Extras din licență
I.MEMORIU JUSTIFICATIV
1.OBIECTIVUL PROIECTULUI
DENUMIREA OBIECTIVULUI PROIECTULUI
Să se proiecteze o secţie de producţie pentru produsul de lapte praf , cu capacitatea de 5t/24h.
CAPACITATEA DE PRODUCŢIE
Secţia de producţie pentru obţinerea produsului lapte praf are capacitatea de 5t/24h
PROFILUL DE PRODUCŢIE PE SORTIMENTE SAU GRUPE DE SORTIMENTE
Se proiectează o secţie de producţie pentru lapte praf .
Materia primă folosită pentru obţinerea produselor este laptele crud integral, cu grasime 3.5%,(de vacă , de oaie , capră, bivoloţă )
LAPTELE este un lichid de culoare alb-gălbuie secretat de glanda mamară a mamiferelor.
În toate scrierile vechi ce se referă la condiţiile de viaţă ale popoarelor care au trăit cu mii de ani înaintea erei noastre în Europa în zona Mării Mediterane cunoşteau laptele pe care îl consumau ca atare şi sub formă de produse, în special brânzeturi. În lucrarea sa „Zece mii de ani de producţie de lapte” Michel Roblin arată că europenii de pe malurile Visteilei şi ale Niprului, strămoşi ai latinilor şi germanilor, cunoşteau deja laptele animal.
Laptele a fost folosit din cele mai vechi timpuri ca aliment principal în hrana diferitelor popoare, ca asirieni, babilonieni, greci şi romani.
Kosikouwski consideră zona oraşului Roma ca locul de formare a mai multor varietăţi de brânzeturi, care s-au răspândit treptat în numeroase ţări europene.
Materia primă pentru industria laptelui şi a produselor lactate o constituie laptele de vacă, de oaie şi bivoliţă.
Este alimentul cel mai complex şi mai uşor asimilat de organism, constituind unul din alimentele de bază şi în nutriţia omului. Laptele este denumit şi „Sângele Alb” prin valoarea sa
hrănitoare. Are peste o sută de substanţe nutritive necesare vieţii omului(20 aminoacizi, peste 10 acizi graşi, 4 feluri de lactoze, 25 vitamine, peste 45 elemente minerale, proteine). Proteinele conţin aminoacizi necesari creşterii şi menţinerii sănătăţii. Grăsimea în afară de rolul ei energetic constituie şi la formarea rezervelor de grăsime în organism. Vitaminele conţinute în proporţii apreciabile ridică valoarea nutritivă a laptelui.
Important este faptul că substanţele nutritive din lapte se găsesc în proporţii optime, astfel că laptele este asimilat de organism mai bine decât orice alt aliment, putând fi consumat atât în stare proaspătă cât şi sub formă de diferite produse lactate.
Atât laptele cât şi produsele lactice măresc rezistenţa organismelor faţă de infecţii şi intoxicaţii, ridicând nivelul de sănătate a populaţiei.
La degresaraea laptelui integral se obtine o cantitate mare de smantana , care ulterior va fi comercializată .
Factorii interni
Specia - cea mai mare cantitate de lapte se obţine de la vaci, bivoliţe capre şi oi
Rasa ,familia , linia –sunt rase , linii sau familii care produc lapte mai mult şi mai bogat în grăsime şi proteine în timp ce altele produc lapte mai puţin şi cu compoziţie diferiă.
Vârsta – producţia de lapte este mai mică la primele fătări , creşte până la a IV a fătare , apoi scade treptat.
Factorii de mediu
Naturali-caldurile mari , ploile şi umezeala au influenţă negativă scăzând astfel producţia de lapte Artificiali- hrănirea , lipsa substanţelor nutritive duce la scăderea cantităţii de lapte ,adăparea ,igiena , mulsul.
2. ANALIZA COMPARATIVĂ A TEHNOLOGIILOR SIMILARE DIN ŢARĂ ŞI DIN STRĂINĂTATE
Analiza comparativă a tehnologiilor de deshidratare a laptelui praf
Deshidratarea laptelui se face cu scopul : reducerii volumului şi a greutăţii , creşterii solubilităţii în timpul depozitării şi realizării unor forme fizice mai uşor de utilizat în alimentaţie .
Instalaţia de uscare NitroAtomiser
Constituie una dintre cele mai răspândite instalaţii de uscare , putând avea diferite capacităţi si următoarele caracteristici:
Preview document
Conținut arhivă zip
- Tehnologia de Obtinere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vaca.doc