Studiul Managerial Privind Perfectionarea Activitatii Camerei Agricole Comuna Barnova Jududetul Iasi

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere
Capitolul I - Studiul cadrului natural
1.1 Conditii naturale
1.1.1 Asezare geografica
1.1.2 Relieful
1.1.3 Clima
1.1.4 Hidrografia
1.1.5 Vegetatia 
1.1.6 Solurile
1.1.7 Populatia
1.2 Conditiile socio - economice 
Capitolul II - Situatia agricola
2.1 Structura categoriilor de folosinta pe 3 ani la nivel de comuna 
2.2 Structura culturilor 
2.2.1 Productii medii si totale
2.3 Efectiv de animale pe specii si categorii
2.3.1 Productii medii si totale
2.4 Structura organica a agriculturii, gospodariei individuale, societati agricole si comerciale 
2.5 Nivelul de dotare cu mijloace mecanice
2.6 Nivelul de fertilizare
2.7 Constructii agricole existente in gospodariile populatiei si unitatile cu personal juridic.
Capitolul III - Resursele umane
3.1 Date cu privire la cei care lucreaza pamantul
3.2 Fisa postului
3.3 Harta comunei Barnova
Capitolul IV - Structura activitatilor comunei agricole Barnova 
4.1 Evaluarea necesarului de personal
Capitolul V - Directii de perfectionare a activitatilor comunei 
agricole
5.1 Populatia la nivel de comuna, natalitate si mortalitate
Capitolul VI - Concluzii
Bibliografie


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 
Agricultura constituie una din ramurile ale economiei romanesti. Importanta ei creste astazi cand necesarul de produse agricole s-a amplificat, iar conditiile politico-economice au suferit schimbari profunde.
Obtinerea unor produse in care se includ si serviciile tangente agriculturii, nu se poate face fara o agricultura moderna de mare randament si cu eficacitate ridicata.
Aceste aspecte sunt valabile atat pentru mica proprietate cat si pentru exploatatiile agricole cu caracter asociativ.
Unul dintre obiectivele importante care stau in fata agriculturii mai ales a oamenilor care lucreaza in acest domeniu, se refera la schimbarea mentalitatii in modul de gandire, mai ales economica, referitor la organizarea pe criterii stiintifice a productiei in vederea obtinerii unor productii cat mai ridicate si cresterea productivitatii.
Aplicarea Legii nr. 18/1991 a dus la amplasarea proprietarilor pe vechile amplasamente pulverizand proprietatea in 4-10 parcele dispersate la distante de 3-10 km, de forme neregulate, din deal in vale. Astfel s-a franat procesul de productie, s-au triplat cheltuielile de exploatare, se degradeaza solul. Vechile amplasamente au distrus amenajarile de irigatii, desecari, drenaj si de combatere a eroziunii solului.
Noii proprietari, lipsiti de mijloace materiale, financiare si chiar de cunostinte de specialitate, renunta la elementele tehnologiilor rationale (seminte de soi, ingrasaminte chimice, substante pentru combaterea bolilor si daunatorilor si altele) si restaureaza o agricultura de subzistenta cu productii scazute si de slaba calitate, iar munca lor se desfasoara in conditii foarte grele cu masini si utilaje rudimentare.
Aceasta situatie este prezenta datorita faptului ca Legea fondului funciar a pus accent pe trecerea proprietatii private, asupra pamantului prin reconstituirea sau constituirea acestui drept, fara a rezolva si celalalt aspect al privatizarii mijloacelor (activelor) de productie.
Imediat dupa promulgarea Legii fondului funciar a fost promulgata Legea societatilor si asociatiilor agricole (Legea 36/1991), care a stimulat si ea socializarea exploatatiilor agricole, cu toate ca in tarile cu agricultura avansata intre caracterul privat al proprietatii si exploatatia agricola privata exista o identitate perfecta.
In tara noastra, dupa aparitia Legii fondului funciar, s-a favorizat exploatatia agricola asociativa si exploatatia in arenda, unde arendatorul este societatea comerciala.
Asociatiile familiale, se organizeaza fara formalitati rigide, nu adopta statute si nu are personalitate juridica.
Asocierea se face pe baza de rudenii, vecinatate, prietenie sau alte legaturi. Numarul asociatiilor familiale este de 16,346, ele detin 12,6% din suprafata agricola cuprinzand peste 750 mii familii si o suprafata medie pe exploatatie de 114 hectare. Fiind mai putin formale si de dimensiuni mai mici asociatiile familiale sunt preferate de detinatori de adeverinta de proprietate.
Multe asociatii asigura membrilor numai mijloace de subzistenta in principal produse agricole. Exista unele asociatii cu rezultate bune, dar pe ansamblu economiei nationale ele nu si-au dovedit capacitatea de a participa la practicarea unei agriculturi de piata cu randament ridicat si nici de a dovedi structuri stabile in forma actuala. In buna parte, asociatiile exercita fara profesionalism, un mixt de activitati si se definesc ca structuri improvizate in golul de servicii calificate de marketing in spatiul rural. In perspectiva activitatilor rurale ele nu sunt in masura sa preia activitatile de marketing, nici restructurarea productiei agricole.
In urma functionarii acestor asociatii se pot defini principalele caracteristici ale acestora:
a) Dizolva sau chiar anuleaza rolul proprietarului agricol, care foloseste pamantul ca proprietate de munca specifica ramurii mai ales cu tehnica moderna, generalizata in productia fermierului;
b) Exercita necompetitiv si nediferential activitati de aprovizionare cu mijloace materiale (seminte, ingrasaminte, erbicide, etc.) de intermediari in domeniul mecanizarii lucrarilor (arat, semanat, recoltat, etc.) precum si de atragere de mana de lucru pentru intretinerea culturilor nemecanizabile.
c) Foloseste munca salariata, la care fermierul recurge numai in mod exceptional in varfuri de sezon, suprimand in acest fel sursa cresterii randamentului exploatatiilor agricole si anume activitatea productiva a proprietarului sau arendasului.
Gospodaria agricola individuala nu este sinonima cu exploatatia familiala, are continut mai larg, reprezentand o unitate agricola bazata pe proprietatea privata, al carei membrii lucreaza impreuna pamantul propriu sau detinut sub orice forma, cu unelte, masini sau animale de tractiune proprii sau inchiriate, cu forta de munca proprii sau angajate.
Gospodaria agricola individuala cuprinde exploatatia familiala si exploatatia care foloseste forta de munca angajata. La randul ei, exploatatia familiala este de tip taranesc sau comercial. Acestea au elemente comune, dar si caracteristici proprii. In ambele se desfasoara activitate gospodareasca si activitate agricola. Managementul si munca, integral sau in cea mai mare parte, se executa in familie si, ca urmare, rezultatele ii apartin. Ele se deosebesc prin obiectivele dominante.


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiul Managerial Privind Perfectionarea Activitatii Camerei Agricole Comuna Barnova Jududetul Iasi.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prin apasarea pe butonul “Descarca acum” declar ca am citit, inteles si agreat termenii si conditiile.
* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!