Studii Privind Calitatea Compoturilor Existente in Reteaua Comerciala a Municipiului Iasi
- Nota 8
- 70 pagini
- Agronomie
Indrumator: Irimia Liviu
Cuprins licenta Cum descarc?
Lista tabelelor si a figurilor CAPITOLUL 1 Studiul actual al cunostintelor privind prelucrarea si industrializarea fructelor Valoarea alimentara , energetica , tehnologica si terapeutica a fructelor Compozitia chimica a fructelor proaspete Importanta sectorului de prelucrare si industrializare a fructelor din Romania Importanta economica a fructelor pe plan mondial CAPITOLUL 2 Particularitatile procesului tehnologic de obtinere a compoturilor 2.1. Materii prime si auxiliare folosite la prepararea compoturilor 2.2. Etapele procesului tehnologic de obtinere a compoturilor de fructe 2.3. Defectele de fabricatie ale compoturilor de fructe CAPITOLUL 3 Descrierea unitatii de practica Laboratorul ''Tehnologia produselor agroalimentare '',din cadrul U.S.A.M.V , Iasi Unitatile comerciale existente in municipiul Iasi CAPITOLUL 4 Studii privind calitatea sortimentelor de compoturi existente in reteaua comerciala a municipiului Iasi 4.1. Obiectivele cercetarii 4.2. Materialul de studiu 4.3. Metodologia cercetarii 4.3.1. Studiul de piata 4.3.2. Analiza senzoriala 4.3.3. Determinari privind compozitia chimica a produselor analizate 4.3.3.1. Determinarea aciditatii titrabile 4.3.3.2. Determinarea substantei uscate solubile 4.3.3.3. Determinarea umiditatii si a substantei uscate totale 4.3.3.4. Determinarea continutului in acid ascorbic CAPITOLUL 5 Rezultatele cercetarii 5.1. Rezultate privind oferta comerciala de produse 5.2. Rezultate privind analiza senzoriala 5.3.Rezultate privind analiza chimica Concluzii Bibliografie
Extras din licenta Cum descarc?
INTRODUCERE Conservarea produselor alimentare a constituit pentru omenire , de-a lungul intregii ei istorii ,o problema de o importanta deosebita Oamenii , ca sa traiasca , trebuie sa consume , insa nu le au la dispozitie tot timpul anului , ele trebuind sa fie conservate pentru perioadele in care lipsesc Din aceasta cauza , una din primele indeletniciri pe care oamenii au trebuit sa o invete a fost conservarea surplusului de alimente In anul 1795 , guvernul francez a oferit o recompensa de 12000 de franci oricui ar fi putut inventa o metoda de conservare a mancarii Nicholas Appert , un parizian , este cel caruia i-a venit ideea Un cunoscator al tuturor meseriilor , Appert s-a folosit de experienta sa de cofetar , producator de vinuri , berar si preparator de muraturi pentru a-si pune la punct tehnica Dupa mai multe experimente facute timp de 15 ani , Appert a reusit sa conserve cu succes alimentele prin prepararea lor partial , ambalarea lor in sticle inchise ermetic cu dopuri , sticle care apoi erau scufundate in apa clocotita Teoria sa de conservare a alimentelor ii apartine in totalitate - descoperirile lui Pasteur in ceea ce priveste bacteriile survenind la o jumatate de secol mai tarziu Appert a presupus ca , asemenea vinului , expunerea alimentelor la aer duce la alterarea acestora Astfel , prin ambalarea alimentelor in containere , cu aerul eliminat din acestea prin fierbere , mancarea urma sa ramana proaspata In acest mod , destul de empiric , s-a inceput drumul spre tehnologia atat de variata si avansata din zilele noastre , privind fabricarea conservelor In 1895 , H. L. Russel (Statiunea experimentala pentru agricultura Winsconsin , S.U.A. ) initiaza cercetarea defectiunilor si accidentelor de conservare (bombaj , alterari ) , sub indrumarea marelui microbiolog german Robert Koch 91843-1910) Conservabilitatea fructelor proaspete difera de la o specie pomicola la alta , fiind influentata de actiunea multipla si conjugata a numerosi factori: specie , soi , compozitie chimica , conditiile climatice ale perioadei de vegetatie , agrotehnica aplicata , procesele metabolice si microbiologice care au loc in produsele horticole dupa recoltare Durata admisibila de pastrare este perioada de timp in care fructele isi mentin calitatea proprie consumului in stare proaspata , in anumite conditii de mediu Compoturile de fructe sunt fructe sau parti de fructe in sirop de zahar , conservate prin sterilizare Rolul siropului de zahar este de a imbunatati calitatile organoleptice ale produsului In cazul in care este facut din mai multe specii de fructe acesta poarta denumirea de ,,compot asortat ".Calitatile si caracteristicile compotului trebuie sa corespunda normelor in vigoare CAPITOLUL 1 STUDIUL ACTUAL AL CUNOSTINTELOR PRIVIND PRELUCRAREA SI INDUSTRIALIZAREA FRUCTELOR 1.1.Valoarea alimentara , energetica , tehnologica si terapeutica a fructelor Pentru om fructele sunt o comoara pentru sanatate Fructele reprezinta o categorie de alimente de origine vegetala ce intra in alimentatia umana exact asa cum le produc plantele , fara prelucrari sau alte adausuri in ele Ele sunt foarte importante pentru om deoarece intretin viata si sanatatea Fig 1.1. Fructe Valoarea alimentara a fructelor Fructele sunt folosite in alimentatie gratie gustului lor placut si continutului bogat in vitamine si substante minerale Fructele au o proportie mare de apa (76-94 %) si de acizi organici (aciditatea fructelor este de 0,2 -0,3 % si este datorata predominantei acizilor malic,citric si tartric ) Protidele si glucidele sunt in cantitati reduse , exceptie facand fructele uleioase (nuci , alone , migdale , masline ) Aceste fructe au 15-25 % proteine si 25-65 % lipide Continutul in glucide al acestor fructe uleioase este de 4-24 % Cantitatea de glucide din fructe proaspete oscileaza intre 5-23 % si poate ajunge la 75 % in fructele uscate (prune , caise , stafide , curmale ) Glucidele se gasesc in fructe sub forma de fructoza si glucoza si mai rar sub forma de zaharoza si amidon In special fructele necoapte au proportii mai mari de amidon si pe masura ce procesul de maturare inainteaza , o buna parte din amidon se transforma in glucide simple (Nour Violeta ,2004) Fructele proaspete si uscate au cantitati insemnate de celuloza si hemiceluloze , iar unele (mere , pere , gutui , prune ) contin cantitati semnificative de pectine Fructele contin cantitati importante de substante minerale (Ca , Mg , K , Na ) si au actiune alcalinizata in organismul uman Fructele sunt bogate in vitamine Cele colorate in galben (piersici , caise) si cele colorate in rosu (cirese , capsuni , fragi ) sunt bogate in provitaminaA Agrisele , capsunile , zmeura , fragii , coacazele , murele si maciesul sunt foarte bogate in vitamina C , celelalte fructe (caise , piersici , prune , mere ) au proportii mici de vitamina C Merele contin cantitati mici de vitamina A1 , B1 , B2 dar datorita pectinelor sunt folosite in tratamentul enteritelor Prin acizii sai (malic , citric , etc ) si taninul pe care-l contine , marul intervine in mentinerea tonusului intestinal si a motilitatii acestuia Prunele au proprietati laxative , datorita probabil continutului lor bogat in celuloza , apa , glucide (Nour Violeta , 2004)
Fisiere in arhiva (1):
- Studii Privind Calitatea Compoturilor Existente in Reteaua Comerciala a Municipiului Iasi.doc
Imagini din aceasta licenta Cum descarc?
Bibliografie
Afinoghent Jamba , Carabulea , B. - Tehnologia pastrarii produselor horticole , Ed. Cartea Moldovei , Chisinau , 2002 . Ardelean Alina Grigorita , - Tehnologii de conservare a legumelor si fructelor .Indrumator de lucrari practice , Ed. Treira , Oradea , 2009. Banu, C, s.a., , Manualul inginerului de industrie alimentara, Ed. Tehnica, Bucuresti , 1998 Banu C. , -Tratat de industrie alimentara .Tehnologii alimentare ,vol.II , Ed.Asab , Bucuresti , 2009. Beceanu D. , -Fructe ,legume si flori .Metode de prelungire a pastrarii in stare proaspata .Consumul de legume si fructe , Ed.M.A.S.T. , Bucuresti , 2003. Beceanu D. ,Roxana Mihaela Anghel , - Qualitive determinations for an assortment of canned fruits and vegetables commercialized in Iasi . Lucrari stintiifice , seria Agricultura , U.S.A.M.V. Iasi , vol.49 ,2006 Beceanu D. ,- Tehnologii de conservare a alimentelor . , Ed. PIM , Iasi , 2008 Beceanu D. ,- Materii prime horticole pentru industria alimentara . Struguri , fructe , legume . ,Ed.PIM ,Iasi ,2009 Beceanu D. , - Tehnologia prelucrarii legumelor si fructelor .Cunostinte de baza si aplicatii practice . , Ed.PIM , Iasi , 2010. Brad Segal , -. Cecilia Pop , Boisteanu M. , - Etichetarea nutritionala a produselor alimentare .Sesiune de comunicari stiintifice , U.S.A.M.V. , Iasi , 2002 Danilevici C. ,- Tehnologia procesarii fructelor si legumelor in industria conservelor . , Ed. Valahia University Press , Targoviste , 2005 Danilevici C. , Nita Manuela , -Controlul conservelor vegetale prin analize senzoriale si fizico- chimice .Indrumator de laborator . , Ed. Valahia University Press , Targoviste , 2006 Ghimbasan Rodica , - Tehnologii in industria alimentara . , Ed. Universitatii Transilvania , Brasov , 2006

Banii inapoi garantat!
Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.