Studiu privind Dezvoltarea Turismului Balnear pe Plan International si in Romania

Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I 
TURISMUL BALNEAR - REPERE TEORETICE
1.1 Caracteristici ale turismului balnear
Turismul de tratament si cura balneo-medicala este o forma specifica a turismului de odihna, care s-a dezvoltat considerabil in ultimile decenii, odata cu sporirea stresului si a bolilor profesionale provocate de ritmul vietii moderne din marile aglomeratii urbane. Turismul balnear reprezinta deplasarea unor persoane de diferite varste, sexe si profesii in statiuni balneoclimaterice sau climatice, ori in localitati cu factori naturali de cura pentru ingrijirea sanatatii, odihna, cura cu substante balneare naturale (ape minerale sau termominerale, namoluri terapeutice, mofete etc.), cu extracte sau medicamente pe baza de plante, pentru profilaxie, intinerire, infrumutesare sau numai pentru turism.
Un alt punct de vedere prezinta turismul balnear ca fiind "un ansamblu de mijloace si dotari turistice menite sa puna in valoare factorii naturali balneari (apele minerale, namolurile, gazele terapeutice, litoralul cu complexul sau de factori terapeutici ti altele)". 
Trebuie insa sa facem precizarea, ca, desi in unele tari europene (Franta, Spania, Italia s.a.) turismul balnear se refera in primul rand la turismul de litoral, avand ca motivatie odihna, excludem aceasta acceptiune, atribuind turismului balnear motivatii precum odihna, ingrijirea sau refacerea sanatatii si repunerea in forma, precum si utilizarea factorilor naturali de cura (inclusiv in zonele de litoral). Astfel, turismul balnear acopera urmatoarele concepte :
o termalism, respectiv utilizarea terapeutica a apelor minerale calde, pentru turistii aflati intr-o statiune termala ; 
o balneoterapie, respectiv utilizarea bailor curative pentru efectuarea unor tratamente;
o balneoclimatoterapie, care imbina utilizarea factorilor balneari (ape minerale si termale, lacuri, namoluri, gaze terapeutice) cu cea a actiunii diverselor tipuri de climat, in scop profilactic si curativ ;
o talasoterapie, care presupune utilizarea elementelor din mediul marin (apa marii, namolurile, algele, climatul marin).
Astazi se vorbeste tot mai mult despre turismul de sanatate, ca un concept care tinde sa-l inlocuiasca pe cel de turism balnear, sub acceptiunea sa clasica.
In zilele noastre se cauta solutii pentru modificarea si activizarea fortelor fizice si morale de care dispune individul, pentru a-si recapata echilibrul si a redobandi sanatatea.
Perfectionarea asistentei medicale este ceruta de progresul stiintei si tehnicii, de confruntarile tot mai acute in adaptarea organismului uman la noile procese de munca si viata. Omul modern este un om activ, de aceea mentinerea capacitatii sale de munca, cu implicatii sociale si economice majore, este o preocupare nu doar a individului, ci si a numeroase organisme nationale sau internationale, inclusiv a Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Turismul balnear indeplineste o functie sociala de mare importanta: de prevenire a imbolnavirilor, respectiv de evitare a factorilor de risc ce provoaca inrautatirea in continuare a starii sanatatii pacientilor, prin instruirea sistematica a turistilor privind respectarea dupa terminarea curei a unui regim de viata pe baza unor recomandari individualizate pentru fiecare pacient, precum si prin initierea turistilor pentru recunoasterea unor simptome de imbolnavire premature sau de agravare a starii lor de sanatate, pentru a se adresa din timp cadrelor medicale de specialitate si precum a evita riscul unor noi imbolnaviri.
De asemenea, turismul de tratament si cura balneara actioneaza ca factor social, contribuind la satisfacerea necesitatilor si preferintelor de odihna ale diferitelor segmente de consumatori, la redobandirea sanatatii, la profilaxia unor boli, dar si la cresterea randamentului muncii, la reducerea zilelor de concediu medical, cu efecte generale in beneficiul intregii societati.


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu privind Dezvoltarea Turismului Balnear pe Plan International si in Romania.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!