Studiu Privind Datoria Externa a Romaniei in Perioada 2001-2009

Cuprins licenta Cum descarc?

Motivatia,importanta si metodologia lucrarii 2
Introducere 3
1.Datoria externa.Prezentare conceptuala 4
1.1.Conceptul de datorie externa 5
1.2.Gestionarea datoriei externe 15
1.3.Riscuri asociate finantarii externe 20
2.Datoria externa a Romaniei 24
2.1.Structura datoriei externe a Romaniei 24
2.2.Principalii finantatori externi ai Romaniei 20
2.3.Tipuri de imprumuturi contractate de Romania ca sursa de finantare 34
2.3.1.Credite acordate de banca Mondiala 34
2.3.2.Imprumuturi obtinute de la FMI 35
2.3.3.Imprumuturi acordate de creditorii oficiali 38
2.3.4.Imprumuturi acordate de creditorii privati 40
2.4.Indicatori globali ai datoriei externe 46
2.5.Strategii de dezvoltare economica 56
3.Analiza evolutiei datoriei externe a Romaniei in perioada 2001-2009 60
Concluzii 75
Bibliografie 77


Extras din licenta Cum descarc?

MOTIVATIA, IMPORTANTA SI METODOLOGIA CERCETARII
Datoria externa a devenit o tema de mare importanta in conditiile actuale ale dezvoltarii economiei mondiale, precum si ale noilor tendinte ale politicii internationale. Fiind un subiect dinamic si de actualitate, mi-a starnit interesul si m-a determinat sa il analizez in amanunt. 
Lucrarea ,,STUDIU PRIVIND DATORIA EXTERNA A ROMANIEI IN PERIOADA 2001- 2009" si-a propus sa ofere spre informare, meditatie si dezbatere o parte din cercetarea facuta in acest domeniu. Intrebarile principale la care am incercat sa raspund sunt: ce este datoria externa? care este importanta unei bune gestionari a datoriei externe? cum putem evita intrarea intr-o criza a datoriei externe?
Lucrarea de fata se bazeaza in special pe studii si rapoarte efectuate de institutii si organisme atat internationale cat si autohtone, carti de specialitate, lucrari prezentate in diferite conferinte interne si internationale si articole din reviste de specialitate. Cu ajutorul acestor surse am realizat un studiu al situatiei datoriei externe a Romaniei, detaliind si comparand pe ani si pe ansamblul perioadei structura pe debitori, pe creditori, pe valute, pe scadente si pe dobanzi. De asemenea, am calculat si interpretat principalii indicatori ai datoriei externe.
In ceea ce priveste subiectul abordat, nici un aspect care ar fi exprimat sau inclus in aceasta lucrare nu poate fi complet original deoarece orice noua idee poate fi cel mult o dezvoltare a numeroaselor idei exprimate pana in prezent pe marginea lui. Lucrarea de fata se vrea doar o expresie a acestor cunostinte, o expresie a experientei si cunostintelor practice dobandite pana in prezent. Originalitatea lucrarii consta in maniera de utilizare sau de aplicare practica a acestor idei si cunostinte. 
INTRODUCERE
In domeniul cel mai dinamic al economiei, cel al relatiilor financiar-monetare, deschiderea catre noi orizonturi ale evolutiei s-a facut simtita de mai multa vreme iar fenomenul continua sa se extinda, atat de puternic incat poarta amprenta specifica oricarei ofensive: mai mult dominatoare si severa, decat democratica si toleranta.
Necesarul ridicat de noi investitii, impreuna cu scaderea drastica a economisirilor interne sugereaza rolul deosebit de important pe care capitalul strain ar putea sa-l indeplineasca in vederea cresterii si dezvoltarii unei economii, devenind ,,solutia" acelor state pentru care resursele interne nu sunt suficiente acoperirii cerintelor dezvoltarii si cresterii economice existente in economia mondiala.Astazi, datoria externa este unul dintre efectele acestui fenomen economic international de mare amploare - imprumutul extern, este o notiune complexa care nu poate fi analizata si apreciata decat in contextul economic al fiecarei tari. 
Primul capitol este dedicat prezentarii unor elemente teoretice, avand ca scop familiarizarea cu notiunea de datorie externa, cu modalitatile de cuantificare si de abordare a acesteia. In cadrul acestui prim capitol, structurat in trei subcapitole, am incercat sa evidentiez legatura dintre datoria externa si balanta de plati, cauzele care au dus la aparitia a unor crize ale datoriei externe, dar si necesitatea unui management adecvat al datoriei externe, iar al doilea capitol subliniaza faptul ca incertitudinea si riscul sunt conditii date, existente in mediul complex al relatiilor internationale, care trebuie luate in considerare in momentul in care se hotaraste contractatrea de noi imprumuturi dar si legatura dintre riscul de tara si datoria externa prin abordarea unor aspecte referitoare la capacitatea de plata, capacitatea unei tari de a face fata datoriei externe si elementele de risc relativ la datoria externa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu Privind Datoria Externa a Romaniei in Perioada 2001-2009.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

Albu, Lucian-Liviu, Pelinescu, Elena(2002), Sustenabilitatea datoriei externe, Centrul Roman de Politici;
Anghelache(2001), C., Romania dupa unsprezece ani de tranzitie, Editura Economica,Bucuresti;
Bacescu, M. (2002), Macroeconomie si politici macroeconomice, Editura ALLBECK, Bucuresti;
Dodescu, Anca, Statul si economia de piata, Editura Economica, Bucuresti, 2000;
Fat Codruta Maria(2007), Finante Internationale ,Casa Cartii de Stiinta,Cluj-Napoca
Gaftoniuc, Simona, Finante internationale, Editura Economica, Bucuresti, 2000;
Negrus, M. (1991), Finantarea schimburilor internationale. Politici. Tehnici, Editura Humanitas, Bucuresti;
Tulai, H.(2004), Piete financiare, Casa Cartii de Stiinta, Cluj Napoca ;
Vacarel, Iulian (coord.) si colectiv, Finante publice, Editia a IV-a, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 2004;
http://www.mfinante.ro;
http://www.bnr.ro;
http://www.fmi.ro.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!