Sustenabilitate în sectorul cărnii

Extras din licență Cum descarc?

Introducere
A fost aleasa aceasta tema cu scopul intelegerii, cunoasterii si acceptarii termenului de sustenabilitate. Importanta acestui concept poate contribui la bunastarea mediului odata ce populatia s-ar implica profund in aplicarea sa si ar lua masuri care sa satisfaca cerintele viitorilor consumatori si totodata cresterea economica a sectorului alimentar, cu accent pe industria carnii. 
Studiul doreste sa investigheze conceptia pe care o are consumatorul legata de asocierea termenului de sustenabilitate cu intreaga industrie a carnii si care este valoarea pe care o acorda unui produs sustenabil din carne.
Continutul lucrarii prezinta efectele pozitive rezultate din utilizarea resurselor intr-un mod corespunzator, dar si efectele negative provocate de consumul excesiv de carne, respectiv probleme de mediu sau de sanatate. Pentru un mediu mai curat, nesupus la riscuri, se ia in considerare si conceptul de dezvoltare durabila, acesta reprezentand o problema de actualitate pentru populatia din intreaga lume. 
In capitolul I al lucrarii sunt prezentate delimitarile conceptuale obtinute din literatura de specialitate. Sunt abordate aspecte teoretice de baza ca: definirea termenului de sustenabilitate, reprezentativitatea sustenabilitatii in sectorul alimentar, urmand ca mai apoi sa se defineasca termenul de filiera in industria carnii si cum ar putea beneficia sectorul carnii de introducerea sustenabilitatii in sistemul sau de productie. De asemenea sunt prezentate si reglementarile in sectorul carnii, rezumate la nivelul Uniunii Europene, pe care fiecare tara trebuie sa le respecte. Un alt aspect important face referire la alternativele consumului de carne, reprezentand un prim pas la nivel individual, in sustinerea sustenabilitatii.
Capitolul al-II-lea denumit ,,Analiza statistica a industriei de carne" prezinta o evaluare la nivel global dar si la nivelul Romaniei legata de evolutia productiei si a consumului de carne. Datele statistice sunt interpretate in functie de fiecare continent conform obiceiurilor de consum sau religiei predominante, dar si a situatiei economice a fiecaruia. Deoarece studiul se raporteaza la nivelul Romaniei, au fost analizati indicatori ca: efectivele de animale sau capacitatea de procesare a carnii, pentru a stii cu precizie in ce stadiu se afla sacrificarea animalelor, cat de multa carne se consuma si cat poate productia interna sa acopere din cerere. 
Capitolul al-III-lea aplica o metoda de cercetare de tip cantitativ pentru determinarea disponibilitatii consumatorilor romani de a consuma produse din carne obtinute in mod sustenabil. Aceasta va fi aplicata cu ajutorul unui sondaj de opinie. Inainte de lansarea studiului s-au stabilit obiectivele si ipotezele ce se doresc a fi validate urmand ca la finalul acestui capitol sa se interpreteze rezultatele cu scopul de a confirma informatiile asimilate in capitolele anterioare. 
Lucrarea se incheie cu principalele concluzii extrase din cercetarea elaborata.
CAPITOLUL I. DELIMITARI CONCEPTUALE
1.1. Definirea conceptului de sustenabilitate
Sustenabilitatea, asociata cu termenul de ,,dezvoltare durabila" reprezinta o calitate prin care se doreste desfasurarea unei activitati prin minimizarea utilizarii resurselor disponibile, scopurile finale fiind acelea de a nu mai duce catre epuizarea acestora si a proteja mediul inconjurator. Satisfacerea nevoilor consumatorilor din viitor nu trebuie compromisa de consumatorii actuali. Se presupune ca sustenabilitatea va stabili un echilibru intre cresterea economica si protejarea mediului, fiind necesara gasirea unor resurse alternative (Brutland, 1987).
In prezent sustenabilitatea are un rol important pentru dezvoltarea companiilor existente pe piata. Pentru ca o afacere sa se declare 100% sustenabila, ea trebuie sa reduca din energia folosita, din volumul de deseuri produs si sa organizeze operatiuni de protectie a mediului. Acest lucru va duce la dezvoltarea comunitatii (LET'S DO IT ROMANIA, 2016).
Dezvoltarea durabila este una dintre problemele complexe ale sistemelor de aporturi si rezultate ecologice, sociale si economice interconectate. Relatia dinamica dintre aceste componente ale sistemului poate actiona ca o bariera pentru luarea de decizii mai bune, pentru solutii mai durabile. Acest lucru este posibil daca factorii de decizie ar lucra mai mult la gasirea de solutii pentru reducerea actualelor probleme, decat la a intelege aceste complexitati (Huetal; Panneton, 2007).
Conceptul de sustenabilitate a fost abordat intr-un mod mai concret atunci cand efectele neplacute si-au facut aparitia, de exemplu: resursele naturale devin insuficiente, climatul se schimba iar mediul se deterioreaza mai repede decat ar fi normal. Avand in vedere semnalele de alerta pe care ni le arata mediul inconjurator, social si economic, omenirea trebuie sa inteleaga faptul ca daca se continua consumul exagerat, fara masura si, fara a tine cont de efectele asupra planetei, omenirea va ajunge sa se autodistruga (Weick, 2016).
In general, scopul oricarei companii urmareste obtinerea de profit. Totusi, se poate observa ca noile strategii, atat ale firmelor private, cat si ale institutiilor publice, integreaza concepte legate de dezvoltarea activitatii intr-un mod echilibrat si de lunga durata, dorindu-se, in final, atingerea conceptului de sustenabilitate. Pe termen lung sustenabilitatea poate fi eficienta si poate ajuta la maximizarea profitului prin reducerea costurilor cu ajutorul reutilizarii si reciclarii. Utilizarea resurselor intr-un mod corespunzator incurajeaza procesul de productie si astfel nu se va dezechilibra bunastarea mediului inconjurator (Barbieri, 1997). In procesul de sustenabilitate, joaca un rol foarte important trei factori: planeta, populatia si profitul. Daca rolul protejarii planetei si cel al populatiei sunt mai usor de dedus, profitul reprezinta castigurile companiei/insitutiei respective de pe urma actiunilor sau produsului prezentat. Profitul ar putea creste odata cu utilizarea resurselor intr-un mod responsabil. Se pot alege materii prime care nu au impact negativ asupra mediului si se pot desfasura strategii de colectare si reutilizare a resurselor. Astfel va avea loc o maximizare a profitului si o scadere considerabila a costurilor (EFdeN, 2015).


Fisiere în arhivă (1):

  • Sustenabilitate in sectorul carnii.docx

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

1. M. Herrero1, P. K. Thornton1, A. M. Notenbaert, S. Wood, S. Msangi, H. A. Freeman, D. Bossio, J. Dixon, M. Peters, J. van de Steeg1, J. Lynam, P. Parthasarathy Rao, S. Macmillan, B. Gerard, J. McDermott, C. Sere, M. Rosegrant: Revista Science/Volumul 346 Smart Investments in Sustainable Food Production; Spania (2010)
2. Stanciu, S., Rizea, R.D. si Ilie A. G.; Competitivieness of Romanian Meat Processing Industry; Volumul 17/ Articolul nr. 9 Universitatea Dunarea de jos; Galati, Romania (2015) 
3. Paul Finglas, Revista Trends in Food Science & Technology/Volumul 88/paginile 508-512 Meat alternatives: an integrative comparison (2019)
4. Gennaro, B.C.; Forleo M.B: Revista Agricultural and Food Economics/Volumul 7/Articolul 17: Sustainability perspectives in agricultural economics research and policy agenda (2019) disponibil la https://link.springer.com/article/10.1186/s40100-019-0134-8, accesat la data de 23.11.2019
5. Katherine Hughes; Revista Consumer Studies & Home Economics/Volumul 3/paginile 277-282 (1977-1995)
6. Hanss, D.Email Author, Bohm, G.; Faculty of Psychology, University of Bergen, Bergen Sustainability seen from the perspective of consumers (2012) disponibil la https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1470-6431.2011.01045.x, accesat la data de 12.12.2019
7. Victor Danciu; Economie teoretica si aplicata/Volumul 20/Nr.5/paginile 28-36 Editura Economica; Bucuresti (2013)
8. Paola Mancini; Andrea Marchini; Mariarosaria Simeone; British Food Jurnal/Volumul 118/Nr. 9 Meat consumption and higher prices: Discrete determinants affecting meat reduction or avoidance amidst retail price volatility (2016)
9. Janet Eastwood, P.; British Food Jurnal/Volumul 97/Nr. 9 Farm animal welfare, Europe and the meat manufacturer (1995) 
10. Constantin Banu; Tratat de industrie alimentara/paginile 89-94; Editura Asab; Bucuresti (2009)
11. Ioan Baisan; Curs: Operatii si tehnologii in industria alimentara; (2015)
12. Notarnicola, Bruno; Journal of Cleaner Production/Volumul 28/paginile 1-8 Progress in working towards a more sustainable agri-food industry (2012)
13. Barling D, Lang T and Rayner G; European food systems in a changing world; Editura EarthScan; New York (2009)
14. S. Barrientos; C Dolan; Ethical sourcing in the global food system; Articolul: Challenges and opportunities Editura EarthScan; New York (2006)
15. Hooks, T., Macken-Walsh, A., McCarthy, O., Power, C.:; The impact of a values-based supply chain on farm-level viability; Department of Food Business and Development, University College Cork, Cork, Ireland (2017) disponibil la https://www.mdpi.com/2071-1050/9/2/267, accesat la data de 16.05.2020


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 8€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!