Studiul cererii de consum a populației pe baza bugetului de familie, în Municipiul Craiova

Cuprins licență Cum descarc?

Introducere ...4
Capitolul 1 ANALIZA VENITURILOR SI CHELTUIELILOR GOSPODARIILOR DIN ROMANIA ...5
1.1 Veniturile gospodariilor din Romania .5
1.2 Cheltuielile gospodariilor ..7
1.3 Consumul gospodariilor 8
Capitolul 2 SONDAJ DE OPINIE PRIVIND CONSUMUL DE CAFEA, IN MUNICIPIUL CRAIOVA .11
2.1 Prezentarea esantionului .11
2.2 Analiza rezultatelor sondajului ..15
2.3 Corelatia dintre variabilele studiate ..24
Concluzii .30
Bibliografie .33
Anexe


Extras din licență Cum descarc?

Introducere
Veniturile populatiei sunt o componenta importanta a consumului, deoarece pe baza acestora sunt achizitionate toate produsele si serviciile.
Consumul este puternic influentat de venituri, datorita volumului si caracterului lor dinamic. Astfel influenta veniturilor asupra consumului se manifesta sub doua forme, o forma care se refera la ansamblul veniturilor, iar cea de-a doua care vizeaza dinamica puterii de cumparare a populatiei.
Puterea de cumparare se refera la ansamblul de produse sau servicii ce se pot cumpara cu o unitate monetara. Atunci cand veniturile provenite de la populatie raman constante, iar preturile au tendinta de crestere, puterea de cumparare scade. Daca puterea de cumparare ramane constanta, atunci veniturile se multiplica cu indicele de inflatie. Puterea de cumparare se poate exprima si prin raportul dintre indicele castigului salarial mediu nominal net si indicele preturilor de consum.
In privinta puterii de cumpararea a populatiei, aceasta depinde nu numai de dinamica preturilor, ci si de cea a veniturilor, intre cerere si venituri existand o relatie directa. Asta inseamna ca odata cu schimbari ale preturilor, apar modificari asupra cererii pentru diverse produse, iar veniturile determina modificari ale cererii prin schimbarile ce apar asupra consumului atat a cantitatii, cat si a produselor achizitionate pentru satisfacerea diverselor nevoi.
In Romania in ultimii 20 de ani, datorita fluctuatiilor aparute in cadrul veniturilor, a nivelului inflatiei, a cresterii preturilor si tarifelor la unele marfuri si servicii, au impins gospodariile la reducerea consumurilor la strictul necesar sau la o incercare pe cat posibil a economisirii resurselor.
In ceea ce privste cheltuielilor totale de consum vorbim de:
a) cheltuielile banesti efectuate pentru achizitionarea de alimente, marfurilor nealimentare si pentru diverse servicii;
b) cheltuielile efectuate pentru obtinerea de produse din gospodaria proprie;
Romania este una din putinele tari din Uniunea Europeana care are niste resurse naturale bogate, si o agricultura infloritoare, putand sa asigure hranirea popilatiei.
Insa in ciuda acestui lucru consumul alimentar din tara noastra este caracterizat de:
-  un nivel ridicat al cheltuielilor alimentare;
-  nivel redus al consumului din productia agricola proprie;
-  principalele legume consumate sunt cerealele si cartofii, care au efecte nu tocmai benefice asupra sanatatii;
-  proportia mare a consumului de alcool, tutun si grasimi;;
-  datorita alimentatiei dezechilibrate, populatia sufera de diverse boli;
-  nivel redus al consumului de produse ecologice.
Lucrarea ,,Studiul cererii de consum a populatiei pe baza bugetului familiei" este structurata pe doua capitole. Primul capitol este impartit pe trei elemente care sunt analizate, si anume veniturile, cheltuielile si cererea de consum la nivelul gospodariilor din Romania, prezentand o serie de indicatori cu privire la aceste elemente. Al doilea capitol este reprezentat de un studiu de caz, un sondaj de opinie cu privire la consumul de cafea in municipiul Craiova. Acest studiu a fost realizat in perioada 28 februarie-05 martie pe un esantion de 100 de persoane prezinta nivelul consumul acestui produs in cadrul gospodariilor, categoriile de varsta ce folosesc acest produs, cererea pe piata pentru cafea si ponderea in bugetul familiei aferenta consumului de cafea.
Capitolul 1
ANALIZA VENITURILOR SI CHELTUIELILOR GOSPODARIILOR DIN ROMANIA
1.1 Veniturile gospodariilor din Romania
In anul 2015, veniturile totale medii lunare ale unei gospodarii au reprezentat aproximativ 2566 lei pe gospodarie si 894 lei pe persoana. Veniturile in bani reprezentau, in medie, 2094 lei lunar pe gospodarie (729 lei pe persoana), iar veniturile in natura 473 lei lunar pe gospodarie (165 lei pe persoana).
In structura veniturilor totale o pondere mare o detin veniturile in natura (18,4%) si, in principal, datorita faptului ca a inceput sa creasca tendinta consumului de produse agroalimentare din gospodaria proprie (16,6%). Acestea din urma sunt produse alimentare si nealimentare de provenienta agricola care intra in consumul gospodariilor din productie proprie, din stoc, precum si din cele primite pentru munca prestata in alte gospodarii sau primite de la rude, prieteni sau alte persoane. In cazul familiilor cu probleme financiare sau cu membrii numerosi se observa o crestere a consumul de produse alimentare provenite din gospodaria proprie in vederea sustinerii propriilor nevoi de hrana.
Principala categorii de venituri a fost reprezentata de salariile si veniturile aferente lor care reprezinta una din categoriile principale (48,9% din veniturile totale ale gospodariilor in primul trimestrul, 50,5% in trimestrul al doilea, 51,1% in cel de-al treilea, respectiv 49,9% in trimestrul patru 2015). Insa fata de economiile dezvoltate contributia salariilor in ponderea veniturilor totale. Aceasta situatie este legata si de numarul relativ mic de salariati din componenta gospodariilor (0,8 salariati/gospodarie).
O alta sursa de venituri cu o pondere importanta in structura veniturilor totale ale gospodariilor o reprezinta activitatile sociale 22,5%.
La formarea veniturilor totale ale gospodariilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din agricultura (vanzari de produse agroalimentare, animale si pasari, prestarea unor munci agricole si incasari de la societati si asociatii agricole) in proportie de 3,6%, veniturile din activitati neagricole independente (comert, prestari servicii, practicarea unor meserii si profesii liberale) cu 2,3%, veniturile din detinerea si vanzarea de produse din patrimoniul gospodariei cu 1,5%.
Nivelul si structura veniturilor unei gospodarii sunt determinate de numarul persoanelor aducatoare de venit, in special de numarul persoanelor ocupate si de tipul de activitate pe care acestea o desfasoara. Si, evident, nivelul veniturilor gospodariei depinde de pozitia pe care membrii sai activi o detin in ierarhia veniturilor corespunzatoare tipului de activitate desfasurata, adica de nivelul salariilor, al veniturilor din


Fisiere în arhivă (1):

  • Studiul cererii de consum a populatiei pe baza bugetului de familie, in Municipiul Craiova.docx

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

1. Andrei T.,Statistica si econometrie, Ed. Economica, Bucuresti, 2003
2. Anghelache C., Badea S.G., Capanu I., Wagner P., Bazele statisticii teoretice si economice, Ed. Economica, Bucuresti, 2005
3. Baron T., Biji E., Tovissi L., Wagner P., Isaic-Maniu Al., Korka M., Porojan D., Statistica teoretica si economica, Ed. Didactica si Pedagogica R.A., Bucuresti, 1996
4. Biji M., Biji E.M., Lilea E., Anghelache C., Tratat de statistica, Ed. Economica, Bucuresti, 2002
5. Chelcea, Septimiu, Metodologia cercetarii sociologice. Metode cantitative si calitative, Ed. Economica, Bucuresti, 2001
6. Dumitrescu M., Sondaje statistice si aplicatii, Bucuresti, Ed. Tehnica, 2000 
7. Isaic Maniu Al., Mitrut C., Voineagu V., Statistica, Ed. Universitara, Bucuresti, 2004
8. Isaic-Maniu Al., Tehnica sondajelor si anchetelor, Ed. Independenta economica 2001 
9. Murarita Ilie, Sondaje si anchete statistice, Note de curs, 2015
10. Murarita I., Radu C., Ionascu C., STATISTICA. Teorie si Aplicatii rezolvate in Excel, Editura PIM, Iasi, 2014


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 9€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!