Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă

Licență
9/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 64 în total
Cuvinte : 21785
Mărime: 748.17KB (arhivat)
Publicat de: Mihaela M.
Puncte necesare: 12
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: BOJIDAR DRAGOMIR
PROIECT LICENTA, Univ A. Vlaicu, facultatea de Inginerie, Turism şi Protectia mediului, sectia CEPA

Extras din licență

I.MEMORIU JUSTIFICATIV

1.OBIECTIVUL PROIECTULUI

DENUMIREA OBIECTIVULUI PROIECTULUI

Să se proiecteze o secţie de producţie pentru produsul de lapte praf , cu capacitatea de 5t/24h.

CAPACITATEA DE PRODUCŢIE

Secţia de producţie pentru obţinerea produsului lapte praf are capacitatea de 5t/24h

PROFILUL DE PRODUCŢIE PE SORTIMENTE SAU GRUPE DE SORTIMENTE

Se proiectează o secţie de producţie pentru lapte praf .

Materia primă folosită pentru obţinerea produselor este laptele crud integral, cu grasime 3.5%,(de vacă , de oaie , capră, bivoloţă )

LAPTELE este un lichid de culoare alb-gălbuie secretat de glanda mamară a mamiferelor.

În toate scrierile vechi ce se referă la condiţiile de viaţă ale popoarelor care au trăit cu mii de ani înaintea erei noastre în Europa în zona Mării Mediterane cunoşteau laptele pe care îl consumau ca atare şi sub formă de produse, în special brânzeturi. În lucrarea sa „Zece mii de ani de producţie de lapte” Michel Roblin arată că europenii de pe malurile Visteilei şi ale Niprului, strămoşi ai latinilor şi germanilor, cunoşteau deja laptele animal.

Laptele a fost folosit din cele mai vechi timpuri ca aliment principal în hrana diferitelor popoare, ca asirieni, babilonieni, greci şi romani.

Kosikouwski consideră zona oraşului Roma ca locul de formare a mai multor varietăţi de brânzeturi, care s-au răspândit treptat în numeroase ţări europene.

Materia primă pentru industria laptelui şi a produselor lactate o constituie laptele de vacă, de oaie şi bivoliţă.

Este alimentul cel mai complex şi mai uşor asimilat de organism, constituind unul din alimentele de bază şi în nutriţia omului. Laptele este denumit şi „Sângele Alb” prin valoarea sa

hrănitoare. Are peste o sută de substanţe nutritive necesare vieţii omului(20 aminoacizi, peste 10 acizi graşi, 4 feluri de lactoze, 25 vitamine, peste 45 elemente minerale, proteine). Proteinele conţin aminoacizi necesari creşterii şi menţinerii sănătăţii. Grăsimea în afară de rolul ei energetic constituie şi la formarea rezervelor de grăsime în organism. Vitaminele conţinute în proporţii apreciabile ridică valoarea nutritivă a laptelui.

Important este faptul că substanţele nutritive din lapte se găsesc în proporţii optime, astfel că laptele este asimilat de organism mai bine decât orice alt aliment, putând fi consumat atât în stare proaspătă cât şi sub formă de diferite produse lactate.

Atât laptele cât şi produsele lactice măresc rezistenţa organismelor faţă de infecţii şi intoxicaţii, ridicând nivelul de sănătate a populaţiei.

La degresaraea laptelui integral se obtine o cantitate mare de smantana , care ulterior va fi comercializată .

Factorii interni

Specia - cea mai mare cantitate de lapte se obţine de la vaci, bivoliţe capre şi oi

Rasa ,familia , linia –sunt rase , linii sau familii care produc lapte mai mult şi mai bogat în grăsime şi proteine în timp ce altele produc lapte mai puţin şi cu compoziţie diferiă.

Vârsta – producţia de lapte este mai mică la primele fătări , creşte până la a IV a fătare , apoi scade treptat.

Factorii de mediu

Naturali-caldurile mari , ploile şi umezeala au influenţă negativă scăzând astfel producţia de lapte Artificiali- hrănirea , lipsa substanţelor nutritive duce la scăderea cantităţii de lapte ,adăparea ,igiena , mulsul.

2. ANALIZA COMPARATIVĂ A TEHNOLOGIILOR SIMILARE DIN ŢARĂ ŞI DIN STRĂINĂTATE

Analiza comparativă a tehnologiilor de deshidratare a laptelui praf

Deshidratarea laptelui se face cu scopul : reducerii volumului şi a greutăţii , creşterii solubilităţii în timpul depozitării şi realizării unor forme fizice mai uşor de utilizat în alimentaţie .

Instalaţia de uscare NitroAtomiser

Constituie una dintre cele mai răspândite instalaţii de uscare , putând avea diferite capacităţi si următoarele caracteristici:

Preview document

Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 1
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 2
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 3
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 4
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 5
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 6
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 7
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 8
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 9
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 10
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 11
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 12
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 13
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 14
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 15
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 16
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 17
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 18
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 19
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 20
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 21
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 22
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 23
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 24
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 25
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 26
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 27
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 28
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 29
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 30
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 31
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 32
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 33
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 34
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 35
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 36
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 37
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 38
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 39
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 40
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 41
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 42
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 43
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 44
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 45
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 46
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 47
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 48
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 49
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 50
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 51
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 52
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 53
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 54
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 55
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 56
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 57
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 58
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 59
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 60
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 61
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 62
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 63
Tehnologia de Obținere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vacă - Pagina 64

Conținut arhivă zip

  • Tehnologia de Obtinere a unei Linii de Prelucrare a Laptelui de Vaca.doc

Alții au mai descărcat și

Secție de Prelucrare a Laptelui în Brânzeturi

Să se proiecteze o secţie de prelucrare a laptelui în brânzeturi cu pastă opărită (caşcaval) cu o capacitate de 3000 kg/24 h. Materia primă va fi...

Proiectarea unei secții de procesare a laptelui

I. Proiectare sectie de procesare ACORD DE MEDIU Pentru proiectul “Infiintare fabrica de procesare lapte 3500 L/zi”, investiţie ce se va...

Caracteristici fizico-chimice și Microbiologice ale Laptelui și ale Produselor Lactate Acide

CAPITOLUL I INTRODUCERE Laptele şi produsele obţinute din el conţin majoritatea substanţelor nutritive necesare organismului, într-o proporţie...

Consumul Laptelui și Produselor Lactate și Implicațiile în Alimentația Omului

INTRODUCERE Etimologic denumirea igienei deriva de la numele zeitei Hygeia, care în mitologia greaca simboliza divinitatea protectoare a...

Fabrică de prelucrare a laptelui în brânzeturi

1.1. Documentatia de proiectare 1.1.1. Schema tehnologică de fabricare a produselor lactate din tema cu detalierea operaţiilor ce necesita frig;...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Tehnologia obținerii Kefirului

1. Temă Să se proiecteze o secție de prelucrare a laptelui în vederea obținerii de kefir 3.5% grăsime, ambalat în sticle de plastic de 450g, cu o...

Te-ar putea interesa și

Filiera laptelui

INTRODUCERE. Laptele este un aliment complet si complex, caracterizat prin marea diversitate a componentelor sale: lipide, proteine (dintre care...

Fabricarea Brânzei Telemea

1.1 Introducere Până la sfârşitul secolului al XIX-lea laptele şi produsele lactate au constituit circa 50% din hrana zilnică a poporului român....

Politici Privind Piața Brânzeturilor

CAP. 1 – DESPRE BRÂNZETURI Până la sfârşitul secolului al XIX-lea laptele şi produsele lactate au constituit circa 50% din hrana zilnică a...

Tehnologia brânzeturilor

ARGUMENT Brânza este un produs lactat ale cărei origini sunt amintite în istorie. A fost descoperită în Asia Centrală sau în Estul Mijlociu,...

Brânza Telemea

INTRODUCERE Până la sfârşitul secolului al XIX-lea laptele şi produsele lactate au constituit circa 50% din hrana zilnică a poporului român. Date...

Evaluarea calității produsului lapte

INTRODUCERE Inainte de a incepe analiza propriu zisa asupra evaluarii calitatii produsului lapte , am dori sa trecem in revista cateva date cu...

Evaluarea calității produsului brânza telemea

Introducere Până la sfârşitul secolului al XIX-lea laptele şi produsele lactate au constituit circa 50% din hrana zilnică a poporului român. Date...

Preparate de bază din ou și brânză

Introducere Industria alimentara prezinta o serie de particularitati fata de alte ramuri industriale legate atât de natura materiilor prime...

Ai nevoie de altceva?