Studiul privind perceptiile romanilor despre femeia manager in Romania

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 3
CAPITOLUL I. ANALIZA MANAGEMENTULUI 4
1.1 Notiunea de "management" 4
1.2 Evolutia stiintei managementului pe plan mondial si in Romania 4
1.3. Functiile managementului 6
1.3.1 Procesul de management 6
1.3.2 Trasaturile caracteristice ale functiilor managementului 6
1.3.3 Analiza functiilor managementului 7
1.4. Tendinte in modernizarea sistemului informational al managementului 7
1.5. Notiunea de "manager" 9
1.5.1 Responsabilitatea managerilor 9
1.5.2 Exigentele si calitatile unui manager 9
CAPITOLUL II. FEMEIA MANAGER 12
2.1 Femeie sau barbat? 12
2.2. Conducerea la feminin in lume 14
2.3 Femeia manager in viziunea romanilor 19
2.4. La ce e bun un lider-femeie? 21
CAPITOLUL III. ANALIZA SI INTERPRETAREA PERCETIILOR ROMANILOR DESPRE FEMEIA MANAGER 25
3.1 Chestionar: Femeia manager in Romania 25
3.2 Proiectarea cercetarii 29
3.3. Analiza si interpretarea rezultatelor 29
3.4 Variabilele cercetarii 45
CONCLUZII 47
BIBLIOGRAFIE


Extras din licenta Cum descarc?

Aceasta lucrare are ca obiectiv scoaterea in evidenta a diferentelor minore dintre grupul de barbati si femei in ceea ce priveste leadership-ul in Romania, faptul ca femeile ajung mult mai greu in pozitii de conducere si sunt foarte slab reprezentate in viata politica desi companiile care supravietuiesc cel mai bine crizei economice sunt cele conduse de femei.
Voi defini notiunea de "management", evolutia acestuia pe plan mondial si in Romania, notiunea de "manager" si responsabilitatile lui si voi analiza viziunea romanilor despre femeia manager.
Studiul de caz s-a realizat pe baza unui chestionar completat de 120 de persoane cu varste diferite, care provin din medii diferite, iar mai mult de jumatate din ei aveau studii superioare. Chestionarul a fost realizat sub indrumarea coordonatorului stiintific Lect. univ. dr. Dutu Amalia.
Documentatia pentru elaborarea acestei lucrari se bazeaza pe referinte bibliografice din literatura de specialitate pentru partea teoretica si pe parerile unui esantion de 120 de persoane pentru realizarea studiului de caz.
In cadrul primului capitol am realizat o prezentare cu referire la management in general precum si a principalelor aspecte ce vizeaza managerul si responsabilitatile lui ce au ca rezultat formularea si implementarea strategiilor proiectate pentru relizarea obiectivelor unei companii.
Capitolul al doilea reflecta proiectarea cercetarii: scopul cercetarii, obiectivele si chestionarul pe baza caruia am concluzionat perceptiile romanilor asupra femeilor manager din Romania, opinia populatiei cu privire la realizarile femeilor manager, evaluarea opiniilor populatiei privind motivul pentru care aleg femeile aceasta functie.
Ultimul capitol intitulat "Femeia Manager", reflecta analiza si interpretarea rezultatelor chestionarului, dupa ce au fost culese raspunsurile si doua exemple de femei de succes care conduc companii de succes din Romania.
Concluziile asupra temei studiate sunt cuprinse in ultima parte a lucrarii, dupa ele urmand bibliografia studiata.
CAPITOLUL I 
ANALIZA MANAGEMENTULUI
1.1 Notiunea de "management"
Cuvantul ,,management" deriva din latinescul ,,manus" (mana) si reprezinta ca expresie literara ,,manevrare". Managerul este cel ce se ocupa cu manevrarea, cu conducerea, participand nemijlocit la efectuarea actiunii. De la latinescul ,,manus" s-a format in franceza ,,manege", fiind imprumutat in limba engleza sub forma verbului ,,to manage" avand intelesul de ,,a administra", ,,a conduce".De aici au aparut cuvintele de ,,manager" si ,,management" care inseamna ,,conducator" si ,,conducere". ". Corespondentul semantic al managementului in limba romana este ,,conducere" sau sintagma ,,conducere stiintifica". 
Termenul ,,conducere" este tot mai mult inlocuit cu ,,management", datorita nu doar predispozitiei specialistilor si publicului spre completarea limbii cu neologisme, dar si ca acest termen a capatat recunoastere inernationala .
Activitatea de conducere a fost dintotdeauna una dintre functiile tinta dorite de cat mai multe persoane. Astazi aproape toti vor sa fie manageri. Oare ne putem modela pentru un astfel de post sau trebuie sa ne nastem cu abilitati manageriale? Specialistii tind sa creada ca amandoua. Nu poti dezvolta, "o magistrala cu 4 benzi" acolo unde nu a fost sa fie dezvoltata, si nici nu poti folosi la intreaga capacitate aceste posibilitati innascute daca nu le dezvolti si perfectionezi de-a lungul timpului.
,,Managementul este cea mai noua dintre stiinte si cea mai veche dintre arte" [J. J. Serven Screiber].Managementul poate fi considerat ca fiind cea mai veche arta intrucat reclama din partea conducatorilor talentul de a fixa obiective, a organiza si a coordona eforturile individuale in vederea realizarii obiectivelor. 
Prin management ca stiinta se intelege: ,,Studierea procesului de management in vederea sistematizarii si generalizarii unor concepte, legi, principii, reguli, a conceperii de noi sisteme, metode si tehnici care sa contribuie la cresterea eficientei activitatilor desfasurate pentru realizarea unor obiective". 
,,Studierea proceselor si relatiilor de management din cadrul organizatiilor, in vederea descoperirii legitatilor si principiilor care le guverneaza si a conceperii de noi sisteme, metode, tehnici si modalitati de conducere, de natura sa asigure obtinerea si cresterea competitivitatii". 
In ceea ce ne priveste, definim stiinta managementului ca fiind stiinta care are ca obiectiv studierea relatiilor de conducere din sistemele economico-sociale, descoperirea legitatilor si principiilor care guverneaza aceste relatii,conceperea de noi sisteme, metode, tehnici si modalitati de conducere menite sa asigure optimizarea functionarii acestor sisteme. 
Managementul stiintific reprezinta managementul bazat pe utilizarea legilor, legitatilor, principiilor,conceptelor, metodelor si tehnicilor elaborate de stiinta managementului.
1.2 Evolutia stiintei managementului pe plan mondial si in Romania
Unul dintre cele mai interesante momente in istoria managementului este reliefat de faptul ca daca arta si activitatea de management este veche de milenii stiinta managementului este foarte recenta , foarte tanara.
Practic, activitatea de management a inceput in forme simple inca din Comuna Primitiva din perioada constituirii primei structuri comerciale si economice in timp ce stiinta managementului a aparut in ultimul secol al mileniului 2 .
Trecerea de la un sistem la altul a determinat nu numai un nivel cantitativ al activitatii productive ci si o noua activitate de management cu caracter functional si social din ce in ce mai bun.Incepand cu modalitatile de conducere simpla din Comuna Primitiva au aparut forme de conducere din ce in ce mai dezvoltate trecand prin diferite etape ale necesitatilor omenesti .
Acumularile cele mai mari de cunostinte informative au inceput in secolele XVIII si XIX si s-au dezvoltat determinand aparitia stiintei manageriale incepand cu secolul XX.Chiar incepand cu perioada feudala si capitalism au existat domenii care s-au constituit in adevarate studii de management.
Scoala empirica ii considera pe manageri ca singura forta creatoare care pune in miscare mecanismul muncitori-ingineri- functionari. "Managerul, spunea Drucker este elementul activ datator de viata in orice problema. Fara conducerea acestuia, resursele de productie raman resurse si nu devin niciodata productie. In conditiile economiei concurentiale, in primul rand, capacitatile si actiunile managerului determina succesul in afaceri si chiar mai mult, determina promovarea acestor afaceri." 3
Subliniind importanta managementului, P.Drucker spunea ca filozofia managementului se adreseaza nu numai oamenilor de afaceri, managerilor productiei, ci, si aceasta in mai mica masura, si omului obisnuit care nu este legat de aceasta activitate. El spunea, "Omul are nevoie sa stie mai mult decat oricare altul ce inseamna managementul productiei, ce da acesta si ce, pe drept, poate sa astepte de la el. Necunoasterea functiilor managementului productiei, a activitatilor lui, a normelor si responsabilitatilor acestuia constituie una din cele mai mari slabiciuni ale societatii industriale".


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiul privind perceptiile romanilor despre femeia manager in Romania.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. Peter Drucker, "The Practice of Management", New York, 1954.
2. Ovidiu Nicolescu, Ion Verboncu, "Fundamentele Managementului organizatiei", Editura Tribuna Economica, Bucuresti, 2002.
3. T. Zortelan, E. Burdus, Gheorghe Caprarescu, "Managementul organizatiei", Editura Economica, Bucuresti, 1999.
4. Panaite Nica, Aurelian Iftimescu "Management", Editura Universitatii Alexandru Ioan Cuza,Iasi,2003.
5. Sitterly, Connie, " Femeia manager", Editura Codecs, Bucuresti, 1999.
6. Neagu Cibela,Udrescu Mircea, "Managementul organizatiei",Editura Tritonic, 2008.
7.Revista" Cariere"
8. Profesor universitar dr. ec. Adriana Olaru,Suport de curs, "Managementul general".
9. Proiectul strategic POSDRU/ 97 / 6.3 / S / 60759 ,,Scoala Nationala a Femeilor Manager" demarat de Asociatia pentru Promovarea Femeii din Romania, A.P.F.R. Timisoara,2010
10. www.cariereonline.ro
11. www.femei-moderne.ro
12.http://www.ziare.com/bani/banci/femeile-manager-mai-periculoase-ca-barbatii-1158507
13. www.psychologies.ro
14. www.businesswoman.ro
15. www.ziare.com 
16. www.eva.ro


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!