Studiul sortimentelor de vinuri la societatea SC Murfatlar România SA

Cuprins licență

Introducere 1
Capitolul 1. Contextul general al vinului si vitei-de-vie 2
Capitolul 2. Prezentarea societatii S.C. Murfatlar Romania S.A. 6
Capitolul 3. Prezentarea sortimentului de soiuri 12
Capitolul 4. Deviz cadru de cheltuieli 22
Capitolul 5. Indicator de eficienta economica 23
Capitolul 6. Deviz cadru pentru sortimentele de vinuri 26
Concluzii 28
Bibliografie 29
Anexe


Extras din licență

Introducere
Tema acestei lucrari o reprezinta "Studiul sortimentelor de vinuri la S.C. Murfatlar Romania S.A." Am ales aceasta tema deoarece viticultura este ramura agriculturii cu un nivel de productivitate foarte ridicat; vita-de-vie fiind baza de productie pentru economia nationala. Strugurii si vinul nu reprezinta doar un bun de consum, ci au o contributie importanta in alimentatia umana. Drept urmare a celor enuntate mai sus, am ales sa dezbat aceasta tema in prezentul proiect.
Lucrarea este structurata in sase capitole, dupa cum urmeaza:
- Capitolul 1 "Contextul general al vinului si vitei-de-vie", cu referire la vin, compozitie si cultivarea vitei-de-vie;
- Capitolul 2 "Prezentarea societatii S.C. Murfatlar Romania S.A.", cu referire la istoricul acesteia, organizare si dotari;
- Capitolul 3 "Prezentarea sortimentului de soiuri", care prezinta particularitati ale acestora;
- Capitolul 4 "Deviz cadru de cheltuieli";
- Capitolul 5 "Indicator de eficienta economica pe soiuri";
- Capitolul 6 "Deviz cadru pentru sortimentele de vinuri".
Ultimele trei analize sunt realizate pe baza datelor culese din cadrul firmei si sunt realizate sub forma unor tabele pentru o buna evidentiere a datelor.
Proiectul de diploma se incheie cu scurte concluzii referitoare la tema prezentata si cu bibliografia utilizata pentru realizarea acestui proiect.
Toate informatiile folosite in realizarea acestui proiect au fost culese personal de la sediul S.C. Murfatlar Romania S.A., din carti de specialitate si din reteaua de internet a Romaniei.
Capitolul 1. Contextul general al vinului si vitei-de-vie
Inainte de a fi descompus stiintific in componentele sale, vinul era un zeu. Hranea oamenii. Ii vindeca. Ii aducea in transa, iar atunci cand era un vin bun, satisfacea simturile in cel mai placut mod. Multe dintre acestea se mai pot afirma despre aceasta licoare si astazi, mai ales in ceea ce priveste desfatarea.
Ce este vinul. Din punct de vedere chimic, vinul este alcool etilic in solutie apoasa compus din zahar, acizi, esteri, lactati. Asadar, nimic deosebit. Un singur lucru nu-l stie insa nimeni: cum se pot combina sute de mirosuri si arome intr-un tot armonios. Acesta tine de secretul fiecarui vin.
Acestea sunt, probabil, secretele pe care se bazeaza in continuare fascinatia vinului. In timp ce majoritatea obiectelor create de oameni reprezinta rezultatul unor procese elaborate planificate, vinul presupune un grad mare de impredictibil. Acelasi soi de vita-de vie, plantat intr-o alta zona, da nastere la vinuri complet diferite, chiar daca strugurii sunt prelucrati de acelasi pivnicer.
In cazul cartofilor, sfeclei sau cerealelor, rezultatul ar fi aproximativ acelasi. Chiar si in cazul merelor, perelor sau prunelor, diferentele nu sunt nici pe departe la fel de mari ca in cazul vinului, si asta pentru ca vinul reflect cel mai bine diferentele de sol si clima. Incercarile de a lua solul unor podgorii renumite si de a-l duce in alte tari cu aceeasi clima, pentru a obtine acolo vinuri asemanatoare, au esuat lamentabil. Chiar si cercetatorii din domeniul alimentar s-au resemnat. Desi au analizat indeaproape multe vinuri renumite si le cunosc fiecare componenta, nu au reusit niciodata sa produca o copie a acestor vinuri, cu atat mai putin un vin care sa fie mai bun.
Vinul este unic. Cum se simte in gura, cum miroase, ce gust are -  nimic nu poate fi planificat. Bineinteles, unui vin i se poate adauga aciditate sau tanin. Vinul poate fi rotunjit cu dulceata. Dar un astfel de vin nu va emana fascinatie si nu va fi decat un semipreparat industrial.
Definitia vinului. Conform abordarii europene, vinul este un produs natural - si e bine ca si pe viitor sa ramana astfel. Din acest motiv, este definit in prevederile UE ca fiind "bautura alcoolica, produsa prin fermentarea sucului din struguri proaspat culesi in zonele de provenienta respective, in concordanta cu traditiile si obiceiurile din acele zone". Ultima parte a acestei definitii a fost adaugata pentru a include si acele vinuri care nu au fost produse din struguri proaspeti, ci din struguri botritizati, inghetati sau uscati.


Fisiere în arhivă (1):

  • Studiul sortimentelor de vinuri la societatea SC Murfatlar Romania SA.pdf

Imagini din acest licență

Bibliografie

-  Jense Priewe, Vinul: de la stugure in pahar, Orasul Oradea, Editura Casa, anul 2015, pp 24-25, 34-35;
-  www.vin24.ro;
-  https://ro.wikipedia.org/wiki/Murfatlar_(companie);
-  http://blogdecalatorii.ro/crama-murfatlar-vizita-si-degustare/.


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!