Studiul Pajistilor din Interfluviul Timis-Bega - Studiu de Caz Islazul Comunal Foeni

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere
Capitolul I
Clasificarea si importanta pajistilor naturale 5
1.1. Clasificarea pajistilor 6
1.2. Raspandirea pajistilor 12
1.3. Productivitatea pajistilor 14
Capitolul II 
Pajistile din interfluviul Timis-Bega 19
2.1 Delimitarea geografica a interfluviului Timis-Bega 19
Cadrul fizico - geografic al judetului Timis 19
2.2. Caracterizarea hidro-meteorologica a Romaniei in anul 2005 24
Capitolul III
Elemente de caractezicare ale zonei Foeni 34
Date privind Primaria Foeni 34
3.1 Incadrare administrative in judet 34 
3.2 Incadrare geografica 35
3.3 Sate apartinatoare 35
3.4 Suprafete:teren arabil,pasuni,fanete in teritoriul comunei 36
3.5 Situatia cresterii animalelor 36
3.6 Activitati productive agricole in comuna 36
3.7 Suprafete de pajisti 36
3.8 Lucrari care s-au efectuat pe pajisti 37
3.9 Caracterizarea tipurilor de suprafete productive 37
3.10 Climatologia zonei 37
Capitolul IV
Material si metode. Scopul lucrarii 38
4.1.Metode de determinare a productiei si biomasei unei pajisti 38
4.2.Metode de studiu a vegetatiei pajistilor 39
4.3.Scopul lucrarii 41
Capitolul V 
Rezultate si discutii 42
5.1.Elemente de caracterizare pratologica a pajistilor Foeni, perioada 2005-2006 42
5.2.Elemente de caracterizare pratologica a pajistilor Foeni, perioada 2009-2010 48
Capitolul VI
Concluzii 53
Capitolul VII
Bibliografie 54


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I
CLASIFICAREA SI IMPORTANTA PAJISTILOR NATURALE
Notiunea de pajiste provine din cuvantul de origine slava pasiste si inseamna loc acoperit cu iarba (marunta si deasa), folosita ca nutret sau pentru pasunat; vegetatie ierboasa care acopera acest loc (Dictionarul Explicativ al Limbii Romane, 1998).
Dupa Noul Dictionar Explicativ al Limbii Romane (2002) pajistea este un teren pe care creste iarba marunta si deasa, folosita ca nutret sau pentru pasunat.
Conform cu The Grassland Biome pajistile reprezinta suprafete dominate de plante ierboase pe care se pot intalni arbusti si arbori. (http://www.ucmp.berkeley.edu/ exhibits/biomes/grasslands.php, 2008)
O alta definitie a pajistii, conform Grasslands Ecosystems Profile,considera pajistea ca fiind o suprafata dominata de vegetatie ierboasa mentinuta in aceasta stare cu ajutorul focului, pasunatului sau temperaturilor scazute. In cazul in care factorii mentionati anterior ar lipsi de pe suprafetele de pajiste vegetatia ar tinde spre tufaris iar apoi spre padure. (MOYERS, 2001)
Dupa alti autori pajistea reprezinta o suprafata de teren ocupata cu vegetatie ierboasa permanenta, alcatuita din specii ce apartin mai multor familii de plante, dintre care cele mai importante sunt gramineele si leguminoasele perene (MOISUC et al., 2001). 
Pajistea este alcatuita din diferite specii, la care se adauga microorganismele si fauna. Astfel, pajistea reprezinta o asociatie de vietuitoare ca rod al convietuirii acestora, in decursul anilor, in anumite conditii pedo-climatice (MOISUC, et al., 2001). 
Suprafetele ocupate in Romania la sfarsitul anului 2006 cu pasuni reprezinta 22,6%, iar cu fanete 10,4% din totalul agricol (Anuarul Statistic al Romaniei, 2007).
Deoarece de-a lungul sutelor de milioane de ani clima a evoluat in diferite directii, vegetatia Terrei a suferit tot timpul schimbari, influentand pozitia ecosistemelor si biomurilor. Pajistile au aparut acum circa 65 milioane de ani, in perioada asociata cu extinctia dinozaurilor, insa pe cea mai mare parte a suprafetei uscatului padurile erau inca dominante. Acestea au luat nastere pe masura ce continentele evoluau din punct de vedere al formei lor (WARHOL, 2006).
Cu circa 25 milioane de ani in urma (in Miocen si Pliocen) climatul a determinat micsorarea suprafetelor acoperite de padure si sporirea celor ocupate de pajiste, insa cea mai mare dezvoltare a pajistilor are loc dupa erele glaciare din Pleistocen pe masura extinderii suprafetelor cu climat mai cald si usca9t (http://www.ucmp.berkeley.edu/exhibits/biomes/grasslands.php,).
1.1. CLASIFICAREA PAJISTILOR
Pajistile se clasifica in mai multe moduri, criteriile fiind diverse ca de exemplu: perenitatea vegetatiei, modul de folosire, clima etc.
Din punct de vedere al perenitatii vegetatiei pajistile se clasifica in pajisti naturale (primare si secundare) si pajisti temporare.
Pajistile naturale sunt acele pajisti in care vegetatia ierboasa s-a instalat spontan, incadrand o multime de tipuri de pajisti, atat cele care s-au instalat si dezvoltat paralel cu procesul de pedogeneza cat si cele care au luat locul unor alte forme de vegetatie (paduri) (MOISUC, 1991). La noi in tara pajistile permanente sunt in majoritatea cazurilor formatiuni secundare ce au luat locul vegetatiei forestiere.
a. Pajistile naturale primare considerate primitive, sunt reprezentate prin pajistile pe care vegetatia ierboasa este instalata direct pe roca mama odata cu procesul de pedogeneza. Factorii ecologici din zonele respective nu au permis formarea padurilor (MOISUC et al., 2001, BARBULESCU et al., 1991). 
b. Pajistile naturale secundare, aceste pajisti nu pot fi calificate drept naturale, ci mai curand ,,seminaturale", vegetatia s-a instalat spontan, dar ele rezulta de fapt in urma activitatii omului si a animalelor sale.
Pajistile naturale secundare aparute in urma defrisarii padurilor sau cele din zona de deal aparute prin abandonarea terenurilor arabile sunt mai productive decat pajistile naturale primare, datorita unui regim hidric mai bun. KIRKPATRICK et al. (1995) considera ca principal atribut ce defineste acest tip de pajiste, faptul ca domina gramineele, acestea constituind cea mai mare parte din biomasa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiul Pajistilor din Interfluviul Timis-Bega - Studiu de Caz Islazul Comunal Foeni.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!