Studiu Comparativ Privind Caile de Atac Ordinare in Procesul Penal - Apelul si Recursul

Cuprins licenta Cum descarc?

CUVANT INAINTE 6
CAPITOLUL I 8
NOTIUNI INTRODUCTIVE 8
1.1. Caile de atac in general 8
1.2. Evolutia sistemului de cai de atac ordinare in procesul penal roman 16
1.3. Apelul si recursul - notiune si caracterizare 25
CAPITOLUL II 32
CONDITIILE NECESARE EXERCITARII CONTROLULUI JURISDICTIONAL 32
2.1. Hotararile judecatoresti supuse cailor de atac ordinare 32
2.1.1. Sentintele 32
2.1.2. Incheierile 40
2.1.3. Deciziile 44
2.2. Modul de investire al instantei de apel - recurs 45
2.2.1. Titularii dreptului de apel si de recurs 45
2.2.2. Conditiile de forma necesare exercitarii apelului si recursului 55
A. Termenul de declarare a cailor de atac ordinare 55
B. Procedura de declarare, de renuntare si de retragere a apelului si recursului 59
2.2.3. Motivarea apelului si a recursului 63
CAPITOLUL III 68
EFECTELE DECLARATIEI DE APEL SI DE RECURS 68
3.1. Efectul suspensiv de executare 68
3.2. Efectul devolutiv 70
3.3. Efectul neagravarii situatiei in propria cale de atac ordinara 74
3.4. Efectul extensiv 77
CAPITOLUL IV 80
PROCEDURA DE JUDECARE A CAILOR DE ATAC ORDINARE SI SOLUTIILE CE POT FI PRONUNTATE 80
4.1. Judecarea cailor de atac ordinare 80
4.1.1. Caracterizarea judecatii in apel si in recurs 80
4.1.2. Deliberarea si pronuntarea hotararilor 91
4.2. Solutiile pronuntate in apel si in recurs 93
4.2.1. Solutionarea apelului si recursului 94
4.2.2. Solutiile si chestiunile complementare. Continutul deciziei 101
4.2.3. Rejudecarea cauzei de catre instanta de trimitere. Limitele rejudecarii 105
CONCLUZII SI PROPUNERI DE LEGE FERENDA 108
BIBLIOGRAFIE SELECTIVA 115
I. Tratate, cursuri universitare, monografii, dictionare 115
II. Studii, articole, note 117
III. Culegeri de practica judiciara 119
IV. Jurisprudenta 119
V. Surse electronice 120
VI. Acte normative 120
ANEXE 121


Extras din licenta Cum descarc?

CUVANT INAINTE
Statul de drept presupune asigurarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului de catre autoritatile publice, fara discriminari, precum si respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale celorlalti de catre fiecare cetatean.
Respectul fata de lege, presupune si respectarea unor precepte ca norme de conduita. In masura in care membrii societatii respecta limitele impuse prin lege, exista toate premisele ca fiecare individ sa ia propriile decizii intr-o societate stabila, cu efecte benefice atat pentru sine, cat si pentru cei din jurul sau. Sfidarea legii impune anumite constrangeri, care de cele mai multe ori imbraca haina normelor de drept.
Termenul de justitie penala este utilizat pentru a desemna totalitatea normelor juridice care reglementeaza relatiile de aparare sociala. Justitia penala nu este altceva decat rezultatul evolutiei reactiei societatii umane fata de fenomenul infractional.
Pentru o aparare eficienta a valorilor fundamentale ale omului este necesar ca statul sa intervina si sa includa in sfera represiunii penale acele situatii ce devin periculoase pentru ordinea de drept. Respectarea ordinii de drept se asigura prin vasta activitate desfasurata de organele specializate care folosesc in acest scop un complex de cai, metode si mijloace de natura sa infaptuiasca justitia penala.
In acest sens, pentru apararea intereselor sale, orice persoana are consfintit accesul la justitie.
In infaptuirea actului de justitie un rol deosebit il au instantele de judecata. Legea fundamentala, Constitutia, face referiri la acest aspect stipuland, ca justitia se realizeaza prin Inalta Curte de Casatie si Justitie si prin celelalte instante judecatoresti stabilite de lege.
Datorita complexitatii sale, actul de justitie nu poate fi realizat in lipsa unei activitati prealabile de urmarire si cercetare, desfasurate de catre organele judiciare, activitate care are drept scop pregatirea conditiilor care sa asigure o judecare optima si sa garanteze aflarea adevarului. Momentul final si necesar al activitatii judiciare prin care se stinge raportul juridic de drept penal si este restabilita ordinea de drept il constituie solutionarea conflictului. Pronuntarea solutiei are loc dupa deliberarea judecatorului, acesta nemaiputand reveni asupra solutiei, indiferent daca este sau nu corecta. Posibilitatea modificarii solutiei este admisa de lege prin reglementarea institutiilor cailor de atac.
In momentul de fata, procesul penal in faza de judecata trece - de regula - prin trei etape: fond, apel si recurs. Ulterior solutionarii cauzelor in prima instanta pot fi semnalate cazuri in care hotararile judecatoresti pronuntate sunt fundamentate fie pe o situatie de fapt stabilita in mod gresit, fie pe o incorecta aplicare a dispozitiilor legale. Nu intotdeauna rezolvarile date au ca suport o situatie de fapt stabilita in mod corect, real, dupa cum nu toate au la baza o corecta interpretare si aplicare a legii. Chiar daca aceste greseli nu pot fi intotdeauna evitate, daca sunt semnalate, devine inevitabila inlaturarea lor. 
Asadar, exista doua cai de atac ordinare la care poate apela justitiabilul atunci cand este nemultumit de hotararea data in prima instanta: apelul si recursul. Pentru unele sentinte si incheieri este prevazuta numai calea de atac a recursului. 
Prezenta lucrare isi propune sa identifice si sa analizeze toate elementele si caracteristicile proprii fiecarei cai de atac ordinare in parte, precum si reglementarile comune privind apelul si recursul. In acest sens, primul capitol cuprinde referiri de ordin istoric si de drept comparat privind caile de atac ordinare.
In al doilea capitol sunt analizate hotararile judecatoresti care sunt supuse cailor de atac ordinare, precum si modul in care instanta de apel - recurs poate fi investita.
In al treilea capitol sunt studiate in comun efectele pe care le pot produce declaratia de apel si declaratia de recurs cu indicarea, in acelasi timp, a deosebirilor de reglementare a efectelor apelului fata de efectele recursului atunci cand o cauza poate trece prin ambele cai de atac ordinare.
Lucrarea de fata cuprinde si un capitol dedicat procedurii de judecata a apelului si recursului, precum si o analiza a solutiilor ce pot fi pronuntate de catre instante in caile de atac ordinare. O particularitate a judecatii in caile de atac ordinare o constituie faza de admisibilitate, in urma careia instanta poate admite sau respinge cererea de modificare a solutiei pronuntate in speta. In caz de respingere, insa, va fi mentinuta solutia deja existenta.
In partea finala a lucrarii am inclus decizii si o serie de solutii jurisprudentiale menite a intregi aspectul teoretic al institutiei cailor de atac ordinare cu problemele care apar in practica.
CAPITOLUL I
NOTIUNI INTRODUCTIVE
1.1. Caile de atac in general
In justitia represiva perfectiunea este un ideal greu, daca nu chiar imposibil, de atins. Nu toate hotararile judecatoresti se sprijina pe adevarul real, dupa cum nu toate au la baza o corecta interpretare si aplicare a legii. In administrarea justitiei, ca si in orice domeniu de activitate umana, oricand se pot savarsi erori, generatoare de nedreptate, cu toate masurile impuse de lege pentru a se asigura subiectilor procesuali maximum de garantii in desfasurarea procesului penal 
Judecata detine rolul principal in activitatea desfasurata in vederea realizarii scopului procesului penal, intrucat in aceasta faza se stabileste, cu caracter definitiv, vinovatia inculpatului si sanctiunea pe care acesta trebuie sa o suporte drept consecinta a faptei sale sau, dimpotriva, absolvirea sa definitiva de invinuirea ce i s-a adus. Data fiind importanta deosebita a acestei faze, legiuitorul a sporit drepturile procesuale de care pot uza partile si a impus numeroase garantii procesuale pentru a crea cele mai bune conditii de distribuire a justitiei. Cu toate acestea, este posibil totusi ca hotararea judecatoreasca sa fie gresita, fie din cauza partilor, care prin denaturarile si reticentele lor nu i-au informat corect pe judecatori sau nu s-au putut apara , fie chiar din cauza judecatorilor, care nu si-au exercitat rolul activ, nu au apreciat corect situatia de fapt ori au interpretat sau aplicat gresit legea substantiala sau procedurala Si daca este cu totul de inteles ca erorile nu pot fi intotdeauna evitate, ar fi absolut de neiertat ca acestea, odata comise, sa se permanentizeze, chiar atunci cand este posibil sa se descopere existenta lor. 
Necesitatea verificarii activitatii desfasurate de catre instantele judecatoresti si a hotararilor pronuntate a impus instituirea cailor de atac, astfel incat sa nu dobandeasca
Autoritate de lucru judecat decat acele hotarari care sunt conforme cu legea si cu adevarul.
Importanta cailor de atac pentru infaptuirea justitiei a determinat inscrierea in Constitutia revizuita a Romaniei (art. 129) a principiului ca: ,,Impotriva hotararilor judecatoresti, partile interesate si Ministerul Public pot exercita caile de atac, in conditiile legii". Acest principiu, recunoscut ca drept fundamental al omului, este consacrat si de documente de drept international. Astfel, Pactul international referitor la drepturile civile si politice din 16 decembrie 1966 enunta in art. 145 parag. 4 pct. 5 ca: ,,Orice persoana declarata ca raspunzand de savarsirea unei infractiuni are dreptul, in conformitate cu normele prescrise de aceasta lege, sa ceara examinarea de catre o jurisdictie superioara a declararii vinovatiei sale si a pedepsei aplicate".


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu Comparativ Privind Caile de Atac Ordinare in Procesul Penal - Apelul si Recursul.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!