Studiu Comparativ intre Economia Romaniei si Italiei

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere
Capitolul I. Aspecte generale.p. 7
1.1 Analiza de ansamblu asupra economiei Romaniei si Italiei.p. 7
1.2 Locul Romaniei si al Italiei in economia mondiala.p. 11
1.3 Structura economica a Romaniei si a Italiei.p. 15
1.4 Rolul guvernului in dezvoltarea celor doua tari.p. 23
Capitolul II. Analiza variabilelor macroeconomice.p. 25
2.1 Produsul intern brut.p. 25
2.2 Inflatia si somajul.p. 29
2.3 Cursul valutar.p. 32
2.4 Importurile si exporturile.p. 34
2.5 Investitiile.p. 38
2.6 Migratiile si dezvoltarea economica.p. 40
Capitolul III. Analiza comparativa a Romaniei si Italiei pe ramuri de activitate economica.p. 50
3.1 Dezvoltarea regionala.p. 50
3.2 Modul de dezvoltare al turismului.p. 52
3.3 Impactul turismului asupra dezvoltarii economice.p. 54
3.4 Modul de dezvoltare al comertului.p. 56
3.5Impactul comertului in dezvoltarea economica.p. 60
Capitolul IV. Concluzii si propuneri.p. 62
Bibliografie


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Economia este stiinta sociala ce studiaza productia si desfacerea, comertul si consumul de bunuri si servicii. Economia este stiinta ce studiaza modul alocarii mijloacelor rare in scopuri alternative. Deoarece are ca obiect de studiu activitatea umana, economia este o stiinta sociala. Se spune ca economia este pozitiva atunci cand incearca sa prezica in mod obiectiv si sa explice consecintele anumitor optiuni, date fiind un set de supozitii sau de observatii. Alegerea unei supozitii ce trebuie facuta atunci cand se construieste un model, la fel ca si observatiile ce trebuie stabilite sunt alegeri normative. Se spune ca economia este normativa atunci cand recomanda o alegere in detrimentul altei alegeri sau cand este facuta o apreciere subiectiva asupra valorii. Economia centrata pe variabile masurabile se divide in doua domenii principale - microeconomia care se ocupa de agenti individuali si macroeconomia care ia in considerare economia ca pe un intreg. O atentie deosebita se acorda si alocarii resurselor, productiei, desfacerii, comertului si concurentei. Logica economica este aplicata tot mai des in cazul problemelor legate de optiuni in cazul lipsurilor sau atunci cand trebuie stabilita valoarea economica. Preocuparea principala in economie se centreaza pe modul in care preturile reflecta cererea si oferta, iar ecuatiile sunt folosite pentru a prezice consecintele anumitor decizii. Supozitia fundamentala care face subiectul teoriei economice traditionale este ideea existentei actorului rational care urmareste maximizarea utilitatii. Economia neoclasica este bazata pe aceasta supozitie care este folosita pentru a deriva rezultate referitoare la functionarii unui sistem de preturi in conditiile puterii pietei descentralizate. In paralel cu economia formala functioneaza si economia informala.
Lucrarea prezenta prezinta o ampla prezentarea atat comparativa cat si indidividuala a economiilor a doua tari europene, si anume economia Romaniei si economia Italiei. Cu ajutorul comparatiilor facute pe parcursul lucrarii am evidentiat atat asemanari cat si mari deosebiri din punct de vedere economic intre cele doua tari. In primul exista asemanari deoarece Italia este una dintre tarile dezvoltate ale Europei dar si la nivel mondial, in timp ce Romania face parte din tarile in curs de dezvoltare.
In primul capitol regasim o ampla prezentare a economiilor celor doua tari atat la nivel microeconomic cat si macroeconomic.
In cel de-al doilea capitol am exemplificat evolutiile principalilor indicatori macroeconomici, analizandu-i si prezentand solutii pentru mentinerea acestora in cazul in care se regasesc la cote favorabile, dar si solutii de imbunatatire a acestora in cazul in care acestia nu sunt la cote favorabile pentru dezvoltarea economica a celor doua tari.
In cel de-al treilea capitol putem gasi evolutia si dezvoltarea a diferite ramuri de activitate economica, precum turismul si comertul din cele doua tari.
Datele evidentiate in lucrare sunt furnizate atat de literatura de specialitate dar si de institutii precum, Banca Italiei, Banca Nationala a Romaniei, Banca Mondiala, Eurostat, Institutul National de Statistica Bucuresti, Institutul National de Statistica al Italiei, etc. 
Capitolul I. Aspecte generale
1.1 Analiza de ansamblu asupra economiei Romaniei si Italiei
Romania este situata in centrul geografic al Europei, la egala distanta de coasta Atlantiului si de Muntii Ural. De altfel, paralela de 45o latitudine nordica si meridianul 250 longitudine estica se intersecteaza chiar in apropierea capitalei tarii, Bucuresti.
Amplasata in interiorul arcului Carpatic, pe cursul inferior al Dunarii (1075 km) si cu iesire la Marea Neagra (245 km), Romania se invecineaza u Ucraina - la nord si est, cu Republica Moldova - la est, cu Bulgaria - la sud, cu Serbia si Muntenegru - la sud-vest si cu Ungaria - la vest.
Ca urmare a celei de-a 5-a extinderi din istoria Uniunii Europene, Romania este pozitionata la frontiera externa a Uniuni Europene (granita cu Ungaria), fapt ce ii confera un rol deosebit de important pentru interconectare si/sau integrarea retelelor de transport,energie, telecomu- nicatii si a zonei de cercetare europene cu ele ale statelor invecinate ( Federatia Rusa, Uraina, Belarus, Moldova, Statele balcanice - Bulgaria, Albania,Croatia -, statele mediteraneene - Italia,Spania,Portugalia), incluse in noua politica de vecinatate a Uniuni Europene.
Trasaturile majore ale topografiei sunt caraterizate de existenta unor mai zone de ses, cu un sol de inalta fertilitate, benefic pentru agricultura, si a unor intinse regiuni colinare si montane, strabatute radial de numeroase rauri pe vaile carora s-au putut strutura excelente cai de comunicatii.
Clima este temperat-continentala de tranzitie, cu influente oceancie spre vest, mediteranee dinspre sud-vest si continental excesive in partea de nord-est.
Resursele minerale utile ale Romaniei sunt variate: petrol,gaze naturale,carbuni,minereuri feroase si neferoase, zacaminte de aur, argint si bauxita, sare, izvoare de ape minerale.
Principalele orase ale Romaniei sunt Bucuresti, Iasi, Constanta, Timisoara, Cluj-Napoca, Brasov, Craiova, Galati, Ploiesti si Braila.


Fisiere in arhiva (7):

  • Bibliografie.docx
  • Capitolul I.doc
  • Capitolul II.doc
  • Capitolul III.doc
  • Capitolul IV.doc
  • Cuprins.doc
  • Introducere.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

Carti
1. Bal Ana, Economie mondiala, Editura ASE, Bucuresti 2006, p. 51
2. Dictionar complet al economiei de piata, Editura SMM Bussines Books, Bucuresti 1995
3. Anghelescu Coralia (coord), Ciucur Dumitru, Dinu Marin, Economie, Editura Economica, Bucuresti, 2005
4. Anghelescu Coralia, Ciucur Dunitru, Economia Romaniei si Uniunea Europeana, Editura ASE, Bucuresti, 2007
5. Marinescu Cosmin, Economia de piata, Editura ASE, Bucuresti, 2005
6. Anchelache Constantin, Romania - starea economica in an electoral 2004, Editura Economica, Bucuresti 2004
7. Anghelache Constantin, Romania - Starea economica la inceput de mileniu, Editura Economica, Bucuresti, 2002
8. Anghelache Constantin, Romania - Starea economica, evolutii semnificative, Editura Economica, Bucuresti, 2004
9. Andrei Liviu, Economie Europeana, Editura Economica, Bucuresti 2009
10. Andrei Liviu, Economie, Editura Economica, Bucuresti 2007
11. Duma Mario, Cercetarea, industria, economia Romaniei si conexiunile lor, Editura AGIR, Bucuresti, 2004
12. Fabris Olinto, Corso di economia e contabilita, Editura Calderini, Bologna 1988
Publicatii
1. Com (2003) 104, Wider Europe - Neighbourhood - A new framework for relations with our eastern and southern neighbours, 2003, pg 13
2. Vasile Ghetau - ,,Cartea Verde a Populatiei"; Comisia Nationala pentru Populatie si Dezvoltare, 2006
3. ,,Declinul demografic si viitorul populatiei Romaniei. O perspectiva din anul 2007 asupra populatiei Romaniei in secolul 21"; Institutul National de Cercetari Economice Centrul de Cercetari Demografice ,,Vladimir Trebici", Editura Alpha MDN 2007
4. Economia mondiala in cifre, Comisia Nationala pentru Statistica Bucuresti, volumele 2005, 2008 si 2011
5. Raportul de prevenire a crizelor, Comisia Nationala pentru Statistica Bucuresti, volumul 2005
6. Romania in cifre, Institutul National de Statistica Bucuresti, mai 2009
Surse Internet
1. Banca Italiei - www.bancaditalia.it
2. Banca Mondiala - http://www.worldbank.org/
3. Banca Nationala a Romaniei, http://www.bnro.ro
4. Eurostat - ec.europa.eu 
5. Institutul national de Statistica Bucuresti - www.insee.ro


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!