Studiu Asupra Lucrarilor de Reconstructie Ecologica a Siturilor Industriale Neutilizate si Poluate

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 
Capitolul I: Generalitati privind siturile industriale cu potential de reabilitare
1.1. Prevenirea si combaterea poluarii 
1.2. Metode de investigare si gestionare a zonelor poluate
1.2.1. Abordari nationale in domeniul gestionarii siturilor contaminate
1.2.1.1. Concepte
1.2.1.2. Principii
1.2.2. Analiza de risc pentru siturile contaminate
1.2.3. Identificarea siturilor contaminate
1.2.4. Monitorizarea siturilor contaminate 
1.3. Necesitatea reactivarii siturilor industriale contaminate si neutilizate
Capitolul II: Analiza procesului tehnologic de decontaminare si reactivare a siturilor industriale
2.1. Clasificarea siturilor industriale 
2.2. Solutii de decontaminare a terenurilor degradate si neutilizate
2.2.1. Impactul prezentei siturilor contaminate asupra colectivitatilor umane si mediului
2.3. Lucrari de reconstructie ecologica a siturilor industriale
2.3.1. Desfasurarea procesului de refacere a mediului geologic al siturilor contaminate
2.3.2. Finalizarea procesului de refacere
Capitolul III: Metodologia de prelevare a probelor si analiza a solului
3.1. Metodologie de prelevare a probelor 
3.2. Pastrarea probei
3.3. Metodologii de analiza
3.4. Controlul de calitate
Capitolul IV: Incadrare legislativa
4.1. Incadrarea in legislatia europeana
4.1.1. Incadrarea in legislatia romaneasca
4.2. Politica Uniunii Europene privind siturile contaminate
Capitolul V: Studiu de caz privind situatia siturilor contaminate in orasul Braila
5.1. Poluarea solurilor din Braila in urma activitatii din sectorul industrial (minier, siderurgic, energetic
5.1.1. Monitorizarea calitatii solurilor din judetul Braila
5.1.2. Inventarul siturilor contaminate in judetul Braila
5.2. Actiuni intreprinse pentru reconstructia ecologica a terenurilor degradate si pentru ameliorarea starii de calitate a solurilor
5.2.1. Modalitati de investigare
5.2.2. Reconstructia ecologica a solurilor din Braila
5.3. Situatia zonei potential contaminata, S.C. Petrom S.A., din judetul Braila
5.4. Lucrari de eliminare a deseurilor si ecologizarea slamului petrolier de la Oprisenesti 
5.4.1. Date generale
5.4.2. Eliminarea si procesarea slamului petrolier Oprisenesti
5.4.3. Procese tehnologice privind tratarea deseurilor extrase din batalul Oprisenesti
5.4.4. Faza de functionare a fluxului tehnologic
5.4.5. Etapa de ecologizare a zonei batalului 
5.4.5.1. Operatia de instalare a instalatiei de indepartare si tratare a deseurilor petroliere 
5.4.5.2. Faza de ecologizare zona batal, dezafectare instalatie de indepartare si tratare si de refacere a terenului 
Concluzii
Bibliografie


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
O analiza a perioadei actuale arata ca societatea a ajuns la un nivel superior de dezvoltare stiintifica si tehnica. Setea continuua de dezvoltare cu orice pret a condus la diferite probleme create mediului. Lipsa de masura, preocuparea ardenta pentru productii si randamente record , lacomia, capcanele inteligentei egoiste si ale orgoliului, absenta, uneori, a intelepciunii si a prevederii, au facut sa se tulbure grav echilibrul milenar al naturii, sa se calce legile acesteia, sa se distruga "puncte de sprijin" ale planetei, degradand factorii de mediu, respectiv aerul, apa si solul. Dintre acesti factori, de prima importanta, este solul care, sub diferitele sale aspecte, este un "organism viu", integrat in biosfera.
Solul, definit ca fiind formatiunea naturala cea mai recenta de la suprafata litosferei, este reprezentat printr-o succesiune de straturi (orizonturi) care s-au format si se formeaza permanent prin transformarea rocilor si a materiei organice, sub actiunea conjugata a factorilor fizici, chimici si biologici, in zona de contact a atmosferei cu litosfera. Solul reprezinta un factor de mediu vital atat pentru activitatile umane, cat si pentru dezvoltarea ecosistemelor, fiind considerat o resursa naturala practic neregenerabila ce se degradeaza cu precadere datorita activitatilor antropice, dar si fenomenelor naturale. Solul se formeaza printr-un proces foarte lent si furnizeaza produse agricole, biomasa si materii prime. El serveste ca o platforma pentru activitatile umane si peisaj si ca o arhiva culturala si joaca un rol esential pentru habitat. Solul depoziteaza, filtreza si transforma multe substante, incluzand apa, nutrientii si carbonul. Acesta este principalul suport al tuturor activitatilor socio-economice si constituie factorul de mediu expus cel mai usor la poluare.
Contextul european si national in care preocuparile pentru protectia solului, utilizarea durabila a acestuia, conservarea si acolo unde este adecvat refacerea capacitatii acestuia de a indeplini cat mai multe dintre functiile sale, este intr-o evolutie ascendenta semnificativa. In cadrul acestui domeniu larg si complex, protectia solului la procesele de contaminare are abordari distincte. In interiorul acestora, Romania a inceput sa-si creeze propria competenta si experienta, ceea ce a condus la inceperea solutionarii corespunzatoare a situatiilor existente. 
Siturile contaminate reprezinta o realitate a Romaniei de care incepe sa se tina seama. Pericolul potential pentru om si mediu este primul motiv. Un al doilea motiv il reprezinta numarul mare de terenuri contaminate unde functiunile si utilizarile acestora se altereaza, se restrang sau chiar se pierd. Activitatile economice ale Romaniei au produs in timp o multitudine de tipologii de contaminari ale mediului geologic: contaminari cu titei si produse petroliere, substante chimice periculoase, substante organice, pesticide, substante radioactive, etc. Ele au afectat solul cu rol pedologic, formatiunile geologice si acviferele, de la suprafata terestra, din apropierea suprafetei sau chiar la adancimile mai mari pana la care a ajuns activitatea umana. Activitatile economice recente sau actuale produc in continuare, accidental, contaminari ale mediului geologic.
Romania acorda atentie reutilizarii terenurilor contaminate, cerintelor de securitate ecologica si siguranta de mediu pentru protectia populatiei si mediului. Se are in vedere atat promovarea gestionarii siturilor contaminate, a tuturor activitatilor directe sau conexe acesteia cat si respectarea cerintelor legislative si a reglementarilor din domeniu. Guvernul, prin institutiile specializate urmareste ca toate activitatile de gestionare a siturilor contaminate sa fie strict reglementate si controlate si sa se desfasoare la cele mai bune standarde tehnico-stiintifice si de securitate ecologica si siguranta de mediu. 
Capitolul I : Generalitati privind siturile industriale cu potential de reabilitare
1.1. Prevenirea si combaterea poluarii 
Patrimoniul ecologic reprezinta ansamblul componentelor si structurilor fizico-geografice, floristice, faunistice si biocenotice ale mediului natural a caror importanta si valoare ecologica, economica, stiintifica, biogena, sanogena, peisagistica, recreativa si cultural-istorica au o semnificatie relevanta sub aspectul conservarii diversitatii biologice floristice si faunistice, al integritatii functionale a ecosistemelor, conservarii patrimoniului genetic, vegetal si animal, precum si pentru satisfacerea cerintelor de viata, bunastare, cultura si civilizatie ale generatiilor prezente si viitoare.
Mediul se defineste ca fiind sistemul fizic si biologic exterior in cadrul caruia traieste omul si alte organisme intr-o complexa interdependenta. Acesta este constituit din totalitatea factorilor naturali si a celor creati prin activitati umane, care in stransa interactiune, influenteaza echilibrul ecologic, determina conditiile de viata pentru om, de dezvoltare a societatii.
Mediul in care traim este biotopul nostru, iar oamenii impreuna cu toate fiintele aflate in mediu, alcatuiesc biocenoza respectiva.
Principalii factori naturali ai mediului sunt: aerul, apa, solul si subsolul, padurile si orice alta vegetatie terestra si acvatica, rezervatiile si monumentele naturii. Dintre acesti factori, solul, sursa de viata, de abundenta si fertilitate, are un rol fundamental in mediu, fara de care este de neconceput viata pe pamant.
In Romania, solurile sunt clasificate in 12 clase:
- protisoluri (litosol, regosol, psamosol, aluviosol, entiantroposol);
- cernisoluri (kastanoziomuri, cernoziomuri, faeziomuri, rendzine);
- andisoluri (andosol);
- cambioluri (eutricambosol, districambosol, entrocambosol rodic);
- spodisoluri (prepodzol, podzol, criptopodzol);
- luvisoluri (preluvosol, luvosol, planosol, alosol);
- umbrisoluri (nigrosoluri, humosiosol);
- pelisoluri (vertosol);
- hidrisoluri (gleiosol, limnisol, stagnosol);
- salsodisoluri (solonet, solonceac);
- histisoluri (foliosol, histosol);
- antrisoluri (erodosol, antrosol).
Prin activitatea sa, omul a reusit sa dea noi dimensiuni mediului sau natural de viata, sa realizeze un cadru nou putand realiza binefaceri, dar si daune incalculabile. Orice modificarea parametrilor solului cum ar fi cresterea aciditatii lui se rasfrange asupra tuturor functiilor sale, creand asa zisul multi - impact care conduce implicit la necesitatea unor sisteme de protectie primara si secundara.
Protectia primara urmareste dezvoltarea unei politici europene de protectia solului in corelatie cu: populatia umana, dezvoltarea suprafetelor, turism, agricultura, transport, industrie/energie, evenimente naturale, minerit, schimbari climatice, lipsa de apa, emisii in aer, apa si in teren, consum al terenurilor, intensificarea agriculturii si practicile manageriale, incendiile.
Protectia secundara urmareste realizarea urmatoarelor instructiuni: privind nitratii, pentru canalizare, privind nitritii, pentru folosirea apei, masuri de prevenire a poluarii aerului, masura de dezvoltare spatiala sau folosirea terenului.
Poluarea reprezinta contaminarea mediului cu materiale care interfereaza cu sanatatea umana, calitatea vietii sau functia naturala a ecosistemelor (organismele vii si mediul in care traiesc).
Exista doua categorii de materiale poluante (poluanti):
- poluantii biodegradabili, sunt substante care se descompun rapid in proces natural;
- poluantii nondegradabili, sunt materiale care nu se descompun sau se descompun foarte lent in mediul natural.
Poluarea este deosebit de evidenta si in cazul solului. Poluarea solului (fig. 1) consta in acele actiuni antropice care, de regula, conduc la dereglarea functionarii normale a acestuia ca suport si mediu de viata in cadrul diferitelor ecosisteme.
Fig.1- Sol poluat
Solul poate fi poluat:
- direct, prin deversari de deseuri pe terenuri urbane sau rurale, sau din ingrasaminte si pesticide aruncate pe terenurile agricole;
- indirect, prin depunerea agentilor poluanti ejectati initial in atmosfera, apa ploilor contaminate cu agenti poluanti "spalati" din atmosfera contaminata, transportul agentilor poluanti de catre vant de pe un loc pe altul, infiltrarea prin sola apelor contaminate.
In ceea ce priveste poluarea prin intermediul agentilor poluanti din atmosfera, se observa anumite particularitati. Spre exemplu, ca regula generala solurile cele mai contaminate sunt cele care se afla in preajma surselor de poluare. Nivelul contaminarii solului depinde si de regimul ploilor. Acestea spala in general atmosfera de agentii poluanti si ii depun pe sol, dar in acelasi timp spala si solul, ajutand la vehicularea agentilor poluanti spre emisari. Intr-o oarecare masura, poluarea solului, depinde si de vegetatia care il acopera, precum si de natura solului. Lucrul acesta este foarte important pentru urmarirea persistentei pesticidelor si ingrasamintelor artificiale pe terenurile agricole.


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu Asupra Lucrarilor de Reconstructie Ecologica a Siturilor Industriale Neutilizate si Poluate.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!