Studiu de caz piața asigurărilor din România

Cuprins licență Cum descarc?

ARGUMENT.5
Capitolul 1. Notiuni de baza privind asigurarile.8
1.1. Conceptul de asigurare.8
1.2. Elementele tehnice ale asigurarii.11
1.3. Functiile asigurarilor .15
1.4. Premizele asigurarii.17
1.5. Contractul de asigurare.18
1.6. Clasificare si categorii de asigurari.20
1.7. „Actorii” pietei de asigurari.22
Capitolul 2. Piata de asigurari.24
2.1. Piata globala a asigurarilor.24
2.1.1. Notiune, caracterizare generala.24
2.1.2. Factorii dezvoltarii pietei de asigurari.26
2.2. Evolutii ale pietei internationale de asigurari si reasigurari.27
2.3. Asigurarile si reasigurarile in Europa.29
2.4. Alte subpiete de asigurari.31
2.5. Asigurarile in Romania.33
2.5.1. Piata asigurarilor din Romania din perioada post-decembrista.33
2.5.2. Piata asigurarilor din Romania in perioada 2007 – 2014.35
2.5.3. Cererea de asigurare.45
2.6. Tipuri de asigurari.46
2.6.1. Asigurarea locuintelor.46
2.6.2. Polita RCA.48
2.6.3. Asigurarea CASCO.49
Capitolul 3. Asigurarile de bunuri la societatea Allianz Tiriac Asigurari S.A. Studiu de caz.51
3.1. Prezentarea Societatii Allianz Tiriac Asigurari SA.51
3.2. Produsele societatii.54
3.2.1. Asigurari auto.54
3.2.2. Asigurarea locuintei si a continutului.55
3.2.3. Asigurari de persoane.57
3.2.4. Asigurari de raspundere civila.59
3.2.5. Persoane juridice.60
3.2.6. Asigurari complexe.63
3.3. Aspecte specifice contabilitatii in domeniul asigurarilor.64
3.4. Studiu de caz. Asigurarea lucrarilor de constructii - montaj si raspunderea constructorului la Societatea Allianz Tiriac Asigurari SA.69
Concluzii si propuneri.83
Bibliografie.86


Extras din licență Cum descarc?

ARGUMENT
Decizia de a alege drept tema a lucrarii de diploma „Studiu de caz: piata asigurarilor din Romania” nu a fost luata din dorinta de a realiza o informare asupra acestui sector, pentru ca nu am nici cea mai mica indoiala ca exista numeroase publicatii in acest sens. De asemenea, intentia mea nu a fost de a comenta situatia actuala a acestei industrii. Scopul acestei lucrari este rezultatul dorintei de a scoate in evidenta adevaratele valente ale acestui domeniu foarte specializat al economiei nationale, asigurarile. Practic trebuie „sa-i dam Cezarului ce-i al Cezarului”, constientizand ca asigurarile reprezinta un factor cheie al cresterii economice.
In ultimul timp se observa un interes crescut pentru dezvoltarea industriei asigurarilor, semnal care este dat nu numai de piata asigurarilor, ci vine si din partea autoritatilor si chiar a potentialilor asigurati.
Piata romaneasca a asigurarilor se confrunta cu noi provocari legate de armonizarea cu principiile acquis-ului comunitar, schimbari in normele contabile etc. In afara de aceste aspecte, companiile de asigurari romanesti fac eforturi sustinute de crestere a competitivitatii de o maniera europeana, dezvoltand produse noi, imbunatatind calitatea serviciilor, diversificandu-si reteaua de distributie si investind in pregatirea angajatilor. Necesare, dar nu si suficiente, aceste imbunatatiri trebuie sa fie sustinute de noi modalitati de evaluare a politelor, de o diversificare a portofoliului clientilor, de un stil de management care sa vina in intampinarea schimbarii.
Prezenta lucrare urmareste particularizarea structurilor trecute si actuale ale pietei asigurarilor din Romania, insistand asupra nevoii schimbarii de orientare, si mai ales de mentalitate. Studiul de caz – prezentarea companiei Allianz Tiriac Asigurari S.A. ocupa un loc central in cadrul lucrarii, avand drept scop relevarea unui mod inovator de abordare a asigurarilor.
Astfel, in primul capitol am prezentat cateva notiuni de baza privind asigurarile, notiunile tehnice ale acestora, principalele functii ale asigurarii (traduse prin metodele prin care asigurarea isi atinge obiectivele sociale), am prezentat principalele categorii de asigurari si le-am clasificat in functie de natura raporturilor care se stabilesc intre asigurat si asigurator.
Capitolul al doilea l-am inceput cu o prezentare a pietii globale a asigurarilor si a factorilor dezvoltarii acestei piete, am continuat apoi cu piata europeana a asigurarilor. Accentul in acest capitol l-am pus pe prezentarea pietii romanesti a asigurarilor, si cea din perioada post decembrista, dar si piata de asigurari din perioada 2007 – 2014. De asemenea, am prezentarea ponderea pe care o detin pe piata principalele societati de asigurare, catalogate pe tipurile de produse pe care le comercializeaza.
Capitolul al treilea este un studiu de caz privind asigurarile de bunuri la Allianz Tiriac Asigurari inceput cu prezentarea societatii, a produselor societatii si continuat cu cateva aspecte specifice asigurarilor din domeniul contabilitatii. Apoi am prezentat un caz concret de asigurare a lucrarilor de constructii - montaj si raspunderea constructorului la Societatea Allianz Tiriac Asigurari SA.
La finalul lucrarii de licenta am prezentat cateva concluzii si propuneri pentru firmele din domeniu pentru limitarea pagubelor printr-un sistem al acoperirii pagubelor limitat, contribuind totodata la prevenirea accidentelor, asiguratul stiind ca, in caz de paguba suporta o parte din aceasta, devine in general mai atent decat in cazul acoperirii completa.
CAPITOLUL 1
NOTIUNI DE BAZA PRIVIND ASIGURARILE
1.1. Conceptul de asigurare
Notiunea de asigurare cunoaste o multitudine de definitii fiecare dintre acestea incercand si reusind, intr-o masura mai mica sau mai mare, sa surprinda caracteristicile esentiale ale acestui serciciu financiar. Iata cateva dintre acestea:
Asigurarea este ,,.o actiune de punere in siguranta; garantare. Un raport juridic izvorat din lege sau dintru-un contract, in temeiul caruia o persoana este obligata sa achite, in schimbul unei prime platite de catre o alta persoana, o suma de bani in cazul producerii riscului asigurat (ex. incediu, inundatie, moarte, accident).” .
Asigurarea este ,,.atat un sistem de transfer de risc, cat si o combinare a riscurilor. Prin combinarea unui numar de unitati mare de unitati de expunere intr-un grup, asiguratorul poate estima probabilitatea de dauna legata de evenimentele nesigure cu un grad rezonabil de exactitate pentru un grup intreg, impartind astfel dauna, in mod egal, la tot grupul. Gradul de incertitudine pentru grup este redus, insa simpla combinare a unor persoane intr-un grup nu modifica in nici un fel incertitudinea pentru o persoana. Prin cunostinte despre probabilitatea de producere a daunei pentru grup, asiguratorul poate oferi fiecarei persoane oportunitatea de transfer de risc. O persoana isi poate transfera riscul unei posibile daune catre asigurator prin plata unei prime, transformand incertitudinea unei posibile daune intr-o ceritudine a unui cost anual mai redus, dar fix.” 
Asigurarea este operatiunea prin care un asigurator constituie, pe principiul mutualitatii, un fond de asigurare, prin contributia unui numar de asigurati, expusi la producerea anumitor riscuri, si ii indemnizeaza pe cei care sufera un prejudiciu pe seama fondului alcatuit din primele incasate, precum si pe seama celorlalte venituri realizate ca urmare a activitatii desfasurate


Fisiere în arhivă (1):

  • Studiu de caz piata asigurarilor din Romania.docx

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

Alexandru, Felicia; Armeanu, Daniel, Asigurari de bunuri si persoane: aspecte teoretice, aplicatii practice, Bucuresti, Editura Economica, 2003.
Ciurel, Violeta, Asigurari si Reasigurari: abordari teoretice si practice internationale, Bucuresti, Editura All Beck, 2000. 
Purcaru, Ion; Mircea, Iulian; Lazar, Gh., Asigurari de persoane si bunuri, Bucuresti, Editura ASE, 2003.
Tanasescu, Paul; Dragota, M.; Lazarescu, S.; Serbanescu, C, Asigurari moderne de bunuri si persoane, Bucuresti, Editura ASE, 2003.
Vacarel, Iulian; Bercea Florian, Asigurari si Reasigurari, editia a II-a, Bucuresti, Editura Expert, 2000. 
*** Lege privind asigurarile si reasigurarile in Romania nr. 136/29 dec. 1995, M. Of. 
nr. 303/31 dec. 1995, cu modificarile ulterioare
*** Lege privind societatile de asigurari si supravegherea asigurarilor nr. 32/31 martie 200, M. Of. nr. 148/10 aprilie 2000, cu modificarile ulterioare
*** Ordinul nr. 11 pentru punerea in aplicare a Normelor privind limita minima a marjei de solvabilitate a asiguratorilor care practica asigurari de viata si metodologia de calcul a acesteia, M. Of. nr. 43/22 ianuarie 2001
*** Raportul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor privind activitatea desfasurata si evolutia pietei de assigurari in anul 2014
*** www.aiglife.ro
*** www.aig.com
*** www.csa-isc.ro
*** www.swissre.com
*** www.1asig.ro


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 9€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!