Studiul privind evoluția potențialului turistic în România după 1990

Cuprins licență Cum descarc?

INTRODUCERE.2
CAPITOLUL I. TURISMUL SI IMPORTANTA ACESTUIA IN ECONOMIA NATIONALA.2
1.1. Definitii si concepte de ,,turism" si ,,turist".3
1.2. Locul si rolul turismului in economie.3
1.3. Trasaturi, factorii de influenta, tipuri si forme de turism.3
CAPITOLUL II. INDICATORI SPECIFICI ACTIVITATII TURISTICE.3
2.1. Sistemul informational statistic al activitatii turistice.12
2.2. Serii cronologice.12
2.3. Indicatorii statistici rezultati din prelucrarea primara a datelor.14
2.4. Cererea turistica.14
2.4.1. Tipologii de cerere turistica.18
2.4.2. Factorii de influenta.18
2.4.3. Indicatorii circulatiei turistice.19
2.5. Oferta turistica.21
CAPITOLUL III. ANALIZA EVOLUTIEI INDICATORILOR DE NIVEL, STRUCTURA, EFICIENTA A ACTIVITATII DE TURISM IN ROMANIA DUPA 1990.22
3.1. Indicatorii circulatiei turistice.22
3.2. Evolutia numarului de turisti in perioada 1990-2015 si estimarea acestuia in perioada 2016-2021.22
3.3. Evolutia numarului de innoptari in perioada 1990-2015 si estimarea lui in perioada 2016-2021.25
3.4. Durata medie a sejurului in perioada 1990-2015 si densitatea circulatiei turistice in perioada 1992-2015.28
3.5. Evolutia capacitatii de cazare in functiune in perioada 1990-2015 si estimarea capacitatii in perioada 2016-2021.33
3.6. Capacitatea de cazare turistica existenta in perioada 1990-2015 si evolutia acesteia in perioada 2016-2021.36
3.7. Sezonaliatatea circulatiei turistice.40
CONCLUZII SI PROPUNERI.43
BIBLIOGRAFIE.46


Extras din licență Cum descarc?

Introducere
Lucrarea propune o analiza statistica a potentialului turistic din Romania dupa anul 1990 pana in prezent, deoarece turismul a devenit in zilele noastre o activitate la fel de importanta precum cea desfasurata in alte sectoare, fiind cel mai dinamic sector economic. Dezbatuta din mai multe perspective, aceasta tema dovedeste a avea o importanta majora. Fenomenul turistic este greu de delimitat deoarece, ca orice activitate umana, cade sub incidenta studiului interdisciplinar, antrenand deopotriva economisti, geografi, sociologi si psihologi. Valorificarea potentialului turistic reprezinta o problema actuala, in ciuda faptului ca tara noastra dispune de un cadru larg de obiective turistice, atat naturale, cat si antropice.
Ceea ce m-a determinat sa aleg aceasta tema de licenta a fost curiozitatea care s-a trezit in interiorul meu din momentul in care am vazut temele de licenta si faptul ca am realizat ca voi putea sa ma documentez si sa aflu mai multe despre turismul din tara noastra, ajutandu-ma pe viitor in cazul in care doresc sa-mi infiintez propria firma in domeniul turismului. Din pacate, aceasta tara mai are mult de munca pe partea turistica, exista multe locuri frumoase pe care multi dintre noi nu le cunoastem si pe care ar fi bine, ca pe viitor sa le vizitam si sa le facem cunoscute in intreaga lume, daca este posibil. 
Pentru a afla mai multe despre factorii care influenteaza potentialul turistic in Romania si care ar putea fi acestia, am inceput un studiu amanuntit, pe care doresc sa-l atasez in lucrarea mea.
Lucrarea mea este structurata in trei capitole. In primul capitol ,,Turismul si importanta acestuia in economia nationala" sunt prezentate cateva definitii si concepte despre ,,turism" si ,,turist", locul si rolul turismului in economia nationala si cateva dintre trasaturile, factorii de influenta, tipurile si formele de turism. In cel de-al doilea capitol ,,Indicatori specifici activitatii turistice" sunt prezentati pe scurt, indicatorii statistici rezultati din prelucrarea primara a datelor, seriile cronologice, cererea turistica si tipologii de cerere turistica, factorii de influenta, indicatorii circulatiei turistice si oferta turistica. In cel de-al treilea capitol, care este si ultimul ,,Analiza evolutiei indicatorilor de nivel, structura, eficienta a activitatii de turism in Romania dupa 1990" sunt analizati principalii indicatori ai circulatiei turistice: numar de turisti (sosiri internationale, plecari turisti), numar de innoptari, durata medie a sejurului, densitatea circulatiei turistice si indicatorii ofertei turistice (capacitatea de cazare in functiune, capacitatea de cazare existenta).
Privit ca un fenomen social-economic creator de beneficii, turismul a fost definit din diferite variante: ,,arta de a calatori pentru propria placere" (M. Peyromarre Debord), ,,activitate din timpul liber care consta in a voiaja sau locui departe de locul de resedinta, pentru distractie, odihna, imbogatirea experintei si culturii, datorita cunoasterii unor noi aspecte umane si a unor peisaje necunoscute" (Jan Medecin).
Imi doresc ca aceasta lucrarea sa va atraga atentia si sa o rasfoiti macar o data pentru a-mi putea studia amanuntit munca depusa in realizarea ei, care n-a fost atat de simpla precum ne dorim noi studentii sa fie. Va multumesc dragi profesori care m-ati indrumat pe cai inteligente, pentru sprijinul acordat si pentru ca mi-ati impartasit din stiinta dumneavoastra!
CAPITOLUL I. TURISMUL SI IMPORTANTA ACESTUIA IN ECONOMIA NATIONALA
1.1. Definitii si concepte de ,,turism" si ,,turist"
Din punct de vedere etimologic, cuvantul ,,TURISM" a aparut in secolul al XIX-lea, cu radacina ,,tur", ce deriva din limba latina (turnare) si din limba greaca (tornos), cu sensul de cerc-miscarea in jurul unui punct central sau o axa. Preluat din limba engleza cuvantul francez ,,tour" a primit semnificatia actiunii de a se misca in cerc (a calatori, a colinda). Prin urmare, un tur/tour reprezinta o calatorie dus-intors si cel care parcurge o astfel de calatorie poarta numele de turist/tourist. 
Conform OMT (WTO,World Tourism Organization), turismul reprezinta activitatea persoanelor care calatoresc catre locuri aflate in afara mediului lor obisnuit si raman acolo pe o perioada de timp de cel putin un an, pentru relaxare, afaceri sau alte scopuri. 
Conform Dictionarului explicativ al limbii romane, turismul reprezinta totalitatea relatiilor si fenomenelor ce reies din deplasarea si sejurul persoanelor aflate in afara locuintei, fiind o activitate cu caracter recreativ sau sportiv, constand prin parcurgerea pe jos sau cu orice alt mijloc de transport a unei regiuni pitoresti, obiectiv turistic, etc. 
Turismul actioneaza ca un factor ce stimuleaza progresul si dezvoltarea prin prisma potentialului uman si material si prin efectele benefice asupra domeniilor de interferenta.
1.2. Locul si rolul turismului in economie
Inainte de a prezenta locul si rolul turismului in economie, se va realiza o scurta prezentare a categoriilor de calatori si cei care nu fac parte din aceasta categorie.
Conform inregistrarilor statisticii turismului, sunt inclusi in categoria urmatoarelor categorii de calatori: 
o Persoanele care calatoresc pentru propria placere, din motive familiale sau de sanatate;
o Cei care participa la diferite manifestari internationale sau misiuni de orice natura;
o Persoanele care calatoresc in interes de afaceri;
o Persoanele care efectueaza croaziere maritime, indiferent de durata sejurului.
Conform inregistrarilor statisticii turismului, nu sunt inclusi in categoria urmatoarele categorii de calatori: 
o Persoanele care au ca scop stabilirea resedintei definitive intr-o alta tara;
o Persoanele care sosesc intr-o tara, cu sau fara contracte de munca, cu scopul de a ocupa o functie sau pentru a exercita o activitate renumerata;
o Elevii si studentii care locuiesc temporar in strainatate pe toata durata studiilor;
o Persoanele cu domiciliul intr-o tara si locul de munca intr-o tara invecinata;
o Calatorii aflati in tranzit, chiar daca durata calatoriei lor depaseste uneori 24 de ore;
o Persoanele care intra sau ies din tara ca imigranti;
o Reprezentantii diplomatici si consulari, precum si membrii familiilor lor;
o Refugiatii si nomazii temporari;
o Vamesii si unii lucratori la punctele de trecere a frontierei.
Conform AIEST-Asociatia Internationala a expertilor Stiintifici in turism, principalele elemente care definesc activitate turistica sunt:
- Presupune deplasarea persoanelor in cursul calatoriei efectuate;
- Presupune sejurul dintr-o localitate in afara domiciliului a persoanei care se deplaseaza;
- Sejurul are durata limitata;
- Sejurul nu trebuie sa se transforme intr-o resedinta definitiva;
- Caracterul nelucrativ al activitatii vizitatorului.


Fisiere în arhivă (1):

  • Studiul privind evolutia potentialului turistic in Romania dupa 1990.doc

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

1. Andreea Baltaretu, Nicolae Neacsu, Monica Neacsu, Economia turismului - Studii de caz. Statistici. Legislatie, Editura Uranus, Bucuresti, 2008
2. Aurel Gheorghilas, Geografia turismului-metode de analiza in turism, Editura Universitara
3. Daniela Stefanescu, Statistica economica, Editura Universitatea ,,Petru Maior", Tirgu Mures, 2010
4. Emilia Gogu, Statistica in turism si comert, Editura Oscar Print, Bucuresti, 2009
5. Gabriela Stanciulescu, Olimpia State, Tehnica operatiunilor de turism intern si international,Editura C. H. Beck
6. Gabriela Stanciulescu, Cristina Micu, Economie si gestiune in turism - Probleme, proiecte si studii de caz, Editura C. H. Beck, Bucuresti, 2009
7. Ioan Bircea, Daniela Stefanescu, Statistica si analiza economico-financiara, Editura Universitatii ,,Petru Maior" Targu-Mures
8. INSSE -http://statistici.insse.ro/shop/index.jsp?page=tempo3&ind=TUR102D, accesat la data de 2016
9. Manuela Rozalia Gabor, Flavia Dana Oltean, Economia comertului si turismului 
10. Neacsu Nicolae, Baltaretu Andreea, Neacsu Monica, Economia turismului - manual de studiu individual, Editura Pro Universitaria, Bucuresti, 2012, disponibil on-line: http://bv.ucdc.ro/bv/M_2_Economia_turismului_Baltaretu_Andreea.pdf
11. Rodica Minciu, Delia Popescu, Mihaela Padurean, Remus Hornoiu, Economia turismului - Aplicatii, Editura Uranus, Bucuresti, 2007
12. R. Minciu, P. Baron, N. Neacsu, Economia turismului, Ed. Ec., Buc. 1991
13. Turcu, D. Weisz., J. (2008), Economia turismului, Ed. Eurostampa, Timisoara
14. http://www.unibuc.ro/prof/ene_m/docs/2015/oct/28_11_00_104_Economia_turismului.pdf, pag. 2
15. http://ro.wikipedia/wiki/Turism, accesat la data de xx.xx.2016


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 8€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!