Studiul Riscului Financiar la Nivelul unei Societati Comerciale

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 3
Capitolul I. Notiuni generale privind riscurile 4 
1.1. Opinii cu privire la riscul in afaceri 4
1.2. Clasificarea riscurilor 5
1.2.1. Riscul in activitatea intreprinderilor 6
1.2.1.1. Riscul economic 6
1.2.1.2. Riscul comercial 9
1.2.1.3. Riscul financiar 10
1.2.1.4. Riscul de faliment 11
1.2.1.5. Riscul de investitii 13
1.2.1.6. Riscul contractual 14
1.2.1.7. Riscul in activitatea de marketing 15
1.2.1.8. Riscul in activitatea de management 17
1.2.2. Riscul in activitatea bancara 18
1.2.2.1. Riscuri financiare 18
1.2.2.2. Riscuri comerciale 24
1.2.2.3. Riscuri de mediu 26
Capitolul II. Riscul financiar la nivelul intreprinderilor 28
2.1. Cresterea firmei si riscurile asociate ei 28
2.2. Gestiunea financiara a firmei 30
2.3. Diagnosticarea situatiei financiare a intreprinderii 33
2.3.1. Componentele diagnosticarii financiare 33
2.3.2. Asigurarea lichiditatilor, cerinta de baza a evitarii esecului economic al intreprinderilor 36
2.4. Relatia rentabilitate-risc la nivel de firma 38
2.5. Capitalurile agentului economic 40
2.5.1. Capitalurile proprii 41
2.5.2. Capitalurile imprumutate 42
2.6. Modalitati de evaluare a riscului financiar 47
2.6.1. Analiza riscului financiar pe baza metodei pragului de rentabi-litate 49
2.6.2. Analiza riscului financiar prin intermediul efectului de levier financiar 50
Capitolul III. Studiu de caz privind analiza riscului financiar la 
S.C. NOVOCOM CONSULT S.R.L. 54
3.1. Prezentarea generala a S.C. NOVOCOM CONSULT S.R.L. 54
3.1.1. Istoricul si obiectul de activitate al societatii 54
3.1.2. Structura organizatorica a societatii 55
3.1.3. Capitalurile societatii 56
3.2. Principalii indicatori economico-financiari 57
3.2.1. Analiza cifrei de afaceri 57
3.2.2. Analiza nivelului marjei comerciale 59
3.2.3. Analiza rezultatului brut al exploatarii 61
3.2.4. Analiza rezultatului brut al exercitiului 62
3.2.5. Analiza rezultatului net al exercitiului 66
3.3. Metode de analiza a riscului financiar la S.C. NOVOCOM CONSULT S.R.L. 67
3.3.1. Analiza riscului financiar pe baza metodei pragului de rentabi-litate 70
3.3.2. Analiza riscului financiar prin intermediul efectului de levier financiar 76
Concluzii 79
Bibliografie 84


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Functionarea intreprinderilor in conditiile economiei de piata si a unui mediu inconjurator in continua schimbare, in perspectiva intrarii Romaniei in Uniunea Europeana necesita din partea conducerii intreprinderilor o rigoare crescanda in realizarea procesului de conducere.
Agentii economici cu oarecare experienta, analistii profesionisti si chiar observatorii neimplicati subscriu la ideea ca riscul si incertitudinea reprezinta insotitorii permanenti ai activitatii economice de pretutindeni. Cei care accepta aceasta viziune invoca neputinta garantarii, pentru un orizont de timp rezonabil, a obtinerii factorilor de productie necesari, ca si dificultatile intampinate la vanzarea produselor create sau a prestarii serviciilor oferite, pe masura ce integrarea economiei mondiale avanseaza. Aceasta problema este binecunoscuta, dar nu s-a actionat pana de curand cu suficienta claritate pentru identificarea celor mai bune cai de urmat pentru rezolvarea ei si nici pentru a comensura cat de avantajoase sunt ele. Neglijarea in practica a complexei probleme a riscului si incertitudinii se datoreaza necunoasterii ei.
Cunoasterea foarte bine a situatiei economico-financiare a intreprinderii, aflata sub impactul direct al unui mediu inconjurator dinamic si in continua schimbare si actionarea cu masuri eficiente pentru a asigura si creste competitivitatea intreprinderii sunt cerinte de baza la care trebuie sa raspunda un conducator prin activitatea desfasurata pentru a asigura cresterea intreprinderii.
Pentru a raspunde cat mai bine acestor cerinte prezenta lucrare isi propune sa trateze unele aspecte de baza privind riscurile care pun in pericol functionarea normala si sanatoasa a intreprinderilor, cunoasterea modului de depistare a slabiciunilor economice ale unei intreprinderi, prin folosirea unor metode si tehnici adecvate si a unor indicatori economico-financiari de diagnosticare a activitatii. 
In prima parte a lucrarii v-am prezentat tipologia riscurilor care ne inconjoara in viata economica contemporana, dupa care urmeaza detalierea si analiza riscului financiar la nivelul unei societati comerciale, iar in ultima parte am aplicat practic analiza pe o societate comerciala. 
Scopul acestei lucrari a fost prezentarea si analiza celor mai importante ipostaze sub care se prezinta riscul in economie si sa ofere sugestii si procedee prin care efectele lui nedorite se pot evita, micsora sau controla, astfel incat performantele umane sa se imbunatateasca.
Cap.I. Notiuni generale privind riscurile
1.1. Opinii cu privire la riscul in afaceri
Fiecare intreprinzator trebuie ca odata cu evaluarea resurselor sa cuantifice riscul pe care il implica angajarea sa intr-o anumita afacere. Pe de alta parte, odata cu finalizarea investitiei, agentul economic trebuie sa monitorizeze permanent modul de recuperare a investitiei din veniturile incasate, in vederea preintampinarii eventualelor riscuri. Potrivit Dictionarului explicativ al limbii romane, termenul de risc provine din limba franceza de la cuvantul ,,risque" si semnifica o ,,posibilitate de a ajunge intr-o primejdie, de a avea de infruntat un necaz sau de a suporta o paguba: pericol posibil".
Riscul echivaleaza cu vulnerabilitatea intreprinderii care poate aparea in toate sectoarele activitatii, astfel ca analiza lui implica numeroase cercetari care sa scoata in evidenta punctele slabe ale activitatii economice si financiare. Unii autori francezi apreciaza ca riscul este ,,un element de incertitudine care poate afecta activitatea unui agent sau derularea unei operatiuni economice". Maria Mihalciuc si colaboratorii sunt de parere ca termenul de risc in activitatea economica inseamna o ,,gama larga de incertitudini privind activitatea viitoare a unui agent economic". O alta definitie a riscului intalnita in literatura economica arata ca ,,riscul este o notiune sociala, economica, politica sau naturala a carei origine se afla in posibilitatea ca o actiune viitoare sa genereze pierderi datorita informatiilor incomplete in momentul luarii deciziei sau inconsistentei unor rationamente de tip logic" 
Prin risc se intelege probabilitatea survenirii unui eveniment nedorit. Riscul unui activ se defineste prin variabilitatea probabila a rentabilitatii viitoare a activului. Riscul este probabilitatea ca un eveniment nefavorabil sa aiba loc. Riscul poate fi definit si ca probabilitatea succesului sau a esecului, in care succesul inseamna obtinerea unui profit si esecul presupune suferirea unei pierderi de bani dintr-o ,,investitie".


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiul Riscului Financiar la Nivelul unei Societati Comerciale.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!