fara scop lucrativ, resursele financiare ale institutiilor si autoritatilor publice, resursele populatiei, cat si resursele intreprinderilor private si publice.
Cuantumul resurselor financiare ale societatii este influentat de: marimea produsului intern brut, proportia in care acestea se impart pentru formarea bruta de capital si pentru consum, nivelul preturilor, volumul si structura productiei, posibilitatea de procurare a unor resurse externe, cum ar fi ajutoarele, donatiile si imprumuturile. 
In opinia unor autori resursele bugetare arata acea parte a resurselor financiare publice cuprinsa in bugetele entitatilor publice. Resursele financiare publice impreuna cu resursele financiare private constituie resursele financiare ale societatii.
Figura nr. 1 Structura resurselor financiare ale societatii
Resursele finaciare publice bugetare ca sistem se structureaza pe urmatoarele subsisteme: resursele financiare ale administratiei de stat centrale, resursele financiare ale administratiilor locale, resursele intreprinderilor publice si resursele financiare ale asigurarilor sociale de stat. 
Resursele financiare ale administratiei de stat centrale difera de celelalte prin faptul ca acestea sunt administrate si instituite de catre autoritatile publice centrale, fiind destinate pentru realizarea obiectivelor si actiunilor considerate de interes national.


Fisiere in arhiva (1):

  • Structura Sistemului de Resurse Financiare Publice si Factorii de Influenta.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!