Studiu de Caz Privind Calcularea Costului de Productie la Confectia SCM Ploiesti dupa Metoda Standard-cost

Cuprins licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I. - ASPECTE TEORETICE PRIVIND CONTABILITATEA DE GESTIUNE
1.1. Obiectul si rolul contabilitatii de gestiune si calculatiei costurilor .5
1.2. Clasificarea cheltuielilor care formeaza costul productiei .8
1.2.1. Cheltuielile variabile.15
1.2.2. Cheltuielile fixe.18
CAPITOLUL II. - ASPECTE TEORETICE PRIVIND METODA STANDARD COST
2.1. Definirea si rolul costurilor .21
2.2. Structuri de costuri .25
2.3. Metoda standard - cost . 32
2.3.1. Calculul costului standard pe produs .33
2.3.2. Calculul costurilor standard pentru manopera .36
2.3.3. Organizarea sistemului de calcul si evidenta abaterilor de la costurile standard .36
CAPITOLUL III. - STUDIU DE CAZ REALIZAT LA ,,CONFECTIA S.C.M." PLOIESTI
3.1. Documentele contabile si continutul lor . 45
3.2. Prezentarea societatii ,,Confectia" SCM Ploiesti.50
3.2.1. Obiectul de activitate al societatii . 50
3.2.2. Structura de organizare la Confectia S.C.M. Ploiesti .57 
3.3. Costuri privind produsul "Costum iarna" . 58
3.3.1. Cost standard pentru produsul "Costum iarna".58
3.3.2. Cost efectiv pentru produsul "Costum iarna" .64
3.4. Calculul abaterilor cheltuielilor efective de la cele standard.85
3.4.1. Abaterile din diferenta de pret . 87
CAPITOLUL IV. - CONCLUZII GENERALE
4.1. Posibilitati de utilizare in decizia manageriala a informatiilor privind costurile . 95
4.2. Concluzii si propuneri. . 99
ANEXE . 104
BIBLIOGRAFIE. 130


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL 1
ASPECTE TEORETICE PRIVIND CONTABILITATEA DE GESTIUNE
1.1. OBIECTUL SI ROLUL CONTABILITATII DE GESTIUNE SI CALCULATIEI COSTURILOR
Costul este expresia unui raport intre forma baneasca a cheltuielilor pe care le efectueaza o intreprindere pentru obtinerea si distributia (desfacerea) productiei sale, intr-o perioada de timp determinata si cantitatea de bunuri, materiale, lucrari, servicii care formeaza aceasta productie, exprimata in anumite unitati de masura. Pentu calculul costurilor este necesar studiul ambelor coordonate care definesc costul unitar si anume: cheltuielie de productie si desfacere exprimate in bani si productia care le ocazioneaza determinata organizatoric si cantitativ. Aceste coordonate constituie obiect de studiu pentru contabilitatea de gestiune si calculatia costurilor in functie de natura sa, de rolul si scopul urmarit prin calcul.
In cazul cheltuielilor privind obtinerea si desfacerea productiei, contabilitatea de gestiune si calculatia costurilor cuprinde in sfera sa de cercetare urmatoarele aspecte principale:
- modul de formare al cheltuielilor care se cuprind in costuri si stabilirea de criterii pentru delimitarea lor fata de alte consumuri si plati banesti care intervin in intreprindere;
- comportamentul si gruparea cheltuielilor privind obtinerea si desfacerea productiei in raport cu factorii care le genereaza si cu caracterul lor;
- diversi indicatori calculati in functie de cheltuielile privind productia si desfacerea, cum ar fi: gradul de rigiditate al interprinderii, indicii de valabilitate, cheltuieli materiale la 1000 lei productie marfa, costuri la 1000 lei productie marfa, etc.
In privinta celei de a doua coordonate a raportului care definesc costul unitar, contabilitatea de gestiune si calculatia costurilor studiaza productia din doua puncte de vedere si anume:
- in calitate de activitate sau proces care se desfasoara intr-un anumit cadru tehnico-organizatoric, folosit intr-un grad sau altul in acest scop si servind concomitent pentru delimitarea cheltuielilor pe sectoare;
- in calitate de rezultat material concret al consumarii productive a elementelor fundamentale ale procesului de productie.
Contabilitatea de gestiune si calculatia costurilor mai are ca obiect si unele probleme de ansamblu cum ar fi:
- studiul conceptelor fundamentale care guverneaza gandirea si calculul costurilor;
- studiul metodelor de calcul, de optimizare si prognoza a costurilor, a conditiilor de aplicare a acestora in interprindere.
Actiunea de determinare a costului productiei are un rol deosebit datorita functiilor pe care le indeplineste acest indicator economic pentru optimizarea deciziilor in interprindere.
Marimea costurilor de productie determinate prin calcul constituie intr-un cadru competitional un criteriu de baza care conditioneza perfectionarea proceselor tehnologice, introducerea rationalizarilor si inventiilor in procesul de fabricatie, organizarea muncii si a productiei in general. Calculand costuri pentru productia sa si pentru fiecare unitate de produs in parte, interprinderea poate defalca pretul obtinut pe piata in:
- partea care compenseaza toate valorile consumate pentru productie si desfacere;
- profitul intreprinzatorului;
Intr-un mediu concurential, costurile au un rol important in fundamentarea deciziilor privind alegerea regimului optim al productiei si reglarea volumului sau, ele constituie deci, un instrument deosebit, care conditioneaza conducerea unitatii atat pe ansamblu cat si pe fiecare subdiviziune interna a sa (sectie, atelier).
Costurile de productie determinate prin calcul in etapa intocmirii studiilor de fezabilitate privind infiintarea unor noi intreprinderi servesc celor interesati sa se orienteze asupra eficientei economice a unitatilor preconizate, prin prospectarea legii. Asadar in organizarea si conducerea procesului de fabricatie, in consolidarea autonomiei financiare a intreprinderilor, in planificarea rezultatelor curente ale unitatilor, in specializarea productiei, si organizarea cooperarii cu alte unitati, in practicarea unor preturi promotionale pe piata pentru produsele intreprinderii, etc, nivelul costurilor constitue unul din criteriile determinate. In calitatea sa de indicator si mijloc de masura a cheltuielilor efectuate de unitate pentru obtinerea si desfacerea productiei sale, costul poate juca in toate cazurile adevaratul sau rol, doar daca este determinat in mod realist si oportun.
1.2. CLASIFICAREA CHELTUIELILOR CARE FORMEAZA COSTUL PRODUCTIEI
Contabilitatea de gestiune si calculatia costurilor procedeaza la gruparea cheltuielilor care determina structura acestora potrivit unor criterii stiintifice strict necesare si in acelasi timp convenabile pentru atingerea telurilor sale, intre care: criteriul naturii cheltuielilor, criteriul omogenitatii continutului lor, criteriul importantei lor in procesul de productie, criteriul modului de repartizare in costul productiei, criteriul modului de structurare a lor in costul produselor.
a). Dupa natura lor cheltuielile unei intreprinderi se clasifica in:
- cheltuieli de exploatare;
- cheltuieli financiare;
- cheltuieli exceptionale.
Prin cheltuielile de exploatare se inteleg acele consumuri si plati banesti care sunt determinate de operatiunile care decurg din insusi obiectul de activitate al intreprinderii (ex: valoarea consumului de materii prime, de materiale auxiliare de combustibil, uzura obiectelor de inventar, primele de asigurare datorate, cheltuielile postale si de telecomunicatii, etc).


Fisiere in arhiva (4):

  • ANEXE.doc
  • Cuprins.doc
  • pag 1.doc
  • Proiect format A4 11.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!