Studiul informațional privind impozitele și taxele locale

Cuprins licență

Introducere . 6
Capitolul 1. Aspecte teoretice privind impozitele si taxele locale ... 6
1.1. Scurt istoric si definitii ale impozitelor si taxelor 7
1.2. Notiuni generale despre administratie publica, autonomie locala 
si bugete publice .. 8
1.3. Reglementari fiscale ale impozitelor si taxelor locale in Romania . 9
1.4. Impozitul si taxa pe cladiri ... 9
1.5. Impozitul si taxa pe teren ... 14
1.6. Taxa asupra mijloacelor de transport . 17
Capitolul 2. Exemple de calcul ale impozitelor si taxelor locale .. 19
2.1. Impozitul pe cladiri pentru persoane fizice ... 19
2.2. Impozitul pe cladiri pentru persoane juridice . 22
2.3 Impozitul si taxa pe teren 23
2.4 Taxa asupra mijloacelor de transport .. 23
Capitolul 3. Studiu de caz privind stabilirea impozitelor si taxelor locale 
in comuna Vinga ...-----. 24
Concluzii 35
Bibliografie . 37
Anexe ( tabele) 38


Extras din licență

Introducere
Prin intermediul acestei lucrari voi incerca sa evidentiem rolul impozitelor si taxelor locale in special a impozitului pe cladiri, impozitului pe teren, si a impozitului pe mijoacele de transpot in bugetul local alunei primarii; aspecte generale privind aparitia, evolutia impozitelor, cadrul legal, modul de calcul si teorii si practici.
Primul capitol al lucrarii cuprinde aspecte teoretice ce cuprind un scurt istoric privind evolutia impozitelor si taxelor locale, definitiile acestora, pe urma este prezentat cadrul legal care prevad reglementarile fiscale ale impozitelor in Romania, articole si legi din Codul Fiscal al Romaniei, cu privire la asezarea impozitelor si taxelor locale in Romania Tot in acest capitol vom trece in revista o clasificare a impozitelor percepute in Romania si reglementate fiscal.
Al doilea capitol al lucrarii cuprinde cateva exemple pe fiecare categorie ale modului de calcul al impozitului pe cladiri, teren si autovehicule .
Al treilea capitol al lucrarii si ultimul, cuprinde la inceput o scurta prezentare a comunei Vinga; localitate unde pe urma se face o analiza a modului de stabilire a impozitelor si taxelor locale, prezentand toti pasii pe care un consiliul local trebuie sa ii parcurga pentru a stabili in conditii legale taxele si impozitele locale. Ultimele doua capitole reprezinta studiul de caz al lucrarii de fata.
Lucrarea de licenta se incheie cu o serie de concluzii si pareri personale despre modalitatiile de stabilire a impozitelor si taxelor locale in Romania, despre consecintele acestora asupra comunitatilor locale.
Cap.1
Aspecte teoretice privind impozitele si taxele locale
1.1 Scurt istoric si definitii ale impozitelor si taxelor
Impozitul este o sursa financiara a bugetului de stat care si-au facut aparitia odata cu instituirea statul de drept si a banilor ca mijloc de schimb. De la apartie, impozitele au fost percepute si aplicate diferit, in functie de nivelul de dezvoltarea economico-sociala si de distributia cheltuielile publice efectuate de fiecare stat.
Primele informatii despre impozitele, taxele si cheltuielile publice provin din Antichitate, in special, din istoria statelor antice -  grec si roman.
La noi in romania primele informatii despre taxe si impozite provin din perioada Principatelor Romane, imbracand forma unor dari percepute de autoritatile de atunci si avind diferte denumiri in functie de zona si perioada: birul, cisla. Acestea erau percepute asupra unor activitati cum era: vacaritul, vinaritul, tutunaritul, oieritul s.a. Acestora li s-au adaugat dari extraordinare -  cum erau ploconul, steagului la urcarea pe tron a domnitorului, ajutornitele s.a. Deseori, stabilirea si perceperea acestor dari erau arbitrare si abuzive.
Etimologic, impozitul (impozitele) reprezinta o plata obligatorie stabilita prin lege, pe care cetatenii o varsa din venitul lor la bugetul statului (in trecut ,,bir") -  din latina impositum .
In marile enciclopedii si dictionare, impozitele sunt definite in mod original, in functie de specificul national, dar continutul economic ramane, in esenta, acelasi 
Desi in literatura de specialitate exista mai multe definitii date impozitelor, consideram ca ,,la impozitele reprezinta o forma de prelevare a unei parti din veniturile si/sau averea persoanelor fizice si juridice obligatoriu, cu titlu definitiv (nerambursabil) si fara contraprestatie directa din partea statului" .
Din definitie rezulta ca impozitele au caracter obligatoriu, iar prelevarea acestora se efectueaza cu titlu nerambursabil si fara contraprestatie directa din partea statului.
Caracterul obligatoriu al impozitelor rezulta din faptul ca plata acestora catre stat constituie o sarcina impusa persoanelor fizice si/sau juridice care realizeaza venit dintr-o anumita sursa sau poseda un anumit gen de avere pentru care datoreaza impozit. De asemenea, impozitele se preleva cu titlu nerambursabil si fara contraprestatie directa din partea statului, platitorii acestora neputand solicita statului un contraserviciu de valoare egala sau apropiata.
a) impozitul nu este un scop in sine, ci urmareste asigurarea satisfacerii sarcinii publice, adica participarea tuturor cetatenilor la cheltuielile publice;
b) scopul initial al impozitului il reprezinta procurarea de resurse pentru autoritatea publica dar, de regula, lui i se asociaza si unul aflat dincolo de sfera financiara, anume faptul ca este folosit de stat pentru a-si asigura interventia in viata social-economica;
Asociat impozitelor, exista si categoria de taxe. Si taxele sunt instituite prin lege si au un caracter obligatoriu, dar au obiective precizate, colectandu-se in scopuri precise. In cadrul taxelor exista si taxe care sunt obligatorii numai daca populatia solicita un serviciu si presupun o contraprestatie, adica sunt conditionate. Putem exemplifica in acest sens cu unele taxe administrative de genul celor notariale sau a taxelor de pasaport.


Fisiere în arhivă (1):

  • Studiul informational privind impozitele si taxele locale.docx

Imagini din acest licență

Bibliografie

1. Iulian Vacarel, Gh. D. Bistriceanu si colectiv, ,,Finante Publice" ed. a IV-a, Editura Didactica si Pedagogica RA, Bucuresti 2004, pag. 358
2. Dictionarul explicativ al limbii romane, Univers Enciclopedic, Academia Romana, Institutul de lingvistica Iorgu Iordan, Bucuresti, 1996, pag. 478.
3. CODUL FISCAL*) adoptat prin Legea Nr. 571 din 22 decembrie 2003, O.U.G. Nr. 127/08.10.2008 Publicata in M.Of. Nr. 705/16.10.2008
4. Referatul, proiectul de hotarare si expunerea de motive privind stabilirea nivelului impozitelor si taxelor locale pentru anul 2013 in Comuna Vinga
5. www.primariavinga.ro


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!