Studiu privind agregatele de semănat cereale păioase și comportarea lor în exploatare

Extras din licență

CAPITOLUL I
TEHNOLOGII MODERNE DE MECANIZARE A LUCRARII DE SEMANAT
1.1. Consideratii generale
Problema tehnologilor noi, de infiintat culturi agricole pe exploatatii mari cu consumuri energetice reduse si extinderea lor la principalele culturi de cereale paioase, desi preocupa de mai multi ani un numar din ce in ce mai mare de cercetatori din diferite domenii care se ocupa de agricultura, de la agronomi si pedologi la mecanizatori, este pe departe de a fi rezolvata, ea aducand in prim plan in literatura de specialitate, la mai multe simpozioane, sesiuni de comunicari stiintifice si conferinte internationale noi si noi argumente economice, ecologice, sociale in favoarea gasirii unor alternative durabile de lucrare a solului in cultura cerealelor paioase.
Lucrarile de arat si pregatire a solului pentru semanat cu agregate de puteri mici se efectueaza cu mari consumuri de combustibil si necesita un timp de munca ridicat, iar perioada disponibila pentru incadrarea in epoca optima de semanat este foarte redusa. De asemenea in aceasta perioada se suprapun mai multe lucrari agricole la nivelul fermelor conducand in final la un nivel calitativ mai putin ridicat, suprafete neinsamantate la timp si in general la eficienta scazuta.
Solutionarea problemei consta in realizarea unor tehnologii moderne de mecanizare a lucrarii de semanat prin promovarea unor semanatori pentru semanat cereale paioase cu dozare mecanica centralizata si distributie pneumatica care permite realizarea lucrarii de semanat cu latimi mari de lucru datorita numarului mare de brazdare utilizate si cu viteza mare de lucru scurtand astfel timpul afectat lucrarii.
In prezent in Europa ponderea cea mai mare la infiintarea culturilor de cereale paioase o detin tehnologiile moderne de infiintat culturi agricole pe exploatatii mari cu consumuri energetice reduse. Semanatorile cu dozare mecanica centralizata si distributie pneumatica utilizate in cadrul unor astfel de tehnologi sunt realizate la un nivel tehnologic ridicat avand posibilitati de reglare a adancimii de semanat, a distributiei semintelor, a marcatorilor de urma, a normelor de samanta la hectar etc.
Problema tehnologiei noi moderne de infiintat culturi de cereale paioase, pe exploatatii mari, cu consumuri energetice reduse, preocupa de mai multi ani un numar din ce in ce mai mare de cercetatori din diferite organizatii de renume cum ar fi CENTRUL DE CERCETARI PENTRU MASINI AGRICOLE BRAUNSHWEIG din Germania, UNIVERSITATEA HOHENHEIM din Germania, UNIVERSITATEA AGRICOLA PANNON din Ungaria, CENTRUL NATIONAL DE MASINI AGRICOLE (CEMAGREF) din Franta etc., care fac eforturi deosebite in promovarea acestei tehnologii.
Pe plan mondial exista in ultimii ani tendinta ca lucrarile de infiintat culturi de cereale paioase pe exploatatii mari cu consumuri energetice reduse sa se execute cu semanatori cu dozare mecanica centralizata si distributie pneumatica care executa la o singura trecere latime mare de lucru, in agregat cu tractoarele pe roti cu puteri de peste 100 CP, dintre acestea o pondere mare avand-o cele de 100-150 CP.
In ultimii ani in Germania, Franta, Italia, Spania etc. se constata aparitia a tot mai numeroase utilaje din aceasta grupa, fapt ce explica utilizarea lor intr-o masura crescanda de agricultori.
Sunt cunoscute numeroase semanatori cu dozare mecanica centralizata si distributie pneumatica pentru aceste tipuri de tractoare, realizate de firme de prestigiu, cum ar fi ACORD, SULKY, RAU, KUHN, GASPARDO, KUHN, RAU, RABE WERK etc. Se constata ca se fac eforturi deosebite, pentru realizarea acestor echipamente tehnice, in scopul perfectionarii, modernizarii, simplificarii constructiei acestora si a operatiilor de reglare a distributiei, al reducerii costurilor de fabricatie precum si pentru imbunatatirea conditiilor de munca a operatorilor si cresterea sigurantei in functionare.
Totodata pe plan mondial se urmareste perfectionarea unor astfel de semanatori prin imbunatatirea sistemelor de dozare mecanica centralizata si distributie pneumatica a semintelor, pentru crearea de conditii privind realizarea unor distribuitoare mai simple, mai sigure, cu masa redusa, la un pret mai scazut si care au reglaje simple si usor de realizat.
Noile echipamente tehnice destinate tehnologiei noi moderne de infiintat culturi de cereale paioase, pe exploatatii mari, cu consumuri energetice reduse, astfel perfectionate asigura obtinerea de efecte pozitive legate de ergonomie, siguranta si constanta reglajelor, imbunatatirea uniformitatii distributiei semintelor, cresterea fiabilitatii acestora, reducerea masei si a costurilor de productie, intretinere si exploatare.
Diferite tehnologii de semanat fara a folosi lucrarea de baza a solului aratul sunt prezentate in tabelul 1.1.


Fisiere în arhivă (1):

  • Studiu privind agregatele de semanat cereale paioase si comportarea lor in exploatare.pdf

Imagini din acest licență

Bibliografie

1. Alexandru T - Masini agricole si horticole, Editura Sitech, Craiova, 2010
2. Alexandru T, Glodeanu M - Exploatarea Masinilor horticole, Editura Sitech, Craiova, 2009 3. Badescu M., Alexandru T. - Glodeanu M., Boruz S., Masini agricole si horticole, Editura Sitech, Craiova, 2005. 4. Badescu M., Boruz S. - Masini agricole, Editura Aius, Craiova, 2002. 5. Boruz Sorin - Masini agricole - Indrumar de lucrari practice, Editura Universitaria, Craiova, 2008, 6. Boruz Sorin - Masini si utilaje pentru zona montana, Editura Universitaria, Craiova, 2008
7. Buzea, I. -  Reglarea masinilor agricole, Editura Ceres, 1985.
8. Caproiu, St. - Masini agricole de lucrat solul, semanat si intretinerea culturilor, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1982.
9. Cojocaru, I., Marin Eugen, Mateescu, M., 2004, Promovarea unei tehnologii moderne de infiintat culturile de cereale paioase folosind o semanatoare cu distributie mecano - pneumatica, Revista Mecanizarea Agriculturii Nr. 2, 2-4, ISSN 1120-8507.
10. Dragos, T. -  Masini si instalatii agricole, Editura didactica si pedagogica, Bucuresti, 1975.
11. Dragos, T. -  Tractoare si masini agricole, Editura tehnica si pedagogica, Bucuresti, 1981.
12. Gangu, V., Cojocaru, I:, Mateescu, M. - Cercetari privind constructia si functionarea masinilor de semanat cereale paioase in teren nearat, INMATEH 2004 I, Bucuresti.
13. Gangu, V., Cojocaru, I:, Mateescu, M., Marin E. -  Cercetari privind promovarea unor tehnologii de mecanizare a lucrarilor de infiintare a culturilor de plante furajere prin realizarea unei semanatori specializate, INMATEH 2004 IV, Bucuresti.
14. Marin Eugen, Mateescu, M., 2004, Echipamente tehnice moderne pentru semanatul culturilor de cereale paioase, Revista Mecanizarea Agriculturii Nr. 4, 30-32, ISSN 1220-8507
15. Marin Eugen, s.a., 2005, Cercetari privind realizarea unei semanatori pentru cereale paioase cu dozare mecanica centralizata si distributie pneumatica destinata tractoarelor de puteri mari INMATEH II Bucuresti, 41-55, ISSN 1583-1019
Gabriel Ionut ILIE-  Studiu privind agregatele de semanat cereale paioase si comportarea lor in exploatare
87
16. Marin, E., Mateescu, M. - Echipamente tehnice moderne pentru semanatul culturilor de cereale paioase, Revista Mecanizarea Agriculturii Nr. 4, 2004.
17. Mateescu, M., Marin Eugen s.a., 2005, Echipament pentru semanat cereale paioase in teren nearat, Revista Mecanizarea Agriculturii Nr. 4, 2-8, ISSN 1011-7296.
18. Ministerul Agriculturii si Alimentatiei - Tehnologii moderne pentru cultura plantelor de camp, Editura Ceres, Bucuresti, 2000.
19. Morosanu, V., Gangu, V., Cojocaru, I., Marin Eugen, 2000, Sistem de masini pentru implementarea tehnologiilor cu inputuri reduse la culturi de camp, INMATEH 2000 II, Bucuresti, 21-35, ISBN -0-02376-X.
20. Nastasoiu, S. - Tractoare, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1983.
21. Pirna, I., Cojocaru, I., Mateescu, M., Marin Eugen, 2004, Cercetari privind promovarea unei tehnologii ecologice prin semanarea cerealelor paioase direct in teren nearat, INMATEH 2004 II, Bucuresti, 41-47, ISSN 1583-1019.
22. Popescu, S. - Tehnologia exploatarii tractoarelor si masinilor agricole, Universitatea din Brasov, 1974.
23. Popescu, V. - Cand, cum si cu ce executam semanatul culturilor agricole, Editura Tehnica Agricola, Bucuresti,1994.
24. Ros, V. -  Masini agricole pentru lucrarile solului, Institutul Politehnic Cluj Napoca, 1974.
25. Rus, Fl. - Masini agricole pentru lucrarile solului, semanat si intretinerea culturilor, Universitatea "Transilvania" din Brasov, 1987.
26. Scripnic, V. - Masini agricole, Editura Ceres, Bucuresti, 1979.
27. *** Dictionar de mecanica agricola, Editura Ceres, Bucuresti, 1972.
28. *** SR 13238-2:1992 - Masini agricole. Semanatori in randuri. Conditii tehnice de calitate, IRS.
29. *** SR ISO 7256/2:1992 - Utilaje de semanat. Metode de incercare. Semanatori in randuri, IRS.
30. *** STAS 12836-1990 -  Masini agricole. Metode pentru determinarea conditiilor la incercarile in camp.
31. *** STAS 13042/1:1991 -  Masini agricole. Metode de determinare a parametrilor constructivi.
32. *** STAS 13042/2:1991 -  Masini agricole. Metode de determinare a indicilor de exploatare.
33. *** Prospecte firme constructoare de masini agricole.


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!