Studiu privind identificarea evaziunii fiscale și metode de prevenire și combatere a acesteia

Cuprins licență Cum descarc?

Introducere 5
Capitolul I. ABORDARI TEORETICE PRIVIND FENOMENUL
DE EVAZIUNE FISCALA .7
1.1 Conceptul de evaziune fiscala 7 
1.2 Forme de manifestare a evaziunii fiscale ...8
1.2.1 Evaziune fiscala la nivel national ...9
1.2.1.1 Evaziune fiscala licita ...9
1.2.1.2 Evaziune fiscala ilicita 10
1.2.2 Evaziune fiscala la nivel international ..12
1.3 Factori si efecte ale fenomenului evazionist 15
Capitolul II. METODE DE PREVENIRE SI FORME DE CONSTRANGERE A FENOMENULUI DE EVAZIUNE FISCALA 17
2.1 Limitarea fiscala si rolul sau in prevenirea evaziunii fiscale .17
2.2 Adoptarea noii legi a evaziunii fiscale -  masura importanta in prevenirea si 
combaterea fenomenului de evaziune fiscala ..18
2.3 Controlul fiscal- parghie de identificare, masurare si combatere a evaziunii fiscale 20
Capitolul III. 3.STUDIU DE CAZ-ASPECTE PRACTICE PRIVIND EVAZIUNEA FISCALA INTR-O SOCIETATE COMERCIALA DIN 
REPUIBLICA MOLDOVA ...23
3.1. Prezentarea cazului de evaziune fiscala inregistrata in cadrul societatii comerciale Tehnica SRL ..23
3.2 Cazul de evaziune fiscala abordat in conformitate cu legea contabilitatii ..26
3.3 Abordarea cazului de evaziune fiscala din Republica Moldova din perspectiva legislatiei romanesti ..35
3.3.1 Abordarea cazului de evaziune fiscala conform Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, actualizat la 12 ianuarie 2017 . .. .36
3.3.1.1 Abordarea cazului de evaziune fiscala din perspectiva impozitului pe venitul microintreprinderilor ... ... . 36
3.3.1.2 Abordarea cazului de evaziune fiscala din perspectiva impozitului pe profit ...38
3.3.2 Abordarea cazului de evaziune fiscala conform Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, actualizat la 29 martie 2018 ..40
3.4 Previziunea evaziunii fiscale raportata la indicatorii economico financiari ..42 
CONCLUZII SI PROPUNERI .46
REFERINTE BIBLIOGRAFICE .50
ANEXE


Extras din licență Cum descarc?

Introducere
MOTO:
"Avem impozite pe fiecare articol care ne intra in gura, ne acopera spatele sau pe care punem picioarele; impozite pe ce e placut sa vezi, pe ce e placut sa auzi, pe ce e placut sa simti, sa respiri sau sa gusti; impozite pe caldura, pe locomotiune, impozite pe tot ce e terestru si subteran, pe tot ce e produs in tara si pe tot ce ne vine din strainatate; impozite pe materii prime si pe orice valoare noua creeaza omul; impozite pe sosurile care ne excita pofta de mancare si pe doctoriile care ne dau sanatate; pe hermina care impodobeste roba magistralului si pe funia care spanzura pe criminal; pe cuiele sicriului si pe panglicile miresei. In pat sau la masa, cand te scoli sau cand te culci trebuie sa platesti. Scolarul biciuieste sfarleaza lui taxata. Tanarul imberb conduce un cal taxat cu un ham taxat, pe un drum taxat. Iar englezul muribund isi toarna doctorial pentru care a achitat un impozit de 7 % intr-o lingura pentru care a platit cu acelasi titlu 15% si zace pe un cearsaf de indiana in pretul caruia este incorporata o taxa de 22%, ca sa moara in bratele unui farmacist care a platit 100 de lire licenta, pentru a avea dreptul sa-l omoare" 
(Sydney Smith,Edinburg Review,1820)
Luand in consideratie aceasta realitate categorica, respectiv cea a fenomenului evazionist, precum si interesul crescut fata de acest fenomen a carui evolutie este foarte accelerata si de dimensiuni ridicate, am ales aceasta lucrare de licenta pentru studiu. Actualitatea temei de fenomen evazionist are in spate o realitate categorica, si anume acela ca evaziunea fiscala este o "capodopera" a statului in baza unor reguli impuse tot de stat. 
Motivatia alegerii acestei teme "izvoraste" din dorinta de a afla mai multe despre acest fenomen care produce efecte in mod direct asupra bugetului de stat si asa insuficient, in comparatie cu nevoile pe care tara noastra le are. Un alt aspect care m-a determinat sa aleg aceasta tema vine din ideea ca as vrea sa-mi urmez studiile de masterat in domeniul fiscal, iar aceasta lucrare ar fi primul pas in cunoasterea "lumii" fiscale al Romaniei, dar si al Republicii Moldova.
Prin intermediul acestei lucrari imi propun sa imi aduc contributia la interpretarea si intelegerea exacta a cauzelor, a aspiratiilor si a dinamicii fenomenului mentionat, la identificarea si studierea cadrului legal existent pentru a putea gasi eventuale omisiuni legislative, incercand in acelasi timp sa propun noi metode de atingere a obiectivelor propuse la nivel national in ceea ce priveste prevenirea, dar si combaterea evaziunii fiscale.
Capitolul 1 ABORDARI TEORETICE PRIVIND FENOMENUL DE EVAZIUNE FISCALA
Echilibru dintre milenii ne arata amploarea activitatilor economice ce au loc in statele puternic dezvoltate din Europa, America si Asia. Relatiile economice internationale "traiesc" un dinamism fara precedent, datorita integrarii statelor noi si a noilor sisteme economice, au loc asocieri si fuziuni intre entitati multinationale.
Este in afara oricarui dubiu faptul ca in acest nemarginit teritoriu al economiei, incep sa se dezvolte si se finalizeaza un numar impresionant de afaceri ilegale. Frauda afecteaza economia in ansamblul ei, provoaca mari pierderi financiare, slabeste echilibru social, ameninta organizatiile democratice, provoaca neincrederi in sistemul economic, corupe si compromite unitatile economice si sociale.
1.1 Conceptul de evaziune fiscala
In absenta diferitor surse de finantare si de pledare a statului, fiscalitatea, desi inoportuna pentru subiectii impozabili, oricat patriotism ar dovedi acestia, a fost si este, in continuare, o necesitate obiectiva. Desi are o istorie indelungata, insotind, in decursul timpului, aparitia si dezvoltarea statului, impozitul reprezinta una din unitatile publice cele mai discutabile. Chiar daca merge vorba de aspecte legale, cetatenii contribuabili, din tot timpul, s-au opus obligatiilor fiscale de plata, prin metode legale sau ilegale, incercand astfel sa-si ascunda o parte cat mai semnificativa din venitul personal. Evaziunea fiscala este unul din procesele economico-sociale de maxima importanta, intalnit in toate statele de astazi, intr-o masura mai mare sau mai mica. Din pacate, nu se pot face multe schimbari in acest domeniu, ceea ce mai este posibil, efectiv, este reducerea la maximul posibil a acestui proces, "dezradacinarea" sa fiind practic imposibila.
Dintotdeauna, multimea obligatiilor fiscale, pe care legile fiscale le impun si mai ales incarcatura acestor obligatii au impulsionat ingeniozitatea subiectilor impozabili, determinandu-i pe acestia sa gaseasca cele mai diverse metode de ocolire a legii. Dar, motivatia principala a fenomenului dat este aceea ca, lovind persoanele in avutia lor, fiscalitatea ii atinge intr-unul din cele mai simtibile si emotive interese, si anume interesul material. 
Literatura de specialitate ofera o multime de interpretari notiunii de evaziune fiscala. Una dintre acestea defineste ,,evaziunea fiscala" ca fiind ,,totalitatea procedeelor licite sau ilicite cu ajutorul carora, cei interesati sustrag, in totalitate sau in parte, materia lor impozabila obligatiilor stabilite prin legile fiscale" .
O alta semnificatie al conceptului de evaziune fiscala a fost dat de M.Duverger, care spunea ca acest fenomen ,,desemneaza ansamblul manifestarilor de fuga din fata impozitului" , in acest sens, existand evaziune fiscala, in sensul propriu al termenului, atunci cand ,,cel care ar trebui sa plateasca impozitul, nu il plateste, fara ca obligatia acestuia sa fie transmisa asupra unui tert" . Carmen Corduneanu, in lucrarea ,,Sistemul fiscal in stiinta finantelor" precizeaza ca ,,evaziunea fiscala consta in sustragerea contribuabililor de la plata obligatiilor fiscale care le revin, in mod partial sau total, utilizand lacunele legislative sau recurgand la manevre ingenioase, in scopul ascunderii materiei impozabile". 
Indiferent de felul cum este interpretat acest fenomen, evaziunea fiscala reprezinta nerespectarea, de catre contribuabil, a obligatiilor fiscale.


Fisiere în arhivă (1):

  • Studiu privind identificarea evaziunii fiscale si metode de prevenire si combatere a acesteia.docx

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

1. Carmen Corduneanu, Sistemul fiscal in stiinta finantelor,Editura Codecs, Bucuresti,1998
2. Dan Drosu Saguna, Mihaela Tutungiu, Evaziunea fiscala, Editura Oscar Print Bucuresti, 1995; 
3. Dorin Clocotici, Gheorghe Gheorghiu, Dolul, frauda si evaziunea fiscala, Bucuresti, Editura Lumina Lex, 1996;
4. Jean-Claude Martinez, La fraude fiscale, PUF,Paris, 1990 ; 
5. Maurice Duverger, Finances publiques, Press Universitaires de Frances ,Paris, 1965 ;
6. Mihaela Gondor ,Finante publice, Editura Universitatea Petru Maior,Targu Mures,2010 
7. Nicolaie Hoanta Evaziunea fiscala, Editura Tribuna Economica, Bucuresti, 1997. 
8. Nicolaie Hoanta, Economie si finante publice, Editura Polirom,Iasi, 2000;
- **
9. Alexandru Boroi, Ion Rusu, Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, Revista Drept Penal nr. 2/2006;
10. Mihai Antonescu, Radu Buziernescu,Tendinte actuale ale unor forme de evaziune fiscala pe plan international, Revista Finante Publice si Contabilitate, nr. 1/2004 ;
11. Nicolae Grigorie-Lacrita "Cazuri particulare de paradisuri fiscale?", Revista Impozite si taxe, nr.6/2005
12. Petro Ngaoszvath, La fraude fiscale dans les Etats du tiers -  monde, citat de Nicolaie Hoanta , Revista Impozite si Taxe, nr.5/1996
13. Valerica Dabu, Ana-Maria Gusanu, Noua lege privind evaziunea fiscala, Revista Drept Penal nr. 1/2006;
- **
14.Viorel Berliba in Aspecte juridico-penale ale evaziunii fiscale a intreprinderilor, institutiilor si organizatiilor, Teza de doctorat, Chisinau, 2002. 
15. Codul fiscal al Republicii Moldova, CFRM1163/1997
16. Codul penal al Republicii Moldova, CPM985/2002
17. Codul de Procedura Fiscala al Romaniei (Ordonanta numarul 93/2003). 
18. www.anaf.ro; 
19. ww.insse.ro/ Revista Romana de Statistica - Supliment nr.1/2017
20. http://lex.justice.md;
21. http://jurisprudenta.csj.md;


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 9€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!