Studiu de Fezabilitate Pentru Acordare Credit de Investitii

Extras din licenta Cum descarc?

CAP. I FUNDAMENTELE INVESTITIEI
1. Notiunea de investitie.
2. Clasificarea investitiilor.
3. Strategii investitionale si rolul lor in restructurarea capacitatii de productie.
4. Conceptul de eficienta a investitiilor.
5. Conceptul de modernizare a societatilor economice.
6. Indicatori utilizati.
7. Riscul investitional.
8. Aspecte generale privind sursele de finantare a investitiilor.
8.1. Surse proprii de finantare a investitiilor, consecinta a autofinantarii.
8.2. Surse atrase de finantare externe a investitiilor.
Rolul investitiilor in angrenajul economic si social
In viata economica activitatea de investitii ocupa un loc central, atat in sfera productiei de bunuri si servicii, cat si in sfera consumului, fiind factorul care influenteaza simultan cererea si oferta.
Realizarea unui proiect de investitii , in sfera productiei de bunuri si servicii, are ca efect sporirea si diversificarea ofertei si implicit, daca aceasta este validata de piata, cresterea veniturilor agentilor economici.
Concomitent insa, va fi influentat direct sau prin efectul de antrenare, cresterea gradului de ocupare a fortei de munca. Dar cresterea numarului de angajati si/sau a castigurilor salariale conduc, in ultima instanta, la sporirea cererii de bunuri si servicii.
Pe de alta parte, va avea loc o crestere a economiilor populatiei, cat si a disponibilitatilor financiare ale agentilor economici care vor structuri mai performante, in acord cu optiunile investitiei. Deci, putem afirma ca, in cadrul circuitului economic national, activitatea de investitii joaca un dublu rol:
o in primul rand, agentii economici declansatori de actiuni isi sporesc oferta de bunuri si servicii prin cresterea capacitatilor lor productive, realizand venituri suplimentare.
o in al doilea rand, orice proiect de investitii va genera nevoi sau cereri suplimentare in sectoarele conexe in amonte: furnizoare de materii prime, materiale, utilitati, etc., sau in aval: distribuitoare sau consumatoare a bunurilor si serviciilor oferite. 
Realizarea de proiecte de investitii conduce, in principal, la cresterea stocului de capital fix. Ca atare, investitiile constituie instrumentul principal de realizare a modernizarii economice, prin crearea de noi structuri mai performante, in raport cu optiunile strategice, de perspectiva, ale societatii.
In plan social, investitiile joaca un rol important in ocuparea fortei de munca, in imbunatatirea calitatii vietii. Implementarea unor proiecte sau programe de investitii antreneaza modificari pe piata muncii, creand o nevoie suplimentara de forta de munca in sectoarele care pregatesc si realizeaza actiuni investitionale (cercetare - proiectare, constructii, etc.), dar mai ales la beneficiarii de investitii, care exploateaza noile capacitati de productie.
Aceasta are ca efect imediat, sau intr-o perspectiva mai mult sau mai putin indepartata, atenuarea presiunii factorilor generatori de somaj, asa cum sublinia si H. Schmidt, presedintele PSP din Germania: "profiturile de astazi fac investitiile de maine, iar acestea locurile de munca de poimaine".
Aceste corelatii se prezinta in mod sintetic in figura urmatoare:
Venituri si profituri din activitate
Capital fix 
Investitii
Piata bunurilor si serviciilor
Fig. 1
-- Investitiile in circuitul economic si social --
Investitiile pot fi privite si ca liant intre generatii, prin crearea de noi locuri de munca pentru generatia tanara, dar si prin "mostenirea" de capital fix pe care aceasta o primeste de la generatiile anterioare.
Investitiile constituie si suportul material al progresului tehnico-stiintific, in diverse sectoare de activitate.
Proiectele de investitii aplicate constituie mijlocul principal de valorificare a solutiilor tehnice si tehnologice noi oferite de cercetarea stiintifica.
1. Notiunea de investitie
Notiunea de investitie defineste o categorie financiara pe cat de complexa pe atat de controversata.
In practica economica, investitia este privita ca o cheltuiala pe care o fac persoanele fizice sau juridice cu scopul de a obtine bunuri sau servicii. In limba romana, notiunea de investitie este asemanatoare celor de plasare, alocare, dotare : "A trata investitia numai ca o simpla cheltuiala, in sensul financiar al cuvantului, inseamna a neglija continutul concret al efortului investitional pe care-l face orice agent economicatunci cand realizeaza un proiect de investitie".
Evaluarea acestora in expresie baneasca este o necesitate, in special pentru fundamentarea deciziilor economice care privesc proiectul de investitie.
Pe scurt, investitia trebuie privita ca o cheltuiala certa pentru un viitor incert.
Este de retinut faptul ca nu exista macro model economic clasic sau modern in care sa nu apara investitiile.
In conditiile trecerii la economia de piata, problematica investitiilor este abordata prin sursa ce acopera cheltuielile ocazionate de aceasta. Investitiile reprezinta astfel acea parte de venit destinata formarii capitalului. Acea parte de venituri utilizata pentru cresterea capitalului si a stocurilor reprezinta investitii nete la care se adauga si amortizarile, obtinandu-se investitiile brute.
Rolul managementului financiar il reprezinta gasirea surselor de finantare necesare investitiilor, evaluarea rentabilitatii investitiei si asigurarea conditiilor, urmarirea realizarii acestei rentabilitati.
Imaginea investitiei este tridimensionala: contabila, economica si financiara.
a) Dimensiunea contabila este cea mai restrictiva, reducand-o la notiunea de imobilizare, in sensul contabil al cuvantului: "toate bunurile mobile si imobile, corporale si necorporale, achizitionate sau create de intreprindere, destinate a ramane constant sub aceeasi forma".
b) Dimensiune economica largeste sfera de cuprindere, investitia reprezentand "toate consumurile de resurse din prezent, in speranta obtinerii in viitor a unor efecte economice elaborate in timp si care, in suma totala sunt superioare cheltuielilor initiale de resurse".
c) Dimensiunea financiara defineste investitia ca reprezentand "toate cheltuielile de resurse care genereaza venituri si/sau economii pe o lunga perioada de timp si in viitor", amortizarea realizandu-se, in consecinta, pe mai multi ani.
Pentru nevoile de comparatii in privinta investitiilor, este de retinut si acceptiunea data de O.N.U. acestor cheltuieli, si anume:
- investitii brute
- investitii nete.
Investitiile brute include cheltuieli pentru realizarea de noi mijloace fixe, cheltuieli cu reparatiile capitale, cele pentru cresterea mijloacelor circulante si soldul miscarii capitalului strain.
Investitiile nete cuprind cheltuielile pentru cresterea capitalului fix si a celui circulant.


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu de Fezabilitate Pentru Acordare Credit de Investitii.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!