Studierea Epocilor de Semanat a Orzului de Toamna dupa Mazare la Boabe

Cuprins licenta Cum descarc?

o Introducere 3
1 Rezumatul literaturii 4
1.1 Importanta suprafetei de insamintare si recoltare in lume 4
1.2 Particularitatile botanice a orzului de toamna 5
1.3 Partticularitatile biologice si ecologia orzului de toamna 6
1.4 Influenta epocilor de semanat si normele de insamintare 7
1.5 Influenta ingrasamintelor asupra productivitatii 8
2 Conditiile climaterice, materialul si metoda de cercetare 9
2.1 Solul 9
2.2 Conditiile climaterice in anii de cercetare 10
2.3 Schema experientei, materialul si scheme de cecetare 12
2.4 Tehnologia ecologica pe terenul experimental 16
2.5 Metode de cercetare in cimp si laborator 16
3 Rezultatele cercetarilor experimentale 18
3.1 Observatii fenologice 18
3.2 Evaluarea componentelor de productie 19
3.3 Productia 22
3.4 Eficacitatea economica 25
3.5 Protectia muncii 27
o Concluzii 29
o Propuneri 30
o Adnotarea 31
o Bibliografia 32
o Anexe 33


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Orzul este una din cele mai insemnate culturi furajere cu un potential inalt de productivitate. De aceea in conditiile Republicii Moldova este necesar de semanat orzul de toamna. Orzul de toamna este folosit ca furaj pentru animale si producerea crupelor pentru alimentatia oamenilor si producerea berei. Proteina orzului este bine balansat dupa continut de aminoacidic de aceea la hranirea animalelor da un efect bun si inalt. Pentru a obtine o crestere in greutate cu 1 kg, se cheltuie 4,0-4,5 kg boabe de orz, 4,5-4,8 kg de porumb, 6,0-7,9 kg griu. Dupa hotarirea Guvernului Republicii Moldova de la 29 decembrie 2005, necesitatea in seminte a acestei culturi va creste pentru dezvoltarea sectorului zootehnic. si din aceasta ocazie trebuie sa largim suprafata sub cultura data de a implementa in produceri soiuri noi de orz de toamna. Cea mai mare prioritate din cultura orzului de toamna o are soiurile: Bt-14/02 si Scinteia. Aceste doua soiuri au o productivitate inalta, rezistenta la boli si implementarea lor in producerea va spori efectul economic acestei culturi. Este una din pricinile productivitatii joase este neindeplinirea corecta a cerintelor tehnologice de cultivare a orzului de toamna. Cel mai bun premergator este mazarea pentru boabe. Practica a demonstrat acestei lucrari consta in aceea ca in principalele rezultate a cercetarilor au fost stabilite si cei mai buni premergatori a fost mentionate cei mai favorabili: epoci de semanat, norme de insemintare si de aici au fost facute concluzii si propuneri.
Volumul si structura lucrarii de licenta
Lucrarea include urmatoarele compartimente: Introducere, Rezumat literaturii, Conditiile climaterice, materialul si metoda de cercetare, Rezultatele cercetarilor experimentale, Concluzii si propuneri, anexe.
Capitolul I
1. Rezumatul literaturii
1.1. Importanta. Suprafetele de insamintare si recoltare in lume.
Orzul de toamna a fost unu din cele mai insemnate si va ramine unu din cele culturi furajere cu o productivitate inalta. 
Orzul de toamna ocupa locul patru in agricultura mondiala dupa: griu, orez si porumb. In Republica Moldova orzul de toamna ocupa aproximativ 60% din semanaturi restul 40% se cultiva orz de primavara. Dar se explica prin particularitatile biologice ale orzului de toamna care in conditiile Moldovei se foloseste rezervele umiditatii de toamna, iarna si primavara pentru formarea recoltei. In Republica Moldova orzul se intrebuinteaza in nutret furaj pentru animale si nu in ultimul rind cu producerea crupelor ca hrana pentru om.
Obtinerea crupelor din boabe de orz se foloseste la prepararea supelor si sosurilor. Dar macinatul boabelor de orz se foloseste in hrana diferita pentru alimentatia copiilor de virsta frageda. Sa constatat ca boabele de orz reprezinta un furaj concentrat bun pentru animale puse la ingrasat pentru animalele producatoare de lapte si carne si pentru animalele tinere. Boabele de orz mai pot fi folosite ca materie prima si in industria alcoolului, dextrinei, glucozei si berei [16].
Ca sa obtinem o crestere a unui animal cu 1kg, se cheltuie 4,0-4,5kg boabe de orz, boabe de griu 6,0-7,9kg, porumb 4,5-4,8kg. O insemnatate mare o are si paile de orz chiar depasind si valoarea nutritiva a celor de griu, ovaz si secara. Din aceasta cauza trebuie de marit suprafata de cultura data si de semanat soiuri noi. Prioritatea orzului de toamna o au soiurile: Mugurel, Ciuluc, Bt-14/02 si Scinteia.
Aceste patru soiuri poseda o productivitate inalta, rezistenta la seceta si boli. Orzul este un premergator pentru alte culturi deoarece devreme sunt eliberate cimpurile.
Dupa cercetarile efectuate in Institutul de Cercetari pentru culturile de cimp "Selectia"(ICCC) si nu in ultimul rind practica agricola spune ca in cazul respectarii stricte a tuturor elementelor tehnologice de cultivare a orzului de toamna putem obtine anual o productivitate inalta mai mare de 4,0t/ha in toate zonele ale Republicii. Pentru a obtine o recolta mare a orzului de toamna este necesar de imbunatatit tehnologia de cultivare: epocile optime, norme optime de insamintare si nu in ultimul rind premergatori buni etc [1].
o Raspindirea
Cum am mentionat ca orzul ocupa lucul patru din lume dupa: griu, orez si porumb, productia lui de boabe depaseste 8% din totalul de boabe cereale. In ultimii 20 ani de ani productia totala pe plan mondial a sporit de la 79,9 mln. t. 
Tarile care au suprafete mari de orz sunt Federatia Rusa (13,4 mln/ha), Canada (12,9 mln/ha), SUA (7,9 mln/ha), Imeia (3,6 mln/ha).
Comparind orzul de toamna cu cel de primavara, vreau si spun ca cel de primavara este mai putin productiv.


Fisiere in arhiva (1):

  • Studierea Epocilor de Semanat a Orzului de Toamna dupa Mazare la Boabe.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!