Studiu Referitor la Evoluția Metodelor de Apreciere a Calității Ouălor

Licență
9/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 3 fișiere: doc, ppt
Pagini : 69 în total
Cuvinte : 15549
Mărime: 1.58MB (arhivat)
Publicat de: Gabriel Mirea
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: USTUROI MARIUS

Cuprins

  1. Capitolul 1
  2. FACTORI CARE INFLUENŢEAZĂ CALITATEA OUĂLOR DE INCUBAŢIE
  3. 1.1. Baza ereditară a reproducătorilor
  4. 1.2. Vârsta reproducătorilor şi producţia de ouă
  5. 1.3. Raportul între sexe
  6. 1.4. Alimentaţia păsărilor de reproducţie
  7. 1.5. Condiţiile de întreţinere asigurate reproducătorilor
  8. 1.6. Starea de sănătate
  9. 1.7. Condiţiile de recoltare a ouălor
  10. 1.8. Transportul şi manipularea ouălor
  11. Capitolul 2
  12. FACTORI CARE INFLUENŢEAZĂ CALITATEA OUĂLOR DE CONSUM
  13. 2.1. Vârsta la începutul ouatului şi greutatea ouălor
  14. 2.2. Selecţia aplicată şi originea genetică a păsărilor
  15. 2.3. Sezonul de ouat şi temperatura ambientală
  16. 2.4. Tehnologia de creştere aplicată
  17. 2.5. Alimentaţia asigurată
  18. Capitolul 3
  19. INDICATORI CLASICI DE APRECIERE A CALITĂŢII OUĂLOR
  20. 3.1. Starea de prospeţime a ouălor
  21. 3.2. Anomalii morfologice şi de aspect
  22. 3.3. Metode de apreciere a indicilor morfologici şi fizici de calitate
  23. Capitolul 4
  24. METODE MODERNE DE APRECIERE A CALITĂŢII OUĂLOR
  25. 4.1. Tehnici de apreciere a calităţii cojii minerale
  26. 4.2. Tehnici de identificare a pigmenţilor din ouă
  27. 4.3. Tehnici de detectare a existenţei embrionilor vii în ouăle de incubaţie
  28. 4.3. Tehnici de aprecire a calităţii interne a ouălor
  29. CONCLUZII
  30. BIBLIOGRAFIE

Extras din licență

SCOPUL LUCRĂRII

Ouăle asigură reproducerea păsărilor, dar sunt şi produse de bază în alimentaţia umană, datorită elementelor nutritive esenţiale pe care le conţin.

În context alimentar, ouăle concurează cu alte produse, faţă de care au anumite dezavantaje; aşa de exemplu, ele sunt produse fragile, pierzându-şi calitatea odată cu trecerea timpului, iar în plus, fiecare din cele trei componente principale (coaja, albuşul şi gălbenuşul) prezintă o variabilitate naturală care nu corespunde, întotdeauna, cerinţelor consumatorilor moderni.

Calitatea oului prezintă o serie de particularitaţi legate de coajă, de albuş şi de gălbenuş, dar la modul general se poate discuta despre calitatea externă si calitatea internă a oului.

Calitatea externă a oului este foarte importantă în alegerea făcută de către consumator, fiind asigurată de forma de prezentare a acestuia şi influenţată de gravitatea defectelor vizibile; aspectul exterior al cojii ouălor este apreciat în funcţie de gradul de curăţenie, de forma şi textura cojii, ca şi de termenul de valabilitate înscris pe aceasta.

Calitatea internă depinde de mărimea camerei de aer, calitatea albuşului şi a gălbenuşului, ca şi de prezenţa petelor de sânge sau de carne.

Albuşul este un indicator major de apreciere a calităţii interne a oului, lichefierea acestuia implicând diminuarea prospeţimii. Încă, din anul 1937, Haugh, R.R. a folosit modul de prezentare dimensională a albuşului în stabilirea „unităţilor Haugh”, principiu ce este utilizat şi la ora actuală în evaluarea calităţii albuşului.

Calitatea gălbenuşului este apreciată în funcţie de aspect, textură şi miros. La oul proaspăt, spart cu atenţie şi dispus pe o suprafaţa plană, gălbenuşul este rotund, poziţionat central şi înconjurat de o masă compactă de albuş dens; la oul vechi, gălbenuşul este aplatizat şi aşezat într-o parte, în timp ce albuşul este subţire, cu aspect de lichid scurs.

O parte dintre indicatorii care vizează calitatea ouălor pot fi apreciaţi direct în locurile unde se face ambalarea acestora, printr-o verificare vizuală (ovoscopică); metoda este rapidă şi fără riscuri şi devine mai eficientă atunci când se efectuează într-o cameră „obscură”, unde fiecare ou este trecut prin faţa unei surse de lumină puternică. Echipamentul necesar poate varia de la o simplă instalaţie artizanală, la dispozitive automate de ovoscopie, integrate într-o maşină complexă de spălare-sortare-ambalare a ouălor, cu capacităţi de până la 150.000 ouă/oră şi chiar, mai mari.

Pentru verificarea altor aspecte de calitate, cum ar fi duritatea cojii minerale sau calitatea albuşului, au fost puse la punct diferite tehnici; majoritatea dintre ele au dezavantajul de a necesita mult timp de execuţie.

Măsurătorile pentru determinarea integrităţii ouălor sunt utile în asigurarea siguranţei şi sănătăţii consumatorilor, dar se constituie şi într-un avantaj pentru producători, deoarece oferă informaţii despre procesul de producere al ouălor, starea de sănătate a păsărilor, ca şi despre condiţiile de microclimat ce le-au fost asigurate. Măsurătorile ouălor vizează caracteristicile lor interne şi de aceea pot fi folosite şi în monitorizarea procesului de incubaţie.

Primul pas în asigurarea calităţii superioare a ouălor l-a constituit dezvoltatarea tehnicilor care să permită controlul acestor produse. Spre deosebire de verificarea vizuală a calităţii ouălor, evaluarea automată este mai sigură, are o productivitate mai îmbunătăţită, iar maşinile pot „vedea” mult şi mai corect decât oamenii; fiind mult mai rapide, noile tehnologii oferă posibilitatea verificării tuturor loturilor de ouă ce urmează a fi comercializate.

Din considerentele amintite, în prezenta lucrare ne-am propus să prezentăm condiţiile de calitate ale ouălor şi tehnicile utilizate pentru determinarea acestora.

Bibliografie

Băltan, Gh. şi Suciu, I.,1974-Creşterea păsărilor domestice. A.M.D.,

Institutul Agronomic Cluj-Napoca.

Bunaciu, P. Şi col., 1982-Tehnologia reproducţiei la păsări. Biblioteca

Agricolă, Bucureşti.

Doyon, G. And all., 1994-Egg quality. Albumen quality off eggs from

Five commercial strains of White Leghorn hens during one year of

lay. Poultry Science.

Marin, Gh., Bosoancă, D. şi Cuparencu, Denisa, 1984-Creşterea păsărilor

în gospodăriile populaţiei. Editura Ceres, Bucureşti.

Popescu-Baran, M. şi Lascăr, V.,1966-Creşterea industrială a păsărilor.

Editura Agro-Silvică, Bucureşti.

Sauveur, B., 1991-Metode d`elevage des poules et qualite de l`oeuf

de consummation. INRA Prod. Anim

Scholtyssek, S., 1933-Methods to measure egg qualty. 5-th European

Symposium on the Eggs an Egg Products, Tours, France.

Usturoi, M.,G., 1999-Incubaţia la păsările domestice. Editura Ion

Ionescu de la Brad, Iaşi.

Usturoi, M.,G., 2004-Producerea ouălor de consum. Editura Ion

Ionescu de la Brad, Iaşi.

Vacaru-Opriş, I., 1993-Tehnologia creşterii păsărilor. Vol.I şi II,

Centrul de multiplicare I.A.I

Preview document

Studiu Referitor la Evoluția Metodelor de Apreciere a Calității Ouălor - Pagina 1
Studiu Referitor la Evoluția Metodelor de Apreciere a Calității Ouălor - Pagina 2
Studiu Referitor la Evoluția Metodelor de Apreciere a Calității Ouălor - Pagina 3
Studiu Referitor la Evoluția Metodelor de Apreciere a Calității Ouălor - Pagina 4
Studiu Referitor la Evoluția Metodelor de Apreciere a Calității Ouălor - Pagina 5
Studiu Referitor la Evoluția Metodelor de Apreciere a Calității Ouălor - Pagina 6
Studiu Referitor la Evoluția Metodelor de Apreciere a Calității Ouălor - Pagina 7
Studiu Referitor la Evoluția Metodelor de Apreciere a Calității Ouălor - Pagina 8
Studiu Referitor la Evoluția Metodelor de Apreciere a Calității Ouălor - Pagina 9
Studiu Referitor la Evoluția Metodelor de Apreciere a Calității Ouălor - Pagina 10
Studiu Referitor la Evoluția Metodelor de Apreciere a Calității Ouălor - Pagina 11
Studiu Referitor la Evoluția Metodelor de Apreciere a Calității Ouălor - Pagina 12
Studiu Referitor la Evoluția Metodelor de Apreciere a Calității Ouălor - Pagina 13
Studiu Referitor la Evoluția Metodelor de Apreciere a Calității Ouălor - Pagina 14
Studiu Referitor la Evoluția Metodelor de Apreciere a Calității Ouălor - Pagina 15
Studiu Referitor la Evoluția Metodelor de Apreciere a Calității Ouălor - Pagina 16
Studiu Referitor la Evoluția Metodelor de Apreciere a Calității Ouălor - Pagina 17
Studiu Referitor la Evoluția Metodelor de Apreciere a Calității Ouălor - Pagina 18
Studiu Referitor la Evoluția Metodelor de Apreciere a Calității Ouălor - Pagina 19
Studiu Referitor la Evoluția Metodelor de Apreciere a Calității Ouălor - Pagina 20
Studiu Referitor la Evoluția Metodelor de Apreciere a Calității Ouălor - Pagina 21
Studiu Referitor la Evoluția Metodelor de Apreciere a Calității Ouălor - Pagina 22
Studiu Referitor la Evoluția Metodelor de Apreciere a Calității Ouălor - Pagina 23
Studiu Referitor la Evoluția Metodelor de Apreciere a Calității Ouălor - Pagina 24
Studiu Referitor la Evoluția Metodelor de Apreciere a Calității Ouălor - Pagina 25
Studiu Referitor la Evoluția Metodelor de Apreciere a Calității Ouălor - Pagina 26
Studiu Referitor la Evoluția Metodelor de Apreciere a Calității Ouălor - Pagina 27
Studiu Referitor la Evoluția Metodelor de Apreciere a Calității Ouălor - Pagina 28
Studiu Referitor la Evoluția Metodelor de Apreciere a Calității Ouălor - Pagina 29
Studiu Referitor la Evoluția Metodelor de Apreciere a Calității Ouălor - Pagina 30
Studiu Referitor la Evoluția Metodelor de Apreciere a Calității Ouălor - Pagina 31
Studiu Referitor la Evoluția Metodelor de Apreciere a Calității Ouălor - Pagina 32
Studiu Referitor la Evoluția Metodelor de Apreciere a Calității Ouălor - Pagina 33
Studiu Referitor la Evoluția Metodelor de Apreciere a Calității Ouălor - Pagina 34
Studiu Referitor la Evoluția Metodelor de Apreciere a Calității Ouălor - Pagina 35
Studiu Referitor la Evoluția Metodelor de Apreciere a Calității Ouălor - Pagina 36
Studiu Referitor la Evoluția Metodelor de Apreciere a Calității Ouălor - Pagina 37
Studiu Referitor la Evoluția Metodelor de Apreciere a Calității Ouălor - Pagina 38
Studiu Referitor la Evoluția Metodelor de Apreciere a Calității Ouălor - Pagina 39
Studiu Referitor la Evoluția Metodelor de Apreciere a Calității Ouălor - Pagina 40
Studiu Referitor la Evoluția Metodelor de Apreciere a Calității Ouălor - Pagina 41
Studiu Referitor la Evoluția Metodelor de Apreciere a Calității Ouălor - Pagina 42
Studiu Referitor la Evoluția Metodelor de Apreciere a Calității Ouălor - Pagina 43
Studiu Referitor la Evoluția Metodelor de Apreciere a Calității Ouălor - Pagina 44
Studiu Referitor la Evoluția Metodelor de Apreciere a Calității Ouălor - Pagina 45
Studiu Referitor la Evoluția Metodelor de Apreciere a Calității Ouălor - Pagina 46
Studiu Referitor la Evoluția Metodelor de Apreciere a Calității Ouălor - Pagina 47
Studiu Referitor la Evoluția Metodelor de Apreciere a Calității Ouălor - Pagina 48
Studiu Referitor la Evoluția Metodelor de Apreciere a Calității Ouălor - Pagina 49
Studiu Referitor la Evoluția Metodelor de Apreciere a Calității Ouălor - Pagina 50
Studiu Referitor la Evoluția Metodelor de Apreciere a Calității Ouălor - Pagina 51

Conținut arhivă zip

  • Coperta.doc
  • Prezentare ppt.ppt
  • Studiu Referitor la Evolutia Metodelor de Apreciere a Calitatii Oualor.doc

Alții au mai descărcat și

Metode de conservare la ouă

INTRODUCERE Producţiile agricole şi alimentare duc, în anumite perioade ale anului, la acumularea unor cantităţi mari de produse, ce nu pot fi...

Microbiologia ouălor

INTRODUCERE Valoarea alimentara a oualor Oul reprezinta un aliment deosebit de valoros pentru hrana omului datorita bogatiei lui in factori...

Tehnologia Creșterii Cabalinelor

1.Importanta cresterii cabalinelor Munca sau forta de tractiune este principala productie de economica realizata de cabaline in conditii de...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Ai nevoie de altceva?