Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale

Licență
9/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 4 fișiere: doc, pdf, ppt
Pagini : 76 în total
Cuvinte : 17708
Mărime: 16.13MB (arhivat)
Publicat de: Cedrin Voinea
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conf.dr. Poșta Gheorghe
Facultatea de Horticultura si Silvicultura
Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului, Timisoara

Cuprins

  1. CAPITOLUL I CONSIDERAȚII PRIVIND UTILIZAREA UNOR SPECII
  2. LEGUMICOLE ORNAMENTALE ÎN AMENAJĂRILE
  3. PEISAGERE .. 3
  4. CAPITOLUL II STADIUL ACTUAL AL CUNOAȘTERII PRIVIND
  5. PARTICULARITĂȚILE ECOBIOLOGICE ȘI DE CULTURĂ A
  6. UNOR SPECII LEGUMICOLE ORNAMENTALE .. 17
  7. 2.1. Particularități botanice și biologice . 17
  8. 2.2. Exigențele ecofiziologice și particularitățile de cultură a
  9. speciilor legumicole ornamentale luate în experimentare .. 21
  10. CAPITOLUL III MATERIALUL ȘI METODOLOGIA DE LUCRU UTILIZATE ÎN
  11. EXPERIMENTARE 25
  12. 3.1. Scopul și obiectivele cercetării ... 25
  13. 3.2. Organizarea experimentărilor 25
  14. 3.3. Materialul biologic utilizat în experiențe . 26
  15. CAPITOLUL IV REZULTATE EXPERIMENTALE PRIVIND INFLUENȚA
  16. COMPOZIȚIEI AMESTECULUI NUTRITIV UTILIZAT LA
  17. PRODUCEREA DE RĂSADURI 36
  18. 4.1. Rezultate experimentale privind influența amestecului
  19. nutritiv asupra vigorii răsadurilor la speciile legumicole
  20. luate în studiu în anul 2014 36
  21. 4.2. Rezultate medii cu privire la caracteristicile morfologice
  22. analizate în faza de răsad la speciile legumicole luate în
  23. studiu în anul 2014 40
  24. CONCLUZII ȘI RECOMANDĂRI . 53
  25. BIBLIOGRAFIE 59

Extras din licență

INTRODUCERE

Noțiunea de grădină ornamentală nu este o idee nouă, legumele au constituit

întotdeauna un element de atracție, ele fiind luate în cultură încă din antichitate.

Astfel, grădinile de legume ornamentale sunt prezente în amenajările persiene

și ale Egiptului antic. Una din cele mai vechi scrieri egiptene menționează existența

unor grădini cu straturi cultivate cu legume cu talie mică intercalate cu straturi cu flori.

De asemenea, în grădinile mănăstirești din perioada medievală, în grădinile de la

Versailles, Villandry, grădinile castelului Roche- Guyon, grădinile castelului Hex și ale

castelului Bussiere, erau cultivate împreună plante legumicole, plante aromatice,

plante floricole, pomi și arbuști fructiferi.

Aceste grădini sunt apreciate și în prezent datorită frumuseții florilor și

frunzișului, a aromelor particulare, dar și a posibilității de utilizare în prepararea unor

produse condimentare și farmaceutice.

Superbele mărturii privind posibilitățile de utilizare a speciilor legumicole sunt

grădinile castelului Villandry, care mai apoi au fost restaurate în secolul XX de către

Joachin de Carvallo după descrierile lui Cerceau. Acesta menționa faptul că "Nu este

suficient să cultivi legumele cu grijă. Ai datoria să le combini potrivit culorilor lor și să

le încadrezi cu flori astfel încât totul să pară ca o masă bine pusă".

Perioada Renașterii a adus și în horticultură numeroase transformări. Astfel,

cultivarea pământului în asigurarea hranei a început să devină o preocupare a

țărănimii, în timp ce grădinăritul în scop estetic devenea un apanaj al înaltei societăți.

În aceste condiții grădinile din preajma locuințelor a început să capete din ce în ce

mai mult o funcție de producție și estetică (Sima Rodica, 2009).

În America de Nord, cultivarea plantelor legumicole comestibile a început de

prin anii '80 (Sima Rodica, 2009), când a apărut și conceptul de "edible landscaping"

concept ce aparține ecologistului american Robert Kourik și preluat mai târziu de

peisagistul canadian Rosalind Casey.

În prezent, acest concept a suferit și o lărgire conceptuală, deoarece această

orientare a început să fie practicată și în amenajările din domeniul public, având un

dublu scop și anume rol estetic și sursă de hrană.

Ca urmare, sortimentul de specii legumicole și combinațiile dintre acestea s-au

diversificat foarte mult. Au început să apară și combinații între plante legumicole și

plantele ornamentale, combinații între plantele aromatice și plantele floricole edibile

(White, 2005).

Punerea în practică a acestui concept a stârnit, în ultimul timp, interesul unui

număr tot mai mare de specialiști și practicieni, unele instituții publice

guvernamentale și neguvernamentale privind caracterul multifuncțional dar și benefic

pe care-l poate avea.

Dintre funcțiile benefice ale sistemului putem menționa câteva și anume:

ecologică, educativă, estetico-recreativă, socio-economică și sanitară.

Posibilitățile de amenajare a unui spațiu verde sunt multiple și ele depind de

simțul estetic al fiecărui peisagist.

CAPITOLUL I

CONSIDERAȚII GENERALE PRIVIND UTILIZAREA UNOR SPECII LEGUMICOLE

ORNAMENTALE ÎN AMENAJĂRILE PEISAGERE

Grădina ornamentală nu este o idee nouă, legumele au fost aproape

întotdeauna considerate atractive, ele având o tradiție veche în cultură încă din

antichitate.

Teoria și istoria designului grădinilor de legume ornamentale sunt prezentate

în grădinile persiene și ale Egiptului antic, faimoasele grădini mănăstirești, precum și

în grădinile de la Versailles, Villandry, grădinile castelului Roche-Guzon, grădinile

castelului Hex, grădinile castelului Bussiere etc. Spre exemplu grădinile mănăstirești

medievale reuneau plantele legumicole aromatice în sectoare speciale, modelul

acestora devenind o temă prezentă în parcurile rezidențiale, grădinile botanice și

grădinile particulare.

Aceste grădini sunt apreciate și în prezent datorită frumuseții frunzișului și a

florilor, a aromelor particulare, dar și a utilizării farmaceutice și condimentare ale unor

specii.

Mărturii grăitoare privind posibilitățile de utilizare a speciilor legumicole sunt

grădinile castelului Villandry, care au fost restaurate în sec. al XX -lea de către

Joachin de Carvallo după descrierile lui Cerceau.

Grădinile de la Villandry sunt cele mai renumite și spectaculoase dintre toate

care se întâlnesc pe valea fluviului Loire. Clima blândă și solurile fertile au permis ca

în jurul castelelor renascentiste să fie amenajate largi spații verzi de recreere pentru

nobilii francezi.

De la început grădinile vor constitui adevărate opere de arta, îmbinând cu

rafinament elementele cadrului natural cu cele antropice după cerințele esteticii.

Veritabile opere de artă, inspirate din perioada renașcentistă. Grădinile

Villandry, au fost cu titlul de monumente istorice. Simpla mențiune a numelui

Villandry evocă splendoare și perfecțiune în arta grădinilor (Wheeler W., 2002).

Bibliografie

1. Apahidean Maria, Apahidean Al. S., 2000 - Legumicultură specială. Vol. II.

Editura Risoprint, Cluj-Napoca;

2. Apahidean Al S., Maria Apahidean, 2000 - Legumicultură specială. Vol. I. Editura

Risoprint, Cluj-Napoca;

3. Apahidean Al. S., Maria Apahidean, 2004 - Cultura legumelor și ciupercilor.

Editura AcademicPress, Cluj-Napoca, pp. 155-172;

4. Băla Maria, 1998 - Floricultură generală. Editura Mirton,Timișoara;

5. Băla Maria, Iordănescu, Olimpia Alina, 2004 - Plante floricole utilizate în decorul

spațiilor verzi, Editura Eurobit, Timițoara;

6. Berar V. și col. 2012 - Horticultură practică. Editura de Vest, Timișoara, pp. ;

7. Butnariu H. și col., 1990 - Legumicultură, Ministerul Învățământului, București,

1990, pp. ;

8. Cârnâzin-Cocovschi V.,1957 - Arhitectura peisajelor, Litografia Învățământului,

Brașov;

9. Căzăceanu I., Georgescu M., Zăvoi A., 1982 - Ameliorarea plantelor horticole și

tehnică experimentală. Editura Didactică și Pedagogică, București;

10.Ceapoiu N., 1968 - Metode statisitice aplicate în experiențele agricole ți biologice.

Editura Agro-Silvică, București;

11.Ciocârlan V., 2000 - Flora ilustrată a României. Editura Ceres, București;

12.Ciofu Ruxandra, 1994 - Legumicultură. A.M.C., U.S.A.M.V., București;

13.Ciofu Ruxandra, N. Stan, V. Popescu, Pelaghia Chilom, S. Apahidean, A. Horgoș,

V. Berar, K. F. Lauer, și N. Atanasiu, 2003 - Tratat de legumicultură. Editura

Ceres. București;

14.Ciulcă S., 2002 - Tehnică experimentală. Editura Mirton, Timișoara;

15.Collaert J. P., 2000 - L’art du potager en carrés. Editura Edisud, Paris;

16.Constantinescu Viorica, 1992 - Arta grădinii. Editura Meridiane, București;

17.Creasy Rosalind, 1984 - The complete book of edible landscaping. Editura

Random House;

18.Creasy Rosalind, 1999 - The edible salad garden. Periplus Editions.

19.Davidescu D., Velicica Davidescu, 1992 - Agrochimie horticolă. Editura

Academiei Române, București;

20.Decoteau R. D., 2000 - Vegetable crops. PrenticeHall. Upper Saddlee River, NJ

07458;

21.Drăghici Elena Maria, 2009 - Cultura legumelor verdețuri. Editura Ceres,

București, pp. 57-64;

22.Dumitrescu M. și col. 1977 - Tehnologia producerii semințelor și a materialului

săditor la plantele legumicole. Editura Ceres, București;

23.Dumitrescu M. și col., 1997 - Cultura legumelor în câmp. Editura Artprint,

București;

24.Erven Heinz, 2006 - Paradisul meu. Editura Altius Media, pp. 93-94;

25.Florescu Elena și col., 1998 - Producerea materialului săditor de legume. Editura

Ceres, București;

26.Florincescu Adriana, 1999 - Arhitectura peisajului. Editura Diva, Cluj-Napoca;

27.Goicea Maria, 1957 - Arhitectura spațiilor liber plantate. Editura de Stat pentru

Arhitectuă și Construcții, București;

28.Gomez I. S., 1962 - Pimientos y pimienton. Murcia;

29.Grumeza N. și col., 1993 - Tehnica irigării culturilor horticole. Editura Eugen

Ulmer GmbH și Co;

...

Preview document

Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 1
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 2
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 3
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 4
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 5
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 6
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 7
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 8
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 9
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 10
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 11
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 12
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 13
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 14
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 15
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 16
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 17
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 18
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 19
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 20
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 21
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 22
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 23
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 24
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 25
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 26
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 27
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 28
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 29
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 30
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 31
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 32
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 33
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 34
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 35
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 36
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 37
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 38
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 39
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 40
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 41
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 42
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 43
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 44
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 45
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 46
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 47
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 48
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 49
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 50
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 51
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 52
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 53
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 54
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 55
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 56
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 57
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 58
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 59
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 60
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 61
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 62
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 63
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 64
Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale - Pagina 65

Conținut arhivă zip

  • coperta cuprins.pdf
  • Studii privind influenta amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale.doc
  • Studii privind influenta amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale.pdf
  • Studii privind influenta amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale.ppt

Alții au mai descărcat și

Caracterele morfologice ale gramineelor - grau, orz, secara, ovaz, porumb

Particularități morfologice și biologice: Sistemul radicular: - rădăcinile embrionare (primare), (câteva zile - 3-4 luni); - rădăcinile...

Liliacul

Caracteristicici morflogice Liliacul apare ca arbust sau ca arbore, cu scoarţa brun-cenuşie, având o talia modestă (3-8 m) (vezi imaginea...

Poluarea produsă de agricultură

1.Introducere „Agricultura este maica neamului omenesc care hrănește fiii săi.” (Mihail Kogălniceanu) Agricultura este știință, artă sau...

Managementul calității

MANAGEMENT (2.6.) Activități coordonate pentru a orienta și MANAGEMENT DE LA CEL MAI ÎNALT NIVEL (2.7.) Persoană sau grup de persoane care...

Determinarea poluanților din apă

Apa are un rol esential in intretinerea vietii. Fara apa nu ar putea exista viata. In organism apa intra in compozitia organelor, tesuturilor si...

Controlul și expertiza, legumelor, fructelor și produselor derivate

Țările în care se cultivă fasolea sunt situate în diferite climate având o arie foarte largă de răspândire pe glob; în Europa fasolea a fost adusă...

Grâul

INTRODUCERE La începuturi, boabele de grâu se pare că erau consumate crude, mai apoi fiind prăjite sau fierte în apă, sau sub formă de turte,...

Genul paeonia - studiul morfologic, biologic, ecologic, al tehnologiei de cultivare și al folosirii în spațiile verzi

Caracteristici generale Gen originar din Asia, America si Europa care cuprinde 33 de specii perene, erbacee sau semilemnoase, semiarbusti si...

Ai nevoie de altceva?