Taina Marturisirii si Persoana Preotului Duhovnic in Viata Bisericii si a Credinciosilor Ei

Cuprins licenta Cum descarc?

PAGINA
CUPRINS 3
PREFATA 4
INTRODUCERE 9
O PRIVIRE ISTORICA ASUPRA TAINEI MARTURISIRII IN MARTURIILE BIBLICE, PATRISTICE SI LITURGICE 13
Notiunea, sensul si acceptiunea cuvantului "pocainta" 21 Pocainta la Sfantul Ioan Gura de Aur 25
Taina Marturisirii la Sf. Simeon Noul Teolog 27 Taina Marturisirii la Sfantul Simeon al Tesalonicului 34
REALITATEA CADERII SI A PACATULUI 36 
Necesitatea marturisirii pacatelor 42
LOCUL SFINTEI TAINE A MARTURISIRII IN CADRUL 47
CELORLALTE SFINTE TAINE
ETAPELE MARTURISIRII 57
Rugaciunea sacramentala 57
Marturisirea propriu-zisa 58 Dezlegarea pacatelor 63 Canonul sau epitimia - ,,pedeapsa sau medicament"? 65
SUBLIMITATEA SLUJIRII PREOTESTI SI 
DEMNITATEA PASTORULUI DE SUFLETE 72
DATORIILE PARINTELUI DUHOVNICESC 79
Sa se roage pentru fiii sai duhovnicesti 79
Sa poarte o parte din povara fiilor duhovnicesti 82
Sa-si iubeasca fiii duhovnicesti 85
CONCLUZII 88
BIBLIOGRAFIE 90
CURRICULUM VITAE 97 DECLARATIE 98 
PREFATA


Extras din licenta Cum descarc?

Taina Sfintei Spovedanii joaca un rol central in viata si in spiritualitatea ortodoxa. Este taina prin care se restabileste legatura crestinului cu Dumnezeu, intrerupta prin pacat. Prin ea se reinnoieste si se spala haina luminoasa a Botezului, intinata si murdarita prin praful si noroiul pacatelor. Viata crestinului nu se poate concepe fara spovedanie, daca avem in vedere ca toti pacatuim, conform celor spuse de Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan: ,,Daca zicem ca pacat nu avem, ne amagim pe noi insine si adevarul nu este intru noi. Daca marturisim pacatele noastre, el este credincios si drept ca sa ne ierte pacatele si sa ne curateasca pe noi de toata nedreptatea" (I Ioan 1, 9-10). 
In activitatea pastoral-misionara a preotului, Taina Spovedaniei este una din lucrarile sale cele mai importante, cele mai practicate si solicitate de catre credinciosi, si cu efectele cele mai benefice pentru progresul spiritual al pastoritilor. De aceea, putem spune ca Sfanta Spovedanie nu este numai o lucrare sau una din cele sapte Sfinte taine ale Bisericii, ci mai ales, este un mijloc si cale de pastoratie individuala prin care preotul duhovnic poate sa modeleze si sa transforme sufletul penitentului.. in Taina Spovedaniei, duhovnicul, care cunoaste toate aspectele din viata credinciosilor sai, are posibilitatea sa intervina cu sfatul, cu indemnul si cu remediul cel mai potrivit pentru vindecarea ranilor lasate de pacate, pentru a opri inclinatiile pacatoase si pentru a crea deprinderi virtuoase. Nici o alta lucrare sfanta si nici o alta ocazie pastorala nu-i ofera preotului o sansa asa de mare pentru a schimba in bine si a indruma viata credinciosilor sau pastoritilor sai. Uneori nici nu banuim ce mijloc extraordinar avem la dispozitie si ce influenta considerabila poate avea Spovedania in redresarea morala a credinciosilor. De aceea, aceasta posibilitate de a schimba viata credinciosilor are scopuri inalte si morale si nu trebuie neglijata sau ratata niciodata.
Avand in vedere aceasta realitate din activitatea pastoral - misionara a preotului, am gasit de cuviinta sa tratam intr-o lucrare de licenta Taina Sfintei Marturisiri atat sub aspect liturgic, cat si pastoral. 
Lucrarea de fata cuprinde 92 pagini dactilografiate in care sunt incluse notele si bibliografia generala.
Teza este structurata dupa urmatorul plan: prefata, o introducere, sase capitole si cu doisprezece subcapitole, concluzii si bibliografie generala. 
In primul capitol - O privire istorica asupra Tainei Marturisirii in marturiile biblice, patristice si liturgice - sunt prezentate temeiurile veterotestamentare si noutestamentare despre existenta marturisirii si, respectiv instituirea ei de catre Mantuitorul Hristos, fiind prezentate de altfel, numeroase exemple de pocainta din toata Sfanta Scriptura.
Dintre marturiile patristice ale primelor veacuri crestine sunt mentionate Epistola lui Barnaba, scrieri ale Sfantului Ciprian si Origen, Didascalia Apostolilor, opere ale Sfantului Vasile cel Mare, dar si cuvinte duhovnicesti ale unor parinti filocalici. Subapitolul urmator l-am consacrat explicarii notiunii si cuvantului ,,pocainta", care este unul de origine slava si exprima caracterul de durere pricinuita de rana pacatului, de parere de rau pentru caderea in acesta. In exprimarea latina, pocainta vine de la ,,penitenta" indicand aspectul de frica si de teama, datorat constiintei vinovatiei ce apasa sufletul. Echivalentul grecesc - ,,metanoia" arata insa, schimbarea radicala produsa in firea umana, intoarcerea integrala a omului de pe drumul pacatelor, pe calea virtutilor crestine. 
Subcapitole speciale am consacrat prezentarii invataturii despre pocainta a Sfantului Ioan Gura de Aur, Sfantul Simeon Noul Teolog si a Sfantului Simeon al Tesalonicului.
In capitolul urmator, intitulat: Realitatea caderii si a pacatului se face o prezentare biblica si patristica, dar cu profunde accente liturgice si spirituale, a experientei dramatice a pacatului, incepand de la protoparintii nostri Adam si Eva si pana in zilele de azi, prezentand Sfanta Taina a Marturisirii ca mijlocul prin excelenta de redobandire a pacii sufletesti.
In subcapitolul Necesitatea marturisirii pacatelor, am aratat ca pacatul introduce in firea omului fenomenul de dezordine, dezmembreaza unitatea facultatilor sufletesti, ducand omul la limita de jos a decaderii umane. El il departeaza pe om de comuniunea cu Dumnezeu si-l izoleaza, inchizandu-l intr-o stare de egoism si singuratate. Dar prin marturisire si cainta, omul poate realiza depasirea starii de inchidere in sine, redobandind comuniunea cu semenii si cu Dumnezeu.


Fisiere in arhiva (3):

  • Taina Marturisirii si Persoana Preotului Duhovnic in Viata Bisericii si a Credinciosilor Ei
    • COPERTA.doc
    • PRIMA PAGINA.doc
    • Taina Marturisirii si Persoana Preotului Duhovnic in Viata Bisericii si a Credinciosilor Ei.DOC

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!