Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale

Licență
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 64 în total
Cuvinte : 22804
Mărime: 3.99MB (arhivat)
Publicat de: Iacob Carp
Puncte necesare: 10

Cuprins

  1. • INTRODUCERE.4
  2. • CAPITOLUL 1 “DEFINIREA ARMELOR NELETALE” .6
  3. • 1.1 Definirea generală a armelor neletale.6
  4. • 1.2 Clasificarea armelor neletale.7
  5. • 1.3 Legalitatea armelor neletale.9
  6. • 1.4 Pro şi contra armament neletal.14
  7. • 1.5 Descrierea generală a nrmelor neletale.16
  8. • CAPITOLUL 2 “PRINCIPII ALE FUNCŢIONĂRII ARMELOR NELETALE” .19
  9. • 2.1 Scurt istoric al armelor neletale.19
  10. • 2.2 Principiile generale ale funcţionării armelor neletale.22
  11. • 2.3 Eficienţa acţiunii armelor neletale.25
  12. • 2.4 Tipuri de arme neletale.27
  13. • CAPITOLUL 3 “ÎNTREBUINŢAREA ARMELOR NELETALE ÎN RĂZBOIUL MODERN”.37
  14. • 3.1 Domenii de aplicabilitate a armelor neletale.37
  15. • 3.2 Influenţa armelor neletale în controlabilitatea procesului de comandă-control (C2) .40
  16. • 3.3 Acţiunea armelor în teatrele de operaţii moderne.42
  17. • CAPITOLUL 4 „ATACUL DE LA TEATRUL DUBROVKA ŞI MASACRUL DE LA BESLAN – STUDIU COMPARATIV ARME NELETALE/ARME TRADIŢIONALE” .45
  18. • 4.1Prezentarea evenimentelor.45
  19. • 4.1.1 Atacul de la teatrul Dubrovka .45
  20. • 4.1.2 Atentatul de la şcoala din Beslan .48
  21. • 4.2 Studiu comparativ al celor două evenimente.51
  22. • CONCLUZII.56
  23. • BIBLIOGRAFIE.58
  24. • ANEXE.60

Extras din licență

Introducere

Domeniul armelor neletale este un domeniu încă destul de puţin cunoscut, atât pentru opinia publică, cât şi pentru armatele unor destul de multe ţări. Cunoştinţele din acest domeniu sunt – pentru prezent – destul de generale, şi multe dintre ele secrete. Totuşi, trebuie subliniat că armele neletale funcţionează în baza unor principii cunoscute, reale, concrete, şi uneori chiar simple, din punct de vedere al comprehensibilităţii ştiinţifice.

Datorită potentialului lor deosebit, am propus un studiu mai amănunţit al unor clase de arme neletale. În cadrul armatelor dezvoltate, ele constituie în prezent un complement redutabil al clasicelor metode şi mijloace de ducere a luptei. Raportat la costul global al mijloacelor convenţionale de ducere a luptei, armele neletale sunt mai simple, mai fiabile şi – incontestabil - cu un randament tactic şi strategic mult mai mare datorită avantajelor pe care le comportă. În cazul realizării unor dispozitive dedicate, proiectate corespunzător, menite să execute misiuni specializate, în contextul unui război modern, ele sunt capabile să scoată din lupta în egala măsură personalul şi tehnica.

Interesul pentru studiul armelor neletale s-a amplificat în ultimii ani, în primul rând în urma evaluării efectelor aplicării acestor arme asupra factorului uman şi material în conflicte militare precum cele din fosta Iugoslavie sau din ţările arabe. Din punct de vedere ştiintific, propun un studiu introductiv, care să să vizeze principiile de funcţionare şi utilizarile tehnico-tactice, şi care este posibil, în baza documentării în resurse din INTERNET şi în articole şi baze de date internaţionale.

Subiectele tratate pe parcursul capitolelor lucrarii fac parte, în majoritate, din domeniul armelor neletale bazate pe procese biologice sau chimice. Utilizând instrumentarul ştiinţific al acestor domenii, se pot cunoaşte şi caracteriza efectele şi procesele ce survin, respectiv intervin, în urma utilizării tipurilor respective de arme neletale.

Un mare dezavantaj al armelor neletale este că pot fi folosite oricând, destul de uşor, ca arme de ucidere, de tortura fizică şi psihică, şi care, printr-o utilizare iraţională pot mutila, efectua mutaţii genetice şi lăsa sechele nedorite nu numai combatanţilor, ci şi populaţiei civile, sporind numărul victimelor colaterale. În vederea adaptării acestei categorii de arme se impune o analiză extrem de raţională, şi în conformitate cu Declaraţia Drepturilor Omului. Un alt aspect indezirabil este acela că în prezent nu se poate face o evaluare şi o analiză exhaustivă a tuturor repercusiunilor, pe toate planurile, rezultate în urma aplicării şi întrebuinţării acestor arme.

Fundamentarea teoretică, ştiinţifică şi practică, evaluarea, bilanţul şi analiza efectelor, precum şi contextul legal şi moral, îşi vor găsi dezbaterea pe parcursul următoarelor subcapitole ale lucrării.

De asemenea, lucrarea va încerca să facă înţeleasă utilitatea acestui tip de arme în contextul noilor tipuri de conflicte, în special cazul operaţiilor în sprijinul păcii, care au devenit cel mei des întâlnite tipuri de misiuni ale armatelor ţărilor care fac parte dintr-o coaliţie internaţională. De asemenea este prezentată utlilitatea armelor neletale în controlabilitatea procesului de comandă-control(C2).

Lucrarea de faţă se doreşte a fi doar o abordare introductivă într-o problematică de mare interes militar, care la noi în ţară este mai puţin tratată ştiinţific în prezent. Propun o prezentrare sistematizată de idei originale, unele dintre ele chiar personale, de soluţii tehnice, care să ilustreze cât mai fidel acest orizont nou şi provocator, în special pentru domeniul militar.

CAPITOLUL 1 “DEFINIREA ARMELOR NELETALE”

1.1. Definirea generală a armelor neletale

Preocuparea pentru dezvoltarea armelor neletale este una dintre cele mai noi tendinţe a industriilor de armament. Dezvoltarea şi exploatarea operaţională a tehnologiilor neletale de scoatere din luptă ca sisteme funcţionale integrate, vor putea oferi factorilor de decizie (politici şi militari) şi structurilor de execuţie o completare şi/sau o alternativă la armele convenţionale şi cele de distrugere în masă: nucleare, biologice şi chimice, utilizate în prezent sau preconizate a fi utilizate. Multe state îşi manifestă preocuparea de a putea rezolva potenţialele situaţii de criza fără a recurge la utilizarea armamentului convenţional ci, prin întrebuintarea tehnologiilor neletale de scoatere din luptă, ca o varianta mai „productivă" din punct de vedere politic, militar şi economic.

Definirea armelor neletale nu este o sarcină uşoară, termenul fiind considerat oximoron. Unii cercetători au sugerat că ar trebui, pentru o exprimare mai corectă, folosiţi termeni precum: arme mai puţin letale, arme care nu depăşesc bariera morţii, incapacitante, etc. Proponenţii acestui tip de arme recunosc că ambiguitatea există din moment ce uzul de arme aduce cu sine un risc de vătămare şi moarte. Dar se consideră că termenul neletal nu reflectă nici intenţia de a ucide şi nici cea de răni permanent. Alţi cercetători susţin că o descriere mai exactă ar fi făcută prin termenul pre-letal, care implică incapacitarea temporară pentru facilitarea unui următor atac cu arme convenţionale.

Bineînţeles, termenul neletal are o conotaţie convingătoare. Comparate cu armele letale, care ucid afectează nu doar trupele inamicului ci şi populaţia civilă, perspectiva unei noi generaţii de arme care ar putea minimiza daunele trebuie să fie în concordanţă cu opinia populaţiei care este împotriva morţii şi victimelor acţiunilor militare.

Se pare că cea mai cuprinzătoare definiţie este cea dată de John P. White, secretarul adjunct al apărării care susţine în Politica armelor neletale, Directiva Departamentului Apărării, Nr. 3000. 3, 9 iulie 1996, că “Armele neletale sunt arme care sunt în mod explicit desemnate pentru a pune în incapacitate personal sau materiale, cu minimizarea inevitabilului, permanenta rănire a personalului şi a vătămării proprietăţii şi mediului”

Preview document

Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 1
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 2
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 3
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 4
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 5
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 6
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 7
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 8
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 9
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 10
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 11
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 12
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 13
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 14
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 15
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 16
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 17
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 18
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 19
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 20
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 21
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 22
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 23
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 24
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 25
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 26
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 27
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 28
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 29
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 30
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 31
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 32
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 33
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 34
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 35
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 36
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 37
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 38
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 39
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 40
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 41
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 42
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 43
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 44
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 45
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 46
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 47
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 48
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 49
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 50
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 51
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 52
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 53
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 54
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 55
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 56
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 57
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 58
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 59
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 60
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 61
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 62
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 63
Studiu Privind Noile Tendințe în Domeniul Armelor Neletale - Pagina 64

Conținut arhivă zip

  • Studiu Privind Noile Tendinte in Domeniul Armelor Neletale.doc

Alții au mai descărcat și

Coroziunea

6. METODE DE PROTECTIE ANTICOROSIVA A MATERIALELOR METALICE Protectia împotriva coroziunii reprezinta totalitatea masurilor care se iau pentru a...

Hidrocarburi aciclice saturate (Alcani)

Hidrocarburile aciclice saturate numite alcani sau parafine, au formula generala CnH2n+2. Conform cu aceasta formula fiecare termen din seria...

Celuloza

CELULOZA este polizaharida cea mai raspindita in natura. Ea corespunde formulei(C6 H10 O5)n, in care n are valori cuprinse intre 700-800 si...

Ai nevoie de altceva?