Studiul cadrului organizatoric și normativ al întreprinderii SC Pati Holding SRL

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 41 în total
Cuvinte : 17545
Mărime: 382.28KB (arhivat)
Publicat de: Claudiu Bota
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. Introducere 3
  2. Cap. 1 Studiul cadrului organizatoric şi normativ al întreprinderii 4
  3. 1.1. Prezentarea S.C Pati Holding S.R.L .4
  4. 1.1.1. Scurt istoric 5
  5. 1.1.2. Obiectul de activitate .5
  6. 1.1.3. Relaţiile cu partenerii 5
  7. 1.2. Structura organizatorică şi funcţională .5
  8. Cap. 2 Situaţiile financiare anuale-sursă de informaţii în analiza financiară 7
  9. 2.1. Conceptul de situaţii financiare anuale 7
  10. 2.2. Utilizatorii situaţiilor financiare anuale 8
  11. 2.3. Obiectivul situaţiilor financiare anuale 10
  12. 2.4. Caracteristicile calitative ale situaţiilor financiare .10
  13. 2.5. Structura situaţiilor financiare anuale 12
  14. 2.5.1. Bilanţul contabil 14
  15. 2.5.2. Contul de profit şi pierdere 15
  16. 2.5.3. Situaţia modificărilor capitalului propriu 17
  17. 2.5.4. Situaţia fluxurilor de trezorerie .18
  18. 2.5.5. Note explicative la situaţiile financiare anuale 18
  19. Cap. 3 Analiza-diagnostic a echilibrului pe baza bilanţului financiar 20
  20. 3.1. Elaborarea bilanţului financiar .20
  21. 3.2. Analiza echilibrului financiar prin indicatori în mărime absolută .22
  22. 3.2.1. Analiza fondului de rulment 22
  23. 3.2.2. Analiza necesarului de fond de rulment 25
  24. 3.2.3. Analiza trezorerie nete .27
  25. 3.3. Analiza echilibrului financiar prin sistemul de rate .28
  26. 3.3.1. Analiza ratelor de acoperire financiară 28
  27. 3.3.2. Analiza lichidităţii întreprinderii .31
  28. 3.3.3. Analiza solvabilităţii întreprinderii .33
  29. Concluzii şi propuneri .38
  30. Bibliografie .40
  31. Anexa 42

Extras din licență

Introducere

Raţiunea de a exista a oricărei întreprinderi presupune desfăşurarea unei activităţi echilibrate măsurată prin nivelul performanţelor economico-financiare.

Se constată necesitatea analizei echilibrului financiar, motivată atât de situaţia în care întreprinderea are dificultăţi, cât şi atunci când întreprinderea are o bună stare de sănătate, dar se doreşte îmbunatăţirea ei. Analizei îi revine un rol deosebit în formularea aprecierilor pertinente referitoare la situaţia unei întreprinderi. Prin urmare, în realizarea acesteia se porneşte de la determinarea şi interpreatarea unui set de indicatori de echilibru.

Baza de date necesară analizei echilibrului este oferită de documentele contabile de sinteză, în special de bilanţul contabil, care reprezintă instrumentul de reflectare a echilibrului financiar al societăţii la încheierea exerciţiului financiar.

În esenţă, echilibrului financiar vizează armonia dintre mijloacele şi sursele, cu scopul de a stabili măsura în care s-a asigurat integritatea lor financiară, fiind expresia situaţiei financiare a întreprinderii. Astfel, printr-o, situaţie financiară bine echilibrată se creează premisele materiale necesare pentru desfaşurarea activităţii economice în cele mai bune condiţii.

Luând în calcul cele afirmate, prin lucrarea de faţă se doreşte ilustrarea forţei informaţiei contabile preluate din situaţiile financiare în actul decizional. Informaţia supusă analizei reprezintă materia primă a deciziei, aceasta consumându-se în procesul decizional al diverşilor utilizatori.

Pentru evidenţierea scopului lucrării de faţă s-a optat pentru structurarea acesteia în trei capitole, precedate de o introducere şi finalizându-se cu concluzii şi propuneri.

În primul capitol este descris cadrul organizatoric şi normativ al întreprinderii S.C. Pati Holding S.R.L.

Cel de-al doilea capitol „Situaţiile financiare anuale - sursă de informaţii în analiza financiară” cuprinde aspecte legate de rolul şi importanţa documentelor de sinteză ale contabilităţii, şi anume bilanţul, contul de profit şi pierdere, situaţia fluxurilor de trezorerie, situaţia modificării capitalurilor proprii şi notele explicative. De asemenea, tot aici sunt prezentaţi utilizatorii informaţiei contabile, nevoile acestora de informare, precum şi caracteristicile calitative care determină utilitatea materiei prime a deciziei.

Având ca suport elementele descriptive ale întreprinderii S.C. Pati Holding S.R.L. şi conceptele teoretice cu privire la situaţiile financiare anuale, în ultimul capitol „Analiza - diagnostic a echilibrului pe baza bilanţului financiar” s-a realizat studiul de caz pe baza bilanţului financiar elaborat.

În vederea formulării unor concluzii cu privire la starea financiară a întreprinderii se analizează şi interpretează indicatorii de echilibru financiar. Astfel, s-a procedat la calculul ratelor de acoperire financiară, a celor de lichiditate, a celor de solvabiltate, precum şi a insicatorilor clasici (fondul de rulment, necesarul de fond de rulment şi trezoreria netă).

În concluzie, conturarea unei viziuni de ansamblu asupra situaţiei financiare a întreprinderii se asigură prin intermediul analizei poziţiei financiare prin axarea pe problema echilibrului financiar.

Cap. 1 Studiul cadrului organizatoric şi normativ al întreprinderii

În vederea realizării obiectivului acestei lucrări, şi anume acela de a analiza echilibrul pe baza bilanţului financiar al unei întreprinderi, pentru exemplificare considerăm firma S.C. Pati Holding S.R.L. care, datorită criteriilor de mărime, se încadrează în categoria societăţilor care trebuie să întocmească situaţii financiare anuale.

1.1. Prezentarea S.C. Pati Holding S.R.L.

S.C. Pati Holding S.R.L. s-a înfiinţat la 17.04.2003 în baza Actului Cosntitutiv şi a Încheierii Oficiului Registrului Comerţului Iaşi, fiind organizată şi autorizată să funcţioneze conform prevederilor Legii privind societăţile comerciale numărul 31/1990, ca o societate cu răspundere limitată. Societatea îşi are sediul social în Iaşi, str. Ion Creangă, nr. 59A, iar capitalul social subscris şi vărsat al acesteia este de 200 lei, fiind împărţit în 50 părţi sociale fiecare în valoare de 4 lei.

Piaţa întreprinderii S.C. Pati Holding S.R.L. este dată de spaţiul economico-geografic unde aceasta îşi comercializează produsele fabricate, cu prestigiul şi influenţa sa. Aceasta prezintă un puternic caracter local, dar deopotrivă şi tradiţional.

În ceea ce priveşte piaţa ţintă, aceasta este greu de delimitat, însă datorită amplasării unităţii producătoare în apropierea unor unităţi de învăţământ putem restrânge aria şi considera copii şi adolescenţii ca fiind clienţi principali. De asemenea, în categoria clienţilor potenţiali se includ persoanele de toate vârstele.

Prin analiza mediului s-au identificat oportunităţile şi constrângerile întreprinderii, precum şi impactul acestora asupra rentabilităţii acesteia. Ca oportunităţi se consideră cererea relativ stabilă pentru produsele comercializate, ceea ce constituie un atu în contextul actual caracterizat de recesiune economică, precum şi mediul economic mai favorabil întreprinderilor cu ciclu scurt de fabricaţie.

În categoria constrângerilor putem vorbi de nivelul ridicat al costurilor resurselor financiare, care înfrânează activitatea de investiţii, dificultăţile în găsirea unor parteneri în condiţii satisfăcătoare de plată, fiscalitatea foarte ridicată, precum şi tarifele mari ale produselor şi serviciilor regiilor autonome.

Astfel, obiectivul firmei S.C. Pati Holding S.R.L. este de a satisface pe deplin cerinţele clienţilor.

1.1.1. Scurt istoric

Înfiinţată la iniţiativa asociatului unic pentru o perioadă nelimitată, firma S.C. Pati Holding S.R.L. a avut la început o dotare modestă şi un număr mic de angajaţi. Aceasta nu are filiale sau sucursale în ţară sau străinătate.

În anul 2006 secţia a fost modernizată, utilată cu tehnologie nouă, produsele fabricate fiind printre cele mai bune produse din domeniu în oraşul Iaşi. În anul 2007 S.C. Pati Holding S.R.L. a investit în achiziţionarea unui laborator patiserie-cofetărie şi a unui magazin propriu de desfacere a produselor realizate.

În ultimii doi ani, firma a înregistrat rezultat financiar pozitiv, fiind astfel performantă. Acesta a majorat nivelul capitalurilor proprii din bilanţul contabil. Se remarcă în anul 2008 creşterea substanţială a cifrei de afaceri, ce a atins un nivel de 1.484.118 mii lei şi care a condus la obţinerea unui profit de 9.576 mii lei. De asemenea, exerciţiul financiar 2009 s-a încheiat cu un rezultat financiar pozitiv de 11.659 mii lei, datorat creşterii cu 234.179 mii lei a veniturilor din activitatea de bază.

Preview document

Studiul cadrului organizatoric și normativ al întreprinderii SC Pati Holding SRL - Pagina 1
Studiul cadrului organizatoric și normativ al întreprinderii SC Pati Holding SRL - Pagina 2
Studiul cadrului organizatoric și normativ al întreprinderii SC Pati Holding SRL - Pagina 3
Studiul cadrului organizatoric și normativ al întreprinderii SC Pati Holding SRL - Pagina 4
Studiul cadrului organizatoric și normativ al întreprinderii SC Pati Holding SRL - Pagina 5
Studiul cadrului organizatoric și normativ al întreprinderii SC Pati Holding SRL - Pagina 6
Studiul cadrului organizatoric și normativ al întreprinderii SC Pati Holding SRL - Pagina 7
Studiul cadrului organizatoric și normativ al întreprinderii SC Pati Holding SRL - Pagina 8
Studiul cadrului organizatoric și normativ al întreprinderii SC Pati Holding SRL - Pagina 9
Studiul cadrului organizatoric și normativ al întreprinderii SC Pati Holding SRL - Pagina 10
Studiul cadrului organizatoric și normativ al întreprinderii SC Pati Holding SRL - Pagina 11
Studiul cadrului organizatoric și normativ al întreprinderii SC Pati Holding SRL - Pagina 12
Studiul cadrului organizatoric și normativ al întreprinderii SC Pati Holding SRL - Pagina 13
Studiul cadrului organizatoric și normativ al întreprinderii SC Pati Holding SRL - Pagina 14
Studiul cadrului organizatoric și normativ al întreprinderii SC Pati Holding SRL - Pagina 15
Studiul cadrului organizatoric și normativ al întreprinderii SC Pati Holding SRL - Pagina 16
Studiul cadrului organizatoric și normativ al întreprinderii SC Pati Holding SRL - Pagina 17
Studiul cadrului organizatoric și normativ al întreprinderii SC Pati Holding SRL - Pagina 18
Studiul cadrului organizatoric și normativ al întreprinderii SC Pati Holding SRL - Pagina 19
Studiul cadrului organizatoric și normativ al întreprinderii SC Pati Holding SRL - Pagina 20
Studiul cadrului organizatoric și normativ al întreprinderii SC Pati Holding SRL - Pagina 21
Studiul cadrului organizatoric și normativ al întreprinderii SC Pati Holding SRL - Pagina 22
Studiul cadrului organizatoric și normativ al întreprinderii SC Pati Holding SRL - Pagina 23
Studiul cadrului organizatoric și normativ al întreprinderii SC Pati Holding SRL - Pagina 24
Studiul cadrului organizatoric și normativ al întreprinderii SC Pati Holding SRL - Pagina 25
Studiul cadrului organizatoric și normativ al întreprinderii SC Pati Holding SRL - Pagina 26
Studiul cadrului organizatoric și normativ al întreprinderii SC Pati Holding SRL - Pagina 27
Studiul cadrului organizatoric și normativ al întreprinderii SC Pati Holding SRL - Pagina 28
Studiul cadrului organizatoric și normativ al întreprinderii SC Pati Holding SRL - Pagina 29
Studiul cadrului organizatoric și normativ al întreprinderii SC Pati Holding SRL - Pagina 30
Studiul cadrului organizatoric și normativ al întreprinderii SC Pati Holding SRL - Pagina 31
Studiul cadrului organizatoric și normativ al întreprinderii SC Pati Holding SRL - Pagina 32
Studiul cadrului organizatoric și normativ al întreprinderii SC Pati Holding SRL - Pagina 33
Studiul cadrului organizatoric și normativ al întreprinderii SC Pati Holding SRL - Pagina 34
Studiul cadrului organizatoric și normativ al întreprinderii SC Pati Holding SRL - Pagina 35
Studiul cadrului organizatoric și normativ al întreprinderii SC Pati Holding SRL - Pagina 36
Studiul cadrului organizatoric și normativ al întreprinderii SC Pati Holding SRL - Pagina 37
Studiul cadrului organizatoric și normativ al întreprinderii SC Pati Holding SRL - Pagina 38
Studiul cadrului organizatoric și normativ al întreprinderii SC Pati Holding SRL - Pagina 39
Studiul cadrului organizatoric și normativ al întreprinderii SC Pati Holding SRL - Pagina 40
Studiul cadrului organizatoric și normativ al întreprinderii SC Pati Holding SRL - Pagina 41

Conținut arhivă zip

  • Studiul Cadrului Organizatoric si Normativ al Intreprinderii SC Pati Holding SRL.doc

Alții au mai descărcat și

Organizarea contabilității cheltuielilor și veniturilor - studiu de caz

INTRODUCERE 1. Scopul si obiectivele lucrarii Problematica abordata în cadrul lucrarii surprinde aspecte ce privesc contabilitatea financiara...

Tabloul Fluxurilor de Trezorerie ca Model de Analiză a Performanțelor Întreprinderii

Varietatea si complexitatea aspectelor legate de buna gestionare a trezoreriei întreprinderii creeaza un amplu câmp de analiza si dezbatere pentru...

Auditul Impozitului pe Veniturile din Salarii

MOTIVATIA TEMEI Un studiu efectuat in Uniunea Europeana scoate in evidenta discrepantele privind nivelul impozitelor pe venit practicat la nivel...

Auditul intern al managementului resurselor umane în cadrul firmei SC Apartamentul

INTRODUCERE Managementul este o meserie, adică o activitate, o practică ce presupune un ansamblu de tehnici, de priceperi şi un sistem de relaţii;...

Contabilitatea Operațiunilor Bănești în Numerar și prin Conturi la Bănci

CAPITOLUL I GESTIUNEA ŞI CONTABILITATEA TREZORERIEI 1.1 Definirea şi obiectivele operaţiunilor băneşti Ansamblul activităţilor desfăşurate de...

Particularități privind organizarea contabilității în unitățile de patiserie

Introducere Dezvoltarea rapidă a societății contemporane și globalizarea impun, în epoca modernă, o mobilizare a tuturor resurselor disponibile...

Politici și tratamente contabile privind trezoreria întreprinderii - IAS 7

CAPITOLUL I. STADIUL CUNOASTERII IN DOMENIU. SINTEZA DIN LITERATURA DE SPECIALITATE. 1.1. Aria de definitie si aplicabilitate a temei. Dfinitii...

Rolul economistului contabil în protejarea averilor informaționale ale firmelor

Introducere Informația este utilizată zilnic de oameni și organizații, într-un ritm ce crește sub aspectul frecvenței de accesare. În orice...

Ai nevoie de altceva?