Tehnici de Protectie a Mediului in Romania

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 4
Capitolul 1. Evolutia istorica a dreptului mediului in Romania 6
1.1. Reguli privind natura in vechiul drept romanesc 7
1.2. Perioada contemporana 8
1.3. Aparitia si dezvoltarea legislatiei privind conservarea naturii 10
1.4. Perioada 1950 - 1989 11
1.5. Dezvoltarea dreptului mediului in perspectiva aderarii Romaniei la Uniunea Europeana 14
Capitolul 2. Actele de reglementare privind protectia mediului in dreptul intern 17
2.1. Categorii de acte de reglementare privind protectia mediului 17
2.1.1. Avizul de mediu 18
2.1.2. Acordul de mediu 18
2.1.3. Autorizatia de mediu 19
2.1.4. Bilantul de mediu 22
2.1.5. Auditul de mediu 22
2.2. Procedurile de emitere 23
2.2.1. Procedura-cadru de evaluare a impactului asupra mediului pentru anumite proiecte publice sau private 24
2.2.2. Procedura de realizare a evaluarii de mediu pentru planurile si programele in documente nedefinite 26
2.3. Revizuirea actelor de reglementare 28
2.4. Suspendarea actelor de reglementare 30
2.5. Revocarea actelor de reglementare 30 
2.6. Transferul actelor de reglementare 31
2.7. Aspecte procedurale 31
2.8. Startegii de protectie a mediului in agro-ecosisteme si implicit in fermele agroturistice 34
2.8.1. Strategii privind protectia mediului in ecosistemele agricole si rurale 35
2.8.2. Strategii privind protectia mediului in ecosistemele agrosilvice 36
2.8.3. Strategii de reorientare tehnologica spre agroturismul sustenabil 37
Capitolul 3. Fondul pentru mediu 39
3.1. Reglementarea fondului pentru mediu 40
3.2. Fondul pentru ameliorare a fondului funciar 42
3.3. Fondul ecologic national 42
3.4. Fondul de conservare si regenerare a padurilor 45
3.5. Fondul forestier al Romaniei 45
Capitolul 4. Raspunderea juridica in dreptul mediului 47
4.1. Conditile si formele raspunderii juridice 47
4.1.1. Considerati generale 47
4.1.2. Raspunderea civila delictuala 48
4.1.3. Raspunderea contraventionala in dreptul mediului 50 
4.1.4. Raspunderea penala 54 
4.1.5. Rolul corpului de inspectie si control ecologic, precum si de voluntariat in prevenirea si sanctionarea faptelor reprobabile la adresa mediului 57
4.2. Particularitatile raspunderii statale in domeniul protectiei mediului conform conventiilor si tratatelor internationale 60
4.2.1. Consideratii generale 60
4.2.2. Elementele raspunderii.Particularitati 61 
4.2.3. Raspunredea subiectiva 64
Concluzii 64
Bibliografie 66


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Evolutiile generale inregistrate in ultimile decenii au determinat un proces amplu de formare si afirmare a unei ramuri noi, distincte in cadrul sistemului juridic, dreptul mediului depasind stadiul unor simple dezvoltari in cadrul ramurilor nationale.
Termenul de mediu a fost intalnit inaca din secolul al XIX in sens biologic, ca ambianta naturala a vietuitoarelor; ulterior, el a aparut in domeniul geografic si era definit ca spatiul locului si influentat de catre om.
Din punct de vedere etimologic, cuvantul mediu isi are originea in latinescul medium care desemneaza totalitatea factorilor si conditiilor care formeaza cadrul general in care se desfasoara viata materiala a societatii omenesti.
Oamenii de stiinta, economistii, juristii, politicienii, sensibilizati de importanta covarsitoare a imperativului de protectie a mediului si a resurselor naturale, reflecteaza anumite aspecte ale mediului, care, de fapt, este unic.
In 1972 el a fost definit, in ,,Le Grand Larousse", ca fiind ,,ansamblul elementelor naturale si artificiale care conditioneaza viata umana". In Dictionarul Webster gasim o definitie generala a mediului, care ar fi ,,circumstantele, obiectele ori conditiile care inconjoara persoana", urmata de precizarea ,,amsamblul factorilor fizici, chimici si biotici care actioneaza asupra unui organism ori unei comunitati ecologice si determina in definitie forma si supravietuirea lor", caruia i se adauga ,,amsamblul conditiilor sociale si culturale care influenteaza viata unui individ ori a unei comunitati".
O conceptie holistica determina mediul ca obiect de interes si de actiune publica, ce s-a reflectat cu pregnanta in termenii actelor normative adoptate in unele tari la sfarsitul anilor 1960, precum si in documentele primei Conferinte a Natiunilor Unite privind mediul, la Stockholm in iunie 1972. 
Putem definii dretul mediului ca fiind o ramura a sistemului nostru juridic care strange normele juridice ce reglementeaza relatiile dintre persoane formate in legatura cu protectia si dezvoltarea mediului.
In ziua de azi relatia dinte om si mediu reprezinta o preocupare majora a lumii. Revolutia industriala a avut un efect pozitiv asupra omeniri dar, in acelasi timp, ea este considerata ca fiind principala cauza a perturbarii echilibrelor specifice care se manifesta in natura.
Aproape intrega lume se confrunta cu fenomenele negative, unele nemaiintalnite pe tot parcursul omenirii. In cautarea unei noi surse de hrana si energie, omul a intervenit brutal in echilibrul sensibil al factorilor de mediu, ceea ce a avut drept urmare distrugerea conditiilor de viata ale anumitor specii de plante si animale si punerea in pericol a existentei acestora sau chiar disparitia lor.
In Romania, Adunarea Constituanta din 1991 a inclus chiar in Legea fundamentala a statului prevederi de baza care sa asigure protectia mediului. Aceste prevederi au fost dezvoltate in legislatia primara adoptata ulterior, urmarindu-se, totodata, corelarea cu reglementarile in domeniu din Uniunea Europeana. Astfel, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.195/2005 privind protectia mediului defineste mediul ca fiind ,,ansamblul de conditii si elemente naturale ale Terrei: aerul, apa, solul, subsolul, aspectele caracteristice ale peisajului, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale in interactiune, inclusiv unele valori materiale si spirituale, calitatea vietii si conditiile care pot influenta bunastarea si sanatatea omului". 
Prin poluare, in genrel, se intelege orice introducere de catre om in mediu, direct sau indirect, unor substante ori energii cu efecte daunatoare, de natura sa puna in pericol sanatatea omului, sa prejudicieze resursele biologice, ecosistemele si proprietatea materiala, sa diminueze binefacerile sau sa impiedice alte utilizari legitime ale mediului.
In conditiile vietii moderne, a dezvoltarii tot mai accentuate a industriilor, dar si a tehnologiilor, poluarea si disparitia unor specii de plante si animale au inceput sa devina tot mai acute. Pentru stoparea acestei situatii, sub egida ONU au fost adoptate pana in prezent 16 conventii, acorduri si alte acte juridice cu vocatie universala in domeniul protectiei mediului , completate apoi cu zeci de protocoale de aplicare. 
La initiativa unor state sau a unor organizatii ce sunt preocupate de soarta mediului, au fost elaborate si adoptate un numar important de acte internationale cu aplicabilitatea regionala. Intre acestea, cele mai implicate state in demersurile vizand combaterea poluarii si prezervarea conditiilor de mediu sunt tarile din vestul Europei. 
Analizarea principalelor tehnici de protectie a dreptului mediului ce vizeaza protectia si conservarea naturii, ariilor protejate si a monumentelor, precum si evolutia reglementarilor ce privesc protectia mediului, au constituit principalul obiectivul al prezentei lucrari.
Capitolul 1. Evolutia istorica a dreptului mediului in Romania
Dezvoltarea, aparitia si constituirea legislatiei romanesti privind protectia mediului intr-o ramura de drept autonoma si a dreptului mediului ca disciplina stiintifica au o istorie relativ indelungata, care au cunoscut mai multe etape, cu caracteristici proprii.
Progresiv, de la primele reguli nescrise, de drept cutumiar, care vizau aspectele minore de ocrotire a naturii si pana la reglementarile actuale, care se armonizeaza cu legislatia comunitara si normele juridice privind problemele ecologice globale, in cadrul unui proces adesea contradictoriu, s-a scris istoria acestei ramuri postmoderne de drept.
Conceptii generale exprimate de reglementarile juridice au evoluat si ele de la o abordare utilitarista, de ocrotire a factorilor de mediu in raport cu valoarea lor economica, cu utilitatea prezenta pentru om si numai in subsidiar, pe cale indirecta, de consecinta, vizandu-se si protejarea naturii, prin recunoasterea nevoii de conservare a mediului natural ca interes uman fundamental, pana la viziunea care pune inainte de toate valoarea intrinseca a mediului, protejandu-se elementele care sunt sau nu necesare omului pentru supravietuire ori exploatate de acesta. Acest proces a fost puternic influentat de evolutia reglementarilor internationale in materie, inainte de 1989, de prima conferinta a O.N.U. privind mediul uman si dupa 1990, de hotararile Conferintei mondiale de la Rio de Janeiro si ale Conferintei de la Johannesburg, precum si de eforturile de integrare euro-atlantica. Aderarea Romaniei la UE, in data de 1 ianuarie 2007, marcheaza o noua etapa a dzvoltarii dreptului mediului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnici de Protectie a Mediului in Romania.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!