Studiu privind competitia si cooperarea in jocul copiilor prescolari

Cuprins licenta Cum descarc?

CAPITOLUL 1.
-Actualitatea temei ( introducere)
-Motivatia alegerii temei
-Scopul lucrarii.Competitie si cooperare.Definitii.
-Ipoteza cercetarii
CAPITOLUL 2.
-Fundamentare teoretica : joc, activitatile copiilor, particularitatile varstei.
2.1. Importanta jocurilor 
2.2. Forme de joc
2.3. Activitatile copiilor
2.4. Particularitatile varstei
CAPITOLUL 3.
-Organizarea si desfasurarea cercetarii : metode de studiu, metodologie
3.1. Subiectii si desfasurarea cercetarii
3.2. Metode de studiu.Metodologie.
3.3. Desfasurarea cercetarii
CAPITOLUL 4.
-Analiza rezultatelor
CAPITOLUL 5.
-Concluzii
BIBLIOGRAFIE


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL 1.
ACTUALITATEA TEMEI. INTRODUCERE. SCURT ISTORIC.
In ultimii ani se fac tot mai multe cercetari pe diferite specii de mamifere ce incearca 
sa evidentieze functiile jocurilor de lupta si rolul acestora in dezvoltarea individului.
Valoarea adaptiva a comportamentului sau valoarea de supravietuire vizeaza contributia unor adaptari la cresterea sanselor de supravietuire si reproducere. In lumea animala , pe primul loc se afla camuflarea in mediul de viata, in scopul de a se evita capturarea de catre pradatori. Pradatorii la randul lor sunt stimulati de miscare pentru a-si detecta si urmari prada.
In cazul speciei noastre manifestarile de joc au fost in mare parte neglijate, dar jocurile de lupta prezinta cea mai mare asemanare de comportament intre oameni si celelalte specii, in special primate. (Contributia jocurilor de lupta la dezvoltarea abilitatii de autoaprare- Analele Universitatii din Oradea 2011-Catedra de Educatie Fizica si Sport).
Una din cele mai reprezentative teorii din istorie care studiaza evolutia si conceptele de baza care au dus la dezvoltarea speciei umane este cea a lui Charles Darwin care publica in 1859 o ampla lucrare despre originea speciilor si lupta pentru supravietuire. Este prima opinie prin care diversitatea speciilor devine un rezultat al selectiei naturale, al razboiului permanent al naturii, vazut ca o scena imensa de mare grandoare.
Aceasta pozitie a influentat marii ganditori ai vremii si a penetrat fiecare ramura sociala aducand explicatii de comportament nu numai pentru fiecare individ , ci si pentru o natiune intreaga. Potrivit teoriei viata insasi este o lupta intensa si nemiloasa in care numai cei puternici supravieturiesc, iar cei slabi sunt sortiti pieirii. Cei care au succes in exploatarea oprotunitatilor lor sunt cei care aleg sa castige , acest fapt fiind pe deplin justificat biologic, deci motivatia lor ar fi corecta, iar cei asa zisi superiori vor ajunge sa-i elimine pe cei slabi.
"Razboiul este un lucru bun si va fi mereu printre noi, este ca un carlig de curatare al naturii; asa cum curatarea pomilor aduce o crestere sanatoasa, asa si actele de razboi intre natiuni le ajuta sa nu degenereze si sa aiba sanatate si putere."( Ashley -Montague : Darwin , competitie si cooperare , Editura Henry Schuman New York 1952, pag.17)
Teoria lui Darwin a devenit insa controversata si s-a demonstrat ulterior ca poate avea o influenta dezatruoasa in istorie , multi filozofi fiind ingrijorati de efectele ei.Treptat ea a fost demontata ca fiind o eroare si a ramas in ziua de azi cunoscuta ca eroarea lui Darwin.
Filozofii care l-au interpretat pe Darwin au gasit repede punctele slabe din teoria evolutiei.Ei au atras atentia ca s-au neglijat aspectele umane legate de competitie si cooperare, care la vremea accea ar fi modificat cu totul o concluzie. Esecul s-ar fi datorat factorului cooperare , care n-a fost luat in considerare in procesul de selectie naturala in particular si in general in descrierea procesului de evolutie.( Ashley- Montague ; Darwin , competitie si cooperare, Editura Henry Schuman New York 1952, pag.23)
In 1888 T.H.Huxley a publicat "Lupta pentru existenta - o planificare". El arata ca din punct de vedere moral lumea animalelor se situeaza la acelasi nivel ca un spectacol de gladiatori.Unii sunt bine hraniti si puternici si asteapta sa se razboiasca cu cei slabi care oricum nu au nici un rol in natura. La fel se poate spune si despre oamenii primitivi.
Kropotkin este cel care in sfarsit in 1902 pune punct teoriilor razboinice si standardelor dure si nemiloase ale speciei. El publica articolul "Ajutor mutual - factor de evolutie", in care arata ca din fericire competitia nu este o regula obligatorie nici in lumea animala , nici in lumea umana, ci este limitata in lumea animalelor de perioade si situatii exceptionale. Se pot crea mai bune conditii de viata prin eliminarea competitiei si adaparea la intrajutorare reciproca, ceea ce poate duce in vasta batalie pentru existenta la un consum mai mic de energie si la gasirea unor solutii net superioare de dezvoltare si bunastare.El ofera exemple din viata furnicilor care trudesc impreuna la constructia cuibului , un exemplu simplu de cooperare care asigura viitorul si bunastarea inregii comunitati, precum si ajutorul pe care si-l ofera pasarile cand calatoresc in grupuri catre tarile calde, deasemenea intr-o comuniune care evita total orice forma de competitie.
Kropotkin nu contrazice competitia ca factor de progres, el subliniaza rolul cooperarii ca solutie pentru renuntarea la violenta sau evitarea violentei in sensul conservarii energiei catre noi idealuri evolutive.
Dupa Kropotkin si independent de el se lanseaza teoria profesorului S.J.Holmes care analizeaza rolul competitiei in evolutia societatii : "In societatile dezvoltate se urmareste eliminarea competitiei si orientarea care activitati comune de intrajutoarare si cooperare. Societatea este o asociere de beneficii comune si tinde catre un altruism intre membrii ei care trece de natura egoista a unui individ sau grup minimal .Un mare avantaj al vietii sociale este ca imbina beneficiile dintre competitie si cooperare in acelasi timp."( Ashley -Montague; Darwin, competitie si cooperare , Editura Henry Schuman New York 1952, pag.98)


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu privind competitia si cooperarea in jocul copiilor prescolari.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. Ashley -Montague -Darwin, competitie si cooperare , Editura Henry Schuman New York 1952, pag.17, 23, 98, 103
2. Bacus A. -Jocuri pentru copii de la 0 la 6 ani - Editura Teora Bucuresti - 1998)
3. Barcan E, Ticaliuc E. - Exercitii si jocuri pentru prescolari -Editura Sport Turism Bucuresti 1976
4. Bursuc B, Educatie pentru sanatate la prescolari 2013-Centrul expert-Universitatea Babes-Bolyai-Cluj Napoca
5. Buruian L. - Educatie fizica pentru prescolari -Casa de editura Mures 
6. Epuran, M., Metodologia cercetarii activitatilor corporale in educatie fizica si sport, vol. I, Editura Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti, 1995
7. Gagea A., Metodologia cercetarii stiintifice in educatie fizica si sport, Editura Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti, 1999)
8. Iacovlev V - Jocuri pentru copii - Editura didactica si pedagogica Bucuresti 1981
9. Istovan C. -Invatarea prin cooperare si spiritul de competitie la copii, articol 20.06.2012 -parinti.si.copii.ro)
10. Jinga I. , Istrate E- Manual de pedagogie - Editura BIC ALL Bucuresti 2008
11. Lungu S. -Competitie si cooperare in context educational-note de curs 2011 - Facultatea de psihologie si stiinte ale educatiei - Universitatea Babes Bolyai Cluj Napoca)
12. Marotti S , Metodologia cercetarii stiintifice in educatie fizica si sport", Editura Universitatii Oradea 2008, pag.72
13. Minulescu M. -Psihologia copilului mic, Editura Psyche, Bucuresti 2003
14. Trifa.I. - Jocul ca activitate liber consimtita si formele de manifestare a activitatilor fizice de joc- Analele Universitatii din Oradea 2008 - Facultatea de educatie fizica si sport ARTICOLE
15. Contributia jocurilor de lupta la dezvoltarea competentelor sociale -Laboratorul de psihologia dezvoltarii -devpsichology.ro -2010).
16. Contributia jocurilor de lupta dezvoltarea activitatii de autoaparare- Analele Universitatii din Oradea 2011-Catedra de Educatie Fizica si Sport).
17. Istovan C. -Invatarea prin cooperare si spiritul de competitie la copii, articol 20.06.2012 -parinti.si.copii.ro)
18. Schiopu U. - Jocul ca activitate a copilului prescolar -Blog despre copii si parinti
19. Universitatea de educatie fizica si sport Bucuresti - Catedra de teoria si metodica culturii fizice- articol 28.10.2011)
20. Universitatea de educatie fizica si sport Bucuresti, Catedra de teoria si metodica culturii fizice-articol 17.01.2012)
21. Wikipedia.org


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!