Sudarea Reperului Grinda Sudata

Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I
COMPORTAREA LA SUDARE A MATERIALELOR
SUDABILITATEA OTELURILOR
I.1. Generalitati
In cursul realizarii si exploatarii constructiilor s-a constatat ca pentru aprecierea calitatii metalelor destinate sudarii nu sunt suficiente caracteristicile mecanice determinate prin incercari curente. Metalele in general, dar otelurile in special, prezinta comportare diferita in timpul sudarii, producandu-se o serie de modificari atat in compozitia chimica si structura, cat si in proprietatile mecanice, care pot influenta diferit siguranta in exploatare a constructiilor sudate. De asemenea solutiile constructive si anumite conditii de exploatare pot fi acceptate in mod diferit in functie de calitatea metalului de baza si in raport cu modificarile produse in cadrul sudarii.
Avand in vedere considerentele de mai sus s-a dovedit necesara definirea unei noi proprietati pentru caracterizarea comportarii materialelor in procesele complexe care au loc la realizarea constructiilor sudate. Astfel a fost definita notiunea de sudabilitate, ca o caracteristica tehnologica complexa a materialelor, care arata aptitudinea lor pentru realizarea de constructii sudate, printr-un procedeu de sudare oarecare, intr-un anumit scop, in asa fel ca sa satisfaca toate cerintele de executie, exploatare si siguranta.
Analizand conditiile care determina sudabilitatea rezulta ca din punct de vedere tehnologic ea cuprinde doua aspecte, adica comportarea la sudare si siguranta la sudare. 
Comportarea la sudare depinde de proprietatile metalurgice ale metalului de baza si de adaos si caracterizeaza posibilitatea de a realiza printr-un procedeu de sudare dat imbinari sudate fara defecte, cu caracteristici prevazute. 
Siguranta la sudare indica insusirea materialului sudat de a nu-si inrautati inacceptabil proprietatile mecanice datorita tehnologiei de sudare, in asa fel ca sa apara pericol de rupere fragila. Astfel rezulta ca siguranta la sudare este legata de capacitatea materialelor de a-si pastra proprietatile de plasticitate in urma procesului de sudare. 
Ca urmare se poate da o alta definitie notiunii de sudabilitatte, considerand ca sudabilitatea este o proprietate tehnologica a metalelor de a putea realiza constructii sudate de o anumita complexitate, printr-o anumita tehnologie de sudare, intr-un anumit scop, in asa fel incat sa nu produca o scadere insemnata a plasticitatii materialului si sa se asigure o buna rezistenta la rupere fragila.
Sudabilitatea buna presupune posibilitatea realizarii de imbinari sudate fara fisuri sau alte defecte, cu limita de curgere aparenta si alungire ridicata, rezistenta mecanica si caracteristici tehnologice apropiate de cele ale metalului de baza, cu capacitatea de a-si pastra caracteristicile in tot timpul functionarii. Desigur defectele care se datoresc unor tehnologii de sudare nepotrivite, a executiei necorespunzatoare, sau a unei conceptii constructive defectuoase nu pot constitui criterii negative pentru aprecierea sudabilitatii metalelor.
In general sudabilitatea este caracterizata prin urmatoarele categorii de comportare:
1. -metalurgica;
2. -tehnologica;
3. -constructiva;
4. -in exploatare.
I.2. Comportarea metalurgica
La sudare comportarea metalurgica indica reactia materialului fata de actiunea locala a procesului de sudare si arata modificarile produse proprietatilor mecanice, respectiv posibilitatea formarii unor defecte sau influente fragilizante. 
Comportarea metalugica este determinata de urmatorii factori:
1 .Continutul de carbon este determinant in ceea ce priveste sudabilitatea, producand in toate cazurile scaderea puternica a comportarii la sudare a otelurilor. 
De asemenea de la 0,25% C posibilitatea de formare a constituientilor de calire in imbinare este din ce in ce mai mare. Ca urmare s-a dovedit necesara limitarea continutului de carbon din otelurile nealiate destinate constructiilor sudate la 0,22%, iar pentru otelurile slab aliate sau aliate sudabile la 0,18%.
In functie de continutul de carbon scad puternic proprietatile de plasticitate. La un continut de 0,3% C alungirea otelurilor carbon scade la 20%, iar rezilienta la 35 J/cm2 (fig. 1), ceea ce creeaza premise pentru o comportare fragila si o sensibilitate marita la fisurare. 
2 Continutul de elemente de aliere influenteaza sudabilitatea in masura in care influenteaza plasticitatea otelurilor si favorizeaza calibilitatea. 
Astfel manganul are o influenta pozitiva deoarece mareste nu numai rezistenta la rupere, dar si limita de curgere, respectiv alungirea, producand totodata si o buna dezoxidare si rafinare. Deoarece mareste mult calibilitatea, continutul de Mn se limiteaza la 2%. Siliciul este favorabil pana la 0,5% datorita efectului de dezoxidare si de reducere a tendintei de angrenare a elementelor, insa la continuturi mai mari mareste fragilitatea otelurilor, formand incluziuni si structuri mai grosolane. Pentru asigurarea unei tenacitati corespunzatoare se recomanda ca in otelurile sudabile raportul dintre continutul de siliciu si mangan sa fie 1:2. 
Nichelul imbunatateste sudabilitatea otelurilor, marind plasticitatea, capacitatea de deformare si tenacitatea la temperaturi scazute. Continutul se limiteaza la 2...4% Ni, din cauza influentei asupra calibilitatii.


Fisiere in arhiva (4):

  • Sudarea Reperului Grinda Sudata
    • grinda sudara.SLDDRW
    • referat.doc
    • rezumat.doc
    • Sudarea Reperului Grinda Sudata.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!