SUA, Japonia si Uniunea Europeana in Economia Mondiala

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 
Capitolul I: S.U.A. - LIDER IN ECONOMIA MONDIALA 
1.1. S.U.A. o economie tanara 
1.2. Sistemul economic american 
1.3 Economia americana in timpul si dupa criza economico - financiara 
Capitolul II: JAPONIA - FORTA ECONOMICA GLOBALA 
2.1. Japonia intre miracol si realitate 
2.2. Japonia - societatea si economia 
2.3. Economia japoneza la inceputul secolului XXI 
Capitolul III: ECONOMIA EUROPEANA SI LOCUL SAU IN ECONOMIA MONDIALA ACTUALA 
3.1. Uniunea Europeana - scurt istoric 
3.2. Extinderea Uniunii Europene spre Est 
3.3. Uniunea Europeana - exemplu de integrare interstatala 
CONCLUZII: PERSPECTIVE IN EVOLUTIA CENTRELOR DE PUTERE 
BIBLIOGRAFIE


Extras din licenta Cum descarc?

"Incearca sa nu fii un om de succes, ci un om de valoare"
Albert Einstein
INTRODUCERE
Omenirea a ajuns la o rascruce la care se confrunta cu o provocare de proportii: globalizarea intregii existente. Fenomen total, globalizarea, sau mondializarea - cum prefera francezii sa o numeasca - reprezinta o mutatie civilizationala gigantica.
Fenomenele care marcheaza evolutia economiei mondiale in ultimele decenii stau sub semnul globalizarii, al interdependentelor si interactiunii. Orice s-ar intampla, in orice colt al lumii, are efecte mai mult sau mai putin ample asupra intregii economii mondiale.
Procesul globalizarii este de data relativ recenta. El s-a manifestat mai ales dupa al doilea razboi mondial si a cunoscut o dezvoltare spectaculoasa mai ales dupa anii 80, odata cu globalizarea pietelor financiare.
In ultima perioada, globalizarea a determinat o crestere semnificativa a economiilor emergente, dar si a nivelului tarilor dezvoltate. Asa cum usor se poate observa, suntem spectatori ai unei lumi tot mai ,,globalizate", nelipsita de riscuri multiple. Incepand cu inegalitatea dintre oameni, continuand cu diverse probleme sociale si ajungand la ,,distrugerea creatoare" a economiilor unor tari, o distrugere inevitabila si ireversibila dupa intrarea in acest joc, fenomenul globalizarii a devenit o amenintare. 
Pentru fiecare dintre noi globalizarea reprezinta altceva. Implicatiile pe care acest fenomen le are asupra tuturor componentelor vietii economice si sociale determina aparitia numeroaselor curente de opinie in legatura nu doar cu ce reprezinta aceasta, dar si cu ceea ce implica aceasta.
Conform ,,Dictionarului de economie" globalizarea reprezinta o ,,modalitate sau sistem de receptare si abordare pe termen lung a marilor probleme contemporane, determinate de interactiunea multiplelor procese si fenomene economice, tehnice, politice, sociale, culturale, ecologice, etc. Si preconizarea solutionarii lor intr-o larga perspectiva de catre comunitatea internationala.
Globalizarea a deschis, in lipsa unor politici economice protective, calea unor crize economice frecvente. Criza actuala ne-a invatat ca guvernele tarilor ar trebui sa joace un rol mai activ in coordonarea politicilor economice, in dorinta de a preintampina dezechilibre precum cele intalnite si de a evita crize. 
Dintr-o perspectiva mai practica, globalizarea reprezinta, asa cum arata presedintele unei mari companii americane, ,,libertatea grupului meu de a investi unde si cand doreste, de a produce ce doreste, de a se aprovizioneze de unde doreste, de e realiza tot ceea ce doreste cu cat mai putine piedici posibile legate de dreptul muncii si reguli sociale".
Fenomenul globalizarii este unul contemporan noua, acesta ne modeleaza atitudinile, asa cum noi ii putem influenta evolutia. Ramane la latitudinea noastra si la indemana propriei inteligente sa nu-l scapam de sub control. Asa cum aprecia si Kofi Annan(fost Secretar General al Natiunilor Unite) - "Daca nu putem sa facem ca globalizarea sa lucreze pentru toti, in final, ea nu va lucra pentru nimeni!" Globalizarea ar trebui sa conduca la crestere economica, echitate, securitate, educatie, regandirea cadrului institutional international, transparenta, protejarea mediului, o mai buna guvernare globala, care sa asigure o mai larga distribuire a oportunitatilor, un mediu propice cresterii economice echilibrate si includerea celor marginalizati.
De fapt, globalizarea este caracterizata ca fiind un efect al transnationalizarii vietii economice , globalizarea numarandu-se printre cele mai importante schimbari cu care se confrunta omenirea.
Economiile dezvoltate, precum Statele Unite, Europa si Japonia, contribuie pentru prima data din 2007 mai mult decat cele emergente - China, India, Brazilia - la cresterea economica mondiala, potrivit estimarilor Bridgewater Associates care mai noteaza ca acest lucru este un semn al unei schimbari de viteza. Acest lucru demonstreaza ca S.U.A., U.E. si Japonia, sunt din nou locomotivele economiei mondiale. Tranzitia remarcata de analistii Bridgewater ar putea influenta fluxurile de capital la nivel global si ar putea rasturna proiectiile si planurile marilor companii, construite in ultimii ani in jurul unui boom economic pe pietele emergente.
Specialistii de la Bridgewater Associates spun ca schimbarea se datoreaza in principal Japoniei, care a revenit pe crestere economica solida dupa mai bine de 15 ani de stagnare cu reprize de declin. ,,Economia japoneza a crescut cu 2,6% in trimestrul al doilea. Desi rata de crestere din ultimul trimestru incheiat este mai redusa fata de 3,8% in primele trei luni ale anului, Japonia afiseaza totusi o dinamica solida, mai ales in raport cu perioada indelungata de deflatie, semn ca politicile controversate adoptate in toamna anului trecut de premierul Shinzo Abe au inceput sa dea roade. In Statele Unite, economia inregistreaza cresteri timide, dar evolueaza stabil, iar Europa este pe cale sa iasa dintr-o recesiune prelungita".
Aparitia si dezvoltarea aranjamentelor economice regionale, concomitent cu adancirea procesului de globalizare sunt doua forte dinamice si uneori contradictorii care definesc economia mondiala contemporana. Desfasurarea concomitenta a globalizarii si regionalizarii a generat o economie mondiala din ce in ce mai interdependenta.
Procesul de regionalizare se desfasoara concomitent cu procesul de globalizare a economiei. Ambele tendinte, globalizarea si regionalizarea, determina diversificarea relatiilor dintre entitati economice (in special state si corporatii), facand sa se atenueze, cel putin din punct de vedere economic, rolul granitelor nationale.
In concluzie, tendinta de regionalizare, manifestata prin crearea si perfectionarea de grupari cu caracter integrationist este dincolo de o realitate, un fenomen dinamic, cu profunde implicatii la nivel economic, politic si social.
CAPITOLUL I
S.U.A. - LIDER IN ECONOMIA MONDIALA
S.U.A. dispune de cel mai liberal sistem economic din lume, fiind un exemplu al antreprenoriatului liber, fiind o superputere economica, militara, tehnologica, informationala, si culturala. Puterea americana consta in capacitatea de a-si mobiliza resursele foarte mari economice, tehnologice si de a le adapta la conditiile noi ale conjuncturii mondiale, precum si prin atractivitatea culturala a modului de viata american (cultura, religie, etc.). Din punct de vedere militar suprematia S.U.A. nu mai poate fi contestata.


Fisiere in arhiva (1):

  • SUA, Japonia si Uniunea Europeana in Economia Mondiala.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

Ciochina Iuliana - Marile puteri si forte in economuia mondiala, Editura Independenta Economica, Pitesti, 2000
Dobrota Nita - Dictionar de economie, Editura Economica, Bucuresti, 1999
Dumitrescu S., Marin G., Puiu O. - Economie mondiala, Editura Independenta Economica, Pitesti, 2003
Nita Ion - Politicile si economia Uniunii Europene. Integrarea Romaniei, Ed. Independenta Economica, Pitesti, 2010,
Puiu Ovidiu, s.a. - Economie si organizatii mondiale, Editura Independenta Economica, Pitesti, 2010
Tratatul de la Lisabona
www.bwater.com/home/research-press
www.economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-15762594-analiza-impactul-crizei-fiscal-bugetare-asupra-economiei.htm
www. geopolitics.ro
www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/japonia-un-miracol-nimic-o-putere-internationala
www.iem.ro
www.imf.org/external/datamapper/index.php
www.laedc.org/reports/Forecast-2009-02.pdf
www.mfa.gov.md/gae/ghid.sua.html
www.money.ro
www.web-japan.org/nipponia/archives/en/index.html
www.World Economic Outlook.com
www.ZiarulCapital.ro


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!