Tarile de Jos

Cuprins licenta Cum descarc?

Lista de abrevieri 2
Introducere 3
1. Cadru general 6
1.1. Tarile de Jos inainte de revolutie . 6
1.2. Cauzele revolutiei si fortele sociale participante 12
1.3. Filip al II-lea 18
1.4. Wilhelm de Orania 21
2. Principalele evenimente 23
2.1. Inceputul miscarii de revolta din 1566-1573 23
2.2. Alba si anul 1572 28
2.3. Orania si miscarea de revolta din 1577-1584 36
2.4. Miscarea de revolta din 1584-1609. 44
2.5. Provinciile Unite intre 1609-1650. 48
2.6. Razboiul cu Spania 1621-1648. 53
3. Sfarsitul Razboiului de optzeci de ani 59
3.1. Efecte si schimbari . 59
Concluzii 65
Bibliografie 68
Anexe 70


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Lucrarea de fata cuprinde evenimentele ce au avut loc in Tarile de Jos in perioada 1568 - 1648. Tarile de Jos au fost cuprinse de o serie de revolte, provocate de nemultumirile care incepuse sa se pronunte, din ce in ce mai mult, in Tarile de Jos, impotriva stapanirii habsburgice. Intr-o societate dependenta de comert, libertatea si toleranta erau considerate esentiale. Aceste manifestari au luat un caracrer religios in momentul in care regele Carol al V-lea iar mai apoi fiul sau Filip al II-lea, au considerat ca este de datoria lor sa actioneze impotriva protestantilor pe care ii considerau eretici. 
Aceasta lucrare are o sarcina foarte delicata si anume aceea de a pune in lumina noilor cercetari, evenimentele ce s-au desfasurat in cele saptesprezece provincii ale Tarilor de Jos, in perioada Razboiului de Opzeci de ani. 
Fiind una dintre cele mai infloritoare perioade ale Tarilor de Jos, revoltele de la jumatatea secolului al VI-lea, apartin celui mai studiat subiect din istoria acestor provincii. De-a lungul secolelor, acest subiect a continuat sa fascineze atat istoricii cat si teologii, juristii si dramaturgii de pretutindeni din lume, acestea fiind nu doar evenimente interne, ci evenimente ce s-au petrecut la nivel international, marcand istoria Europei. Pana acum, cercetarile istorice ale acestor evenimente sunt reprezentate in munca monumentala a istoricilor britanici si americani precum : Geoffrey Parker, Graham Darby, Pieter Geyl si Pieter Limm. Acestia au iesit in evidenta pentru atentia ce au atras-o prin lucrarile lor asupra revoltelor olandeze. 
Cele mai importante volume ce vor servi la intocmirea acestei lucrari sunt Arhivele in limba olandeza ce apartin bibliotecii din Leiden si anume volumul lui N. C. Kist si H.J. Roilaards, Archief voor Kerkelijke Geschiedenis Inzonderheid van Nederland (conform traducerii noastre Arhiva de Istorie particulara bisericeasca din Tarile de Jos) publicata la Leiden in anul 1829 si volumul apartinand lui . J. Dodt van Flensburg, Archief voor Kerkelijke en wereldlijke Geschiedenissen (conform traducerii noastre Arhiva pentru istorii religioase si laice) publicata la Utrecht in anul 1838. Ambele volume cuprind informatii pretioase referitoare la Reforma, inchizitie si miscarea iconoclasta ce au zdruncinat cele saptesprezece provincii olandeze. Din aceste arhive reiese faptul ca religia a avut un rol esential in felul in care revoltele au luat amploare. 
Atat lucrarea istoricului britanic Thomas Colley Grtian, The History of the Netherlands publicata in 1830, cat si lucrarea istoricului olandez K. Th. Wenzelburger, Geschichte der Niederlsnde, Vol. II publicata in anul 1886, ne permit vizualizarea evenimentelor in toata splendoarea lor. Aceste doua lucrari fascinand publicul prin relatarea clara si cronologica a evenimentelor.
De mentionat sunt si alte titluri, apartinand istoricilor olandezi Cf. Joke Spaans, Haarlem na de Reformatie. Stedelijke cultuur en kerkelijk leven 1577-1620 (Haarlem dupa Reforma. Cultura urbana si Viata Bisericii 1577-1620) si L.J. Rogier, Geschiedenis van het katholicisme in Noord-Nederland in de 16e en 17e eeuw (Istoria Catolicismului in Olanda de Nord in secolele XVI si XVII) si ale istoricilor britanici Pieter Geyl, The Revolt of the Netherlands, Geoffrey Parker, The Dutch Revolt si Graham Darby, Origins and development of the Dutch Revolt. Aceste lucrari speciale sunt mult mai accesibile cititorului si cuprind o serie de relatari detaliate ale evenimentelor, in acest fel atragand atentia istoricilor din lumea intreaga.
In Romania, singurul care a tratat problematica revoltelor olandeze a fost Camil Muresan, prin lucrarea Focul ocrotit de ape publicata in anul 1960 la Bucuresti. Aceasta lucrare, avand insa numai 176 de pagini, nu reprezinta piatra de temelie a cercetarilor istorice asupra revoltelor.
In aceasta lucrare mi-am propus sa pun in evidenta importanta evenimentelor din Tarile de Jos ce au avut un impact monumental in ceea ce priveste istoria Europei medievale. Fiind un eveniment ce a luat mari proportii dea lungul celor optzeci de ani de revolte, acesta s-a extins pe plan international, implicand forte exterioare cum ar fi Anglia si Franta. 
Pe plan intern, au avut loc o serie de batalii clasice, in care in principal au luptat mercenari, dupa cum se obisnuia in acele timpuri. Desi succesele de ambele parti erau limitate, costurile in schimb erau foarte mari. Pe masura ce revolta si represiunea ei erau centrate in mare masura pe chestiuni de libertate religioasa si taxe, conflictul nu a implicat doar soldati, ci si civili din toate nivelurile societatii. Acesta poate fi un motiv pentru hotararile si urmatoarele succese ale rebelilor olandezi in apararea oraselor. 
Politic, apare o situatie unica in Tarile de Jos, unde un organism republican (Statele Generale) conducea, dar exista si o functie nobila cea de stadthoulder care era detinuta de Casa de Orania. Aceasta separare a puterilor a preintampinat lupte pe scara mare intre nobili si civili, asa cum s-a intamplat de pilda in Razboiul Civil Englez.
Au fost foarte putine batalii clasice in care armatele s-au intalnit pe campul de lupta. Majoritatea bataliilor au fost asedii, dupa tipicul vremii, rezultand prelungirea si folosirea excesiva a fortelor militare disponibile. Olandezii au fortificat majoritatea oraselor lor, chiar si orasele mici in conformitate cu vederile moderne ale vremii. Uneori aceste asedii au fost respinse cand inamicul ameninta sa atace armata care desfasura asediul.
Revolta olandeza impotriva regelui lor legal, cel mai evident ilustrata prin juramantul de abjurare (1581), a implicat faptul ca regele poate fi eliminat de populatie daca exista o intelegere ca acesta nu isi indeplineste responsabilitatile date de Dumnezeu si astfel pune in chestiune conceptul de drept divin al regilor. Acest lucru a condus in cele din urma la nasterea Republicii Olandeze. Acceptarea unei tari fara monarhie de catre alte puteri europene in 1648 s-a generalizat de-a lungul Europei, alimentand rezistenta impotriva puterii divine a regilor. Astfel rebeliunea olandeza poate fi vazuta ca precursoare a Razboiului civil englez(1642-1651) si a Revolutiei franceze (1789-1799), unde monarhii cu putere fundamentata pe dreptul lor divin au fost inlaturati. Ca urmare, revolta olandeza a fost precursoarea liberalismului in guvernarile moderne.
1. Cadru general
1.1. Tarile de Jos inainte de revolutie
Tarile de Jos, se refera la tarile, ducatele si principatele de-a lungul raului Rin pana la coasta Marii Nordice si corespund in mare parte Olandei Belgiei, Luxemburgului si o mica parte a nordului Frantei de astazi (Artois). Este mai mult un termen geografic decat unul politic avand in vedere faptul ca pana in 1548 aceste regiuni nu au format o unitate politica, ci mai degraba una culturala si etnica . Aceste regiuni s-au format in urma unor serii de cuceriri, mosteniri si casatorii cum vom vedea in continuare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tarile de Jos.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!