Tehnici de Modulatie PWM cu Unde Modulatoare Partial Constante

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 2
Capitolul 1 : Notiuni de baza a tehnicii de modulatie PWM 4
1.1. Generalitati. 4
1.2. Principiul modulatiei M.I.D. cu esantionare analogica (naturala) 6
1.3. Modulatia impulsurilor in durata cu esantionare uniforma. 8
1.4. Spectrul armonic a modulatiei M.I.D cu esantionare naturala si uniforme. 10
1.5. Modulatoarele PWM trifazate 12
1.5.1. Caracteristica PWM cu esantionare uniforma in transformata-?? . 14
1.5.2 Vectorii de tensiune de la iesirea convertorului. 15
1.6. Modulatia impulsurilor in durata optimizata 17
1.7. Concluzie 22
Capitolul 2 - Modulatia vectorului spatial 23
2.1. Prezentarea modulatiei vectorului spatial 23
2.1.1. Principiu 23
2.1.2. Criterii de optimizare 26
2.1.3. Reguli de generare 26
2.1.4. Secventele de comutare a starilor 27
2.1.5. Duratele starilor 30
2.1.6. Variantele SVM 31
2.1.7. Regimul de supramodulatie 32
2.2. Echivalenta intre modulatia SVM si modulatia PWM cu esantionare uniforma 32
2.2.1. Echivalenta principiilor 33
2.2.2. Echivalenta formelor de unda generate 34
2.2.3. Echivalenta implementarilor 35
2.3 Concluzii 36
Capitolul 3 : Tehnica de optimizare PWM cu unda modulatoare partial constanta 37
2.1. Strategia tipica de generare MID 37
2.2. PWM cu unda modulatoare partial constanta pentru ma=1 40
2.3. PWM cu unda modulatoare partial constanta pentru ma<1 41
2.4. PWM cu unda modulatoare partial constanta pentru ma>1 47
2.5. Rezultatele simularilor 49
2.6. Concluzii 51
Referinte bibliografice 52


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Tehnica de Modulatie a Impulsurilor in Durata(MID) folosita in convertoarele de putere a fost propusa si examinata de diferiti cercetatori de-a lungul ultimilor decenii. Multe metode de modulare PWM(Pulse Width Modulation) s-au dezvoltat pentru a atinge urmatorul scopuri: 
o largirea latimii benzii liniare de modulatie ; 
o micsorarea pierderilor la comutarea dispozitivelor de putere ;
o minimizarea distorsionarii armonicelor totale din spectrul comutarii formei de unda;
o minimizarea timpului de calcul si implementarea usoara.
O lunga perioada metodele PWM s-a folosit pe larg in electronica de putere. La momentul actual tehnicile de comanda PWM ofera posibilitatea reglarii in invertor atat a tensiunii, cat si a frecventei tensiunii de iesire. Dezvoltarea tehnicii de calcul si a circuitelor specializate pentru calculul matricial a dus la abandonarea tehnicilor de modulare analogice in favoarea celor digitale. Cel mai des este folosita folosita modulatia PWM sinusoidala. Injectarea unor armonici in semnalul sinusoidal pentru invertorul trifazat a determinat folosirii modulatiei PWM cu unda nesinusoidala. In comparatie cu semnalul sinusoidal trifazat PWM, cel nesinusoidal trifazat PWM poate mari banda liniara de modulatie pentru tensiunea de linie.
Cu dezvoltarea microprocesoarelor , modulatia vectorului spatial a devenit una din multele metode de modulatie PWM pentru convertoarele trifazate. Teoria vectorului spatial se foloseste pentru determinarea ciclului de comutare a tranzistoarelor. Aceasta se implementeaza digital relativ simplu pentru modulatoarele PWM. Posibilitatea implementarii digitale usoare si banda de modulatie liniara larga pentru tensiunea de iesire sunt trasaturile principale a modulatie vectorului spatial.
Astazi, convertoarele bazate pe modulatia impulsurilor in durata sunt utilizate pe larg in aplicatiile industriale, asa ca motoarele cu viteza(frecventa) variabila si sursele de alimentare neintrerupte(uninterruptible power supplies-UPS). Cu invertoarele comandate pe principiul M.I.D. se obtin forme de unda calitativ mai bune, care nu mai trebuie filtrate , sau sunt mult mai usor de filtrat. Realizarea lor a fost posibila odata cu dezvoltarea dispozitivelor semiconductoare de putere care permit comutatia cu frecventa ridicata a unor tensiuni si curenti de valoare mare. Datorita schimbarilor tehnologice in electronica de putere, convertoarele au devenit mai ieftine, acesta este avantajul utilizarii puterii electrice incepand cu in echipamentele de putere de performanta ridicata pana la consumatorii de mica putere. 
Invertoarele cu modularea impulsurilor in durata (MID) sunt folosite pe scara larga in aplicatiile ce au ca scop comanda motoarelor de curent alternativ si in mai mica masura in alte aplicatii cum ar fi cazul redresoarelor din convertoarele de putere.
Numeroasele strategii de comutare in cazul modularii impulsurilor in durata aleg unghiul de conductie, in timp real, pentru a obtine tensiunea sinusoidala dorita pentru comanda motorului, cu reducerea substantiala a amplitudinilor armonicilor inferioare, folosind un numar cat mai mic de comutatii, maximizand randamentul de conversie si folosind o modalitate simpla de comanda a tensiunii de iesire a convertorului. Pentru invertoare au fost propuse si dezvoltate de-a lungul anilor diferite metode bazate atat pe implementarea tehnicilor analogice cat si a celor digitale.
In capitolul 1 am prezentat strategiile modulatiei impulsurilor in durata. Exista , in general, trei abordari distincte , care se utilizeaza in timpul de fata pentru generarea strategiei de comutare PWM. Prima abordare, se utilizeaza pe larg din cauza implementarii usoare folosind metodele analogice, si este bazata pe tehnica "naturala " de esantionare. A doua strategie de comutare, se refera la tehnica "uniforma", si este considerata ca are multe avantaje cand sant utilizate tehnicile digitale sau microprocesoarele. A treia abordare , tehnica PWM "optimizata ", foloseste strategia de comutare optimizata bazata pe criterii performante precise. 
In capitolul 2 sa analizat metoda de modulatie PWM denumita "modulatia vectorului spatial" ("Space Vector Pulse Width Modulation" - SVPWM sau SVM). Dupa o prezentare sistematica a metodei, cu diversele ei variante, se va prezenta echivalenta intre SVM si modulatia PWM cu esantionare uniforma.
In capitolul 3 vor fi prezentate formele de unda si castigul in tensiune, ce se obtine in cazul utilizarii metodei de generare a impulsurilor modulate in durata folosind o unda modulatoare partial constanta. Aceasta metoda este diferita de toate celelalte metode cunoscute in literatura de specialitate si asigura corectiile necesare pentru tensiunea de iesire sub forma de impulsuri modulate in durata, prin reducerea amplitudinii armonicelor de ordin inferior. Aceste corectii elimina efectele nedorite ale modulatiei cu unda discontinua. Dupa cum se va vedea, din cele ce vor fi prezentate in continuare, folosind aceasta metoda numarul de comutatii ale dispozitivelor de putere ale unui invertor trifazic scade cu 33% in comparatie cu metodele clasice. Obtinerea impulsurilor modulate in durata este asigurata doar cu ajutorul a numai doua comutatii ale dispozitivelor de putere ale invertorului trifazat intr-un interval de ?/3. 
Capitolul 1 : Notiuni de baza a tehnicii de modulatie PWM
1.1. Generalitati.
Cu invertoarele comandate pe principiul M.I.D. se obtin forme de unda calitativ mai bune , care nu mai trebuie filtrate , sau sunt mult mai usor de filtrat. Realizarea lor a fost posibila odata cu dezvoltarea dispozitivelor semiconductoare de putere care permit comutatia cu frecventa ridicata a unor tensiuni si curenti de valoare mare.
Modulatia impulsurilor in durata permite variatia fundamentalei tensiunii de iesire ca valoare efectiva si frecventa si transleaza spre domeniul frecventelor inalte armonicile tensiunii de iesire, ceea ce explica filtrarea mai usoara. La acest tip de invertoare, semnalele de comanda sunt generate prin comparatia intre o unda purtatoare Up(t) (de regula triunghiulara) , de frecventa fp si amplitudine si o unda de referinta, asemanatoare ca forma cu cea pe care dorim sa o obtinem la iesirea invertorului, notata cu Ur(t), de frecventa fr si amplitudine .


Fisiere in arhiva (3):

  • Tehnici de Modulatie PWM cu Unde Modulatoare Partial Constante
    • 3993._Cuprins.doc
    • Bibliografie.doc
    • Tehnici de Modulatie PWM cu Unde Modulatoare Partial Constante.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!