Supravegherea Nutritionala

Cuprins licenta Cum descarc?

I. INTRODUCERE
IMPORTANTA SUPRAVEGHERII NUTRITIONAL-METABOLICE IN CRESTEREA SI APARAREA SANATATII ANIMALELOR.
II. PROFILUL METABOLIC SI APRECIERA LUI PE SPECII
2.1. CONSIDERETII GENERALE.
2.2. CAND SI CUM SE EXECUTA PROFILUL METABOLIC
- MODUL DE ANALIZARE A PROFILULUI METABOLIC
-SITUATIILE ZOOVETERINARE IN CARE SE EFECTUEAZA PROFILUL METABOLIC.
2.3. PROFILUL METABOLIC SI APRECIEREA LUI LA PORCINE.
-STABILIREA SETULUI DE ANALIZE
-MOMENTUL OPTIM PENTRU EFECTUAREA PRODFILULUI 
METABOLIC
-PROFILUL HEMATOLOGIC
-PROFILUL PROTEIC
-PROFILUL ENERGETIC
-PROFILUL MINERAL 
-PROFILUL VITAMINIC
-PROFILUL ACIDOBAZIC 
-PROFILUL ENZIMATIC
-PROFILUL HEPATIC
-PROFILUL GASTRIC 
-PROFILUL URINAR
2.4. PROFILUL METABOLIC SI APRECIEREA LUI LA OVINE.
2.5.PROFILUL METABOLIC SI APRECIEREA LUI LA PORCINE.
2.6. PROFILUL METABOLIC SI APRECIEREA LUL LA PASARI.


Extras din licenta Cum descarc?

SUPRAVEGHEREA
NUTRITIONAL-METABOLICA
A ANIMALELOR

I. INTRODUCERE 
IMPORTANTA SUPRAVEGHERII NUTRITIONAL-METABOLICE IN CRESTEREA SI APARAREA SANATATII ANIMALELOR
Conceptul de ,,supraveghere nutritionl-metabolica" s-a impus ca o necesitate in urma extinderii sistemelor moderne de crestere si exploatare intensiva cu tot ansamblul de urmari benefice, dar si malefice ale acestora. In aceste conditii factorii nosogeni nutritional-metabolici pot deveni prepon!derenti, deoarece exploatarea excesiva, necompensata prin asigurarea unei alimentatii corespunzatoare, duce la dezechilibre extrem de pagubitoare atat prin scaderea productiei si fertilitatii, cat si prin cresterea morbiditatii si chiar a mortalitatii la animale. Din aceste considerente se impune, din partea specialistilor zootehnisti si veterinari, concentrarea atentiei pe cunoasterea mai aprofundata a particularitatilor biologice si cerintelor fiziologice si de productie ale fiecarei specii, precum si a corelarii optime a acestora cu noile tehnologii de crestere si exploatare intensiva. Un indicator valoros al corelarii dintre potentialul biologic al animalelor si tehnologia lor de crestere si exploatare este statusul (profilul) nutritional-metabolic al acestora.
In acest capitol autorii lucrarii si-au propus sa vina in ajutorul specia!listilor, chemati sa mentina sanatatea animalelor de productie, prin supravegherea nutritional-metabolica a efectivelor care se efectueaza prin profilul metabolic.
Prin profil metabolic se intelege evaluarea integritatii nutritional-meta-bolice a unor animale, alese randomizat, prin efectuarea de examene hematologice si biochimice (Parvu, 1992).
Cu toate ca aceste examene exprima stadiul metabolic al animalelor in momentul prelevarii probelor, ele pot fi de un real folos, atat pentru evidentierea dezechilibrelor nutritionale sau infectioase produse anterior, cat si pentru anticiparea unor tulburari metabolice, in scopul preintampinarii lor prin adoptarea unei anumite conduite medicale-veterinare. Efectuarea examenelor in scopuri preventive este de perspectiva, cu conditia sa se determine la intervale judicios stabilite, acele constante sangvine care sunt capabile sa oglindeasca cel mai exact starea de sanatate metabolica.
Dupa Ghergariu (1985), prin sanatate metabolica se intelege starea de echilibru fiziologic a organismului, care-i permite sa se dezvolte si sa ofere productii optime fara modificari detectabile ale parametrilor hematologici si biochimici considerati normali pentru specia, varsta, stadiul fiziologic si pentru sezonul respectiv.
Necesitatea evaluarii integritatii nutritional-metabolice a efectivelor de animale rezulta din faptul ca multe cerinte nutritionale pot produce boli tot atat de grave sau uneori chiar mai grave decat bolile produse de germeni patogeni, iar pagubele produse de tulburarile nutritionale sunt mai mari, intrucat inregistreaza o evolutie adeseori subclinica, care determina reducerea randamentului productiv, tulburari de reproductie si mortalitate crescuta la nou-nascuti (Barza si col., 1981).
In patologia nutritionala, diagnosticul pe baza manifestarilor clinice este tardiv, el fiind posibil abia atunci cand tulburarile nutritionale, subclinice, au devenit boli bine conturate. In acest stadiu combaterea lor este dificila si vizeaza masuri complexe etiotrope si simptomatice, deseori neinsotite de rezultate pozitive. De aceea, pentru diminuarea pagubelor economice, precum si pentru ca interventia personalului de specialitate sa fie urmata de succese, depistarea tulburarilor nutritionale trebuie facuta in fazele incipiente, de ,,leziune biochimica". Sarcina aceasta o are profilul metabolic a carui intro!ducere in arsenalul mijloacelor de diagnostic constituie un excelent instru!ment de prognoza de grup (Ghergariu si col., 1981; Par v u, 1983; Parvu, 1992). Dimpotriva, daca nu se actioneaza in fazele de modificari biochimice si se intarzie pana la aparitia modificarilor morfopatologice, in cele mai multe cazuri aceste tulburari nutritionale devin incurabile.


Fisiere in arhiva (1):

  • Suprvegherea Nutritionala.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!