Studiul Fito-Ecologic al Pasunii Valea Targului din Comuna Feldru, Judetul Bistrita-Nasaud

Cuprins licenta Cum descarc?

Capitolul .I.-IMPORTANTA PAJISTILOR 2
1.1. Rolul pajistilor in agricultura Romaniei 3
1.2.Rolul pajistilor in agricultura jud Bistrita-Nasaud 5
1.3.Importanta pajistilor in comuna Feldru 8
Capitolul .II.- CERCETARI PRIVIND PRODUCTIVITATEA PAJISTILOR 10
2.1.Productia primara si productia secundara 10
2.2.Factorii care influenteaza productivitatea 14
2.3.Aspecte privind intretinera pajistilor 18
2.3.1. Importanta lucrarilor efectuate pe pajisti 18
2.3.2. Curatirea 18
2.3.3. Indepartarea vegetatiei lemnoase 19
2.3.4. Distrugerea musuroaielor 19
2.4.Influenta troficitatii asupra productivitatii 21
2.4.1. Particularitatile fertilizarii pajistilor 21
2.4.2. Efectul aplicarii ingrasamintelor pe pajisti 22
2.4.3. Aplicarea ingrasamintelor chimice 23
Capitolul .III. -CADRUL NATURAL 26
3.2.Asezare geografica 27
3.3.Studiul climatic 28
3.4. Solul 28
3.5. Relieful 29
3.6. Structura fondului funciar local al comunei Feldru jud Bistrita-Nasaud 30
Capitolul. IV. - MATERIAL SI METODA DE LUCRU 31
Capitolul.V.- REZULTATE SI DISCUTII 33
5.1.Tipul de pajiste Agrostis capillaris 34
5.2.Tipul de pajiste Festuca rupicola - Brachypodium pinnatum 36
5.3.Tipul de pajiste Festuca rubra 38
5.4.Tipul de pajiste Festuca rubra - Agrostis capillaris 40
5.5.Tipul de pajiste Lolium perenne - Trifolium repens 42
Capitolul.VI.- CONCLUZII SI RECOMANDARI 44
BIBLIOGRAFIE 45


Extras din licenta Cum descarc?

1. CAPITOLUL I IMPORTANTA PAJISTILOR
Importanta economica si ecologica a pajistilor naturale este deosebita deoarece aceste uriase suprafete verzi sunt legate de viata noastra si de conservarea mediului in care traim.
Astfel pajistile reprezinta:
o Sursa de hrana pentru animalele salbatice;
o Habitat si sursa de hrana pentru animalele salbatice;
o Mijloc de combatere si prevenire a eroziunii;
o Mijloc de imbunatatire a structurii si fertilitatii solului;
o Sursa de elemente minerale;
o Suport al biodiversitatii;
o Conservarea speciilor pe cale de disparitie;
o Rol esential in aspectul landschaftului;
o Locuri de recreere etc.
In Romania ponderea pajistilor permanente in balanta furajelor suculente si fibroase este
de aproximativ 50%,iar difernta este asigurata prin culturi furajere succesive.
Structura pajistilor permite punerea in evidenta a loturilor complementare de la calitatea
produselor animaliere obtinute, la calitatea mediului,de la importanta lor economica si sociala, la rolul lor in cadrul landschaftului (Hervieu,2002).
Produsele obtinute pe pajistile naturale prin intermediul animalelor (lapte,branza,
carne) etc, au o calitate superioara comparativ cu cele provenite din alte surse de furaje, cum ar fi porumbul siloz.
Pajistile reprezinta unul din biomurile fundamentale ale biosferei.Ele intervin in procesul de schimbare climatica constiuind obiectul a numeroase studii.Diverse tipuri de pajisti au o capacitate importanta de stocare a carbonului din atmosfera.Terenurile ocupate cu pajisti au rol major in retinerea apei din precipitatii, fiind adervarate rezervoare de apa, care alaturi de cea retinuta de sistemele silvice este apoi redata treptat formand izvoarele.
Foarte important este rolul pajistilor in marile circuite bio-geo-chimice ale biosferei.
In cadrul marelui circuit al azotului, pajistile naturale folosite prin cosit sau pasunat, cu o incarcatura normala la hectar, reduce foarte mult levigarea azotului si contribuie la pastrarea unei ape freatice de buna calitate, la standardele admise in ce priveste continutul in nitrati.
Din punct de vedere ecologic,pajistile reprezinta un mijloc de prevenire si combatare a eroziunii solului.Ierburile au o capacitate mare de absorbtie mare, retinere si de ridicare a capacitatii solului pentru apa. O pajiste amplasata pe o panta domoala, cu un covor vegetal incheiat, retine de circa 7 ori mai multa apa comparativ cu un teren arabil asemanator necultivat si de circa 4 ori mai multa apa decat atunci pajistea este suprasaturata.
Datorita sistemului radicular fasciculat al ierburilor, solul este bine structurat si bogat in substanta organica, rezultand de aici ca pajistile sunt un important mijloc de inbunatatire a structurii solului.
1.1.ROLUL PAJISTILOR IN AGRICULTURA ROMANIEI
Importanta economica si ecologica a pajistilor permanente este deosebita , aceste uriase suprafete verzi sunt nebanuit de intim legate de viata noastra si de conservarea mediului in care traim. Astfel, pajistile reprezinta:
1. Sursa de hrana pentru animalele domestice. O mare parte din fuarajele suculente si fibroase necesara pentru cresterea animalelor sunt obtinute de pe pajistile naturale.
In felul acesta, iarba de pe uriasele suprafete de pajisti permanente se transforma, prin intermediul animalelor, in cele mai valoroase alimente- laptele si carnea- si in alte produse animaliere deosebit de pretentioase. In tara noastra, ponderea pajistilor in balanta furajelor suculente si fibroase este de circa 35%. Diferenta este asigurata prin culturi furajere in ogor propriu si prin culturi furajere succesive. In documentele cu privire la dezvoltarea agriculturii se subliniaza faptul ca pajistile trebuie sa constituie principala sursa de furaje pentru bovine si ovine. Orientarea in aceasta directie a furajarii ovinelor si bovinelor reflecta o situatie reala: aceste animale trebuie sa consume, in primul rand, produsele care nu pot intra in hrana omului.
2. Habitat si sursa de hrana pentru animalele salbatice. Majoritatea speciilor de animale salbatice, de la cele inferioare la cele superioare, indiferent de pozitia pa care o ocupa in lantul trofic, isi au sursa primara de hrana in iarba pajistilor. In felul acesta, pajistile devin, alaturi de paduri, principalele ecosisteme care asigura supravietuirea respective si principalul habitat pentru conservarea speciilor- animale si vegetale- amenintate de disparitie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiul Fito-Ecologic al Pasunii Valea Targului din Comuna Feldru, Judetul Bistrita-Nasaud.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. ROTAR I., L. CARLIER, 2005 - Cultura pajistilor si a plantelor furajere, Ed.Risoprint, Cluj-Napoca.
2. ROTAR I.,R. VIDICAN, N. SIMA, 2005- Cultura pajistilor si a plantelor furajere,Ed. Risoprint, Cluj-Napoca
3. ANGHEL GH. si colab. 1967 - Cultura pajistilor, Ed. Agro-silvica, Bucuresti.
4. TUCRA I, J. KOVACS, C. ROSU, C. CIUBOTARIU-Principalele tipuri de pajisti din R.S.Romania, 1987, Ed. Bucuresti 
5. BARBULESCU C., I. PUIA, GH. MOTCA, AL. MOISUC, 1991 - Cultura pajistilor si a plantelor furajere, Ed. Didactica si Pedagogica, Bucuresti.
6. MARIN OSICEANU IOANIS IONESCU , - Cultura pajistilor si a plantelor furajere, Ed. Sitech
7. DIRECTIA ADMINISTRTIE PUBLICA, JURIDICA -Rpl Ocolul Silvic al Municipiului Bistrita .
8. DAVIDESCU D., FELICIA DAVIDESCU, 1979 - Potasiul in agricultura, Ed. Academiei RSR, Bucuresti.
9. PLAN STRATEGIC DE DEZVOLTARE SOCIO-ECONOMICA- Comuna Feldru judetul Bistrita-Nasaud 2009-2013
10. IACOB T., N. DUMITRESCU, V. VANTU, C. CAMIL, 1998 - Imbunatatitrea si folosirea pajistilor, Ed Ion Ionescu de la Brad, Iasi.
11. MOTCA GH., I. OANCEA, LIDIA-IVAN GEAMANU, 1994 - Pajistile Romaniei - Tipologie si tehnologie, Ed. Tehnica agricola.
12. PUIA I., V. SORAN, I. ROTAR, 1998 - Agroecologie, ecologism, ecologizare, Ed. Genesis, Cluj-Napoca.
13. PUIA I., V. SORAN, L. CARLIER, I. ROTAR, VLAHOVA M., 2001 - Agroecologie si ecodezvoltare, Ed. Academicpres, Cluj-Napoca..
14. ROTAR I., N. SIMA, ROXANA VIDICAN, 2003 - Cultura pajistilor si a plantelor furajere (Ghid practic), Ed. Risoprint, Cluj-Napoca.
15. ROTAR I., EUGENIA CHIRCA, 1995 - Cultura pajistilor si a plantelor furajere (Indrumator de lucrari practice), Tipo. Agronomia Cluj-Napoca.
16. TEZA DOCTORAT IMPORTANTA PAJISTILOR- www.uaiasi.ro/ro/files/doctorat/2009
17. STANILA T. si colab, 1984 - Masini noi pentru defrisarea vegetatiei lemnoase de pe pajisti. Lucrari stiintifice ale ICPCP Brasov vol.IX.
18. STEFANESCU si colab, 1982 - Cercetari privind realizarea de noi masini pentru curatirea pajistilor, Lucrari stiintifice ale ICPCP Magurele Brasov, vol.VIII. 
19. TURCA I., A.J. KOVACS, C. CIUBOTARU si colab., 1987 - Principalele tipuri de pajisti din RS. Romania, Centru de material didactic si propaganda agricola, Bucuresti.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!