Tehnici si Metode de Relaxare si Rolul Lor in Pregatirea Sportivilor de Performanta

Cuprins licenta Cum descarc?

I. Fundamentari teoretice ale temei 1
1. Fotbalul- ramura a sportului de performanta 1
1.1. Istoria si evolutia fotbalului 1
1.2. Caracteristici generale ale jocului de fotbal 3
1.3. Calitati motrice specifice jocului de fotbal 6
2. Sportul de performanta si antrenamentul sportiv 9
2.1 Performanta sportiva 9
2.2. Antrenamentul sportiv 11
2.3. Antrenamentul total 14
2.4. Antrenamentul mintal 15
2.5. Principiile antrenamentului sportiv 17
2.6. Mijloace si metode ale antrenamentului sportiv 18
3. Elemente de psihologie in sportul de performanta 19
3.1. Psihologia Sportiva- ramura a psihologiei generale. 20
3.2. Implicatii psihologice in fotbalul de performanta 21
3.3. Stresul si anxietatea 25
4. Metode si tehnici de relaxare 26
4.1. Antrenamentul autogen al lui Johannes H. Schultz 28
4.2. Relaxarea analitica Jacobson 29
4.3. Autocontrolul emotional 30
4.4. Hipnoza activa in trepte (Kretchmer ) 32
4.5. Sofrologia (Caycedo ) 33
4.6. Reeducarea psihotona (Ajuriaguerra) 34
II. Ipoteza. Scop. Sarcini 35
1. Gradul de actualitate al temei 35
2. Motivatia alegerii temei 36
3. Ipoteza de lucru 37
4. Scopul si sarcinile lucrarii 38
5. Metode de cercetare utilizate in studiu 39
6. Teste si masuratori efectuate 39
III. Organizarea cercetarii 40
1. Subiectii si locul desfasurarii, materiale folosite 40
2. Prezentarea variabilelor identificate 41
3. Descrierea realizarii experimentului 41
3.1. Pretestarea 41
3.2. Testarea initiala 42
3.3. Aplicarea metodelor de relaxare 43
3.4. Testarea finala 47 
IV. Interpretarea rezultatelor, concluzii si recomandari 48
1. Analiza comparativa a rezultatelor 48
4.1. Interpretare psihologica 48
4.2. Interpretare statistica 48
4.3. Verificare empirica 50
2. Concluzii si recomandari 51
Bibliografie 52
Anexe


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I. Fundamentari teoretice ale temei
1. Fotbalul- ramura a sportului de performanta
Nu cred ca exista cineva nascut sa fie jucator de fotbal. E adevarat ca te poti naste cu anumite calitati si talent, dar nu se poate spune ca cineva s-a nascut pentru a deveni un as al fotbalului. (Pele) 
1.1. Istoria si evolutia fotbalului
Jocul de fotbal este unul din sporturile cu cea mai mare raspandire dintre jocurile cu mingea, fiind prezent inca din epoca preistorica la majoritatea popoarelor care aveau o cultura dezvoltata, cum ar fi: incasii, chinezii, grecii, romanii, egiptenii, japonezii etc.
Jocurile cu mingea din acea perioada se practicau la voia intamplarii, nu existau reguli de joc, dar apartineau de un ritual transformat in obicei, care oranduia desfasurarea lor. Legendele chinezesti povestesc ca, cu milenii inainte de Hristos s-a raspandit un joc asemanator fotbalului, asa numita: "tsu-chu" si pentru jucarea lui se folosea o minge indesata cu blanuri. Aceasta legenda descrie jocul astfel: echipele combatante au trebuit sa arunce sau sa suteze mingea printre doi stalpi intre care era o panza de matase, cu o gaura cu diametrul de 30-40 cm. Era castigatoare echipa care obtinea mai multe puncte introducand mingea de mai multe ori prin acea gaura.
Istoria sportiva a Greciei antice mentioneaza existenta jocului cu mingea in ziua a V-a a Jocurilor Olimpice, zi in care programul era rezervat jocurilor pentru copii, la loc de cinste situandu-se jocul cu mingea, denumit de greci: "EPISKROS".
Dupa cucerirea Greciei, romanii au inceput sa practice acest joc cu mingea, in special ca mijloc de pregatire al soldatilor pentru lupta, numindu-l: "HARPASTUM".
Jocul practicat de romani, sub denumirea de HARPASTUM, reprezinta jocul cu cele mai multe asemanari fotbalului de mai tarziu.
Descrierile ramase, sunt edificatoare in acest sens. Jocul practicat de catre soldatii romani prin inversunarea si violenta exagerata cu care se angajau cele doua tabere, servea foarte bine spiritului de lupta si pregatirii legiunilor militare. Incaltamintea jucatorilor se numea: "calceus" de unde si denumirea actuala a jocului de fotbal din Italia: "CALCO".
Locul de bastina si cel mai reprezentativ al jocului a fost "CAMPUL LUI MARTE" de pe malurile Tibrului, unde jocul Harpastum se desfasura dupa unele reguli ca: cele doua echipe, egale, erau formate din jucatori de atac si aparare, care folosind orice mijloace urmareau sa conduca mingea la tinta, dincolo de linia trasata la cele doua capete ale terenului de joc.
In Franta, jocul era practicat in functie de regiune, avand alte denumiri: "SOULE" sau "MOLLAT" in Bretania; "BELLE", "ETOFFE" sau "BOISE" in Normandia; "CHOULE" in Picardia, etc. In Anglia- practicarea joculul de fotbal este atestata in ultimele secole i.Hr., fiind cunoscut de celti cu 300 de ani inainte ca armata lui lulius Cezar, care cucerise Britania (55- 54 i.Hr.) sa paraseasca insula. Cronicarii au consemnat ca in timpul stapanirii romane, soldatii britanici i-au invins la fotbal pe cei romani, sugerand ca nu acestia din urma au introdus jocul HARPASTUM pe meleagurile britanice.
Fotbalul practicat in Anglia a fost atat de brutal incat dupa ce angrenau populatia a doua localitati invecinate sa lupte pentru a trimite mingea pe teritoriul adversarilor, indiferent cu ce mijloace, jocul se termina cu victime, pagube materiale serioase, in dauna unor oameni pasnici. Jocul de fotbal a fost interzis in repetate randuri prin edictele monarhilor englezi: Eduard al II- lea in 1314, Eduard al III- lea in 1349 si 1365, Richard al II- lea in 1389, Henric al IV- lea in 1401, James al III- lea in 1457, regina Elisabeta in 1572 si 1581, precum si de exponentii bisericii care au atacat jocul considerandu-l pacatos si diabolic.
Tot in aceasta perioada ne-a ramas denumirea de FOTBAL. Prin edictul dat in 1349 de catre Eduard al III-lea, regele Angliei, pentru interzicerea practicarii jocului cu mingea, in detrimentul calariei si a trasului cu arcul, denumeste pentru prima data jocul: "FOOT-BALL", ceea ce inseamna: "foot"=picior; iar "ball"= minge.
Cu toate interdictiile luate, popularitatea jocului nu a scazut, fapt demonstrat de evolutiile urmatoare. Insusi Oliver Cromwell, conducatorul revolutiei burgheze din secolul al XVII-lea a apreciat si practicat cu pasiune jocul de fotbal.
Practicat de-a lungul timpului, jocul de fotbal a dainuit peste tot, reducandu-si practicile prea dure si datorita fixarii unor reguli pentru protejarea integritatii corporale a jucatorilor. Extins in toate scolile, colegille si universitatile engleze, jocul de fotbal si-a gasit un mediu deosebit de dezvoltare si prosperitate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnici si Metode de Relaxare si Rolul Lor in Pregatirea Sportivilor de Performanta.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!