Studii privind Stabilirea Perioadei Optime de Altoire a Soiurilor de Mar

Cuprins licenta Cum descarc?

CUPRINS
Introducere 5
1. Cultura marului 6 
1.1. Scurt istoric privind cultura marului pe plan mondial si in Romania 6
1.2. Originea si arealul de cultura al marului 7 
1.3. Importanta culturii marului 8
1.4. Cultura marului pe plan mondial 11
1.5. Cultura marului in Romania 12
1.6. Orientari si tendinte 15
1.7. Cerintele marului fata de factorii de vegetatie 16
2. Prezentarea SCDP Voinesti si a conditiilor ecologice ale zonei 18
2.1. Prezentarea SCDP Voinesti 18
2.1.1. Organizarea activitatii statiunii 18
2.1.2. Baza materiala 19
2.2. Conditii climatice 20
2.3. Conditii de sol 25
2.4. Relief si vegetatie 26
3.Tehnologii de producer a materialului saditor pomicol 27
3.1. Organizarea producerii materialului saditor.
Alegerea locului pentru pepiniera 27 
3.2.Sectoarele pepinierei 28
3.3.Organizarea interioara si pregatirea terenului 29
3.4.Producerea portaltoilor generativi 30
3.5. Producerea portaltoilor vegetativi 36
3.5.1.Inmultirea portaltoilor vegetative prin marcotaj 36
3.5.2. Inmultirea prin butasi 41
3.5.2.1. Inmultirea prin butasi verzi 42
3.5.3. Producerea pomilor altoiti 44
3.5.3.1. Metode de altoire folosite in pepiniera 46
3.6. Metode de scurtare a timpului pentru producerea 
materialului saditor 53
3.7. Scosul si sortarea materialului saditor 54
4. Obiectivele cercetarii 55
4.1. Materialul cercetat 55
4.2. Portaltoii marului 67
4.3. Metoda de lucru 71
4.4. Rezultate obtinute 76
5. Concluzii 80
6. Bibliografie 82


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Cultura pomilor si arbustilor fructiferi, parte componenta a sectorului horticol si, implicit, a agricuturii din Romania, are o veche traditie, izvorata atat din dragostea romanilor pentru aceste specii, cat si din necesitatea de a efectua o activitate aducatoare de surse de existenta.
Extinderea culturii pomilor a fost si este favorizata de conditiile de clima si de sol prielnice culturii multor specii pomicole, intre care si marul.
Realizarea unor productii mari de mere de calitate buna presupune o activitate si preocupare continua, bazata pe stiinta si experienta, un accent deosebit punandu-se pe:
- aplicarea tehnologiilor de varf, cu referire la alegerea soiurilor, portaltoilor, combaterea bolilor si daunatorilor, intretinerea solului, modul de valorificare a fructelor, etc;
- alegerea celor mai corespunzatoare sisteme de cultura, productive si cu cheltuieli scazute, raportate la unitatea de suprafata ha, sau kg;
- marirea duratei de exploatare economica a livezilor de mar. Pe baza unor cercetari riguroase s-a stabilit ca in plantatiile clasice perioada de rodire economica este 45-50 ani, iar in plantatiile intensive de 30-32 ani;
- asigurarea asistentei tehnice si materiale, cu specialisti de inalt profesionalism, care sa informeze pe pomicultori cu cele mai noi cunostinte privind cultura marului.
In etapa actuala, cand valorificarea merelor intampina unele dificultati, datorita existentei pe piata a unui sortiment de fructe din import, intre care si mere, trebuie gasite solutii de incurajare si ajutor, chiar si din partea statului, pentru a rezolva aceasta spinoasa si vitala problema. 
Sectorul privat din pomicultura trebuie sa ofere fructe foarte bune si la preturi accesibile cumparatorului de rand, pentru a concura si contracara valorificarea fructelor din import.
I
Cultura marului
1.1. Scurt istoric privind cultura marului pe plan mondial si in Romania.
Numeroase vestigii atesta vechimea culturii speciei mar in diferite zone ale globului. Astfel, in piramidele din Egipt au fost gasite sculpturi care reprezentau mere, in locuintele lacustre din Elvetia s-au gasit mere carbonizate, iar insemnarile din mitologia popoarelor antice arata ca in urma cu 7000-7500 de ani cultura marului era cunoscuta de multe popoare.
Primele date documentare, care atesta cultura marului, sunt cele mentionate de Teofrast in scrierile sale, care releva ca pe la anul 2400 i.e.n. popoarele din Europa, Crimeea, Caucaz si Grecia Antica cunosteau aceasta specie.
Cato (234-148 i.e.n.), in tratatul sau de agricultura "De Re Rustica" aparut in jurul anului 178 i.e.n., face descrierea unui numar de plante si specii de pomi, dintre care nu putea lipsi marul.
Pliniu cel Batran (23-79 i.e.n.), in lucrarea "Historia naturalis" descrie un numar de 35 soiuri de par, 17 soiuri de mar, 5 soiuri de piersic s.a.
In Evul Mediu, Carol Cel Mare (742-814) ordona ca pe numeroasele sale domenii sa se planteze toate speciile de pomi: meri, peri, pruni, ciresi, visini, piersici, migdali, gutui, mosmon si alun.
Cultura marului pe teritoriul tarii noastre este cunoscuta din timpuri foarte indepartate. Acest fapt se poate deduce dupa basoreliefurile si insemnarile de pe monumentele vechi din diferite zone ale tarii, dupa memoriile unor calatori straini care au trecut prin tarile Romane, dupa documentele cronicarilor autohtoni, dupa folosirea denumirilor speciilor pomicole date unor localitati, dar mai ales prin existenta unui numar mare de soiuri de pomi de origine romaneasca, create de popor in decurs de aproape doua milenii.
Invatati si calatori straini ca Paul de Alep (1650), Evelia Celebi (1657-1666), Magnet s.a., in drumurile lor prin Tarile Romane, scot in evidenta, in mod deosebit calitatea acestora, mentionand ca "merele Domnesti ating marimea unui cap de copil si se pastreaza aproape un an".
Dimitrie Cantemir, domn al Moldovei si un mare erudit si invatat al timpului, in lucrarea "Descrierea Moldovei" (1716), pune in evidenta calitatea catorva soiuri de mere.
Dupa cum arata consulul austriac Merkelius la 1794 "in Tarile Romane se gaseau disponibile pentru export: mere, pere, pepeni si nuci", ceea ce arata ca pomicultura avea un anumit grad de dezvoltare.
Unele documente mentioneaza ca una din obligatiile ce le avea in secolul al XVII-lea Tara Romaneasca fata de Constantinopol era aprovizionarea cu "mere Domnesti in poloboace" la pret fix. Acest document, alaturi de altele, releva nu numai dezvoltarea culturii marului in tara noastra, dar si folosirea merelor ca produs de export.
In afara celor mentionate exista foarte multe dovezi si date despre cultura marului in tara noastra, de la venirea romanilor si chiar inainte de aceasta, si pana in prezent.


Fisiere in arhiva (1):

  • Studii privind Stabilirea Perioadei Optime de Altoire a Soiurilor de Mar.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!