Supravegherea Bancara - Obiectiv Important al Bancilor Centrale

Cuprins licenta Cum descarc?

Capitolul I . Organizarea si functionarea bancii centrale 3
I.1. Bancile centrale - scurt istoric si atributii 5
I.2. Structura si tendintele sistemului bancar romanesc 7
I.3. Functiile bancii centrale si rolul acesteia in cadrul sistemului bancar romanesc 8
Capitolul II. Supravegherea bancara - obiectiv important al bancii centrale 21
II.1. Reglementarea si supravegherea bancara - obiective principale 21
II.2. Supravegherea prudentiala exercitata de Banca Nationala a Romaniei 24
II.3 Autorizarea bancara 32
Capitolul III . Banca Nationala a Romaniei - pilonul central in coordonarea sistemului bancar romanesc 35
II.1 Reorganizarea activitatii de supraveghere a Bancii Nationale a Romaniei 37
II.2 Nivelul ratei de solvabilitate a bancilor 40
III.4 Situatia evolutiei numarului de banci autorizate 43
III.5 Situatia numarului de banci autorizate dupa indicatorii de supraveghere prudentiala 46
BIBLIOGRAFIE : 52


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Am ales aceasta tema deoarece resursele bancare au reprezentat o curiozitate pentru mine dar si organizarea functionalitatea bancilor care detin aceste resurse bancare. Interesant si atragator este de a afla cum este structura si tendintele sistemului bancar din tara noastra, functiile acestor banci si rolul acestora in cadrul sistemului bancar specific teritoriului nostru. Despre toate acestea dar si conturarea unui scurt istoric si atributiile bancilor centrale sunt sintetizate in primul capitol din prezenta lucrare. 
Bancile centrale si-au creat o politica specifica fiecareia in parte iar contextul cultural si economic respectiv de-a lungul anilor au avut ca obiectiv principal pastrarea valorilor externe si interne a monedei. Moneda a fost o variata urmatoare a modalitatii de plata ce detinea o anumita valoare dupa ce nu se mai folosea ca modalitate de schimb trocul.
Mediul bancar este in permanenta schimbare si prezinta oportunitati mari dar in acelasi timp presupune si anumite riscuri variabile, ce reprezinta o provocare pentru abordarile managementului bancar.
In capitolul II al prezentei lucrari am expus informatii despre supravegherea bancara care este obiectivul principal al bancii centrale, in cazul de fata, Banca Nationala a Romaniei. Reglementarea, precum si supravegherea prudentiala exercitata de catre aceasta banca dar si autorizarea bancara sunt elemente esentiale in ceea ce priveste sistemul bancar dar si functionalitatea lui. 
Capitolul al III lea relateaza detalii despre reorganizarea activitatii de supraveghere a bancii centrale, nivelul ratei de solvabilitate, o scurta incursiune a evolutiei numarului de banci autorizate si situatia bancilor autorizate dupa indicatorii de supraveghere prudentiala.
Se doreste o organizare eficienta a activitatilor bancilor comerciale, urmarirea activitatilor pe care acestea le presteaza, respectarea procedurilor in vigoare, sanctionarea daca este cazul si controlul permanent al bancilor. Toate acestea nu ar fi posibile fara existenta bancii centrale si supravegherea bancara pe care o exercita asupra lor. Importanta bancilor comerciale, bancilor supranumite mici dar si a bancii centrale este sustinuta de argumente pe care le-am relatat si in lucrarea de fata astfel incat reiese faptul ca obiectivul pricipal al bancii centrale este intradevar supravegherea bancara. 
Capitolul I . Organizarea si functionarea bancii centrale 
In ceea ce priveste analiza asupra sistemelor bancare din zilele noastre se remarca faptul ca ele sunt alcatuite din doua nivele si anume : pe primul nivel banca centrala si pe al doilea nivel se afla bancile de nivel secundar ce poarta denumirea de banci de sistem. Necesitatea aparitiei acestor bancilor centrale in perioada secolelor 17 - 18 a fost influentata de bancile comerciale deja existente si in puterea carora li s-a predat, de catre guvernele respective tarilor, functia de "bancher" al statului, aducand in discutie cazul Olandei si al tarilor din Peninsula Scandinaviei.
In alte state bancile centrale au luat fiinta cu scopul de a emite moneda utila razboaielor ori pentru a monitoriza stabilitatea monetara in functie de cheltuielile generate de aceste razboaie, generata de emisiunea de titluri guvernamentale. Daca ar fi realizez o analiza cronologica a bancilor centrale as preciza in primul rand ca acestea au aparut prin restructurarea unor banci comerciale, prin castigarea a unui anumit monopol pe emisiunea de moneda si de asemenea, prin recunoasterea unor responsabilitati de imprumutator de ultim resort. 
In momentul in care a inceput sa se formeze sistemului bancar, nu se aducea in discutie o anumita delimitare intre operatiunile ce se realizau intre bancile centrale si cele comerciale. Bancile similare recurgeau atat la operatii de adunare si mobilizare a resurselor banesti si acordarea de credite, dar si operatii de emisiune a cupiurilor (bancnotelor) .


Fisiere in arhiva (1):

  • Supravegherea Bancara - Obiectiv Important al Bancilor Centrale.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!