Studii Privind Comportarea unor Soiuri de Mar cu Rezistenta la Boli

Extras din licenta Cum descarc?

Malus domestica Borkh sau marul cultivat reprezinta un hibrid interspecific natural rezultat din incrucisarea spontana consecutiva a mai multor specii intre care Malus silvestris a avut un rol determinant.
Ponderea pe care o ocupa cultura marului la noi in tara, se datoreaza, in primul rand, rolului pe care il au merele in alimentatia omului, in profilaxia si combaterea unor boli, in ameliorarea conditiilor microclimatice si sporirea veniturilor celor care-l cultiva.
Plantatiile de mar din imediata apropiere a oraselor, dar mai ales merii plantati in jurul caselor, exercita o influenta favorabila asupra micro climatului, care se resimte in privinta temperaturii, umiditatii si a puritatii aerului. 
Marul este adesea folosit ca vegetatie lemnoasa in amenajarea gradinilor, alaturi de alti pomi si arbusti fructiferi decorand prin habitus, frunzis, flori, furnizand in acelasi timp si fructele dorite. Se preteaza foarte bine la conducerea sub forme artistice, palisate.
Marul a fost cultivat in tara noastra din timpuri indepartate, fapt atestat de numeroase izvoare istorice scrise, precum si de numeroase documente arheologice.
Dacii, stramosii poporului nostru, cunosteau si cultivau marul inainte de cucerirea romana. Incepand din secolul al XVI lea, numeroase documente istorice, autohtone si straine, vorbesc despre calitatea merelor din diferite regiuni ale Tarii Romanesti.
Dupa primul razboi mondial cultura marului a cunoscut o dezvoltare mai intensa, fiind stimulata de importul a numeroase soiuri valoroase, de producerea dirijata a materialului saditor in pepiniere dar si de posibilitatile bune de valorificare a fructelor.
Pomicultura pe teritoriul tarii noastre a fost practicata din timpuri foarte indepartate. Astfel, populatiile din bazinul Carpatic au selectionat si ameliorat din flora spontana numeroase biotipuri locale la toate speciile de pomi. 
Migratiile populatiilor nomade (tatarii, sec. XIII-XIV), apoi dependenta de imperiul Otoman (sec. XV - XIX), au avut repercusiuni asupra intregii vieti sociale si desigur, a pomiculturii, care devenise o sursa de trai a populatiei si de acoperire a birurilor.
Importanta acestei culturi consta in faptul ca, prin respectarea tehnologiei de cultura, se obtin recolte abundente in fiecare an, merele avand calitati gustative superioare fata de alte fructe, avand si o capacitate de pastrare pentru o perioada indelungata.
Merele au o valoare energetica mare care ajunge si depaseste uneori 85 de calorii la 100 grame. In stare proaspata ele contin cantitati importante de zaharuri (7-17 %) in special zaharuri simple, usor asimilabile. Continutul merelor in substante hranitoare si substante aromate face ca alaturi de valoarea alimentara, aceste fructe sa aiba si o valoare terapeutica deosebita, explicand prezenta lor atat in alimentatia omului sanatos, dar si in diferite regimuri.
Daca sunt consumate la micul dejun, merele au un rol important in prevenirea cancerului intestinului gros, stiut fiind ca sunt deconstipante renumite. La nivelul intestinului, aceste fructe au o mare putere absorbanta a toxinelor. 
Merele constituie, de asemenea, unul dintre cele mai recomandate remedii pentru tratarea diareii infantile. De asemenea, au o actiune favorabila asupra diurezei si a eliminarii acidului uric, fiind recomandate persoanelor cu artroza, obeziilor si reumaticilor. Fructele sunt considerate mijloace de lupta impotriva hipertensiunii arteriale, preventiv sau curativ.
Pentru a avea aceste efecte mentionate, merele trebuie consumate in stare proaspata. Acest lucru este posibil datorita existentei in cultura a unui conveer varietal larg care satisface toate gusturile. 
Dintre multitudinea problemelor care se intrevad in pomicultura din tara noastra, doua se contureaza si se impun a fi luate in considerare: 
accentuarea productivitatii si ameliorarea calitatii;
- diminuarea caracterului regional al consumului de fructe, ca urmare a modernizarii infrastructurii pentru transport (actual, piata merelor se afla la Koln - Germania).
Se apreciaza ca pe viitor dezvoltarea pomiculturii se va realiza prin urmatorii factori:
- producerea de material saditor pomicol liber de virize;
- densitatea optima a plantatiilor;
- rationalizarea formelor de coroana;
- perfectionarea structurii sortimentului de soiuri si nu in ultimul rand, ridicarea eficientei economice si profitabiliatii unitatilor de productie pomicola.
Maximizarea profitului va trebui sa constituie functia obiectiv in activitatea agentilor economici din toate ramurile agriculturii inclusiv in sectorul pomicol


Fisiere in arhiva (1):

  • Studii Privind Comportarea unor Soiuri de Mar cu Rezistenta la Boli.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!