Studiu de Caz - Pensiunea Agroturistica Condor, Dulcesti, Neamt

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere
Capitolul I : Valorificarea spatiului rural
1.1. Spatiul rural. Definire. Caracteristici . 1
1.2. Dezvoltarea complexa a spatiului rural . 3
1.3. Modalitati de valorificare a potentialului din spatiul rural .5
1.3.1. Sistemul industrial ca posibilitate de valorificare a potentialului din spatiul rural .5
1.3.2. Serviciile din spatiul rural .7
1.3.3. Silvicultura si spatiul rural .8
1.3.4. Valorificarea spatiului rural prin agroturism .9
CAPITOLUL II : Valorificarea potentialului productiv din zona Neamt 
2.1. Valorificarea potentialului productiv prin intermediul agriculturii .14
2.2. Silviculura si Industria - mijloace de valorificare a potentialului din mediul rural .16
2.4. Serviciile din spatiul rural .25
CAPITOLUL III : Studiu de caz : pensiunea agroturistica Condor - Dulcesti, Neamt 
3.1. Planul de afaceri : pesiunea agroturistica Condor - Dulcesti, Neamt .28
3.1.1. Descrierea afacerii .28
3.1.2. Serviciile oferite de pensiune Condor .28
3.1.3. Localizarea pensiunii .29
3.2. Planul de marketing .34
3.2.1. Clienti potentiali .34
3.2.2. Piata si politica de pret .34
3.2.3. Concureta .35
3.2.4. Promovarea .36
3.2.5. Analiza SWOT .36
3.3. Managementul pensiunii .37
3.3.1. Conducerea si angajati pesiunii .37
3.3.2. Managementul financiar .37
3.3.3. Analiza cheltuielilor si a veniturilor .38
3.3.3.1. Analiza cheltuielilor .38
3.3.3.2. Analiza cheltuielilor de exploatare.39
3.3.3. Analiza veniturilor .39
Concluzii si Propuneri .41
Anexe : 
Anexa nr. 1 - Fisa de evaluare a potentialului agroturistic al gospodariei
Anexa nr. 2 - Harta Judetului Neamt
Anexa nr. 3 - Repartitia solurilor pe categorii de folosinta, tipuri de culturi, ingrasaminte utilizate si suprafete scoas din circuit
Anexa nr. 4 - Situatie comparativa pe numar de beneficiari si tipuri de servicii 2000/2007
Anexa nr. 5 - Pensiunea Condor - galerie foto


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
In aceasta lucrare am abordat spatiul rural in toata complexitatea lui, punand accent pe importanta dezvoltarii spatiului rural, a industriei si a prouctiei de bunuri materiale in dezvoltarea acestuia si nu in ultimul rand, a silviculturii.
Spatiul rural detine o mare varietate de resurse locale care vor trebui valorificate superior pentru a avea loc o dezvoltare si o diversifiare a productiei potrivit cerintelor petei. In ceea ce priveste serviciile oferite in mediul rural din Romania, acestea sunt deficitare, prezentand o diferentiere marcanta fata de utilitatile publice puse la dispozitia populatiei urbane.
Pentru a pune in valoare patrimoniul neutilizat si pentru a sprijinii satul este necesar sa gasim solutia prin care sa determinam orasul sa priveasca la sat.
Preocuparile dezvoltarii agroturismului vin in intampinarea motivatiilor de a satisface atat nevoile de odihna si recreere activa a populatiei de la orase sau din zonele aglomerate, cat si a valorificarii resurselor locale ce pot satisface cerintele turistilor.
Agroturismul reprezinta o reala sansa pentru economia locala. Agroturismul creat si asistat creaza principalele motivatii in antrenarea si dezvoltarea unor initiative, a unor activitati traditionale care multa vreme au fost neglijate, a unor mestesuguri ; in creareai consolidarea unor creatii artistice locale ; legarea unor prietenii ; satisfacerea nevoilor materiale si spirituale ale turistilor, activitatii care diminueaza viata economica locala.
In spatiul rural, padurea este componenta de baza a mediului inconjurator, furnizoarea a unei game bogate de produse printre care masa lemnoasa, vanat, peste, fructe de padure, ciuperci comestibile, plante medicinale. Principala producatoare de biomasa cu o valoare economica deosebita pentru evolutia societatii omenesti, padurea contribuie la pregatirea solului si purifica aerul cu ajutorul fotosintezei. O problema importanta si de actualitate este reprezentata de protectia fondului forestier national, activitate complexa si de natura ecologica cu ajuorul unor masuri si responsabilitati concrete privind activiatea de combatere a daunatorilor, paza padurilor contra activitatii distructive a omului, apararea impotriva incendiilor si a pasunatului in padurile tinere ; pentru mentinerea echilibrului ecologic.
Cunoasterea, cercetarea, ameliorarea si dezvoltarea spatiului rural sunt activitati de importanta vitala pentru o tara, atat prin dimensiunea spatiului rural, exprimata prin suprafata detinuta, cat si prin ponderea populatiei ocupate in activitati productive, de servicii social-culturale, de habitat si de turism.
Cu toata urbanizarea rapida, ca urmare a industrializarii fara precedent in a doua parte a secolului al XX-lea, in conditiile reducerii populatiei ocupate in agricultura, silvicultura si piscicultura (fara a se reduce insa si populatia rurala) si a diminuarii ponderii relative a agriculturii in produsul intern brut, importanta spatiului rural nu se reduce, ci, dimpotriva, este din ce in ce mai atent studiata, cercetata si supusa unui proces complex de dezvoltare.
Capitolul I : Valorificarea spatiului rural
1.1. Spatiul rural. Definire. Caracteristici :
Spatiul rural prezinta caracteristici diferite din punct de vedere fizic si social, este un concept complex care a generat pareri diverse in ceea ce priveste definirea, sfera de cuprindere si componentele sale.
Intr-o prima faza se poate zice ca spatiul rural cuprinde ''tot ce nu este urban''. Luand in considerare cateva criterii de ordin morfologic, structural si functional putem afirma ca spatiul rural este o componenta in cadrul spatiilor functionale duse din caracteristicile zonelor in special oicumene si suboicumene. Spatiile rurale impreuna cu spatiile urbane sau ale diferitelor amenajari cu profil social-economic, ofera cadrul structurilor economice specifice unei regiuni sau unei tari. 
Spatiul rural din Romania este format din suprafata administrativa, in teritoriul careia se implementeaza politica rurala, a celor 2688 comune si 12751 sate. O comuna este formata din mai multe sate; in medie revin 4,7 sate pe o comuna. Dimensiunea satelor variaza, de la cele care au doar cativa locuitori, pana la sate cu peste 7000-9000 locuitori. Predomina satele cu putini locuitori, numarul mediu de locuitori dintr-un sat find de circa 800.
Suprafata spatiului rural insumeaza 212,7 mii km2, reprezentand 89 % din suprafata tarii, avand o populatie de 10,14 milioane locuitori care reprezinta 45 % din populatia tarii, rezultand o densitate relativ slaba, de sub 48 locuitori/km2. Populatia din mediul rural participa la activitatea economica in proportie de peste 57 %, in timp ce populatia urbana are o rata a participarii de numai 43 %.
Cea mai mare parte din populatia ocupata este intalnita in agricultura, identificata ca ramura economica predominanta, cu grad scazut de tehnicizare. Pe langa agriultura, in spatiul rural se desfasoara si alte activitati neagricole, dar fara ca acestea sa fie extinse. Exceptand industria extractiva si energetica, activitatile neagricole se desfasoara in intreprinderi mici si mijlocii. Numarul unitatilor care desfasoara activitati mestesugaresti si de prestari servicii a descrescut accentuat, cu aproximativ 46 % fata de anul 1989.
Datorita analizarii spatiului rural in comparatie cu celelalte spatii de pe teritoriul Romaniei am putut formula caracteisticile specifice ale acestuia, delimitate dupa urmatoarele domenii: structura economica, densitatea populatiei, profesiile de baza dominante, cultura si edificii culturale, viata culturala, relatiile interumane, cutumele si altele.
Caracteristicile spcifice ale spatiului rural : 
1. din punct de vedere a structurii economice, activitatile agricole detin ponderea cea mai mare din teritoriul rural, fara sa fie excluse alte activitati precum silvicultura si industria forestiera, zonele montane si colinare, turismul si agroturismul, serviciile pentru populatie ;
2. din punct de vedere ocupational, spatiul rural este preponderent un spatiu de productie in care activitatile sectoarelor primare detin o pondere ridicata in economia acestuia. Profesiile practicate in spatiul rural sunt cu precadere manuale, unele dintre acestea solcitand policalificare profesionala. Populatia ocupata in servicii, in activitatile administrative, sociale este redusa ca pondere. In acelasi timp, o mare parte din populatia care lucreaza in sectorul neproductiv depune si o activitate in agricultura si alte sectoare in timpul liber, fie ajutand membrii familiei, fie lucrand in micile gospodarii agricole sau in ferme ;
3. in cea ce priveste forma de proprietate, cea pivata este predominanta, proprietatea publica si privata a statului fiind mult mai restransa (rezervatii si parcuri nationale, terenuri limitrofe cailor de comunicatii si retelelor de transport, pasuni, islazuri) ;
4. o caracteristica importanta a spatiului rural consta in densitatea redusa a populatiei si a marimii asezamintelor umane bine aerisite. Locuitorii se cunosc intre ei foare bine rezultand o mai mare implicare a acestora in solutionarea problemelor comunitatii ;
5. din punct de vedere peisagisic, prin structura sa naturala, linistea, pacea, climatul, aerul curat, peisajul linistitor, prin flora si fauna sa este mai frumos si mai apreciat de locuiori. Peisajul rural prin naturaletea sa constiuie un patrimoniu al counitatii ;
6. modul de viata rural, traditiile si obiceiurile, formeaza cultura populara locala sau regionala si alaturi de economie si ecologie da adevarata dimensiune a spatiului rural. Alaturi de aceasta caracteristica o importanta deosebita o are implementarea activitatilor neagricole, de tip industrial sau service, care trebuie realizata fara distrugerea autenticitatii spatiului rural ;
7. activitatile neagricole, cele de tip industrial si de servicii se bazeaza pe complementaritatea fata de agricultura dar aceasta nu exclude posibilitatea de infiintare a intreprinderilor mici si mijlocii din alte domenii ;
8. o ultima caracteristica a spatiului rural este reprezentata de inegalitatea intre rural si rustic, pentru ca si in domeniul rural actioneaza legile progresului care impun o evolutie in viata localnicilor. Nu se poate afirma ca o involutie in spatiul rural poate avea efecte atat de grave incat sa se produca o rusticizare a spatiului rural.
In ceea ce priveste infrastructura sociala si a serviciilor putem aminti : reteaua de invatamant putin diversificata ; iar starea constructiilor si dotarea cu aparatura de specialitate este nesatisfacatoare ; mortalitatea infantila este ridicata, urmare directa a nivelului se trai scazut si asistentei sanitare precare. Ca urmare a acestei subdezvoltari care persista in spatiul rural se impuna ca obiectiv a dezvoltarii rurale realizarea de actiuni in sprijinul economiei si populatiei din aceste zone.


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu de Caz - Pensiunea Agroturistica Condor, Dulcesti, Neamt.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!