Studiul comparativ asupra turismului cultural între România și Franța

Extras din licență Cum descarc?

Schimbarile majore din toate sectoarele vietii economice conduc la implementarea unor modele de crestere economica orientate spre globalizare si dezvoltare durabila. In tarile dezvoltate serviciile au devenit un adevarat motor al economiei, care participa activ la imbunatatirea conditiilor de viata si cresterea nivelului de trai al propriilor cetateni.
Turismul, cu o pondere majora atat in viata economica cat si in cea sociala, reprezinta unul dintre cele mai dinamice sectoare de activitate, actionand ca un factor stimulativ al dezvoltarii si al progresului unei regiuni. Prin actiunea sa, conduce la valorificarea superioara a resurselor si se constituie ca o sursa principala de redresare a economiilor nationale mai putin dezvoltate.
In ultimele decenii a crescut exponential rolul turismului in formarea, educarea si dezvoltarea orizontului de cunoastere al oamenilor, prin promovarea si punerea in valoare a patrimoniului cultural, traditiilor si istoriei. Turismul cultural a devenit, astfel, o alternativa puternica la turismul clasic, fiind un subiect foarte promovat si de mare perspectiva. 
Calitatea unei zone turistice culturale din Europa zilelor noastre se bazeaza in primul rand pe valoarea si atractivitatea patrimoniului turistic cultural, dar si pe infrastructura turistica, personalul prestator de servicii sau activitatile de promovare.
Lucrarea de fata, structurata pe trei capitole, isi propune sa analizeze activitatea turistica din Romania si Franta (capitolul al II lea) si, in mod particular, sa efectueze un studiu comparativ intre doua regiuni reprezentative pentru turismul cultural din cele doua tari: Regiunea Centru- Romania si Regiunea Centru-Valea Loarei Franta (capitolul al III lea). Dupa prezentarea unor notiuni teoretice despre turism, efectele, formele si importanta acestuia in cadrul capitolului I, se abordeaza din mai multe perspective potentialul turistic, circulatia turistica si organizarea turismului din Romania si Franta. Cele doua tari analizate prezinta mari diferente in plan economic, social si politic. Franta este una dintre tarile cele mai vizitate din lume si cu cele mai mari venituri provenite turism. Romania, desi este considerata o destinatie atractiva, prezinta o industrie turistica care se confrunta cu numeroase probleme.
In final s-a elaborat o analiza SWOT a Regiunii Centru-Romania ca destinatie turistica, pe baza careia organizatiile turistice isi pot propune obiective concrete corespunzatoare situatiei actuale, prin care sa urmareasca eliminarea punctelor slabe si diminuarea impactului amenintarilor din mediului extern. De asemenea, prin strategii si programe implementate la nivel national, dar si regional, sa isi dezvolte punctele forte si sa fructifice oportunitatile.
CAPITOLUL 1. CONTINUTUL SI PARTICULARITATILE ACTIVITATII TURISTICE
Economia mondiala devine tot mai competitiva, mai globala, dominata de informatie si de tehnologia comunicatiilor aflata in permanenta ascensiune. Si in turism se vorbeste frecvent de globalizare, astfel incat problematica turismului mondial se evidentiaza ca o preocupare prioritara atat pentru companii, cat si pentru institutiile nationale, regionale sau mondiale din domeniu. 
1.1. Tendinte actuale in turismul mondial
Intensificarea concurentei pe piata turistica, prin cresterea substantiala, mai ales in ultimele decenii, a ofertei turistice globale face indispensabila implementarea unei orientari spre piata mai bine gandita , atat la nivelul operatorilor, cat si al destinatiilor turistice. 
Chiar daca, la nivel mondial, industria turismului a fost marcata de cateva orase sau destinatii considerate drept cele mai atractive (de exemplu: New York, Paris sau Londra), pasionatii de calatorii au inceput sa se orienteze si catre destinatii noi. Aceasta cerere a determinat investitorii sa identifice oportunitati pe pietele secundare pentru turistii care cauta experiente autentice, in mijlocul unor comunitati traditionale, izolate de tumultul aglomerarilor urbane.
Apare o tendinta generala manifestata in calatoriile turistice internationale de a vizita un numar din ce in ce mai mare de tari, ca un rezultat a evolutiei preferintelor turistilor si a modificarii categoriilor de varsta, pe de o parte, si a transformarii turismului intr-o activitate cu caracter de masa, pe de alta parte. 
Turistul modern, care, de regula, este atras de peisaje spectaculoase si de vestigii renumite, din multitudinea de oferte o va alege pe aceea care ii confera acces rapid la destinatie si un raport calitate-pret pe care sa il considere avantajos. Insa trebuie subliniat faptul ca turistul are astazi posibilitatea de informare in timp real, ceea ce sporeste concurenta, dar, in acelasi timp, orice nemultumire a sa este rapid preluata si raspandita prin intermediul noilor mijloace de comunicare, cu impact negativ major asupra imaginii produsului. 
1.1.1. Aprecieri cantitative si calitative privind fenomenul turistic
Pentru o mai buna intelegere a continutului si caracteristicilor activitatii turistice, a jucatorilor de pe piata turistica si a interdependentei dintre acestia este necesara o clarificare a conceptelor de baza. 
Cuvantul ,,turism" isi are originea in termenul englez ,,tour" (calatorie), termen aparut in Anglia, in anii 1700, pentru a descrie activitatea de a voiaja in Europa, fie pentru refacerea sanatatii si schimbarea mediului in statiuni cu ape termale, fie in Franta sau Italia, unde tinerii acelor vremuri mergeau sa invete limba, arta si arhitectura tarilor respective. Motivatia religioasa a constituit, de asemenea, un factor important de dezvoltare a turismului mondial. La Lourdes, in Franta, se intalnesc milioane de oameni in speranta vindecarii fizice si spirituale, credinciosii musulmani incearca sa mearga la Mecca cel putin o data in viata, iar Vaticanul si Ierusalimul sunt destinatii fundamentale pentru pelerini din intreaga lume.
Schimbarile majore survenite in economia mondiala si disparitia barierelor politice si economice dintre unele tari au dus la o explozie a activitatii turistice. Cu trecerea anilor, continutul notiunii de turism s-a modificat in incercarea de a reda cat mai fidel complexitatea acestei activitati. Astfel, Conferinta Internationala asupra turismului si statisticii turismului de la Ottawa din iunie 1991 a recomandat noi definiri ale conceptelor de baza in turism.
Potrivit acestor precizari, turismul este definit ca ,,activitatile desfasurate de persoane, pe durata calatoriilor si sejururilor, in locuri aflate in afara resedintei obisnuite, pentru o perioada consecutiva mai mica de un an (12 luni), cu scop de loisir, pentru afaceri sau alte motive. " 
In viziunea Organizatiei Mondiale a Turismului este considerat turist ,,orice persoana care se deplaseaza catre un loc situat in afara resedintei obisnuite pentru o perioada mai mica de 12 luni si ale carei motive principale de calatorie sunt altele decat exercitarea unei profesii in locul vizitat". 
Evolutia turismului international se remarca printr-o tendinta de crestere datorata influentei mai multor factori: economici, sociali, demografici, politici, cat si progresului tehnico-stiintific inregistrat in domeniul transporturilor care are drept rezultat calatorii simple, rapide si confortabile pe distante foarte lungi. Aceasta evolutie este evidentiata printr-o serie de indicatori ca: sosirile/plecarile de turisti si incasarile/cheltuielile din turismul international. 
In anul 2015 s-a inregistrat o crestere cu 4,6% a numarului sosirilor la nivel mondial, in valoare de 1.186 millioane, cu 52 de milioane mai mult fata de anul precedent. A fost al saselea an consecutiv de crestere in turismul international, dupa criza economica mondiala din 2009. Europa reprezinta principala regiune receptoare din lume (608 milioane; 51,2% cota de piata). In spiritul transformarilor inregistrate de piata internationala de turism in ultimii ani, regiunea Asiei si a Pacificului a beneficiat de cea mai inalta rata de crestere inregistrand 23,5% din piata mondiala in anul 2015.


Fisiere în arhivă (1):

  • Studiul comparativ asupra turismului cultural intre Romania si Franta.doc

Imagini din acest licență Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 9€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!