Talharia

Cuprins licenta Cum descarc?

Capitolul I
CONSIDERATII GENERALE PRIVIND TALHARIA
Sectiunea I
LOCUL TALHARIEI IN STRUCTURA INFRACTIUNILOR CONTRA PATRIMONIULUI 1
1. Cadrul juridic al infractiunilor contra patrimoniului 1
2. Patrimoniul - obiect al ocrotirii penale 5
- A. Notiunea de patrimoniu 6
- B. Formele patrimoniului 8
Sectiunea II
PRECEDENTE LEGISLATIVE 11
1. Talharia in Codul Penal de la 1864 11
2. Talharia in Codul Penal de la 1936 11
3. Talharia in Codul Penal de la 1968 13
4. Talharia prevazuta in Codul Penal actual (Legea 140/1996) 15
Capitolul II
CONTINUTUL LEGAL AL TALHARIEI
Sectiunea I
NOTIUNE, CARACTERIZARE SI CONDITII PREEXISTENTE ALE TALHARIEI 20
1. Notiune si caracterizare 20
2. Conditii preexistente 23
- A. Obiectul infractiunii de talharie 23
- a. Obiectul juridic generic 23
- b. Obiectul juridic special 23 
- c. Obiectul material 25
- B. Subiectii infractiunii de talharie 27
Sectiunea II
CONTINUTUL CONSTITUTIV AL TALHARIEI 36
1. Latura obiectiva 36
- a. Elementul material 36
- b. Urmarea imediata 50
- c. Raportul de cauzalitate 50
2. Latura subiectiva 53
Sectiunea III
FORME, MODALITATI, SANCTIUNI 57
1. Forme 57
- a. Tentativa de talharie 57
- b. Consumarea infractiunii de talharie 60
- c. Epuizarea infractiunii de talharie 62
2. Modalitati 62
3. Sanctiuni 72
Capitolul III
ASPECTE PROCESUALE SI CRIMINOLOGICE
Sectiunea I
ASPECTE PROCESUALE 73
1. Aspecte procesuale privitoare la competenta 73
2. Competenta organului de urmarire penala 73
3. Competenta instantei de judecata 74
4. Aspecte procesuale privind compunerea instantei 76
Sectiunea II
ASPECTE CRIMINOLOGICE 76
Capitolul IV
CONCLUZII 80


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I
CONSIDERATII GENERALE PRIVIND 
TALHARIA
Sectiunea I
LOCUL TALHARIEI IN STRUCTURA
INFRACTIUNILOR CONTRA PATRIMONIULUI
1. Cadrul juridic al infractiunilor contra patrimoniului
Omul reprezinta suprema creatie a lumii, care prin spiritul sau neobosit, vrea sa atinga perfectiunea. In urmarirea acestui tel, omul de cele mai multe ori isi domina inpulsurile sale inferioare. 
Infractiunile contra patrimoniului sunt acele infractiuni care au ca obiect juridic relatii sociale de ordin patrimonial. Desfasurarea normala a relatiilor sociale de ordin patrimonial, oricare ar fi acestea, constituie o conditie de existenta a societatii, de aceea faptele prin care se vatama ori se pun in pericol aceste relatii sunt fapte socialmente periculoase, impotriva carora este necesara actiunea represiva.
Analiza fenomenului infractional pe linia faptelor cu violenta arata ca acest gen se mentine la un nivel ridicat. Din studiul situatiei operative rezulta ca in ultimul timp au intervenit elemente de noutate, fapt ce obliga pe oamenii legii sa-si perfectioneze continuu stilul si metodele de munca, pentru sporirea activitati de prevenire a genului de infractiuni cu violenta respectiv talharii si a autorilor lor.
Legea penala apara, in general, toate relatiile de ordin patrimonial, incriminand si sanctionand faptele indreptate impotriva acestora, prevazand un regim sanctionator sever. 
Dreptul penal, ramura a sistemului de drept, prin partea sa speciala, reglementeaza lupta impotriva infractionalitatii chiar prin stabilirea acestor fapte, precum si a sanctiunilor ce se aplica celor ce le savarsesc. Intr-o alta formulare putem spune despre partea speciala a dreptului penal ca detine in totalitatea sa normele penale in care sunt stabilite faptele de pericol social ce constituie infractiuni, precum si sanctiunile ce se aplica celor ce le savirsesc, evidentiindu-se in acest fel si rolul activ al partii speciale a dreptului penal.
Relatiile sociale de ordin patrimonial constituie unul dintre domeniile importante ale structurii societatii, fiind reflexul nemijlocit al relatiilor de productie, reliefand caracterul determinant al relatiilor economice in procesul complex al evolutiei oricarui tip de orinduire sociala. Dreptul penal va interveni astfel pentru a asigura buna desfasurare a relatiilor patrimoniale dintre oameni, astfel incat sa fie in deplin acord cu obiectivele pe care actuala etapa de dezvoltare a societatii, la un moment dat, si le propune.
Desi patrimoniul reprezinta totalitatea drepturilor si obligatiilor care au valoare economica, apartinand unei persoane, in materia infractiunilor, prin aceasta se intelege in principal bunurile in materialitatea lor, la care se refera drepturile si care permit titularului de patrimoniu sa-si duca la indeplinire obligatiile cu caracter economic.
Toate aceste infractiuni constau in diferite atingeri aduse patrimoniului unei persoane si anume in diferite schimbari ale situatiei ori stari de fapt a bunurilor produse prin sustragerea, insusirea, distrugerea, risipirea sau impiedicarea folosirii lor. 
Ele impiedica realizarea drepturilor subiective care au ca obiect bunurile a caror situatie de fapt a fost schimbata si, prin savarsirea lor, tulbura, impiedica sau chiar zadarnicesc desfasurarea 
normala a relatiilor de ordin patrimonial. De aici, rezulta si necesitatea ocrotirii penale a patrimoniului.
Dupa 22 decembrie 1989, s-au produs mutatii substantiale pe toate planurile vietii romanesti in procesul complex de trecere la o economie de piata. Puterea legislativa si cea executiva, pentru realizarea in fapt a reformei economice, a asigurarii libertatilor cetatenesti, au procedat la elaborarea unor acte normative care sa reglementeze unele relatii ce s-au statornicit in Romania post-revolutionara.
In legea penala s-au facut interventii in sensul ca au fost abrogate o serie de norme, care veneau in contradictie cu respectarea unor drepturi cetatenesti, fiind prevazute astfel noi dispozitii cu caracter penal. Totodata unele legi extra penale adoptate dupa decembrie 1989, au dus la reconsiderarea unor concepte folosite de legiuitor in materie penala, ceea ce determina o noua reflectare asupra acestora.
Noile legi care au fost elaborate de puterea legislativa constituita democratic prin alegerile de la 20 mai 1990 au dus la modificarea formelor de proprietate pe care le-au avut in vedere legiuitorul de la 1969. De aceea, la aplicarea prevederilor din titlul al III-lea al partii speciale a Codului Penal trebuie sa tinem cont de aceste realitati si cand vorbim despre infractiunea de talharie.
In incriminarea atingerilor aduse patrimoniului, legea tine seama de caracterul ilicit al actiunilor faptuitorului, iar nu de pozitia juridica a victimei, scopul incriminarii fiind apararea situatiilor, de fapt ale bunurilor in sfera patrimoniala.
Toate infractiunile contra patrimoniului cuprind in structura lor o situatie preexistenta pe care se grefeaza comiterea faptei. Aceasta consta intr-o anumita situatie de fapt in care se gaseste bunul, situatie care este modificata prin comiterea infractiunii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Talharia.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!