Studiu Privind Noile Tendinte in Domeniul Armelor Neletale

Cuprins licenta Cum descarc?

o INTRODUCERE.4
o CAPITOLUL 1 "DEFINIREA ARMELOR NELETALE" .6
o 1.1 Definirea generala a armelor neletale.6
o 1.2 Clasificarea armelor neletale.7
o 1.3 Legalitatea armelor neletale.9
o 1.4 Pro si contra armament neletal.14
o 1.5 Descrierea generala a nrmelor neletale.16
o CAPITOLUL 2 "PRINCIPII ALE FUNCTIONARII ARMELOR NELETALE" .19
o 2.1 Scurt istoric al armelor neletale.19
o 2.2 Principiile generale ale functionarii armelor neletale.22
o 2.3 Eficienta actiunii armelor neletale.25
o 2.4 Tipuri de arme neletale.27
o CAPITOLUL 3 "INTREBUINTAREA ARMELOR NELETALE IN RAZBOIUL MODERN".37
o 3.1 Domenii de aplicabilitate a armelor neletale.37
o 3.2 Influenta armelor neletale in controlabilitatea procesului de comanda-control (C2) .40
o 3.3 Actiunea armelor in teatrele de operatii moderne.42
o CAPITOLUL 4 ,,ATACUL DE LA TEATRUL DUBROVKA SI MASACRUL DE LA BESLAN - STUDIU COMPARATIV ARME NELETALE/ARME TRADITIONALE" .45
o 4.1Prezentarea evenimentelor.45
o 4.1.1 Atacul de la teatrul Dubrovka .45
o 4.1.2 Atentatul de la scoala din Beslan .48
o 4.2 Studiu comparativ al celor doua evenimente.51
o CONCLUZII.56
o BIBLIOGRAFIE.58
o ANEXE.60


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Domeniul armelor neletale este un domeniu inca destul de putin cunoscut, atat pentru opinia publica, cat si pentru armatele unor destul de multe tari. Cunostintele din acest domeniu sunt - pentru prezent - destul de generale, si multe dintre ele secrete. Totusi, trebuie subliniat ca armele neletale functioneaza in baza unor principii cunoscute, reale, concrete, si uneori chiar simple, din punct de vedere al comprehensibilitatii stiintifice.
Datorita potentialului lor deosebit, am propus un studiu mai amanuntit al unor clase de arme neletale. In cadrul armatelor dezvoltate, ele constituie in prezent un complement redutabil al clasicelor metode si mijloace de ducere a luptei. Raportat la costul global al mijloacelor conventionale de ducere a luptei, armele neletale sunt mai simple, mai fiabile si - incontestabil - cu un randament tactic si strategic mult mai mare datorita avantajelor pe care le comporta. In cazul realizarii unor dispozitive dedicate, proiectate corespunzator, menite sa execute misiuni specializate, in contextul unui razboi modern, ele sunt capabile sa scoata din lupta in egala masura personalul si tehnica.
Interesul pentru studiul armelor neletale s-a amplificat in ultimii ani, in primul rand in urma evaluarii efectelor aplicarii acestor arme asupra factorului uman si material in conflicte militare precum cele din fosta Iugoslavie sau din tarile arabe. Din punct de vedere stiintific, propun un studiu introductiv, care sa sa vizeze principiile de functionare si utilizarile tehnico-tactice, si care este posibil, in baza documentarii in resurse din INTERNET si in articole si baze de date internationale. 
Subiectele tratate pe parcursul capitolelor lucrarii fac parte, in majoritate, din domeniul armelor neletale bazate pe procese biologice sau chimice. Utilizand instrumentarul stiintific al acestor domenii, se pot cunoaste si caracteriza efectele si procesele ce survin, respectiv intervin, in urma utilizarii tipurilor respective de arme neletale.
Un mare dezavantaj al armelor neletale este ca pot fi folosite oricand, destul de usor, ca arme de ucidere, de tortura fizica si psihica, si care, printr-o utilizare irationala pot mutila, efectua mutatii genetice si lasa sechele nedorite nu numai combatantilor, ci si populatiei civile, sporind numarul victimelor colaterale. In vederea adaptarii acestei categorii de arme se impune o analiza extrem de rationala, si in conformitate cu Declaratia Drepturilor Omului. Un alt aspect indezirabil este acela ca in prezent nu se poate face o evaluare si o analiza exhaustiva a tuturor repercusiunilor, pe toate planurile, rezultate in urma aplicarii si intrebuintarii acestor arme.
Fundamentarea teoretica, stiintifica si practica, evaluarea, bilantul si analiza efectelor, precum si contextul legal si moral, isi vor gasi dezbaterea pe parcursul urmatoarelor subcapitole ale lucrarii.
De asemenea, lucrarea va incerca sa faca inteleasa utilitatea acestui tip de arme in contextul noilor tipuri de conflicte, in special cazul operatiilor in sprijinul pacii, care au devenit cel mei des intalnite tipuri de misiuni ale armatelor tarilor care fac parte dintr-o coalitie internationala. De asemenea este prezentata utlilitatea armelor neletale in controlabilitatea procesului de comanda-control(C2).
Lucrarea de fata se doreste a fi doar o abordare introductiva intr-o problematica de mare interes militar, care la noi in tara este mai putin tratata stiintific in prezent. Propun o prezentrare sistematizata de idei originale, unele dintre ele chiar personale, de solutii tehnice, care sa ilustreze cat mai fidel acest orizont nou si provocator, in special pentru domeniul militar.
CAPITOLUL 1 "DEFINIREA ARMELOR NELETALE"
1.1. Definirea generala a armelor neletale
Preocuparea pentru dezvoltarea armelor neletale este una dintre cele mai noi tendinte a industriilor de armament. Dezvoltarea si exploatarea operationala a tehnologiilor neletale de scoatere din lupta ca sisteme functionale integrate, vor putea oferi factorilor de decizie (politici si militari) si structurilor de executie o completare si/sau o alternativa la armele conventionale si cele de distrugere in masa: nucleare, biologice si chimice, utilizate in prezent sau preconizate a fi utilizate. Multe state isi manifesta preocuparea de a putea rezolva potentialele situatii de criza fara a recurge la utilizarea armamentului conventional ci, prin intrebuintarea tehnologiilor neletale de scoatere din lupta, ca o varianta mai ,,productiva" din punct de vedere politic, militar si economic. 
Definirea armelor neletale nu este o sarcina usoara, termenul fiind considerat oximoron. Unii cercetatori au sugerat ca ar trebui, pentru o exprimare mai corecta, folositi termeni precum: arme mai putin letale, arme care nu depasesc bariera mortii, incapacitante, etc. Proponentii acestui tip de arme recunosc ca ambiguitatea exista din moment ce uzul de arme aduce cu sine un risc de vatamare si moarte. Dar se considera ca termenul neletal nu reflecta nici intentia de a ucide si nici cea de rani permanent. Alti cercetatori sustin ca o descriere mai exacta ar fi facuta prin termenul pre-letal, care implica incapacitarea temporara pentru facilitarea unui urmator atac cu arme conventionale.
Bineinteles, termenul neletal are o conotatie convingatoare. Comparate cu armele letale, care ucid afecteaza nu doar trupele inamicului ci si populatia civila, perspectiva unei noi generatii de arme care ar putea minimiza daunele trebuie sa fie in concordanta cu opinia populatiei care este impotriva mortii si victimelor actiunilor militare.
Se pare ca cea mai cuprinzatoare definitie este cea data de John P. White, secretarul adjunct al apararii care sustine in Politica armelor neletale, Directiva Departamentului Apararii, Nr. 3000. 3, 9 iulie 1996, ca "Armele neletale sunt arme care sunt in mod explicit desemnate pentru a pune in incapacitate personal sau materiale, cu minimizarea inevitabilului, permanenta ranire a personalului si a vatamarii proprietatii si mediului"


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu Privind Noile Tendinte in Domeniul Armelor Neletale.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!