Tara Romaneasca in Vremea lui Vlad Calugarul

Cuprins licenta Cum descarc?

Lista abrevierilor 1
I. Introducere 2
II. Un descendent al Basarabilor - Vlad Calugarul 5
1. Familia Domnului 5
2. Ocuparea tronului 9
3. Raporturile cu vecinii 15
III. Programul politic si religios al lui Vlad Calugarul 23
1. Ierarhia politica 23
2. Preocupari spirituale 34
IV. Situatia economica in Tara Romaneasca in sec. XV 40
V. Organizarea administrativa, judecatoreasca si militara 58
VI. Concluzii. 67
VII. Anexe - Documente emise de Vlad Calugarul 70
Bibliografie. 85


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Tara Romaneasca a secolului al-XV-lea se inscrie, prin alcatuirile ei economice, sociale, politice, prin creatia de arta in realitatile definitorii ale civilizatiei europene medievale. Marturiile, cate ne-au ramas, ne ingaduie totusi sa reconstituim ce a fost definitoriu in diferitele sectoare de viata.
Este ceea ce am urmarit prin consultarea prealabila a izvoarelor istorice si colectiilor de documente, surse esentiale de informatii pentru continutul lucrarii.
Am ales acest subiect din dorinta de a studia si analiza evolutia Tarii Romanesti in timpul domniei relativ lungi a lui Vlad Calugarul, care a reusit sa ofere tarii sale, la sfarsitul secolului al-XV-lea, linistea si bunastarea in aceea epoca framantata de razboaie si frecvente schimbari de domnie.
Izvoarele documentare si narative si istoriografia problemelor ce ne-au preocupat le-am intrebuintat in lucrarea noastra, pe care am structurat-o in patru capitole, fiecare tratand probleme ce constituie coordonate fundamentale care trebuiesc urmarite in studierea organizarii si evolutiei Tarii Romanesti.
In primul capitol ne-am referit la familia domnitorului si la modul in care acesta a ocupat tronul, precum si la relatiile Tarii Romanesti cu vecinii din acea perioada: Transilvania, Tara Moldovei si Imperiul Otoman.
In acest prim capitol am folosit o serie de lucrari cum ar fi: ,,Istoria lui Stefan cel Mare, povestita neamului romanesc", a lui Nicolae Iorga sau lucrarea lui A.D.Xenopol ,,Istoria Romanilor din Dacia Traiana de la intemeierea tarilor romane pana la moartea lui Petru Rares - 1546".
Din categoria izvoarelor istorice, seria B.Tara Romaneasca a colectiei ,,Documente Romaniae Historica" si anume volumele I-II, si seria B.Tara Romaneasca a colectiei de Documente privind istoria romanilor" constituie o sursa esentiala.
Numeroase date si informatii despre perioada ce ne preocupa ne ofera lucrarea ,,Documente privind relatia Tarilor Romane cu Brasovul si Tara Ungureasca in secolele XIV-XVI" , publicata de Ion Bogdan. Am mai folosit o serie de lucrari precum cea a lui Grigore Ureche ,,Letopisetul Tarii Moldovei" sau cea a lui Stefan Stefanescu intitulata ,,Tara Romaneasca de la Basarab I intemeietorul pana la Mihai Viteazu".
In cel de-al doilea capitol este prezentat tot programul politic si religios al domnitorului care lipsit de spirit aventurier nu si-a antrenat tara in lupte istovitoare iar atunci cand intra in lupta o facea fortat de imprejurari.
Lucrarile pe care le-am studiat sunt de mare insemnatate, cum ar fi: ,,Ajutoarele romanesti la manastirile din Sfantul Munte Athos" a lui Teodor Bodogae sau cea a lui Alexandru Lepadatu care se numeste ,,Vlad - Voda Calugarul", precum si cea a lui Ion Bogdan intitulata ,,Originea voievodatului la romani" in Opere alese.
In cel de-al - III-lea capitol, Situatia economica a Tarii Romanesti la sfarsitul secolului al-XV-lea, am folosit lucrarea lui Radu Manolescu ,,Unitate si continuitate in istoria poporului roman" sau lucrarile lui Constantin C.Giurescu ,,Tara Romaneasca in sec. XIV-XV" precum si lucrarea ,,Istoria Romanilor".
La cunoasterea modului de organizare a Tarii Romanesti, din punct de vedere administrativ, judecatoresc si militar am folosit o serie de lucrari de referinta in cel de-al-IV-lea capitol, ce oglindesc aspecte din timpul domniei lui Vlad Calugarul si a secolului XV in genere, dintre care amintesc lucrarea lui Valentin Al.Georgescu ,,Preemtiunea in istorie a dreptului romanesc" sau lucrarea intitulata ,,Viata feudala in Tara Romaneasca si Moldova (secolele XIV-XVII)" a trioului V.Costachel, P.Panaitescu si A.Cazacu.
Foarte importante pentru studierea mestesugurilor si a comertului in aceea perioada, au fost lucrarile ,,Mestesugurile din Tara Romaneasca si Moldova" a lui Stefan Olteanu si Constantin Serban si ,,Comertul Tarii Romanesti si Moldovei cu Brasovul (secolele XIV-XVI)" a lui Radu Manolescu.
La aceasta lucrare am adaugat cateva randuri adunate intr-un capitol: CONCLUZII, in care am aratat ca acest domn preocupat de cele sfinte s-a ocupat mai putin de razboaie, reusind in timpul domniei sale sa nu implice Tara Romaneasca in dispute, decat atunci cand era silit de imprejurari.
In cadrul anexelor am scris cateva documente in care am aratat actele emise de el in timpul domniei sale.
Daca lucrarile generale ce trateaza aceasta perioada sunt multiple (si ele vor fi mentionate la bibliografie), despre acest domn muntean propriu-zis, s-a preocupat Alexandru Lepadatu care i-a dedicat o monografie istorica intitulata ,,Vlad - Voda Calugarul 1482-1495"; destul de consistenta in informatii, aceasta lucrare analizeaza mai multe chestiuni de politica externa, de cultura si amanunte despre familia lui Vlad-Calugarul.
Pe baza documentelor ce ni s-au pastrat de la domnul muntean am incercat creionarea acestor realitati.
Astfel structurata neepuizand nici materialul documentar si nici problematica, lucrarea de fata se vrea a fi un inceput si o incercare de reconstituire a unei parti de istorie.
Lipsa unor lucrari de specialitate din inventarul bibliotecii municipale din orasul Giurgiu, mi-a ingreunat cercetarea, dar la sugestia domnului profesor coordonator Mihail Andreescu (caruia tin sa-i multumesc pentru sprijinul si ajutorul acordat), am consultat materialul necesar lucrarii la sala de lectura a bibliotecii Facultatii de Istorie. Tin sa multumesc tutror celor care m-au ajutat la selectarea acestei lucrari.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tara Romaneasca in Vremea lui Vlad Calugarul.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!